Hoe isoleer ik een spantendak?

Geplaatst in Ruwbouw > Isolatie.

Een spantendak heeft een draagstructuur die bestaat uit verticale balken of spanten. Het ISOVER Vario-systeem biedt een totaaloplossing die perfect vochtregulerend is en een optimale luchtdichtheid biedt.

Voordelen

  • Glaswol laat zich makkelijk op maat snijden, is eenvoudig te plaatsen en wordt perfect passend tussen de spanten geklemd. Voorzie hier een minimumdikte van 160 mm, maar hoe dikker, hoe beter.
  • Hierop komt het lucht-/dampscherm dat goed lucht- en dampdicht wordt gemaakt met de tape en de afdichtingsmastiek. In tegenstelling tot klassieke lucht- en dampschermen zijn Vario KM duplex en Vario XtraSafe vochtregulerend. Voorgoed gedaan dus met schimmel, houtrot en condensatieproblemen!
  • Kies je voor het Vario Xtra-luchtdichtingsgamma (XtraSafe, XtraFit, XtraFix en XtraTape), dan kan je het dampscherm Vario XtraSafe bevestigen met klittenband, met één persoon en zonder dat er nietjes aan te pas komen.

ISOVER-glaswol is optimaal geluidsisolerend en perfect brandveilig.

Hoe plaats je het?

STAP 1

De juiste dikte van de isolatie kiezen

Kies de dikte van de Isoconfort 32 of 35 in functie van de beschikbare ruimte tot tegen het onderdak.

Juiste dikte van isolatie keizen

STAP 2

Isolatielaag aanbrengen

Snij de Isoconfort 32 of 35 1 à 2 cm breder dan de afstand tussen de spanten. Klem de isolatie tussen de spanten tot ze goed vastzit. Isoleer tot aan de onderste voet van het dak.

Isolatie aanbrengen

STAP 3

Dampscherm aanbrengen

Bedek alles homogeen en goed aansluitend met Vario KM duplex en niet dit vast op de spanten. Kies je voor Vario XtraSafe, gebruik dan Vario XtraFix met klittenband. Voorzie 10 cm overlapping van de dampschermbanen.

Dampscherm aanbrengen

STAP 4

Dampscherm afplakken

Kleef de voegen van het dampscherm dicht met kleefband Vario KB 1 of Vario XtraTape.

Dampscherm afplakken

STAP 5

Afdichten met dichtingsmastiek

Maak de buitenranden luchtdicht met Vario DoubleFit of Vario XtraFit, toepasbaar op poreuze oppervlakken zoals hout, beton, baksteen.

Afdichten met dichtingsmastiek

STAP 6

Afwerken

Plaats een afwerking op de spanten. Metal Studprofielen of een houten lattenstructuur zijn ook toepasbaar en kunnen dienen als kabelgeleidingen. Doorboor het dampscherm niet of dicht doorboringen goed af. Bevestig de Gyproc-platen.

 

Meer nieuws van ISOVER

Woningpas moet aanzetten tot renovatie

In het kader van het renovatiepact 2050 besliste de Vlaamse regering de Woningpas in te voeren. Kort gezegd is de Woningpas een soort digitaal paspoort, met alle attesten en data van de woning. Het doel is tweeledig: enerzijds papierwerk aanzienlijk vereenvoudigen en anderzijds een stimulans bieden om de energieprestatie van woningen te verbeteren. Op 3 december lanceerde Bart Tommelein de eerste fase (light versie). Maar waarmee moet de bouwer en verbouwer vanaf nu rekening houden?

Isover muurisolatie
Geplaatst in Ruwbouw > Isolatie.

S-peil halen? Denk aan de luchtdichtheid

 De Vlaamse overheid introduceerde begin 2018 het S-peil of schilpeil. Het vervangt het K-peil en de netto energiebehoefte en geldt voor nieuwe wooneenheden met bouwaanvraag vanaf 1 januari 2018. Gezien de strenge energie-eisen en hoge bouwkosten die dit met zich meebrengt, hebben heel wat bouwers behoefte aan begeleiding en advies, zeker in de ruwbouwfase. Een belangrijk element voor wie aan de nieuwe bouwvereisten wil voldoen, is vast en zeker de luchtdichtheid. ISOVER, marktleider in isolatie met minerale wol, informeert en reikt enkele slimme oplossingen aan. 

icoflor groen dak
Geplaatst in Ruwbouw > Isolatie.

Icopal groendak voor een frisse en ecologische woning

Om de woning koel te houden tijdens warme zomerdagen, denkt men onmiddellijk aan klassieke oplossingen met isolatiesystemen of ventilatie. Maar ook een groendak is een zeer efficiënte manier om de temperatuur onder controle te houden. Het is overigens een ecologische, duurzame en economisch voordelige oplossing. En, het ziet er nog erg mooi uit ook!

Isolatie - Glaswol zit in de lift
Geplaatst in Ruwbouw > Isolatie.

Glaswolisolatie in de lift

De isolatiesector stond de afgelopen tijd volop in de belangstelling. Centraal stond daarbij de schaarste in PUR- en PIR-isolatiematerialen, waardoor heel wat werven vertraging opliepen. Intussen blijkt dit ook een belangrijk neveneffect tot gevolg te hebben: de vraag naar alternatieven voor de harde isolatieplaten stijgt. Glaswol is één van de oplossingen die veel interesse opwekt. Isoleren met glaswol heeft immers heel wat voordelen. 

Zonnepanelen coherenter met correcte isolatie

Op 20 maart 2017 lanceerde Minister van Energie Bart Tommelein de Zonnekaart Vlaanderen. Dankzij deze online toepassing komt men op een eenvoudige manier te weten welke daken geschikt zijn om hernieuwbare energie op te wekken. ISOVER staat volledig achter de verdere ontwikkeling van een meer duurzame samenleving. Hernieuwbare energie opgewekt onder de meest optimale omstandigheden is daar zeker een onderdeel van. Maar toch mag men niet vergeten dat de meest optimale energie deze is die niet opgewekt hoeft te worden.