Zwembadleidingen

redbaron

Lid
Lid geworden
24 mrt 2008
Berichten
799
Waarderingsscore
3
Punten
18
Situatie:Zwemvijver om te vormen naar zwembad (filter). (afm. ca. 1,30m x 7,00m à 10,00m).Zwemvijver was voorzien van 2 bodempotten elks op 110mm tot aan de filterbak, water kwam bad terug in via inspuiters 2x (50mm als ik me niet vergis). Dit allemaal dmv gravitatiefilter die onder waterniveau was ingebouwd.Wijzigingen:

  • 1x skimmer toe te voegen op korte zijde (bij voorkeur rvs model)
  • 2x inspuiters verleggen (naar korte zijde tegenover de skimmer, idem in rvs afwerking)
  • leidingen omhoog brengen in klein soort tuinhuisje bovengronds voor nieuwe zwembadfilter
Vraag 1) Ik heb indertijd alle leidingen in drukpvc (5.6mm dacht ik) gelegd (via webshop besteld), vraag me niet meer waarom maar was toen een aanbieding en moet gedacht hebben, dat kan geen kwaad extra stevig in de grond ! Duidelijk dat die aanbieding nu niet meer geldig is en vroeg me dus af of het kwaad kon om deze drukpvc leidingen in iets dunnere wanddikte te verlengen om omhoog te brengen ? Lijkt me van niet, maar toch maar even dubbelchecken hier ..


Vraag 2) Nieuwe leidingen te voorzien voor skimmer en nieuwe inspuiters aan andere kant van bad. Welke dia en materiaal te voorzien ? Diepte ? Zowel skimmer als inspuiters ben ik dikwijls tegengekomen op foto's waar deze op het eerste zicht in 50mm flexibel werden uitgevoerd. Voordelen/Nadelen ? Of gewoon terug in vaste pvc leggen ?Afstand filterhuis tot skimmer: ca. 7-8m

Afstand filterhuis tot inspuiters: ca. 20?mVraag 3) met betrekking tot de skimmer, ik zie dikwijls hoge waterstand varianten op internet. Randafwerking van het bad is in 15cm dikke blauwe steen en het water zou bij voorkeur halverwege deze steen moeten komen, slechtste geval net onder deze blauwe steen. Is dit haalbaar voor bepaalde skimmertypes ? Had de info gekregen dat de skimmer dan eventueel een stuk in de blauwe steen zou moeten geslepen worden.Alvast bedankt voor jullie reacties !(Ps: Wil hier geen discussie opstarten over het waarom van deze omvorming of de voor en nadelen van beide types.)
 

m0117627

Lid
Lid geworden
25 apr 2012
Berichten
732
Waarderingsscore
4
Punten
18
Ik denk dat het handig zou zijn om Vraag 3 even verder te specifiëren. Hoe zit dat juist met die blauwe steen? Een foto of tekeningetje misschien? Er bestaan zeker skimmers waarbij het water maar enkele cm van boven staat. Of dit bij jou te realiseren is, is moeilijk te zeggen zonder detailtekening.
 

redbaron

Lid
Lid geworden
24 mrt 2008
Berichten
799
Waarderingsscore
3
Punten
18
Zal ik voor zorgen.Idee mbt de leidingen ? Zou deze morgenvroeg willen steken voor zover mogelijk ..
 

m0117627

Lid
Lid geworden
25 apr 2012
Berichten
732
Waarderingsscore
4
Punten
18
redbaron;1935243 wrote:
Zal ik voor zorgen.Idee mbt de leidingen ? Zou deze morgenvroeg willen steken voor zover mogelijk ..Omdat ge het zo vriendelijk vraagt :)Bij mijn ouders hebben we indertijd alles in flexibel 50mm voorzien. Koppelstukken aan skimmers gewoon standaard pvc bochten en T-stukken. Wel zien wat de maat van de uitgang van je skimmers/spuitmonden is natuurlijk zodat je met het juiste koppelstuk werkt.Ik ken die drukpvc niet, maar zie niet in waarom je niet zou mogen overgaan naar dunnere wand. Uiteraard moeten de koppelstukken perfect passen op beide buizen.
 
Lid geworden
24 aug 2011
Berichten
44
Waarderingsscore
0
Punten
0
In het huis waar ik nu woon staat al 44 jaar een zwembad met alle leidingen (allemaal ondergronds) in gewone pvc en alles werkt nog perfect.
 

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
13.665
Waarderingsscore
1.098
Punten
113
Hier (Spanje) wordt in elk zwembad hogedruk pvc gebruikt, dat zal toch niet voor niets zijn?
 
Lid geworden
3 feb 2012
Berichten
466
Waarderingsscore
0
Punten
0
Gewone pvc dient om water af te voeren. Is niet getest op druk.Pvc druk is getest op druk en dient daar dan ook voor. Door je pompen krijg je druk in de leiding en gebruik je dus pvc druk. Als je de meerprijs bekijkt is dit verwaarloosbaar, dus waarom zou je het niet doen.Flexibel is ook niet slecht als je dikwandige pakt. Voordeel dat je soepele, lange bochten maakt en dus weinig weerstand. Nadeel dat ze fragieler zijn.Skimmer zal altijd je waterniveau beïnvloeden, er zijn wel modellen om dit tot een minimum te herleiden
 
Lid geworden
4 jan 2011
Berichten
97
Waarderingsscore
0
Punten
0
Voor de leidingen tussen zwembad en filter dikwandige flexibel gebruiken. Dit is veel makkelijker te leggen en komt op rollen van 50m als je wil; dit wil zeggen dat je een volledige leiding kan leggen zonder onderbreking=minder kans op lekken.Om de filterinstallatie op te bouwen gebruik je hoge druk pvc.De hoogte van je water zal inderdaad beïnvloed worden door de skimmer die je gebruikt. Een hoogwaterskimmer kan je gelijk zetten met de bovenkant van je muur. Je water zal dan minimum 1cm onder de bovenkant van je muur blijven staan. Je skimmer mag niet volledig onder water staan omdat dan je oppervlaktevuil niet afgevoerd wordt.Als ik het goed begrijp, komt je blauwe steen boven op je muur? dan kan je mijn inziens je skimmer niet halverwege je steen plaatsen. Dit krijg je nooit waterdicht. Dan kan je beter een blauwe steen nemen van 2 of 3 cm dik met een neus van 15 cm, die je dan in het water laat komen en waar je je skimmer uitzaagt.
 

redbaron

Lid
Lid geworden
24 mrt 2008
Berichten
799
Waarderingsscore
3
Punten
18
Is dit dan het type zwarte flexibel die ook voor vijverfilters gebruikt wordt ? Weet nog van bij de vijverfilters dat dat altijd een merde was om die lekvrij aan te sluiten (*trauma*:cool:).
 
Lid geworden
4 jan 2011
Berichten
97
Waarderingsscore
0
Punten
0
Even zoeken naar Mega Poolflex. Of een pm sturen; kan altijd geleverd worden per meter met de nodige fittingen (bochten, moffen,...). Ook voor de al de rest dat je nodig hebt natuurlijk :)
 
Lid geworden
6 jan 2014
Berichten
42
Waarderingsscore
0
Punten
0
Kijk eens op zwembadvoordeel.be of mail hen eens, zij kunnen je veel info en dergelijke geven
 
Bovenaan