Een laminaatvloer plaatsen: hoe begin je eraan?

Een laminaatvloer plaatsen hoeft geen vervelende klus te zijn. Met de juiste voorbereiding kom je snel tot een goed resultaat. Haal om te beginnen dit gereedschap boven: een snijmes, een zwaaihaak, een rekenmachine, een meetlint, een decoupeerzaag en een potlood. Spacers, een hamer, een stootblok en een trekijzer komen ook van pas.

Eerst moet je de kamer uitmeten. Zo beperk je het snijafval en hoef je niet te eindigen met een plank van twee centimeter breed. Een muur is niet altijd helemaal recht, dus die gebruik je beter niet als richtlijn. Daarom leg je de eerste rij planken dus ook niet tegen de muur, maar begin je er weg van. Na een drietal rijen kun je naar de muur toewerken.

Je meet de kamer makkelijk op door de kamerbreedte te delen door de plankbreedte. Zo weet je meteen hoeveel volle planken je in de kamer kunt plaatsen. Je eindigt beter met een gelijke plank qua breedte aan beide uiteinden van de vloer. Meet dus uit tot waar je komt met volle planken.

Pro-tip: Zet je referentiepunten op de muur, zo kun je ze op gelijk welk moment tijdens het plaatsen zien.

Maak de dozen met je nieuwe laminaatplanken open. Snijd de verpakking aan de zijkant open. Zo zorg je ervoor dat je niet in een plank snijdt. Bekijk de handleiding, maar geef jezelf wat ruimte.

Pro-tip: Er wordt vaak gestart met een vloer in een hoek of vanaf de muur, maar het is makkelijker en efficiënter als je los van de muur start. Zo kun je ook met volle planken aan de slag. Bij het uitmeten heb je een streep op de muur gezet om aan te duiden tot waar je komt met volle planken. Begin vanaf daar met enkele volle rijen. Gebruik de decoupeerzaag om de juiste lengte te zagen.

Heb je een schuine wand op het einde? Dat los je makkelijk op met de zwaaihaak. Meet de juiste hoek af, teken die over op een plank en zaag op de lijn. Plaats de spacers – die zwarte blokjes – tegen de wand. Zo geef je de vloer wat ruimte om te bewegen bij een schommelende vochtigheidsgraad.

Pro-tip: Zet de spacers op de plaats waar twee planken in elkaar klikken. Zo houd je alles nóg beter op zijn plaats.

Laminaat plaatsen gaat vlot. Houd je nieuwe plank in een lichte hoek ten opzichte van een andere plank, en klik de planken met een kantelbeweging vast. Quick-Step-laminaat kun je ook volledig plat of horizontaal vastklikken. Dat is ideaal bij vreemde hoeken of voor de laatste plank. Zodra er enkele planken zijn gelegd, kun je vanop je nieuwe vloer gaan werken. Dat geeft je meer controle.

Pro-tip: Begin je nieuwe rij met de overschot van je vorige rij. Zo liggen je planken wat beter verdeeld in plaats van allemaal naast elkaar. Houd er ook rekening mee dat de ruimte tussen twee voegen van aanpalende planken minstens 30 centimeter moet zijn. Een drietal rijen klaar? Dan is het tijd om de plank die tegen de muur komt, klaar te maken. Werk eerst de ondervloer af en leg een nieuwe plank op de laatste volle plank van de vloer. Gebruik een stuk overschot om een zaaglijn te tekenen op die plank. Zo hoef je niet alles uit te meten. Begin in de hoek en schuif vervolgens naar beneden. Zo meet je af hoe breed deze plank mag zijn. Klik de laatste plankenrij vast, sluit goed aan met het trekijzer en stop er de spacers tussen.

Pro-tip: Vind je het lastig om de planken te zagen? Houd de zaaglijn dan zo dicht mogelijk tegen de tafel. Zorg er uiteraard voor dat je niet in de tafel zaagt. Houd de plank goed vast. Zet de zaag aan voor deze het hout raakt, en gebruik een zaagblad met fijne tanden. Meer tips nodig? Bekijk dan zeker eens de veelgestelde vragen op de Quick-Step-website.

Wil je de ideale vloer voor jou project vinden? Gebruik dan de Quick-Step floorexplorer om je te helpen bij je keuze!