Waar (tropisch) hout kopen om zelf poort te maken

Mc Mudface

Actief Lid
Lid geworden
16 okt 2010
Berichten
724
Waarderingsscore
37
Punten
28
Ik ben op zoek naar een verdeler van tropisch hout in mijn buurt (Aarschot-Tremelo-Haacht).

Ik wil namelijk zelf nog eens klussen en zelf een garagepoort maken; een dubbel opendraaiende deur in mijn tuinhuis (vroeger garage). Dit is in een gemetseld tuinhuis, dus zou ik eerst in de opening een kader maken met daarop de scharnieren.

Het probleem bevindt zich echter bij de aanschaf van mijn hout. Ik heb geen lintzaag of schaafbank en moet dus mijn geschaafd hout rechtstreeks van de verdeler afnemen. Nu blijkt dat mijn 2 favoriete houthandels ofwel geen tropisch hout hebben (ik dacht aan padouk) ofwel dit wel hebben, maar enkel in balken van 8*18cm en dus niet zelf te verzagen.

Heeft iemand een idee waar dit op stock is? Ik dacht aan balken voor het kader van 6*6cm. Balken voor de deurkaders iets van 6*10 en dan planchetten om de deur af te werken met tand en groef.

Ook van online kopen ben ik niet vies, daar ervaring mee? Houtskeletshop.be biedt bvb wel planchetten aan.

Iemand zelf al zoiets geknutseld? Andere ideeën over het hout te gebruiken? (kastanje, lariks en andere werden mij afgeraden) Enkel afzelia of padouk zou hiervoor echt geschikt zijn. Afrormosia wil ik niet, omwille van de ecologische gedachte.

Hieronder een foto van een soortgelijke poort, wel in een andere houtsoort. Ik zou de planchetten ook verticaal plaatsen, niet horizontaal.

 

Bijlagen

  • 6438593559_4233ddb241_b.jpg
    6438593559_4233ddb241_b.jpg
    229,7 KB · Weergaven: 1

charel

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
9 apr 2010
Berichten
16.511
Waarderingsscore
1.329
Punten
113
Het siert je dat je afrormosia niet wil gebruiken omwille van het ecologische aspect. Dat hout komt namelijk voornamelijk uit de tropische regenwouden.

Maar...... vanwaar komt het andere tropische hout denk je? Ook hiervoor verdwijnt jaar na jaar hoe langer hoe meer van de regenwouden.

Er zijn voldoende alternatieven zonder dat je hiervoor roofbouw moet plegen op de natuur. Kwestie van eens goed rond te kijken en u te informeren.

En ja, ik weet het, ga bij 10 houthandels binnen en 8 zullen u liefst hiervoor tropisch hout verkopen. Het lijkt soms een automatisme. Misschien moet je je ook eens bevragen bij ecologische bouwhandelaars.
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
15.376
Waarderingsscore
2.786
Punten
113
ik vind het toch kort door de bocht om zo maar alle tropische houtsoorten over dezelfde boeg te gooien. Ook voor vele tropische soorten betaat er een bosbeheer.  Heb zelf gezien hoe Mukula (padoek)in Afrika verbouwd wordt, enorme bomen, (30-40m) maar vrij smal van look, met een stam zonder takken , behalve bovenaan, grote kruin. Deze groeien ongeloofelijk snel . De lokale verbouwer liet ze liever niet te dik worden, want dan zou het hout minder waard kunnen worden (de reden daarvan heb ik niet echt begrepen)

Dit neemt niet weg dat er inderdaad illegale kap gebeurt, maar daarom pertinent weigeren zulke houtsoorten te gebruiken ......
 

charel

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
9 apr 2010
Berichten
16.511
Waarderingsscore
1.329
Punten
113
Als een bepaald percentage van het topisch hout al duurzaam zou worden geproduceerd dan nog is hieraan een enorme milieukost verbonden. Denk maar aan het transport per boot  en met heelder collonnes vrachtwagens via duizenden km 's over land en zee.

Maar sowieso, hoe meer men ons hier wijsmaakt dat we dat tropisch hout echt nodig hebben, hoe sneller de regenwouden verdwijnen. De bewijzen liggen er lang en ze zijn overduidelijk, het gebeurt terwijl we er op staan te kijken vanop ons mooie azobé terras.

