Ik weet ook niet waarom er velen geen fan zijn van vijvertje over regenwaterputten, vandaar dit topic
Omdat het ambetant is om op zo'n put iets op te bouwen. Je moet met verschillende factoren rekening houden.
Belasting op de put. Bereikbaarheid put. Waar liggen de buizen naar de put? Bouw je je vijver ook over die buizen?
Kun je diep genoeg graven voor de stabiliteit van de vijvermuren ?
En nog wat punten, maar het kan.
60cm: dacht altijd gelezen te hebben dat dit het minimum is als je wat vissen etc wilt hebben.
Is een fabeltje.
Je moet wel rekening houden met een gemiddelde diepte van 40 cm. Dit is bepaald door onder andere rekening te houden met de watertemperatuur, de circulatie, de verhouding wateroppervlakte en inhoud.
Een vijver die biologisch in evenwicht is vraagt cc 400 liter water per vierkante meter wateroppervlak... vandaar 40 cm diepte gemiddeld.
Met 400 liter water of 40 cm diepte kan je vijverwater zelden een temperatuur krijgen van meer dan 27°? Vanwaar die 27° graden?
Bij temperaturen tot 27° werken de bacteriën nog 100% om afvalstoffen om te zetten naar nitraten dat weer wordt opgenomen door de planten.
Bij temperaturen boven de 27° wordt deze werking met 50% gehalveerd . Dus bij 28° werken er nog 50% van die beestjes. Bij 29° is dit dus terug gehalveerd. Met gevolg dat je vijverwater een overdosis aan ammoniak, ammonium ga krijgen. Ammonium vervliegt maar ammoniak is giftig ,dus alles dood.
Bij hoge temperaturen vermindert ook de zuurstofopname van vissen en dan krijg je het probleem dat ze afsterven.
Verdamping speelt ook een rol
Voor de winterrust is het inderdaad best om een zone die dieper is te voorzien ...bv -60/-80. Maar afhankelijk van de soort vis die je uitzet kunnen die perfect ook overleven in een diepte van -40cm.
Circulatie : de temperatuur zakt per 20 cm diepte met cc 1 graad. een vijver van 60 cm diep is dus op de bodem 3 graden kouder. Op zich geen probleem maar bepaalde waterplanten ( waterlelie, krabbescheer, glanzend fonteinkruid ) komen daardoor zeer laat in de groeimodus.
Voor waterlelie is dit nefast voor de bloem, en het gebeurt dat deze dus nooit bloemt als de plant op -80 of zelfs op -1.20 staat.
Voor krabbescheer is de lage bodemtemperatuur oorzaak dat deze laat uitgroeien.
En glanzend fonteinkruid ( of alle zuurstofplanten ) hebben vroeg in het voorjaar warmte nodig om te kunnen uitgroeien. EN als dat water te koud is dan bestaat de kans dat je in het voorjaar algenbloei krijgt.
Kort gezegd, algenbloei komt er omdat er teveel nitraat in het water zit, maar je waterplanten zijn nog niet aan t groeien , maar algen ( kleine eencellige planten ) zijn wel aanwezig en die beginnen dan massaal te vermeerderen en veroorzaken een explosie van algen. Die algen beletten op hun beurt weer dat de temperatuur onder in de vijver kan stijgen en de waterplanten groeien niet. Ze sterven af. dus organisch afval dat door die ijverige aktieve bacterien in het vroege voorjaar worden omgezet naar nitriet en dan naar nitraat ... Maar er zijn alleen algen , dus die worden nog eens wat vetter en dikker en kunnen blijven eten.
Zorg er dus voor dat je waterplanten zo staan dat ze voroeg in het jaar kunnen uitlopen !!
Oja de plaatsing van een uv filter om alg af te doden? Rommel, je dode algen worden mee omgezet in organisch afval en dan zo via nitriet naar nitraat terug in de cyclus gebracht en als er geen waterplanten zijn ? Dan voedt je met je uv de algen.