De belg is niet blij met de betonstop

Geplaatst in Bouwen en Verbouwen > Algemeen.

De conclusies van het jaarlijkse trendrapport van Woningen Blavier zijn gekend.  Een belangrijk punt uit de enquete is zeker de betonstop, waarvan het principe bij iedereen ondertussen wel bekend is. De mensen van het platte land moeten meer in de stad gaan wonen, en dat vind natuurlijk niet iedereen even fijn. Iedereen beseft natuurlijk wel dat het dat is waar we naartoe moeten gaan, maar langs de andere kant ligt de grote meerderheid er wel van wakker van wat de impact eigenlijk gaat zijn van die betonstop...

Bekijk in deze video van blix.tv een samenvatting van het trendrapport 2017!
 

Meer nieuws over Algemeen

Buitenschrijnwerk: Leerlingen VTI Roeselare en Deceuninck bouwen samen aan 2020
Geplaatst in Bouwen en Verbouwen > Algemeen.

Leerlingen VTI Roeselare en Deceuninck bouwen samen aan 2020

De voorbije 5 jaar werkten leerkrachten en leerlingen van het VTI Roeselare samen met tal van partners aan de bouw van een Milieu- & MobiliteitsOpleidingsPark (MMOP) in Ingelmunster. De bedoeling van dit uniek project? Studenten heel concreet leren hoe ze duurzaam kunnen bouwen conform de normen van 2020, hen laten kennis maken met de nieuwste technologieën en technieken, hen oog laten hebben voor milieu en ecologie, en hen nu al in contact brengen met hun werkgevers van morgen. Vier doelstellingen die Deceuninck, wereldspeler en Belgisch marktleider in raam- en deuroplossingen in pvc, al van in het begin mee helpt realiseren.

De zomertijd komt eraan!

In de nacht van 30 maart naar 31 maart schakelen we over naar de zomertijd. We draaien dan de klok één uur vooruit. 

Moderne woning, oprit in dolomit
Geplaatst in Bouwen en Verbouwen > Algemeen.

Eigen woning zo goed als onmogelijk geworden voor jongeren

De Belgische vastgoedmarkt is in 2014 goed weggekomen uit de financiële crisis en de juridische onzekerheid, zo blijkt vandaag uit de jaarstatistieken van de Federale Overheidsdienst Economie. CENTURY 21 Benelux ziet de Belg in 2015 alleen nog maar bewuster investeren in vastgoed, zeker nu een spaarboekje nog amper iets opbrengt. Wél stelt de grootste vastgoedgroep van het land sinds vorig jaar vast dat jongeren nauwelijks nog kunnen kopen als de ouders niet sponsoren.

Vergunningen vlaams gewest
Geplaatst in Bouwen en Verbouwen > Algemeen.

Grondige woningrenovaties nemen toe

Het aantal vergunningen voor nieuwe flats en huizen is tijdens het eerste trimester van 2015 gestegen in vergelijking met de twee laatste trimesters van 2014. Maar de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft tegelijk kunnen vaststellen dat het niveau nog altijd lager ligt dan de voorbije vier jaren. Na de piek van toegekende vergunningen tijdens het eerste semester van 2014 ten gevolge van de versnelde vergunningsaanvragen om aan de strengere energie-eisen vanaf 2014 te ontsnappen, volgde een diep dal waar de woningbouw nog altijd niet is uitgeraakt. Opvallend voor het eerste trimester van 2015 is wel het hoger aantal vergunningen voor woningrenovaties.

Bouwverlof - Bouwvakantie
Geplaatst in Bouwen en Verbouwen > Algemeen.

Bouwvakantie 2015 van start

Maandag 13 juli gaat voor het merendeel van de bouwvakarbeiders de bouwvakantie 2015 van start.  Werknemers tewerkgesteld in bouwbedrijven uit de arrondissementen Antwerpen, Mechelen, Leuven, de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen (behalve de kantons Lokeren en Hamme) gaan dan in bouwvakantie.  Vakantie in de bouw wordt sinds jaren door de regio’s bepaald en niet via nationaal akkoord.  Collectief bouwverlof is bovendien ook geen verplichting, individuele afwijkingen zijn mogelijk.  Uit een steekproef bij de Bouwunie leden blijkt dat 80% kiest voor een collectieve sluiting.