• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!
  • Vraag hier je gratis tickets voor bis beurs 2024 in gent aan!

Vernieuwen verwarmingsinstallatie - huis 1975

Joined
13 Dec 2021
Messages
7
Reaction score
0
Points
1
Dag allemaal,

Wij kochten recent een 4 gevel woning, type laagbouwvilla, bouwjaar 1975.
Aangezien er sinds de originele bouw weinig aanpassingen/renovaties gedaan zijn (buiten nieuwe keuken en badkamer) is het uiteraard niet het meest energiezuinige huis, EPC is lage E.
Wij gaan dus de nodige renovaties uitvoeren, dit met behulp van een renteloze renovatielening waarbij we ons verbinden de EPC naar B te brengen binnen de 5 jaar.

Naast het buitenschrijnwerk, plat dak en muren, is ook de verwarmingsinstallatie aan vernieuwing toe.

Het buitenschrijnwerk wordt in januari alvast volledig vernieuwd. Aangezien het een vrij grote oppervlakte betreft, ong 65m2, en sommige ramen in slechte staat zijn (hout) leek het ons evident om dit eerst te doen.
Het plat dak is op zich nog in vrij goede staat, momenteel ligt er EPDM op wat nog wel even zou kunnen meegaan , maar...het is slecht geïsoleerd.
Dit zijn we dus ook van plan te vernieuwen, echter hebben we hiervoor nog geen aannemer gekozen.
Daarnaast is het ook de bedoeling panelen te plaatsen.
Voor de gevels zal er wellicht niet voldoende budget zijn om een volledige renovatie te doen, we moeten ong. 120m2 vernieuwen om goed te zijn.
Eventuele spouwisolatie is een optie maar met wat opzoekwerk blijkt dit zeker niet altijd ideaal en toepasbaar, hiervoor gaat iemand komen kijken maar dat is dus nog een vraagteken.

Dan komen we bij de verwarming.
Momenteel draait die op aardgas met een oude, niet-HR ketel met convectoren en enkele radiatoren doorheen de woning.
De installatie moet zo goed als volledig vernieuwd worden, het hele gebeuren zou ons arm stoken eens ons contract met vast tarief is afgelopen.
Nu is natuurlijk de vraag, wat zal het worden?
Een nieuwe aardgasinstallatie lijkt ons uitgesloten, zeker omdat zowel leidingen als radiatoren moeten vernieuwd worden.
Indien alleen de ketel vervangen moest worden, was het een andere zaak, helaas...
Dan komen we bij het warmtepomp verhaal.
We hebben reeds 3 aannemers over de vloer gehad en hiervan 2 offertes gekregen.
2 ervan raden lucht-lucht in heel de woning aan, de ander hoge temperatuur lucht-water met radiatoren.
Waarom geen vloerverwarming hoor ik jullie zeggen?
Wel, het is zo dat een deel van de woning (deel woonkamer en deel keuken) onderkelderd is (eigenlijk combi kelder/dubbele garage, ong 65m2) waar we eigenlijk maar een beperkte opbouwhoogte hebben.
Ook is het niet evident om het plafond in de kelder/garage te isoleren, dit door de garagepoorten en omdat de hoogte eerder beperkt is.
Een deel isoleren zou in principe kunnen, maar dit lijkt ons te beperkt om echt het grote verschil te gaan maken.
De rest van de vloeren dat niet onderkelderd is ligt op 10cm chappe met 15cm gewapend beton onder.
We hebben ons dan ook laten vertellen door de aannemers dat vloerverwarming met L/W, 1)heel duur zou worden, 2) heel ingrijpende werken met zich mee brengt en 3) met de huidige isolatie toestand niet rendabel genoeg zou zijn om op lage temperatuur te gaan verwarmen.

De 2 offerte die we kregen betreft enerzijds een volledige lucht-lucht installatie (Daikin) met warmtepomp boiler en anderzijds een lucht-water installatie op hoge temperatuur met radiatoren (Weishaupt).
We hadden eerst de L/W offerte gekregen en vielen toch wel wat achterover van de prijs : een kleine 36.000 euro.
Daarom dachten we, misschien is die L/L toch wel de iets goedkopere en minder ingrijpende oplossing...offerte binnen : 26.500 euro voor de Daikin installatie, 5.000 euro voor de boiler, nou dat valt best tegen!