En waarom zou je niet pertinent weigeren om dat soort hout te laten aanvoeren? Is er geen ander hout of ander materiaal misschien?

Ik weiger het alvast! Ik heb dat echt niet nodig, en jij ook niet.
 

Mc Mudface

Actief Lid
Lid geworden
16 okt 2010
Berichten
724
Waarderingsscore
37
Punten
28
Ik heb zelf enkele jaren geleden een eiken poort en voordeur laten zetten en ben mij wel degelijk bewust van het ecologische aspect van kappen en transport. Maar zoals ik zei, werd er mij niet echt een alternatief aangeboden (eik wens ik niet zelf opnieuw te gebruiken). Weet jij dan alternatieven?

Geïmpregneerd hout is volgens mij ook schadelijk. Lariks zou scheeftrekken en ook kastanje, douglas, ... heeft een te groot risico om nog te zetten voor een poort. Geen idee of het procédé van thermowood of aquawood wel natuurvriendelijk is. Niet vergeten dat vuren en grenen waarschijnlijk uit het noorden worden aangevoerd en Franse eik ook niet van hier is.

Ik ben zelf een heel groen persoon en dat kan ver gaan, maar geef mij alternatieven en ik zal akkoord gaan. Desnoods vraag ik wel achter het FESC-label in de houthandel.
 

charel

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
9 apr 2010
Berichten
16.511
Waarderingsscore
1.329
Punten
113
Ik raad u aan om eens te googlen of 'Robinia'. Het schijnt zowat de meest duurzame houtsoort te zijn die in Europa te verkrijgen is. Geschikt voor zowat alle toepassingen zowel buiten als binnen.

Voor uw toepassing, een poort waarvan je een voorbeeld toonde, wordt het eventuele kromtrekken en/of scheeftrekken verhinderd door een juiste opbouw van de onderconstruktie zoals je die op dat voorbeeld ook ziet. In ieder geval, vroeger werden ook zonder problemen poorten en allerhande constructies gebouwd met europees hout. Velen zijn nog steeds na meer dan honderd jaar vrijwel ongeschonden te bewonderen in beschermde monumenten. Het verleden bewijst dat we dat hout uit de tropen niet nodig hebben.

Ik ben me er van bewust dat door mijn pleidooi tegen tropisch hout velen een beetje ongemakkelijk zitten nu. Immers velen van ons hebben dat ooit onbewust (wel aangeraden door de handel) al gebruikt, lang geleden of kort geleden. Ook ik verdomme!

Verwijt u niets, je wist toen niet beter, je bent misleid door de vanzelfsprekendheid waarmee dit steeds wordt aangeboden.

Enfin, nu weet je het.
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
17.960
Waarderingsscore
2.751
Punten
113
ik denk dat de discussie al een paar keer gevoerd is :)

Maar ik lees nu Robinia als alternatief... want europees. 

Fijn, maar 95% van de robinia's komen uit noord-amerika, 5% uit het oostblok.

En laat nu noordamerika en oostbloklanden nu net degene zijn die niet in het vizier zitten vande FSC labels.

Ik lees van charel terug het argument : ....Denk maar aan het transport per boot  en met heelder collonnes vrachtwagens via duizenden km 's over land en zee....  dacht dat noord amerika of het oostblok niet van achter in mijne hof lagen.

Opgelet ik vind het correct dat charel ons wijst op onze mateloze verkwisting van tropisch hardhout, maar de argumenten die hij gebruikt ten voordele van europees hout houden m.i. geen steek. Nagenoeg 75-80% van ons zogenaamd europees hout komt van Noordamerika, oostblok,  Canada, Japan ( lindehout, iep bv), Klein azie (kastanje, haagbeuk) of de scandinavische landen en rusland.

Bomen houden geen rekening met landsgrenzen of continenten.

