Misschien kan iemand eens de tijd nemen op TS te voorzien van antwoorden op zijn vragen, i.p.v. persoonlijke percepties over kunstgras?
Je hebt gelijk
Hierbij een poging:
- gebruik je stabilisé, die je volgens de regels van de kunst hebt verwerkt, zou je kunnen stellen dat deze "verhard" is na een 7 tal dagen.
Klopt niet: stabilisé van 150kg cement op 1 kuub rijnzand , minstens 10 cm dik na aandrillen en afrijen kan dezelfde dag nog verder bewerkt worden met de eindverharding.
Een verdeeldoek onder of boven de stabilisé is onzin en draagt niets bij.
Een verdeeldoek wordt gebruikt om de druk te verdelen als er gewerkt wordt met bulkmateriaal en dit op aangedrilde aarde.
Als je uw tuinpad gaat vernieuwen en geen klinkers of tegels wilt zou je ook hier een stabilisélaag kunnen voorzien waarop je stabilisatie-matten gaat gebruiken. Hierop kan je dan desbetreffende grind op verwerken.
Een onderfundering in betonpuin is alleen noodzakelijk in enkele gevallen : bv
1) de afmeting tussen bestaande grondslag of deze na uitgraving en de afwerkpas is zo groot dat het te kostelijk wordt om alles uit te vullen met stabilisé.
2) de ondergrond is niet of slecht dragend
3) waterinfiltratieprobleem
4) waterstagnatie.
Dus eerst een grondweerstandsmeting en een hoogtemeting uitvoeren voor je onnodige kosten maakt
Stabilisé onder stabilisatiematten en met daar grind in verwerkt wordt aanzien als NIET waterdoorlatende verharding. Kost veel en eigenlijk totaal onnodig mits het juiste gebruik van de bestaande ondergrond, met daarop cc 10 cm aangedrild en uitgevlakt betonpuin granulaat 6/20 wat waterdoorlatend is. Een drukverdelende waterdoorlatende doek van min 50 liter /m²/sec en dan 8-10 cm afwerking in siergrind of een ander bulkmateriaal
Ik ga binnenkort kunstgras leggen (ongeveer een 16m2) met als ondergrond stabilise.
Moet de stabilise volledig uitgehard zijn alvorens de verdeeldoek en kunstgras op te leggen o mag dit direct nadat de stabilise er ligt?
Zie bovenstaande berichten
We willen ook graag ons tuinpad vernieuwen (1m breed en 25m lang). Ik dacht als ondergrond betonpuin)
Hoeveel cm moet kan je hiervoor best leggen. Wat raden jullie aan om daar op te leggen (geen klinkers of tegels)? Liefst geen losliggend grind omdat de hond en de vogels binnen de kortste keren de steentjes op het gras gaan duwen.
Als je geen betonklinkers of kleiklinkers wil, geen tegels in natuursteen of keramisch of beton en ook geen grind dan blijft er alleen nog kasseiwerk of in hout over .
Maar let wel : elke eindverharding heeft zijn specifieke funderingslagen en werkmethodes .
Je zit dan nog met het probleem van vergunning , dus het is belangrijk wat je wil bereiken.