De toekomst van je stookolieketel is groen: ontdek de hernieuwbare vloeibare brandstoffen

Geplaatst in Technieken > Verwarming.

De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie moet tegen 2050 met minstens 80% naar omlaag. Dat heeft ook een invloed op het gebruik van vloeibare brandstoffen, zoals mazout, om te verwarmen. De huidige generatie stookolieketels kan straks overstappen op hernieuwbare en milieuvriendelijke brandstoffen. De energietransitie naar klimaatneutrale, vloeibare brandstoffen komt steeds dichterbij!

Hernieuwbare vloeibare brandstoffen

Wetenschappers werken volop aan de ontwikkeling van hernieuwbare vloeibare brandstoffen. Die brandstoffen hebben enkel de voordelen en niet de nadelen van stookolie:

  • ze zijn permanent beschikbaar en kunnen niet uitgeput raken
  • ze zijn eenvoudig te vervoeren en op te slaan
  • ze garanderen je een belangrijke mate van autonomie
  • je kunt ze zonder problemen gebruiken in je bestaande stookolieketel en -opslagtank
  • ze bevatten minder fijne partikels en zijn koolstofarm (op termijn zelfs koolstofneutraal)

Voorlopig worden hernieuwbare vloeibare brandstoffen in ons land enkel in de transportsector ingezet, maar de bedoeling is om ze op termijn evengoed voor verwarmingstoepassingen te gebruiken

Verwarmen met hernieuwbare vloeibare brandstoffen

De nieuwe vloeibare brandstoffen zijn bijzonder geschikt voor verwarming, omdat ze in onze huidige verwarmingsketels gebruikt kunnen worden en geen grondige aanpassingen vragen van ons energiebevoorradingssysteem. Toch is het wellicht nog even wachten op hun grote doorbraak. Omdat de techniek nog niet volledig op punt staat, liggen de productiekosten van hernieuwbare brandstoffen nog behoorlijk hoog.

Dit kun je nu al doen: hybride verwarmen

Hoewel de algemene introductie van hernieuwbare vloeibare brandstoffen nog niet voor morgen is, kun je al heel wat doen om nu duurzamer te verwarmen met stookolie. Ontdek de voordelen van een combinatie met hernieuwbare energie.

Wat met je mazoutketel in de toekomst? Download hier de whitepaper ‘Een blik op de toekomst: hernieuwbare vloeibare en fossiele brandstoffen’.

Meer nieuws van Informazout

Informazout HVO
Geplaatst in Technieken > Verwarming.

Vervang je de stookolie in je mazoutketel binnenkort door de koolstofneutrale vloeibare brandstof HVO?

Belandt je mazoutketel binnenkort bij het oud ijzer? Niet als het aan de ontwikkelaars van koolstofneutrale vloeibare brandstoffen (zoals HVO, FAME, Bio-mass-to-Liquid en e-fuels) ligt. Deze brandstoffen zijn namelijk klimmaatneutraal en bieden vandaag een goed alternatief voor fossiele vloeibare brandstof. Verken mee de mogelijkheden van HVO, een milieuvriendelijke brandstof.

Stookolieketels blijven ook na 2020 een verstandige en energie-efficiënte investering voor bouwers en verbouwers.
Geplaatst in Technieken > Verwarming.

Misverstanden over stookolieketels doorprikt

Stookolieketels blijven ook na 2020 een verstandige en energie-efficiënte investering voor bouwers en verbouwers. Het Vlaams Energie en Klimaatplan 2021-2030 dat eind vorig jaar groen licht kreeg, is hier glashelder over. Voor performante stookolieketels zal er zeker een plaats beschikbaar blijven in onze maatschappij en de verwarmingsmix van de toekomst. De nieuwe richtlijnen verplichten straks niemand om af te stappen van een stookolieketel.

Hybride verwarming
Geplaatst in Technieken > Verwarming.

Een hybride verwarmingssysteem: wat kost het en wat brengt het op?

De Vlaamse overheid wil tegen 2050 elk huis of appartement even energiezuinig maken als een nieuwbouwwoning. Dat lukt alleen als we beter isoleren en zo energie-efficiënt mogelijk verwarmen. Met een hybride verwarmingssysteem bijvoorbeeld! Ontdek de voordelen en het kostenplaatje.

Hernieuwbare vloeibare brandstoffen
Geplaatst in Technieken > Verwarming.

De toekomst van je stookolieketel is groen: ontdek de hernieuwbare vloeibare brandstoffen

Eén op de vijf Vlaamse gezinnen verwarmt met stookolie, maar de overheid maakt plannen om stookolie voor verwarming af te bouwen. Tegelijkertijd werken wetenschappers volop aan de ontwikkeling van CO2-neutrale vloeibare brandstoffen. Wat met je mazoutketel in de toekomst?

Geplaatst in Technieken > Verwarming.

Waar moet je aan denken als je stookolie (mazout) bestelt?

De koude maanden komen eraan! De kans is groot dat we binnenkort onze verwarming weer aanzetten. Ben jij als mazoutgebruiker daarop voorbereid? Ontdek onze handige tips voor het bestellen van mazout.