Bomen ( alle planten trouwens) groeien in klimaatsgebieden. Deze klimaatsgebieden worden bepaald door temperatuur en neerslag. Daarom vind je in de woestijn geen wilgenbomen en hier geen palmbomen. Maar wel bv robinia in ons land, noordamerika, zuidelijk canada, england, oud joegoeslavie,turkije, noorde van indie en noord japan. En toch wordt robinia europees hout genoemd

Grosso modo is de wereldbol van noord naar evenaar verdeelt in 11 zones evenwijdig aan de evenaar, waarbij 1 het gebied is rond de noorpoolcirkel en 11 zich situeert rondom de evenaar.En dan terug aflopend naar de zuidpool. deze zone's lopen niet mooi evenwijdig aan de evenaar, maar worden beinvloed door zeestromingen, bergen, hoogvlaktes en zomeer. Belgie heeft zelf 2 zones ( zone 7 en zone 8 ) en deze zijn nog eens onderverdeelt in elk 2 subzones. en deze 4 (7a.7b,8a en 8b ) vind je dus terug in noord amerika met wat uitschieters in canada en zo heel onze bol rond.

Vandaar deze correctie

luk

.

 

 
 

charel

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
9 apr 2010
Berichten
16.511
Waarderingsscore
1.329
Punten
113
Oorspronkelijk bericht geplaatst door Mc Mudface

Robinia staat hier niet aangeraden voor poorten en buitenschrijnwerk. Matig stabiel volgens de lijst (net zoals eik trouwens).

http://www.woodforum.be/nl/houtsoorten/robinia

http://www.woodforum.be/sites/woodforum.salusa.indiegroup.be/files/deel2/28247%20-%20Houtsoorten%20voor%20buitentoepassingen.pdf

Als je ziet waarvoor dat hout allemaal wordt toegepast, dan denk ik wel dat het voor zo'n poort zeker ook moet kunnen. Eik , kastanje en larix zijn naast nog anderen daarvoor ook zeer geschikt, wat sommigen hierover ook beweren.

De vraag is ook of die zogenaamd matige stabiliteit enige rol speelt in die toepassing. Verder hangt de stabiliteit ook nog af van de bewerking die het hout van tevoren heeft ondergaan en de manier van verwerking ter plaatse.

Enfin, ik ben niet echt een houtspecialist, ik weet alleen dat deze houtsoorten al generaties lang hun geschiktheid hebben bewezen.   
 

charel

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
9 apr 2010
Berichten
16.511
Waarderingsscore
1.329
Punten
113
Ja Luk, maar je weet waar ik vind dat de prioriteit moet liggen hé!

Op de eerste plaats: blijf met die kettingzaag uit het regenwoud!

Op de tweede plaats: sowieso geen tropisch hout, alle labels ten spijt blijkt het merendeel toch nog uit het regenwoud te komen.

Op de derde plaats: kies hout dat als gebruikshout is aangeplant en dat na de kap wordt vervangen.

Op de vierde plaats: kies hout van zo dichtbij mogelijk. En  ik moet toegeven, al wordt er reeds veel hout met dat doel in Europa aangeplant (plantages robinia in Nederland zelfs), het is moeilijk voor ons om te weten van waar het eigenlijk komt, al weten we wel al dat zulk hout al zeker niet uit het regenwoud komt. Maar ja, dat is zowat hetzelfde verhaal als die tomaten die blijkbaar goedkoper van Spanje naar hier kunnen worden gebracht dan dat we ze bij de boer hiernaast kunnen kopen. Dat is dus eigenlijk weer een ander probleem.

Dus ja, het is verre van ideaal maar als het echt niet anders kan dan riskeer ik liever dat robinia uit Canada zou komen dan dat er één boom zou worden omgehakt in het regenwoud

Het is ook zo dat de productie van gebruikshout in Europa niet erg wordt aangemoedigd zolang we worden overstelpt met oerwoudhout dat in verhouding met de werkelijke kost veel te goedkoop wordt aangeboden en dat bovendien steeds maar weer als onmisbaar en verheven boven alle andere houtsoorten wordt voorgesteld.
 

thernals

Lid
Lid geworden
1 dec 2011
Berichten
320
Waarderingsscore
0
Punten
16
Moens te Nossegem eens proberen misschien? Zeer grote houthandelaar met eigen zagerij.

Atilla
 
Lid geworden
27 sep 2012
Berichten
890
Waarderingsscore
1
Punten
0
Hier bij ons, regio Boutersem, heb je Jadimex die verkopen alleen maar tropisch hardhout, maken ook dingen op maat.
Is wel groothandel maar je kan er als particulier ook terecht.
http://www.jadimex.be/

Mvg de Fille 
 
Bovenaan