Venduro dampkap

Lid geworden
20 okt 2019
Berichten
4
Waarderingsscore
0
Punten
0
beste,

Ik heb sinds kort ook bovenstaand probleem met deze dampkap. Echter als ik de elco controleer is deze ni echt opgeblazen noch gebarsten. Als ik de tweede check doe ivm het klikken van de relais hoor ik niets.

Zou het dan toch kunnen dat de elco stuk is of moet ik nog een andere check doen?

 

Mvg,

Johan
 

Bijlagen

  • img_2816.jpg
    img_2816.jpg
    42,4 KB · Weergaven: 12
  • img_2812.jpg
    img_2812.jpg
    66,7 KB · Weergaven: 12
  • img_2813.jpg
    img_2813.jpg
    62,3 KB · Weergaven: 12
Lid geworden
3 nov 2019
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
Net hetzelfde gehad na 10 jaar plots niets meer, geen verlichting en geen afzuiging meer. Even de printkaart uitgehaald, zekering en transfo nog OK en ja hoor, ook de elco van 470µF die bol stond heb een nieuwe op de print gesoldeerd, terug gemonteerd en werkt topy !!!

Nb: heb gemeten met een philips oxiloscoop , zat een fameus sinus brom op de condasator.!!

de spanning  was maar 10 volt op de ic 7812 en moet  12 volt zijn  !!!

 

Georges
 

Bijlagen

  • 1963b8ae-00bd-494b-aaea-2d4fb6e8e01a.jpeg
    1963b8ae-00bd-494b-aaea-2d4fb6e8e01a.jpeg
    46,4 KB · Weergaven: 9
Lid geworden
13 sep 2018
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
0
Zelfde probleem gehad. Bij ons na +/- 10j.

Zelfde oplossing: elco vervangen.

Bedankt aan Berre voor de tip!

Mvg
 

berre

Lid
Lid geworden
20 feb 2007
Berichten
469
Waarderingsscore
3
Punten
18
graag gedaan

een kapotte elco is trouwens niet altijd te zien met blote oog, bij twijfel kan je deze best gewoon vervangen.. paar minuten werk en kost bijna niets

Mvg

B
 
Lid geworden
10 jan 2020
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo Iedereen,

Ik zit met dezelfde dampkap zonder knoppen, enkel met aftsandsbediening en deze werkt ook niet meer.

Eerst werkte er niets, ik hoorde geen relays klikken en kon de lampen niet aan doen.

Hierna heb ik zoals voorgesteld door Berre de elco vervangen, waarna alles terug werkte. Ik hoorde de relays klikken, kon de standen van zacht naar middel naar hard aanpassen en kon de lichten aan zetten.

Dit duurde helaas maar een half uurtje, toen viel de dampkap plots stil.

Ik hoor de relays nog steeds klikken en kan de lampen ook nog steeds aan en uit zetten. Maar de dampkap zelf gaat niet meer aan.

Ik heb de kleinere condensator ernaast ook vervangen maar probleem bleef identiek.

Hierna heb ik de grotere externe witte condensator vervangen die verbonden is aan de printplaat maar nog steeds geen verschil.

Zou het probleem kunnen liggen aan de motor? Ik dacht eventueel ook de printplaat volledig te vervangen maar heb geen idee waar ik een vervanging kan vinden.

Hartelijk dank voor de mensen die deze forum opvolgen en helpen!

Met Vriendelijke Groeten!
 
Lid geworden
29 nov 2020
Berichten
2
Waarderingsscore
1
Punten
3
Bij Venduro ga je niet goedkoop af zijn denk ik, verplaatsingskosten en dan waarschijnlijk een volledige nieuwe print...



Net ook aan de hand gehad... te laat voor TS waarschijnlijk maar ik zet de info hier toch voor mensen die hetzelfde probleem hebben...



Je hoort inderdaad het relais niet klikken maar het relais is het probleem niet, in mijn geval een oplossing van 40 cent



zie bijlage, enkele basischecks:



1/ meet of de spanning toekomt

2/ check de zekering

3/ meet de tranfo 230V > 12V uit (kan achteraan op de print)



Waar je echter moet op letten is de elco van 470µF net onder de transfo, ik zag onmiddelijk dat die lichtjes gebold stond... dit is een typisch probleem bij elco's

Normaal moet de bovenkant van de elco perfect vlak zijn, als deze gebold of opengebarsten is is deze defect.

Vb: https://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague#/media/File:Elko-mit-ausgedrücktem-Gummistopfen.jpg



In heel veel gevallen - en ook in mijn geval - is het vervangen van de elco voldoende om het probleem op te lossen- let wel op de polariteit!!



disclaimer: begin hiet niet aan zonder basiskennis elektriciteit/elektronica en als je niet weet hoe om te gaan met een soldeerbout en multimeter... en wees voorzichtig!



