Keon
Zeer gewaardeerd lid
- Lid geworden
- 14 nov 2015
- Berichten
- 5.750
- Waarderingsscore
- 621
- Punten
- 113
Dat is net wat ik zeg, principieel is er geen verschil... de biologische principes waarop je alles zuivert, blijven dezelfde. Ga je erin zwemmen dan breng je meer afvalstoffen in het water maar langs de andere zijde ook weer meer lucht... maar de balans zal overslaan naar meer afvalstoffen.Het zuiveren van een waterpartij wordt bepaalt door de return in de vijver. Bij een biologisch gezuiverde waterpartij speelt het wel degelijk een rol of er wel of niet in gezwommen wordt. Een vijver waarin gezwommen wordt,daar wordt de return gesteld op een 2-4 uur . Als er weinig belasting is van het vijvermilieu dan kan dit op 4-6 genomen worden.
Voor de duidelijkheid : return is de tijdsspanne die nodig is om GANS de vijverinhoud door de biologische filterkoffer te laten trekken zodat bacterieen hun zuiveringswerk kunnen doen.
Bacteriën doen hun werk al in het vijverwater zelf... daarvoor heb je geen filter nodig. Een filter is handig om de drijvende en zwevende organische deeltjes (bijv. bepaalde algen) uit het water te filteren om zo helder vijverwater te krijgen.
Bedoeling is dat de planten bovenop (in) uw filter (koffer, oeverzone,...) dan het organisch materiaal consumeren (en dus niet algen in het water).
Extra lucht kan nooit kwaad en maakt uw "voorgaande opgenoemde parameters" minder kritisch... en wie slim is combineert watercirculatie en zuurstofinbreng met eenzelfde "toestel", de airliftpomp.Het plaatsen van extra luchtpompen in een vijver is principieel dus niet nodig om extra zuurstof in het water te brengen op voorwaarde dat de voorgaande opgenoemde parameters zijn gerespecteerd. Wat wel van belang is, is een goede circulatie van het water .
Laatst bewerkt: