Soorten ventilatie

Icecoldkillahh

Zeer Actief lid
Lid geworden
17 jul 2006
Berichten
8.192
Waarderingsscore
1
Punten
38
Ik heb hier al heel wat over gelezen op dit forum, maar ik heb een vraag ivm de verschillende soorten ventilatieWe overwegen om een 'kipventilatie' te zetten, Tis te zeggen, op alle draaikipramen kan je een 'kleine kipstand' voorzien. Maar nu is mijn vraag is dit officieel, volgens de EPBnormen(coordinator) toegelaten zo een kleine kipstand.We willen dit vooral doen voor het uitzicht. We gaan een pastorij bouwen en daar vind ik zo een verluchtingsroosters niet passen, zelfs geen invisivent of zo. Daarnaast is deze ook de goedkoopste oplossingHeeft hier iemand ervaringen mee, of weet iemand of dit is toegelaten??
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
28.219
Waarderingsscore
1.528
Punten
113
Icecoldkillahh wrote:
Ik heb hier al heel wat over gelezen op dit forum, maar ik heb een vraag ivm de verschillende soorten ventilatieWe overwegen om een 'kipventilatie' te zetten, Tis te zeggen, op alle draaikipramen kan je een 'kleine kipstand' voorzien. Maar nu is mijn vraag is dit officieel, volgens de EPBnormen(coordinator) toegelaten zo een kleine kipstand.We willen dit vooral doen voor het uitzicht. We gaan een pastorij bouwen en daar vind ik zo een verluchtingsroosters niet passen, zelfs geen invisivent of zo. Daarnaast is deze ook de goedkoopste oplossingHeeft hier iemand ervaringen mee, of weet iemand of dit is toegelaten??neen, niet toegelaten
 

Icecoldkillahh

Zeer Actief lid
Lid geworden
17 jul 2006
Berichten
8.192
Waarderingsscore
1
Punten
38
damn :xvreesde ik al voor. En is dit niet op de een of andere manier te omzeilen??? Die EPB regelgeving staat toch nog niet 100% op punt!
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
16.537
Waarderingsscore
1
Punten
0
Aangezien je in de overgangsperiode enkel moet voldoen aan de K45 of de E100 zou je de ventilatie eisen naast je neer kunnen leggen.Maar welk voordeel heb je daar bij?Wil je het op een correcte manier oplossen, dan plaats je een balansventilatie met warmte terugwinning. Naar 't schijnt gaat dit perfect samen met pastorij stijl. :wink:
 

Icecoldkillahh

Zeer Actief lid
Lid geworden
17 jul 2006
Berichten
8.192
Waarderingsscore
1
Punten
38
????Kan je me daar e kort woordje uitleg over geven? Nooit van gehoord...Ik zal eens wat googelen...
 

c00kie

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
22 mrt 2006
Berichten
11.423
Waarderingsscore
1.526
Punten
113
goed isoleren & goed ventileren is de boodschap. op http://www.livios.be ga je wel al 't één en 't ander vinden... op het energieforum ga je ook nog wel vanalles vinden denk ik...
 
Lid geworden
27 jul 2006
Berichten
169
Waarderingsscore
0
Punten
0
Aan allen hierboven ...Op zoek naar EPB verslaggever ??Contacteer me gerust, stuur me eventueel een pm (private message)DIMAR heeft zich sinds de eerste perikkelen omtrent de nakende wetgeving gespecialiseerd in deze materie en kan je ondertussen met proffessionele informatie verder helpen ...Tot gauw,Dimar,

EPB verslaggever

Veiligheidscoördinator
 
G

Guest

Guest
als je voor type D ventilatie gaat, dan kan je zonder verluchting in je ramen.

Denk dat dit je oplossing wordt dan, kost wel iets meer, want is mechanische ventilatie he.
 
Lid geworden
27 jul 2006
Berichten
169
Waarderingsscore
0
Punten
0
Vooreerst is het een foute conclusie om te stellen dat de ventilatie niet verplicht zou zijn ... zelfs binnen de overgangsmaatregelen is dit zeker wél verplicht !!Balansventilatie (systeem D) is enkel aan te raden indien de woning perfect luchtdicht gebouwd wordt ... De rendementen tot 90% kunnen enkel in dit geval gehaald worden ... Bij een niet luchtdichte woning haalt zulk systeem slechts een rendement van 50% !!

Opgelet: dit systeem heeft ook regelmatig onderhoud nodig. Zonder onderhoud van filters e.d. loopt het rendement zelfs na een 5-tal jaar ook reeds terug tot een 50%.Ikzelf ben nog steeds voorstander van het systeem C, natuurlijke aanvoer van lucht in de "droge" ruimten via roosters (bij voorkeur de invisivent owv 't esthetische) en de mechanische afvoer in de "natte" ruimten. Dit is een eenvoudig systeem dat relatief weinig onderhoud vraagt en weinig "kwaliteit" verliest hoorheen de jaren ...greetz,Dimar
 
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
1.262
Waarderingsscore
0
Punten
0
DIMAR wrote:
Ikzelf ben nog steeds voorstander van het systeem C, natuurlijke aanvoer van lucht in de "droge" ruimten via roosters (bij voorkeur de invisivent owv 't esthetische) en de mechanische afvoer in de "natte" ruimten.is invisivent een zelfregelend kleprooster?

of.......?
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
140
Waarderingsscore
0
Punten
0
Invisivent is idd een zelf regelend rooster. Er zit een soort rubber in die met grote windsnelheden dicht geduwd wordt zodat men geen tocht binnen krijgt.In mijn woning wordt er ook een een type C ventilatie voorzien. Ok, ik heb iets meer ventilatieverliezen maar als ik alles op een rijtje zet kan balansventilatie me niet overtuigen omdat:1) ik ga niet 100% luchtdicht ga bouwen (rolluiken, deuren)

2) onderhoud aan filters = €

3) onderhoud aan kanalen = €

4) wat is de invloed van BV op een dampkap?

