• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Zwevende vloer + OSB

JosDeVerbouwer

Nieuw Lid
Lid geworden
10 mrt 2018
Berichten
66
Waarderingsscore
0
Punten
6
Dag allen,

Het verdiep van mijn huis is een gemaakt met houten draagbalken en oude planche (huis van 1920).
Op sommige plaatsen heb ik OSB gezien ik enkele balken heb moeten vervangen.

Om het contact geluid naar het benedenverdieping te beperken hadden we besloten om een zwevende vloeropbouw te maken met de volgende opbouw.
Op de bestaande oude houten vloer 2cm Rockfloor base, hierop 18mm OSB zwevend en dan laminaat erop (met een dunne isolatiemat nog tussen de laminaat en OSB om kraken te verminderen).
Ik ben net klaar met zwevende opbouw (Rockfloor + OSB ). Nu merk ik dat de OSB op sommige plaatsen veert als ik erop loop.
Zelf merk je het niet zo fel maar als je iemand vanop een afstand ziet lopen zie je op sommige plaatsen de OSB wel een paar mm zakken.
Ook als je op sommige naden van de OSB loopt hoor je, als het heel stil is, de lucht eronder uitblazen.
Ik denk dat dit alles komt doordat de oude houten vloer op de draagbalken niet volledig recht ligt en er daardoor op sommige plaatsen er een kleine opening is (1 - 2mm) tussen de rockfloor en de OSB.
Is dit normaal?
Mij lijkt het dat zo een houten verdiep nooit volledig recht is zeker niet over kamers heen. Er werd me verteld dat een zwevende vloer dergelijke kleine ongelijkheden net zal uitvlakken.
Ik heb op sommige plaatsen geprobeerd om een gat te boren zodat ik de kleine holte mogelijks kon opvullen met PUR.
Dit lijkt echter niet veel effect te hebben gehad.
Misschien is dit effect altijd wel bij een zwevende houten vloer en is het ook niet zo een groot probleem?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Met uw laminaat eroverheen ga je daar minder last van hebben.
Hoe is de geluidsoverdracht tot nu toe?

Wat ga je gebruiken als isolatiemat tussen het laminaat en de OSB? Iets als Soundfelt (vlasmat)?
 
ok laten we hopen dat het effect iets minder is met laminaat erop. Als isolatiemat voor tussen de laminaat en de zwevende OSB dacht ik aan een heel goedkope optie: https://www.hubo.be/nl/p/parkett-ondervloer-pe-2mm-25m/365873.html

Niet zeker wat de verschillen hierin zijn en als het nut heeft om een duurdere mat te gebruiken. Ik dacht omdat de OSB al zwevend ligt dat de mat onder het laminaat niet zoveel meer maakt enkel tegen het kraken van het laminaat? Daardoor de goedkope optie.

Laat weten als ik toch best voor een duurdere optie ga.
 
Kunststof levert geen enkele bijdrage aan geluidswering, die geschuimde matten zijn enkel bedoelt om de kleine oneffenheden op te vangen (heb je hier niet meer nodig gezien uw OSB-basislaag).

Ik zou eens kijken naar een product als Isovlas Soundfelt (dat is ca. 4 mm dik en kost ca. 3,22€/m²) maar zoiets is tenminste geluiddempend.
 
ok maar voor geluidswering hebben we al de zwevende OSB (osb + rockfloor). Helpt die 4mm isovlas dan nog?
Daarnaast vind ik 4mm vrij veel. we zitten nu al op het maximum met de extra opstap bij de trap door de nieuwe opbouw.
 
Geluidswering is geen exacte wetenschap...

Als je denkt dat die rockfloor volstaat.. dat kan best maar vandaar mijn advies om die eens te testen qua geluidsoverdracht. Als het u bevalt, prima! Bevalt het u niet dan heb je nog die Soundfelt.
 
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bovenaan