Mvg

B
Prima oplossing!
Ik had hetzelfde probleem met de Venduro dampkap, een nieuwe zou 95€ kosten + verzendingskosten.
Bij Gotron een nieuwe condensator (die op de print stond inderdaad een beetje bol) gaan halen voor 0,32€ (excl btw) en vervangen.
Bedankt voor @berre voor de documentatie!
 
Lid geworden
23 feb 2020
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
1
Ik heb net al de reacties eens gelezen.
Ons probleem hier.
Stand 2. Geen led op de afstandsbediening en geen reactie van de dampkap. Ik veronderstel dat het aan de afstandsbediening ligt.

Was het zoiets dat jullie zelf hebben kunnen oplossen?
Dit is iets vervelend maar heb hier geen 300€ voor over.
 
Lid geworden
29 nov 2020
Berichten
2
Waarderingsscore
1
Punten
3
Ik heb net al de reacties eens gelezen.
Ons probleem hier.
Stand 2. Geen led op de afstandsbediening en geen reactie van de dampkap. Ik veronderstel dat het aan de afstandsbediening ligt.

Was het zoiets dat jullie zelf hebben kunnen oplossen?
Dit is iets vervelend maar heb hier geen 300€ voor over.
Bij mij ging de dampkap helemaal niet meer (je hoorde ook geen relais schakelen), waarvan ik het probleem heb kunnen oplossen dmv de elco te vervangen. Was een dampkap zonder afstandsbediening.
 
Lid geworden
22 aug 2021
Berichten
1
Waarderingsscore
1
Punten
3
Zelfde probleem, Elco licht bol. Voor 20c nieuwe gaan kopen en vervangen (zonder ervaring, wel 5 keer electrisch klopje gekregen dus zeker opletten). Werkt weer perfect. Dikke merci aan de aanbrenger van oplossing. Scheelt me paar 100 euro!
 
Lid geworden
20 sep 2021
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
1
Hallo
Heb zelfde probleem als hier beschreven : dampkap en lichten werkten niet meer, elco vervangen en alles werkte opnieuw inclusief de lichten. Daags naden probeer ik opnieuw en nu gaan de lichten net meer. Wanneer ik aan de lichtschakelaar kom hoor ik een klik en zie k een korte lichtflits. Aan de transfo van de lichten meet ik maar +/-40volt ipv 220. Iemand een tip aub? Alvast bedankt want dankzij jullie werkt de dampkap toch opnieuw voor enkele eurocentjes Pirre
 
Lid geworden
11 okt 2021
Berichten
1
Waarderingsscore
1
Punten
1
Hallo,

Zou iemand mij kunnen helpen? Aub.
Wij hebben een inbouw dampkap van het merk Venduro type RA 90-130 MM.
Deze is enkel te bedienen met een afstandsbediening.
Nu doet de dampkap niks meer.
Ik heb onmiddellijk een nieuwe batterij in de afstandsbediening gestoken, maar dit was het probleem niet.
We hebben de printplaat nu uitgehaald en uitgemeten en niks gevonden.
Ook het weerstandje die in de printplaat zit is nog oké.

Hopelijk kan iemand mij hier raad geven?
Alvast bedankt.

Joke
Ik had hetzelfde probleem. Condensator vervangen en alles werkt weer prima. Heel erg bedankt jongens voor de tips!!!
 
Lid geworden
10 nov 2021
Berichten
1
Waarderingsscore
2
Punten
3
Net ook zelfde probleem ondervonden, afstandsbediening lampje werkt, geen reactie op print, ook geen relais klik, dacht aan voeding en dankzij de tip van de condensator deze in sneltempo kunnen oplossen. Gelukkig had ik zo een condensator in een bouwdoos van mijn kids dus gefixt in geen tijd, echtgenote en dus ik ook gelukkig ! ( is wel een 16V versie, doch maakt niet uit daar ik begrepen heb dat het 12V output is )
 

Bijlagen

  • 20211110_154904.jpg
    20211110_154904.jpg
    161,6 KB · Weergaven: 7
  • 20211110_154913.jpg
    20211110_154913.jpg
    153,5 KB · Weergaven: 7
  • 20211110_160914.jpg
    20211110_160914.jpg
    69,3 KB · Weergaven: 7

marc.vv

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 sep 2008
Berichten
1.256
Waarderingsscore
272
Punten
83
Ik ken die schakeling niet maar ik zie op een foto dat de transfo daar 12 volt geeft.

Dat is de "effectieve" waarde van de wisselspanning (AC).
Gelijkgericht geeft dat een gelijkspanning die 1.4 x groter is.

In dit geval dus 12 x 1.4 = 16.8 volt.

Je hebt wel nog wat verlies over de diodes, maar jouw netspanning kan ook wat groter zijn dan 230 volt.

Na de gelijkrichting en afvlakking volgt er een spanningsregelaar van 12 volt (gelijkspanning) met opnieuw een condensator.
Maar diegene die hier vervangen wordt lijkt die direct na de gelijkrichting te zijn (efkes meten met een multimeter zal dit bevestigen).

Ik zou deze dus toch nog vervangen door het gepaste type .. die gaat langer meegaan :)
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan