• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!
  • Vraag hier je gratis tickets voor bis beurs 2023 in gent aan! Niet geldig op zondag

Voorbereidende domotica

Lid geworden
10 mei 2012
Berichten
278
Waarderingsscore
1
Punten
0
Gezien mijn renovatieproject gespreid is over toch enkele jaren, zou ik graag nu al de voorbereidingen treffen om later redelijk wat te kunnen automatiseren.Waar ik uiteindelijk naartoe wil:

- alles uit functie

- lichtpunten schakelbaar vanuit automatisatie

- eventueel hetzelfde met enkele (zeker niet alle, eerder de minderheid) stopcontacten

- rolluiken aansturen

- eventueel ventilatie (?moet ik nog over nadenken of dit wel de moeite is)

- VVW (ook eventueel, niet zeker of dit ook zo van toepassing is)

Enfin, om deftig te kunnen voorbereiden zou ik al kabel trekken en correct aankoppelen in de kamers zelf, aan de kast mag dit nog 1op1 doorverbonden worden.

Ik schrijf zelf software en kan PLCs programmeren, echter is de elektrische kant niet mijn sterkste kant.Wat zou ik dan best in mijn elektrische kast beginnen hangen, ter voorbereiding van later gans het systeem te kunnen programmeren. Pak ik daarvoor best gewone teleruptoren? Steek ik daar al best een Logo achter?

Of zijn systemen als Loxone transparant genoeg zodanig dat ik daar later mijn eigen software kan bovenzetten? (ik dacht van niet bij dit laatste)alvast bedankt
 

Thorgal

Gewaardeerd lid
Lid geworden
2 mrt 2007
Berichten
1.368
Waarderingsscore
130
Punten
63
Loxone heeft een KNX interface. Dat wil nog niet zeggen dat het het volledige KNX protocol ondersteunt. Bovendien is het product niet KNX gecertifieerd. Waarom?

Waarom bouwt Loxone nog aan een eigen RF oplossing?

Basalte en Zennio hoeven niet groter te zijn: ze kunnen zich specialiseren in waar ze sterk in zijn, en als ze ooit verdwijnen, zijn er voldoende andere bedrijven die compatibele produkten kunnen uitbrengen zonder dat je je hele installatie moet herprogrammeren. Dat is net de kracht van een open standaard, voor de fabrikant en voor de eindgebruiker.
 

Kris77

Zeer Actief lid
Lid geworden
15 jun 2008
Berichten
9.316
Waarderingsscore
5
Punten
38
Thorgal;1910240 wrote:
Loxone heeft een KNX interface. Dat wil nog niet zeggen dat het het volledige KNX protocol ondersteunt. Bovendien is het product niet KNX gecertifieerd. Waarom?

Waarom bouwt Loxone nog aan een eigen RF oplossing?

Basalte en Zennio hoeven niet groter te zijn: ze kunnen zich specialiseren in waar ze sterk in zijn, en als ze ooit verdwijnen, zijn er voldoende andere bedrijven die compatibele produkten kunnen uitbrengen zonder dat je je hele installatie moet herprogrammeren. Dat is net de kracht van een open standaard, voor de fabrikant en voor de eindgebruiker.Et voila. Ik kon het niet beter zeggen.Zolang er geen andere fabrikanten "loxone-modules" maken is hun systeem voor mij gesloten en beperkt tot 1 fabrikant en dat is altijd heel jammer voor verdere integratie en toekomst perspectief.
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bruno_D;1910218 wrote:
Galenbo;1910210 wrote:
Thorgal;1910202 wrote:
...Neen. Oostenrijks. Je moet het hen wel nageven hoe ze in een paar jaar tijd toch een sterk marktaandeel wisten te veroveren.Ik denk dat de meeste "Loxone-sceptici" zoals ik, niks hebben tegen het bedrijf, of tegen het produkt, of tegen de software, maar het gewoon wat moeilijk hebben met het fundamentalisme van de fanboys.Kan ditzelfde niet gezegd worden van de PLC mensen?Ja, k heb het even moeilijk met fundamentalistische PLC fanboys.

