• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Werking weersafhankelijke verwarmingsketel + instelling stooklijn + afstelling radiatorthermostaten

Lid geworden
7 dec 2022
Berichten
8
Waarderingsscore
0
Punten
1
In ons rijhuis in Antwerpen hebben we op zolder een Viessmann Vitodens 300 weersafhankelijke verwarmingsketel hangen (dus met buitenvoeler), die we kunnen besturen met een Vitotrol 300 bedieningsmodule die op de eerste verdieping hangt (ruimtecompensatie is uitgeschakeld, dus ik begrijp dat de Vitotrol 300 enkel als "afstandsbediening" werkt waarmee we de gewenste normale en gereduceerde temperatuur, alsook de tijdsprogramma's hiervoor per dag kunnen instellen). Op alle radiatoren in huis staan er thermostatische kranen. We hebben geen vloerverwarming. Ons huis zelf is gebouwd in 1890, maar goed geïsoleerd waar mogelijk (d.w.z. alle daken zijn enkele jaren geleden volgens de geldende norm geïsoleerd; behalve aan de terrasdeuren en de voordeur is er dubbel glas; spouwmuurisolatie is niet mogelijk).

We proberen de laatste weken beter de werking van onze verwarmingsinstallatie te begrijpen. De gewenste binnentemperatuur (voor wanneer we aanwezig zijn) staat ingesteld op 20°C, en de gereduceerde binnentemperatuur (voor 's nachts of wanneer we afwezig zijn) staat op 16°C. De momenteel ingestelde stooklijn heeft "helling" 1,4 en de "hoogte" staat ingesteld op +6. De ingestelde tijdsblokken voor de gewenste binnentemperatuur van 20°C zijn 's ochtends (7h00-8h00) en 's avonds (18h30-22h00). In de woonkamer hebben we de radiatorthermostaten van de 3 radiatoren opengezet op stand 3, en in de badkamer hebben we de radiatorthermostaten van 2 van de aanwezige 3 radiatoren opengezet op stand 5.

Sinds enkele weken zijn we bezig met het volgen van de effectieve temperatuur in woonkamer en badkamer, en we merken het volgende:
- In de woonkamer zakt de temperatuur nooit onder de 18°C (zelfs wanneer we in een tijdsblok met gereduceerde binnentemperatuur van 16°C zitten) en stijgt deze maximaal tot zo'n 19,5°C.
- In de badkamer zakt de temperatuur nooit onder de 19°C (zelfs wanneer we in een tijdsblok met gereduceerde binnentemperatuur van 16°C zitten) en stijgt deze maximaal tot zo'n 21,0°C.
- In tijdsblokken met gereduceerde binnentemperatuur van 16°C (bv. laat 's avonds or 's nachts) voelen de opengedraaide radiatoren in woonkamer en badkamer soms toch warm tot zelfs zeer warm aan.

We hebben de volgende vragen:
1) Hoe gaan we in het algemeen best te werk om de optimale stooklijn voor ons te vinden (optimaal = maximaal comform met minimaal gasverbruik)? Heeft het zin hiervoor een professional in te schakelen of kunnen we dit ook zelf proberen doen?
2) Moeten we de stooklijn aanpassen i.f.v. de seizoenen, of is er in principe één optimale stooklijn voor het hele jaar door (dus onafhankelijk van het seizoen)?
3) Hoe komt het dat de radiatoren 's avonds laat of 's nachts toch soms (heel) warm aanvoelen, terwijl we maar 16°C binnentemperatuur vragen? Is het normaal dat onze ketel ook 's nachts water rondpompt?
4) Hoe komt het dat het 's nachts in woonkamer en badkamer toch een stuk warmer blijft dan de gewenste 16°C (nl. 18°C en 19°C respectievelijk)? Wat moeten we aan onze huidig ingestelde stooklijn veranderen om 's nachts dichter bij de gewenste 16°C te komen en 's ochtends & 's avonds dichter bij de gewenste 20°C?
5) Hoe werken onze radiatorthermostaten samen met de weersafhankelijke ketel? We begrijpen dat een radiatorthermostaat zichzelf a.h.w. open en dicht draait zodra de temperatuur in de ruimte in kwestie te laag/hoog is, maar dat de standen op zijn radiatorthermostaat niet echt overeenkomen met bepaalde temperaturen. Hoe kunnen we weten wat de juiste stand is van de radiatorthermostaten als de temperatuur van het ketelwater enkel door de stooklijn wordt bepaald?

Dit zijn voorlopig al onze vragen. Er lijken zodanig veel parameters in het spel te zijn dat we niet meer goed weten hoe we best onze verwarmingsinstallatie instellen en controleren.

Alvast hartelijk dank voor jullie hulp!
 
Lid geworden
7 dec 2022
Berichten
8
Waarderingsscore
0
Punten
1
Voo zover ik weet kan je de invloed van ruimtetemperatuur niet apart voor comfortwerking en voor gereduceerde werking instellen.

Maar als de stooklijn al vrij goed ingesteld is, mag de in invloed van ruimtetemperatuur sowieso wel wat gewichtiger ingesteld worden lijkt me.

Anders de setwaarde voor gereduceerde werking nog wat lager instellen. Ik dacht dat dat bij mij 14° is. De ketel gaat dan 's nachts nog wel blijven werken maar wel aan een zeer laag pitje (efficient condenserend). De weinige energie die je dan 's nachts verbruikt ligt dan bijna in evenwicht met de energie die je nodig hebt om 's ochtends terug naar een comfortabele temperatuur te gaan.
Wanneer je codering b0 op 1 zet gaat de verwarming enkel in gereduceerde werking rekening houden met de ruimtetemperatuur
Inderdaad, de handleiding verwijst naar codering b0, maar hier staat het volgende bij:

"Met afstandsbediening:
Stookwerking/ verl. werking: weersafhankelijk (alleen bij regeling voor weersafhankelijke werking, codering alleen wijzigen voor het verwarmingscircuit
M2 met mengklep)"

Wat wordt bedoeld met "codering alleen wijzigen voor het verwarmingscircuit M2 met mengklep"? Bij mijn weten hebben wij maar één verwarmingscircuit, namelijk "A1" (zonder mengklep). Wil dit zeggen dat ik deze codering b0 beter niet verander?

Andere vraag: als ik de ruimtewerking van codering b0 activeer, moet ik dan codering b2 ook nog instellen? Codering b2 kan een waarde van 0 tot 64 hebben, en staat voor:

"Met afstandsbediening en voor het verwarmingscircuit moet de werking met ruimtetemperatuurbijschakeling gecodeerd zijn: Ruimteinvloedfactor
8 (alleen bij regeling voor weersafhankelijke werking, codering alleen wijzigen voor het verwarmingscircuit M2 met mengklep)"

Nogmaals dank!
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan