Welke ronde ventilatiebuizen gebruiken?

Lid geworden
13 apr 2010
Berichten
7
Waarderingsscore
0
Punten
0
Beste forum-leden,Wij zijn op het punt gekomen aan onze nieuwbouw om de ventilatiekanalen te voorzien die achter het vals plafond komen

(aangezien hier later stucanet onder komt, moet dit op een correcte manier gebeuren).Zelf opteer ik het liefst voor vaste ronde kanalen. Nu vroeg ik me af, welke keuzes ik hier in heb.

- Lindab lijkt me zeer knap, maar niet makkelijk te installeren (apparatuur nodig)

- Minigaine, lijkt me een makkelijke manier maar die ovale vorm lijkt me maar niets

-...Het liefste werk ik met een ronde kunststoffen buis, die ik kan verlijmen... (gewone afvoerbuizen, gaan hier toch niet

voor dacht ik).Welke buizen hebben jullie gebruikt, en wat zijn hier de voor en nadelen van? En welke buizen raden jullie aan in mijn geval?Alvast bedankt
 

jandc

Zeer Actief lid
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
7.114
Waarderingsscore
2
Punten
38
Lindab is heel gemakkelijk. Vooral het safe gamma.Buis doorsnijden kan je met een kleine slijpschijf doen of met een zaag. Eerst aftekenen en dan netjes afsnijden.
 
Lid geworden
15 jul 2010
Berichten
466
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hoe zit het eigenlijk met ronde PVC-buizen? Of is dat hetzelfde als lindab?

Indien neen, wat is dan het verschil met galva en lindab?
 
Lid geworden
2 aug 2007
Berichten
622
Waarderingsscore
0
Punten
0
Als je enkel afvoerleidingen nodig hebt, kan je in principe met om het even welke ronde buis werken.

Weet wel dat sanitaire buizen andere diameters hebben dan de 'echte' ventilatiebuizen. Dus om gepaste overgangsstukken te vinden is het soms wel moeilijk.

Nog belangrijk om weten is dat PVC buizen gemakkelijker stof vasthouden door hun statisch gedrag, en niet geschikt zijn voor luchtaanvoer (toxische stoffen).Als de kanalen ook moeten dienen om lucht aan te voeren in de woning, kies dan voor metalen ronde kanalen (Lindab), ofwel voor soepele PE-leidingen (instortsysteem vb. Uniflex+ Plus).De ovalen minigaines zijn ook prima kanalen, en vrij stevig. Echter ook alleen geschikt voor luchtafvoer daar deze in PVC zijn. Alleen geschikt voor kleinere debieten, en niet geschikt als hoofdaanvoer of -afvoerleiding. Worden meestal gebruikt voor individuele leiding naar een ruimte (keuken, wasplaats, ...) tot max. 2 lokalen bvb. wasplaats+WC, ... Drukverlies te berekenen ifv het debiet en de lengte.Mijn persoonlijke favoriet = Lindab omdat dit een compleet gamma is met alle mogelijke hulpstukken.
 

BartDG

Zeer Actief lid
Lid geworden
14 aug 2008
Berichten
1.515
Waarderingsscore
0
Punten
36
Ik zou toch ook voor Lindab kiezen. (en hebben wij ook gedaan). Ok, beetje meer werk, maar het resultaat mag er echt wel zijn. Ook vind ik het een voordeel dat deze buizen een soort "trekken en velden" opmaak hebben zoals de loop van een geweer waardoor de lucht er spiraalvormig doorheen stroomt.
 
Lid geworden
8 feb 2014
Berichten
430
Waarderingsscore
0
Punten
0
final fantasy;1569646 wrote:
Hoe zit het eigenlijk met ronde PVC-buizen? Of is dat hetzelfde als lindab?

Indien neen, wat is dan het verschil met galva en lindab?Wat is het verschil tussen gewone galva en lindab?

Ik neem aan dat lindab beter is?
 
Bovenaan