Traptrede met retour komt eigenlijk heel veel voor in ... houten treden, natuursteen en keramische tegel.
Historiek
Hout en Natuursteen
Een retour wordt er opgezet om de indruk te geven dat de kopers schatrijk zijn en dus in plaats van een dunne tegel van cc2 cm dikte in blauwe steen te laten zien hadden ze nu een ( valse ) blauwe steen van 4 cm dik ... of 5 of zelfs 15 cm dikte ( men nam dan ineens het stootbord mee.
Meestal is het 4 of 5 cm .
De echte rijken betaalden voor een natuursteen die overal even dik was. Geld genoeg .
Deze met minder wouwen ook zier maken dus die gingen daar een stukje tegen lijmen.
Met hout hetzelfde, hout was vroeger, nu weer, strontduur en te kostbaar om daar tredes van 5 cm dik mee te maken.
Keramische tegel is maar 9 mm dik .Als je dat ziet in front dan is dat lijk een blad papier en komt goedkoop over. ( prijs is verdomme wel natuursteen benaderend en zelfs meer ) Maar je hebt dus geen indruk van massa.
Daarom wordt er op de keramische tegel nu zoals op natuursteen een retour opgezet. IS dus in verstek gezaagd en gelijmd. Zo geven wij de indruk, zie eens hoe rijk we zijn , we kopen tegels van ... 4 cm dik.
Neus is in de trapwereld een heel ander begrip . Neus is de oversteek naar voren die een trede maakt en waarbij het stootbord enkele centimeters achter de neus zit.
Hoe dunner die aantrede oversteek , hoe meer kans op afscheuren.
Een neus van 9 mm dik of ene van 4 cm dik is qua stevigheid en uitzicht wel een opmerkelijk verschil.
HA ja hier , een tekeningske
https://vrebosch.be/blog/struikeltrappen
Gebruik van zwembadtegels voor binnen ? Waarom niet, maar niet denken dat je daar mee beter bent. Zwembadtegels zijn van zich al dikker ( tegels van 2 cm dik)
En de neus en de konkel zijn meestal ook groter, neuze van 4 cm en meer ( om folie of liner weg te steken ) met een retour die hoger is ( 5-6 cm) om juist de rand tussen zwemvijvermuur met daarop de liner en dan pas de afwerktegel zeker weg te werken.