Of dat nu groene of zwarte PLC's zijn die naast hun altaar staan, om het even.
 
Lid geworden
25 jan 2014
Berichten
5
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik zou toch opteren voor LOXONE.

De reden ligt heel simpel: is echt niet duur vergeleken met andere merken.

Is echt poepsimpel.

Is met alles te combineren.

En je hebt visualisatie op smartphone en/of tablet!

Wat moet je nog meer hebben?
 

Kris77

Zeer Actief lid
Lid geworden
15 jun 2008
Berichten
9.316
Waarderingsscore
5
Punten
38
ettalie;1910617 wrote:
Wat moet je nog meer hebben?een fabrikant onafhankelijk systeem zodat iedere fabrikant een product of module kan ontwikkelen wat koppelt op het onafhankelijke systeem.Dat wil ik en zo ken ik er echt niet veel.
 

Wexx

Zeer Actief lid
Lid geworden
14 jan 2007
Berichten
1.121
Waarderingsscore
1
Punten
38
ja, dan neemde KNX, zal perfect werken.Ikzelf heb loxone, niet omdat dat superieur is, eerder omdat dit voor doe het zelf veel eenvoudiger is.

De software is gratis, bij knx is dat niet het geval.

Het zelfleerniveau is veel eenvoudiger tov knx (vind ik persoonlijk, heb geen ervaring met ETS)

en vergeleken met andere gesloten systemen heb je bij loxone wss het meeste waar voor je geld en het gebruikt geen bussysteem zoals niko en bticino dus ook geen elektronica achter mijn knoppen, wat voor mij belangrijk is als da spel het begeeft binnen 20 jaar ofzo.in de ideale wereld met veel poen, tijd om te studeren en een goeie vakkennis opdat ge in de sector werkt zou ik ook KNX nemen, maar ik ben gewoon technisch geschoold en heb geen tijd/geld om te investeren in KNX, dus dan neemde het op 1 na beste systeem ;)
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
Kris77;1910678 wrote:
een fabrikant onafhankelijk systeem zodat iedere fabrikant een product of module kan ontwikkelen wat koppelt op het onafhankelijke systeem.Is een facet dat ikzelf ook héél belangrijk vind, maar ik denk dat diegenen die dat belangrijk vinden eerst de nadelen van een gesloten systeem aan de lijve hebben moeten ondervinden. Zelf, persoonlijk, voor hunne neus, op hun tafel.Loxone-explorers kunnen daar volgens mij niet bijhoren. PLC-explorers ook niet. Andere explorers ook niet. Alleen wie 1 of ander systeem tot op die close-wall doorhad, en vaststak.
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wexx;1910689 wrote:
heb je bij loxone wss het meeste waar voor je geld en het gebruikt geen bussysteem zoals niko en bticino dus ook geen elektronica achter mijn knoppen, wat voor mij belangrijk is als da spel het begeeft binnen 20 jaar ofzo.Dat vind ik ook belangrijk. Al is Loxone, als je het kabelefficient installeert met de extension module op een ander verdiep dan de de server, ook al wat richting bus. Met 1 bus kabel te vervangen of hergebruiken als alles er ooit uit moet. Close enough.
 

Thorgal

Gewaardeerd lid
Lid geworden
2 mrt 2007
Berichten
1.368
Waarderingsscore
130
Punten
63
1.

Liever één drukknop met elektronica erachter die uitvalt, dan mijn centrale controller, want dan ligt gans 't spel plat. (Dank je voor de voorzet :p.)

Enfin, KNX is nu net die 20 jaar oud, en inderdaad, de camions met kapotte buskoppelaars rijden massaal terug naar Siemens, ABB, Jung, Hager... NOT!

2.

ETS is helemaal zo moeilijk niet, hoor.Hier op 't forum was ooit een enquete wat het beste systeem is voor de doe-het-zelver. Andere systemen dan KNX zijn dan duidelijk plezanter, goedkoper en zelfs flexibeler. Maar de elektro-installateur, die heeft niet altijd tijd om code per installatie te gaan programmeren, testen, documenteren... Die grijpt liever terug op bewezen functionaliteit, wat met KNX componenten het geval is.
 
Lid geworden
29 sep 2008
Berichten
91
Waarderingsscore
0
Punten
0
Laat ik al maar beginnen met te zeggen dat ik ook een Loxone fan ben en heb in eerste instantie KNX in mijn woning geplaatst.Om een lang verhaal kort te maken, ik ben in die KNX val getrapt, heb deze geïnstalleerd en daarna pas gemerkt dat ik in principe een lege doos gekocht heb met niet meer dan wat basis functies, moest ik nu terug opnieuw beginnen zou het een volledig Loxone installatie zijn met een eventuele uitweg naar KNX en niet zoals nu een KNX installatie met daarbovenop de Miniserver, je gaat er namelijk van uit dat die bus structuur een goede keuze is, maar enkel dat is op zich een belangrijk nadeel want je zit vast aan deze keuze en je moet de oplossing in deze wereld gaan zoeken wat natuurlijk een invloed heeft op de prijs en mogelijkheden, bv. kijk maar eens wat een enkelvoudige drukknop kost, ook ben je totaal afhankelijk welke (beperkte) applicaties de fabrikanten aanbieden.

Het werkt wel allemaal maar wat een miserie heb ik al gehad om een beetje intelligentie in mij woning te krijgen.

Ze verkopen bij KNX mooie drukknoppen maar als je weet dat de belangrijkste fabrikanten drukknop makers zijn dan weet je wel waarop heel de KNX strategie op is gebaseerd.

Het grootste nadeel is dat je totaal afhankelijk bent van wat de fabrikant aan mogelijkheden in zijn applicatie vrijgeeft en je moet niet hopen op een update want die komt er enkel als er grote problemen zijn, wat natuurlijk een impact heeft op toekomstige aanpassingen die je eventueel wilt doen, dus je zit totaal vast aan de keuze die je nu maakt, vraag dit maar eens aan iemand die meer dan 10 jaar geleden zijn knoppen gekocht heeft dan weet je direct wat ik hiermee bedoel.

Daarom dat ik de Miniserver overal heb moeten tussen zetten om alles te laten werken zoals ik het wil, een mooi voorbeeld is dat ik nu op alle plaatsen waar (nog) geen bewegingsmelder staat en waar ik maar zeer tijdelijk ben, zoals berging, zolder, kelder nu een tijdsfunctie op geactiveerd heb zodat deze automatische het licht uitdoet, na een uur, moest iemand het vergeten zijn om het direct uit te doen, wil ik het constant laten branden moet ik gewoon wat langer drukken klaar, met de Miniserver is dat zo gemaakt.

Voor mij zie ik geen nadeel in dat Loxone een standalone firma is, ik kijk enkel naar de oplossing die ze bieden en daar kan ik alles mee oplossen, als ze morgen moesten stoppen zijn er zoveel oplossingen en mogelijkheden zodat dit niet direct een probleem hoeft te zijn, zeker omdat hun bekabeling structuur veel beter is naar de toekomst toe dan een bus structuur.Die uitspraak van dat Loxone geen KNX certificatie heeft is wel grappig als je weet dat een top product in de KNX wereld namelijk de Homeserver van Gira die ook niet heeft, enkel de interface die men apart moet bijkopen heeft die, dan weet je wel dat er duidelijk met twee maten gemeten wordt hier.

En nu komt het triestige, dan zie je daar een mini pc met wat software erop en verwacht dat zal wel niet veel kosten, dan val je even van je stoel want voor dat geld heb je een complete Loxone installatie, maar dat is nog niet het ergste, dan verwacht je dat die dan wel veel meer kan dan de Minserver, maar hier kom je ook bedrogen uit, het is eerder omgekeerd.

En dan moet je als kers op de taart nog altijd alles zelf uitvinden;

http://www.coussies.be/eib/viewtopic.php?f=9&t=903Je kan het natuurlijk bekijken vanuit het standpunt "het is een hobby" maar vanuit mijn standpunt is het toch maar triestig.@Galenbo, Het is geen RS485 bus maar een CAN bus die bij Loxone gebruikt wordt.@Kriss77, een systeem dat alle bekende standaarden volgt is voor mij evengoed, zeker als het dit nog op een eenvoudige en betaalbare manier doet.

Niet zoals bij KNX die ook gateway's aanbied maar die dan strontduur zijn en dan nog meestal beperkte applicaties hebben, maak maar bv. eens een KNX connectie met RS232/RS485/Modbus, DMX, 1-Wire, enz.. dan weet je direct het verschil.@Thorgal, Jaja KNX bestaat al meer dan 20 jaar met ondertussen meer dan 300 fabrikanten en nog moeten we in een basis installatie extra componenten plaatsen om een beetje intelligentie en een visualisatie te hebben, bovendien is dat meestal een apart software pakket, dan heb je er niets aan dat de ets niet zo moeilijk aan te leren is, waarom is dat zo? Hebben ze hiervoor dan nog geen tijd genoeg gehad? Dat geeft me toch geen vertrouwen voor de volgende 20 jaar.@Thorgal, Als het product een complete programmatie (met de nodige logica en visualisatie) eenvoudiger maakt en heeft bovendien nog de mogelijkheid om alles remote te doen, zijn dat toch ook voor een professionele installateur belangrijke voordelen.

 

Thorgal

Gewaardeerd lid
Lid geworden
2 mrt 2007
Berichten
1.368
Waarderingsscore
130
Punten
63
@Karel: ben jij beroeps, of particulier?
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
KarelV;1910871 wrote:
@Galenbo, Het is geen RS485 bus maar een CAN bus die bij Loxone gebruikt wordt.CAN = RS485 + layer2, waarbij beide layers (meestal) kant-en klaar in hardware steken. Nu kan het wel zijn dat er een uitzondering, toepassing of situatie bestaat waar het anders is.Het 4e en 7e woord van uw uitdrukking kan dus best weggelaten worden.
 

Kris77

Zeer Actief lid
Lid geworden
15 jun 2008
Berichten
9.316
Waarderingsscore
5
Punten
38
KarelV;1910871 wrote:
@Kriss77, een systeem dat alle bekende standaarden volgt is voor mij evengoed, zeker als het dit nog op een eenvoudige en betaalbare manier doet.

Niet zoals bij KNX die ook gateway's aanbied maar die dan strontduur zijn en dan nog meestal beperkte applicaties hebben, maak maar bv. eens een KNX connectie met RS232/RS485/Modbus, DMX, 1-Wire, enz.. dan weet je direct het verschil.strontduur wil ik relativeren, als je kijkt naar andere systemen durven ook soms hoge prijzen tellen voor bus conversie modules...

mooie oplossing: WAGA PLC KNX/IP oplossing. kan je wat custom KNX zaken maken die je wil. (vroeger quasi niet mogelijk met KNX, nu beginnen er zulke oplossingen te komen die toch wat vrijheden aanbieden in het geheel)Wat maakt KNX duurder:

1. een ETS licentie hoor je vaak. (800 a 1000€)

2. als je design fancy intelligente room controllers in iedere ruimte wil.=> 1 maakt wel mogelijk dat je modules kan gebruiken van eender welke fabrikant die maar iets op KNX bus maakt, dit is toch enorm cool voordeel, niet?=> 2 ben je niet verplicht te gebruiken. Is dat nodig, nee? je kan ook simpele knoppen hebben.qua functionaliteit bekijk eens een KNX rolluik module van ABB, man die zijn uitgebreid, ik denk dat geen enkel ander systeem zover gaat erin... (wat wil je nog meer?) enkele knoppen koppelen via ETS en je hebt alles wat je nodig hebt.persoonlijk ga ik heel wat regels van het KNX schenden hoe ik het zal integreren in mijn woning, maar dat is vaak zo als ik iets gebruik :)voor mij geeft punt 2 echt wel de doorslag : fabrikant onafhankelijke configuratie software (me like this very much). Merk op ik heb nog maar heel beperkt met ETS gewerkt (ook op die 4d het basis certificaat behaald, gewoon uit interesse voor het systeem, je leert het op enkele dagen toch snel iets beter kennen).Ik ben zeker niet van alle aspecten van KNX in de wolken, maar waar je niet mee tevreden bent, kan je anders oplossen.
 

de mario

Zeer Actief lid
Lid geworden
30 aug 2008
Berichten
3.590
Waarderingsscore
1
Punten
38
KarelV;1911050 wrote:
@Thorgal

@Kris77

Hier is een mooi voorbeeld van wat je in de KNX wereld kunt verwachten;

http://www.coussies.be/eib/viewtopic.php?f=6&t=861&sid=da4de2277b145326de802461cbaf5447

Hij heeft een antwoord maar geen oplossing, hoe komt zoiets?En het is nog eens twee vliegen in één klap.Ik ben geen zelfstandige, gewoon iemand die blijkbaar teveel tijd heeft.:)Das nogal logisch dat je zoiets kan tegenkomen. Je kijkt toch ook eerst wat je wil bereiken met een component en of deze het aan boord heeft.Ik ben eigenlijk knx fan (volledig dhz), maar het klopt dat wanneer je je enkel bij de basis houd, je een heel dure lege doos hebt.Het begint pas echt leuk te worden als je der in doorgaat, alles koppelen, homeserver erbij, videofonie erop, noem maar op.
 

Kris77

Zeer Actief lid
Lid geworden
15 jun 2008
Berichten
9.316
Waarderingsscore
5
Punten
38
KarelV;1911050 wrote:
@Thorgal

@Kris77

Hier is een mooi voorbeeld van wat je in de KNX wereld kunt verwachten;

http://www.coussies.be/eib/viewtopic.php?f=6&t=861&sid=da4de2277b145326de802461cbaf5447

Hij heeft een antwoord maar geen oplossing, hoe komt zoiets?En het is nog eens twee vliegen in één klap.Ik ben geen zelfstandige, gewoon iemand die blijkbaar teveel tijd heeft.:)Je geeft hier een zeer goed voorbeeld van een gebrek van alle commerciele domotica systemen... je moet tevreden zijn met de functionaliteit van de componenten die je koopt, en enige configureerbare functionaliteit is ook vastgelegd in de configuratie software die vast is.In geval van KNX: Dit is eigenlijk ook een stukje van KNX wat mij irriteert, dat je een zeer grondige component kennis moet hebben om componenten te selecteren...maar hetzij zo.Dit is denk ik ook de hoofdreden dat veel kleinere installateurs KNX als te moeilijk aanzien (ook enkele bevriende electriciens, zagen KNX niet zitten in verleden)
 

hfx

Lid geworden
7 jun 2012
Berichten
224
Waarderingsscore
0
Punten
0
Indien je je installatie met een andere invalshoek bekijkt, dwz als iets dat eventueel tijdelijk is, dan ga je er anders over denken.

Met de prijs van een loxone installatie kan dat ook volgens mij. Voor iets van een €2000 a €4000 heb je een mooie installatie die je na 15-20 jaar kunt afschrijven. Zolang zal ze wel meegaan. Gaat ze langer mee is dat leuk meegenomen, is het minder lang zal er tegen dan al veel nieuw plezant speelgoed te koop zijn. Zowel bus- als ster systeem.

Dus als je het geen noodzaak vindt om de actor ook op de module te bedienen of je zeker geen centraal systeem wil om de bedrijfszekerheid is KNX in dat geval geen meerwaarde.

Het is spijtig dat loxone KNX niet volledig heeft geïntegreerd in haar systeem. Dan had je een decentrale basis die heel bedrijfszeker is (licht aan/uit en dimmen) met knx en de logica/multimedia/visualisatie met loxone.Ik denk dat we met z'n allen wachten op een goede open standaard.
 

Thorgal

Gewaardeerd lid
Lid geworden
2 mrt 2007
Berichten
1.368
Waarderingsscore
130
Punten
63
Ik ga hier niet meer reageren.
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
Thorgal;1910852 wrote:
1.

Liever één drukknop met elektronica erachter die uitvalt, dan mijn centrale controller, want dan ligt gans 't spel plat. (Dank je voor de voorzet :p.)Wat iedereen voor zichzelf kan uitmaken, is ook het volgende: Liever 20x iets dat kapot gaat in een bus systeem, dan 1x de centrale controller?
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan