Haal opgelucht adem met de juiste ventilatie

Ventileren wordt steeds belangrijker in onze beter geïsoleerde woningen. Een ventilatiesysteem is dan ook aangeraden. Daarnaast kunnen nog andere oplossingen je woning van verse, zuivere en zelfs koele lucht voorzien. Wat zijn de mogelijkheden en wat moet je weten als je ventilatie laat plaatsen? Haal opgelucht adem, ontdek onze tips.

Welke debieten laten berekenen voor je ventilatie?

Je woning ventileren is verplicht, en een must voor een gezond binnenklimaat. De wet bepaalt hoeveel jij precies moet ventileren. Zo moet je voldoen aan minimum verplichte ventilatiedebieten. Om de nodige ventilatie in je woning te kunnen berekenen, moet je weten hoeveel ruimtes er in je woning zijn, en hoe groot die zijn. Ontdek hoe het werkt. 

Lees meer

Hierom is de binnenluchtkwaliteit zo belangrijk

"Ga maar even een frisse neus halen." Dat kregen wij als kind van onze grootouders te horen. En ze hadden daar gelijk mee. Elke dag ademen wij zo'n 11.000 liter lucht in. Dit is het equivalent van ongeveer 50 badkuipen vol lucht. Zelfs de WHO benadrukt het belang van verse lucht voor onze gezondheid. Ook binnen is de luchtkwaliteit van belang. Ontdek waarom en hoe we de binnenlucht best verbeteren.

Lees meer

Ventilatie en EPB: aan welke ventilatie-eisen moet ik voldoen?

Verluchten alleen volstaat niet voor een gezonde en energiezuinige woning. Continu en gecontroleerd ventileren is de boodschap, zeker nu we onze woningen steeds beter isoleren en we meer en meer tijd binnen doorbrengen. Leer waarom ventileren zo belangrijk is en ontdek aan welke ventilatie-eisen jouw woning moet voldoen.

Lees meer

Ventilatie: waarom je woning ventileren?

Hoe hou jij de lucht in je huis gezond? Je kan je ramen openzetten, maar binnen het halfuur is het effect verdwenen en adem je weer allerlei ziekmakers in. De vuistregel is: je woning voortdurend ventileren en geregeld verluchten. Ontdek waarom ventileren een must is.

Lees meer

Wat is een ventilatieverslag?

Ga je een woning bouwen, of plan je een energetische renovatie waarvoor een stedenbouwkundige vergunning of melding nodig is? Dan moet je voldoen aan de strenge EPB-eisen. Zo moet je verplicht een ventilatiesysteem voorzien en de nodige documenten laten opmaken door een erkend ventilatieverslaggever. Naast een ventilatievoorontwerp moet je een ventilatieprestatieverslag laten opstellen. Wat houdt het ventilatieverslag in en wat moet je hierover weten? 

Lees meer

Welk ventilatiesysteem kiezen: C+ of D?

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe belangrijker het wordt om uit te kijken naar een kwalitatief ventilatiesysteem. Dit keer zetten we de mechanische ventilatiesystemen C+ en D tegenover elkaar, twee systemen die de klok rond voor een gezond binnenklimaat kunnen zorgen. Een specialist in zelfbouw voor ventilatie helpt je de knoop doorhakken én besparen.

Lees meer

Balansventilatie: deze 6 voordelen mag je niet missen!

Gezonde lucht in de woning is belangrijk. Maar omdat onze woningen steeds beter geïsoleerd zijn, komt er nauwelijks verse lucht van buiten naar binnen. Om een gezonde luchtkwaliteit in de woning te verzekeren heb je een goed functionerend ventilatiesysteem nodig. Ken jij deze voordelen van een balansventilatiesysteem?

Lees meer

Waarom ventileren in de badkamer zo belangrijk is

We isoleren onze woningen steeds beter en besparen hierdoor heel wat kostbare energie, maar hierdoor blijft de vervuilde binnenlucht gevangen in de woning, en gaat de binnenluchtkwaliteit erop achteruit. Vooral CO2, geurtjes en vocht zijn de boosdoeners. Het zal je dan ook niet verbazen dat ook in de badkamer ventileren belangrijk is. Ontdek waarom en wat de oplossingen kunnen zijn.

Lees meer

Zijn ventilatieroosters in je ramen een goed idee?

Bij nieuwbouw en grondige renovatie is een ventilatiesysteem verplicht. Eén van de mogelijkheden om te ventileren is raamroosters met een ventilatiesysteem C combineren. Toch is niet iedereen overtuigd van die openingen in je raam. Kloppen de vooroordelen? We zochten het voor je uit.  

Lees meer

Documentation

Vraag geselecteerde brochures aan

Partners