Nu is mijn vraag, na heel deze boterham :
Welk systeem zou volgens jullie de beste optie zijn?
Heeft er iemand ervaringen met beide systemen?
Met de vernieuwing van ramen + dak, is het misschien toch beter vloerverwarming te overwegen waar mogelijk, ondanks de kost/ingrijpende werken?
Zal dit voldoende renderen?
Heel moeilijk vraagstuk vinden wij...

Wij hopen op wat goede feedback en advies, alvast heel erg bedankt!

PS : ik heb een simpel grondplan van de woning bijgesloten.
 

Attachments

  • grondplan.jpg
    grondplan.jpg
    80,1 KB · Views: 18
Eerst en vooral, laat eens nakijken bij de EPC opmaker of dat E label wel klopt en eigenlijk geen F moet zijn :) Voor de premies ;-)

Verder moet je in een totaalrenovatie bekijken wat nu effectief de correcte opbouwhoogte is, en hoeveel je die zou kunnen vergroten.
Weinig/niet genoeg/ een beetje, daar kom je niet ver mee he, je moet dat effectief gaan bepalen. Een paar cm meer of minder is een wereld van verschil. En bij totaalrenovaties zou ik niet weten waarom dat niet kan. Wat zijn de hoogtes binnen in de ruimtes nu?

Er bestaat overigens ook vloerverwarming die niet de klassieke Belgische manier volgt, maar waar ze met een 'droogbouw'systeem werken, of ze de vloerverwarming in de chappe infrezen, met als mooie nevenwerking dat de vloerverwarming veel sneller reageert (zowel met opwarmen of afkoelen) en ik vermoed dat dat in de komende jaren een groot voordeel gaat geven. Bij sterk geisoleerde huizen lijkt me een snel reagerend systeem veel beter dan de klassieke vloerverwarming.
Overigens al eens aan wandverwarming/koeling gedacht?
 
Zoek een architect of pro die de hele zaak wil bekijken want alles hangt aan elkaar.

Bv: als de spouw te nauw is, dan heeft het weinig zin die te isoleren en moet je alsnog de gevels extra isoleren....

Verder ben ik benieuwd wat je krijgt voor 30k+ als je overal L/L WP gaat zetten.
Een split kost je 2000-2500€ per kamer. Ik hoop dat je er geen 15 nodig hebt...
 
L/L zou ik al zeker niet doen als de isolatie maar zozo is. Je hebt dan veel warmte nodig en lucht kan niet erg veel warmte vevatten dus dan moet het staan blazen gelijk zot. L/L staat niet gekend voor zijn comfort (tenzij in woningen waar amper warmte nodig is).

Stop met dingen half zelf te doen en laat je begeleiden (bvb door architect). Je gaat veel geld investeren, het kan maar beter goed zijn en allemaal aan elkaar hangen.
Je kan ook beter eerst geld in de gevel en dak steken dan in je verwarmingsinstallatie.
Je zal je evengoed arm stoken met die L/L of L/W als de warmte naar buiten vliegt. Je zal bovendien koud hebben want de WP zal dit niet kunnen ophalen. Een WP die hard moet stoken of op hoge T haalt ook weinig rendement. Vraag eens technische gegevens op van bvb een COp bij At A7/45 of A0/45. Zit misschien onder de 2. Dan is het duurder dan duur gas.

Later kan je dan de technieken bekijken. Een oude CV in een geïsoleerd huis is nog altijd veel zuiniger dan een WP in een huis dat energie vreet. Het steekt dan op geen 10j eer je langs binnen begint.
Natuurlijk, Als je schrijnwerk vervangt moet je ook meteen de vloerpassen bekijken. Als die omhoog moeten (archi kan kijken hoeveel ruimte er is) dan moeten de buitendeuren ook omhoog en dat wil je maar 1 keer doen. Dat betekent vanzelf dat je er natuurlijk onmiddelijk ook aan hangt om vloerisokatie en vvw te steken.
Bekijk ook eens wandverwarming.

Te veel om in een forumbericht te zetten eigenlijk. Laat je bijstaan! Iemand als @huisadvies bvb.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Top