Ventilatietips voor een betere luchtkwaliteit

Ga je bouwen of grondig renoveren, dan komen de EPB-regels om de hoek kijken. Een goede isolatie gaat hand in hand met de juiste ventilatie. En dat is meer dan een raam open zetten. Geef zuurstof aan je bouwideeën ontdek onze beste ventilatietips.

EPB-plichtig? Denk ook aan de ventilatie-eisen!

Bij EPB denkt men meestal aan de eisen om de woning energiezuinig te maken. Maar ook voor de ventilatie van je woning zijn er bepaalde verplichtingen vastgelegd. Wat moet je hierover weten en mag je niet vergeten? We zetten enkele zaken voor je op een rijtje.

Lees meer

Ventilatie en EPB: aan welke ventilatie-eisen moet ik voldoen?

Verluchten alleen volstaat niet voor een gezonde en energiezuinige woning. Continu en gecontroleerd ventileren is de boodschap, zeker nu we onze woningen steeds beter isoleren en we meer en meer tijd binnen doorbrengen. Leer waarom ventileren zo belangrijk is en ontdek aan welke ventilatie-eisen jouw woning moet voldoen.

Lees meer

Ventilatie: waarom je woning ventileren?

Hoe hou jij de lucht in je huis gezond? Je kan je ramen openzetten, maar binnen het halfuur is het effect verdwenen en adem je weer allerlei ziekmakers in. De vuistregel is: je woning voortdurend ventileren en geregeld verluchten. Ontdek waarom ventileren een must is.

Lees meer

Renoveren? Leer liever BENOveren op www.mijnBENOvatie.be

Wil je je renovatieplannen naar een hoger niveau tillen? Dan kies je best voor BENOveren. Door slim en beter te renoveren verlaag je je energiefactuur, draag je je steentje bij voor het milieu, verhoog je je wooncomfort en de waarde van je woning. Benieuwd hoe je dit in de praktijk toepast? Dat leer je op www.mijnBENOvatie.be. Ga mee op ontdekking. 

Lees meer

Waarom ventileren in de badkamer zo belangrijk is

We isoleren onze woningen steeds beter en besparen hierdoor heel wat kostbare energie, maar hierdoor blijft de vervuilde binnenlucht gevangen in de woning, en gaat de binnenluchtkwaliteit erop achteruit. Vooral CO2, geurtjes en vocht zijn de boosdoeners. Het zal je dan ook niet verbazen dat ook in de badkamer ventileren belangrijk is. Ontdek waarom en wat de oplossingen kunnen zijn.

Lees meer

Zijn ventilatieroosters in je ramen een goed idee?

Bij nieuwbouw en grondige renovatie is een ventilatiesysteem verplicht. Eén van de mogelijkheden om te ventileren is raamroosters met een ventilatiesysteem C combineren. Toch is niet iedereen overtuigd van die openingen in je raam. Kloppen de vooroordelen? We zochten het voor je uit.  

Lees meer

Welk ventilatiesysteem kiezen: C+ of D?

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe belangrijker het wordt om uit te kijken naar een kwalitatief ventilatiesysteem. Dit keer zetten we de mechanische ventilatiesystemen C+ en D tegenover elkaar, twee systemen die de klok rond voor een gezond binnenklimaat kunnen zorgen. Een specialist in zelfbouw voor ventilatie helpt je de knoop doorhakken én besparen.

Lees meer

Je ventilatievragen beantwoord

Het EBP verplicht ons om te ventileren. Een goede ventilatie zorgt immers voor een betere luchtkwaliteit in huis en een betere gezondheid. Er zijn nog heel wat vragen hierrond. We beantwoorden er enkele voor je.

Lees meer

Warmere zomers bedreigen gezond binnenklimaat

Het is tegenwoordig makkelijker om je huis warm te houden in de winter, dan koel in de zomer. Het KMI acht de kans groot, dat de komende zomers nóg warmer worden dan afgelopen jaar. De record-temperaturen die dit voorjaar worden gerealiseerd, lijken daar een voorbode van te zijn. Iedereen ondervindt dat dit binnenshuis oncomfortabel en zelfs ongezond is. Steeds vaker zal de installateur om hulp gevraagd worden bij het leefbaar houden van de woon- en slaapruimten in die bijna-tropische zomermaanden.

Lees meer

Kies het juiste ventilatiesysteem en vermijd vocht in de badkamer

De badkamer is een van de meest vochtige ruimtes in huis. Het is dus van groot belang dat deze optimaal verlucht wordt zodat er geen ongezonde schimmels opduiken. Gebeurt dit niet op de juiste manier, dan kunnen muren beginnen verkleuren en zelfs een muffe geur afgeven. Om dit te vermijden, helpt de Groene Huis expert Kenny van Facq je graag op weg om de geschikte ventilatie te vinden.

Lees meer

Hoe bereken ik ventilatiedebieten?

Op zich is het bijzonder eenvoudig. Je neemt de vloeroppervlakte van je slaapkamer, bureau, leefruimte, polyvalente ruimte of hobbyruimte en je vermenigvuldigt die telkens met 3,6. De optelsom daarvan geeft je de hoeveelheid m3 lucht die je per uur dient toe te voeren in de woning. Je hoeft dus geen rekening te houden met de effectieve hoogte van je plafond.

Lees meer

Documentation

Vraag geselecteerde brochures aan

Partners