Hoe isoleer ik een binnenmuur?

Geplaatst in Ruwbouw > Isolatie.

Bij het renoveren en na-isoleren van een bestaande woning, is het plaatsen van isolerende voorzetwanden aan de binnenkant van de buitenmuren vaak de meest haalbare manier om het gewenste resultaat te krijgen. Voorzetwanden vormen ook de ideale oplossing om bij gemene muren geluidsoverlast te temperen.

Hoe isoleer ik langs binnen

Voordelen

  • Een snede in de glaswolplaat laat toe om in één vlotte beweging zowel tussen als achter de draagstructuur van Metal Studs te isoleren waardoor koudebruggen van de metalen profielen geen kans krijgen.
  • Comfortpanel 32 is voorzien van een zacht beschermend vlies en is bovendien erg flexibel. Daardoor sluiten de isolatieplaten steeds goed tegen de basismuur aan, zelfs tegen die met een onregelmatige oppervlaktestructuur.
  • Een muur geïsoleerd met Comfortpanel 32 verliest 78% minder warmte dan een niet geïsoleerde!
  • ISOVER-glaswol is optimaal geluidisolerend en brandveilig.

Hoe plaats je het?

STAP 1

Voorzetwandstructuur aanbrengen

De afstand tussen de muur en de Metal-Studstructuur hangt af van de dikte van de isolatie. Voorzie je 6 cm isolatie, dan plaats je de Metal-Studstructuur op ongeveer 2 cm van de muur. Voor 12 cm isolatie op 7 cm afstand en voor 14 cm op 9 cm afstand. Voorzie een tussenafstand van 60 cm tussen de verticale profielen.

Voorzetwandstructuur aanbrengen

STAP 2

Isolatielaag plaatsen

Breng een eerste isolatielaag Comfortpanel 32 aan tussen de verticale profielen. Zorg ervoor dat het gedeelte achter de snede van de isolatieplaat tussen de Metal- Studstructuur en de bestaande muur komt. Zo vermijd je koudebruggen. Bij de hoogte tel je steeds 20mm bij voor een optimale vulling. Druk de isolatie niet samen. Hier geldt: hoe dikker de isolatie, hoe beter het resultaat.

Isolatielaag plaatsen

STAP 3

Bekabeling voorzien

OPTIE 1: Voorzie de kabels tussen het isolatiemateriaal en het dampscherm. Dicht doorboringen van het dampscherm zorgvuldig af.
OPTIE 2 (beter op het vlak van luchtdichting): Werk met een dubbele structuur. In de eerste structuur breng je de isolatie aan. Vervolgens wordt op de voorzetwand het dampscherm aangebracht.

Bekabeling voorzien
De tweede structuur fungeert als spouw voor leidingen, voor het inwerken van stopcontacten…. In dat geval moet je de 2 metalen structuren best alternerend plaatsen

STAP 4

Dampscherm aanbrengen

Breng het dampscherm Vario KM Duplex of Vario XtraSafe aan met behulp van Vario KB2 of Vario XtraFix op de profielen aan. Zorg dat de banen van het dampscherm elkaar met ongeveer 10 cm overlappen.

Dampscherm aanbrengen

STAP 5

Dampscherm afplakken

Kleef de voegen van het dampscherm dicht met kleefband Vario KB 1 of Vario XtraTape.

Dampscherm afplakken

STAP 6

Afdichten met dichtingsmastiek

Maak de aansluiting tussen muur, plafond, vloer enerzijds en dampscherm anderzijds luchtdicht met Vario DoubleFit- of Vario XtraFit-dichtingsmastiek toepasbaar op poreuze oppervlakken zoals hout, beton, baksteen.

Afdichten met afdichtingsmastiek

STAP 7

Afwerking

Schroef de Gyproc-platen op de profielen en snij overtollig dampscherm weg

 

Meer nieuws van ISOVER

Woningpas moet aanzetten tot renovatie

In het kader van het renovatiepact 2050 besliste de Vlaamse regering de Woningpas in te voeren. Kort gezegd is de Woningpas een soort digitaal paspoort, met alle attesten en data van de woning. Het doel is tweeledig: enerzijds papierwerk aanzienlijk vereenvoudigen en anderzijds een stimulans bieden om de energieprestatie van woningen te verbeteren. Op 3 december lanceerde Bart Tommelein de eerste fase (light versie). Maar waarmee moet de bouwer en verbouwer vanaf nu rekening houden?

Isover muurisolatie
Geplaatst in Ruwbouw > Isolatie.

S-peil halen? Denk aan de luchtdichtheid

 De Vlaamse overheid introduceerde begin 2018 het S-peil of schilpeil. Het vervangt het K-peil en de netto energiebehoefte en geldt voor nieuwe wooneenheden met bouwaanvraag vanaf 1 januari 2018. Gezien de strenge energie-eisen en hoge bouwkosten die dit met zich meebrengt, hebben heel wat bouwers behoefte aan begeleiding en advies, zeker in de ruwbouwfase. Een belangrijk element voor wie aan de nieuwe bouwvereisten wil voldoen, is vast en zeker de luchtdichtheid. ISOVER, marktleider in isolatie met minerale wol, informeert en reikt enkele slimme oplossingen aan. 

icoflor groen dak
Geplaatst in Ruwbouw > Isolatie.

Icopal groendak voor een frisse en ecologische woning

Om de woning koel te houden tijdens warme zomerdagen, denkt men onmiddellijk aan klassieke oplossingen met isolatiesystemen of ventilatie. Maar ook een groendak is een zeer efficiënte manier om de temperatuur onder controle te houden. Het is overigens een ecologische, duurzame en economisch voordelige oplossing. En, het ziet er nog erg mooi uit ook!

Isolatie - Glaswol zit in de lift
Geplaatst in Ruwbouw > Isolatie.

Glaswolisolatie in de lift

De isolatiesector stond de afgelopen tijd volop in de belangstelling. Centraal stond daarbij de schaarste in PUR- en PIR-isolatiematerialen, waardoor heel wat werven vertraging opliepen. Intussen blijkt dit ook een belangrijk neveneffect tot gevolg te hebben: de vraag naar alternatieven voor de harde isolatieplaten stijgt. Glaswol is één van de oplossingen die veel interesse opwekt. Isoleren met glaswol heeft immers heel wat voordelen. 

Zonnepanelen coherenter met correcte isolatie

Op 20 maart 2017 lanceerde Minister van Energie Bart Tommelein de Zonnekaart Vlaanderen. Dankzij deze online toepassing komt men op een eenvoudige manier te weten welke daken geschikt zijn om hernieuwbare energie op te wekken. ISOVER staat volledig achter de verdere ontwikkeling van een meer duurzame samenleving. Hernieuwbare energie opgewekt onder de meest optimale omstandigheden is daar zeker een onderdeel van. Maar toch mag men niet vergeten dat de meest optimale energie deze is die niet opgewekt hoeft te worden.