5) wat is de invloed van BV op een openhaard of kachel?BV heeft op papier echt een voordeel boven type C maar in de praktijk denk ik dat voor een gemiddelde woning type C zeker een waardig alternatief is.
 
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
1.262
Waarderingsscore
0
Punten
0
Stekke wrote:
In mijn woning wordt er ook een een type C ventilatie voorzien. Ok, ik heb iets meer ventilatieverliezen maar als ik alles op een rijtje zet kan balansventilatie me niet overtuigenidem ditoben zelf wel totaal géén techneut,

maar door feedback van Hollandse familieleden zijn we ook niet 100% te vinden voor balansventilatie met WTWvolledig luchtdicht gaan we ook niet zitten

dus hoop met systeem C ook de juiste keuze gemaakt te hebben
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
104
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wat ik hier lees doet toch je haren ten berde reizen!

Als je nu een nieuwbouw zet is het toch maar logisch dat je voor balansventilatie gaat! Informeer je!!Alle tegenargumenten die ik hier lees zijn belachelijk. Alleen al de warmterecuperatie zorgt in de kortste keren voor een terugbetaling van het systeem. Daarnaast is het in een moderne goed geisoleerde woning toch normaal dat deze luchtdicht is!
 
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
2.209
Waarderingsscore
0
Punten
0
etienne. wrote:
Daarnaast is het in een moderne goed geisoleerde woning toch normaal dat deze luchtdicht is!Je hebt met alles gelijk, maar wel niet met het laatste hoor. Ikzelf zet ook alles dicht, maar luchtdicht zal mijn huis nooit geraken. Je hebt altijd wel ergens een kier. Denk aan de buitendeuren, de kelderdeur, het zolderluik, de schuifraam, de elektrische leidingen in je muur (via stopcontact, schakelaar), etc... Enkel met een blower door test ga je uiteindelijk elke kier kunnen localiseren en dichten, maar voor hoelang dan weer eerdat er ergens anders een kier komt.

Daarom vraag ik me ook dikwijls af of een balansventilatie wel degelijk altijd in balans moet draaien, want volgens mij ga je altijd meer toevoer krijgen dan afvoer. Nu is dat niet erg, andersom zou veel erger zijn.Ieder maakt zijn eigen keuze met welk systeem zij werken. Toen ik begon, was ventilatie nog totaal niet verplicht, maar toch heb ik BV met AWW, omdat dit voor mij een comfort is. Maar ik heb bv geen airco in mijn wagen, terwijl het in deze periode ongezond warm is in een auto. Maar ik kan geen geld geven aan een nieuwe wagen, voor mij is dat verspilling. Zo moet ieder zijn rekening maken. En ventileren is ventileren, of dat nu mechanisch is, met warmterecuperatie of gewoon een kipraam openzetten. Alleen je portemonnee gaat het voelen, al moet je dat ook met een korrel zout nemen. Een balansventilatie recupereert enkel warmte omdat jij een electrische motor laat draaien. Dat verbruikt ook he.
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
16.537
Waarderingsscore
1
Punten
0
pluppie wrote:
Je hebt met alles gelijk, maar wel niet met het laatste hoor. Ikzelf zet ook alles dicht, maar luchtdicht zal mijn huis nooit geraken. Je hebt altijd wel ergens een kier. Denk aan de buitendeuren, de kelderdeur, het zolderluik, de schuifraam, de elektrische leidingen in je muur (via stopcontact, schakelaar), etc...Al de door jouw opgesomde problemen hebben een eenvoudige oplossing: buitendeuren met vaste onderregel (idem voor kelderdeur), zolderluik met extra dichting, draairamen ipv schuiframen (eventueel kipschuifraam), beperken van electrische leidingen in buitenmuren en indien geen alternatief de uitgekapte sleuven en gaten volledig bedekken met cement/pleister....Allemaal eenvoudige oplossingen om een betere luchtdichtheid te verkrijgen. Het vraagt enkel dat beetje extra aandacht.
 
Lid geworden
24 jun 2006
Berichten
189
Waarderingsscore
0
Punten
0
Nu ik deze topic lees begin ik weer te twijfelen vandaar mijn vraag welk type ventilatie nu het best is voor onze woning?Nieuwbouw bij ons met open haard, kookeiland , elektrische rolluiken ...Dus is systeem C of D nu het beste om te nemen??? :?
 
Lid geworden
27 jul 2006
Berichten
169
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hebben jullie reeds gehoord van het systeem C+ van Renson (oeps, weeral reclame, ga ik nu weer reactie krijgen ??)Dit systeem vermindert de ventilatie (afvoer van lucht) tot zowat 30 % van de norm wanneer, in de ruimtes waar afvoer van lucht verplicht is (wc, badkamer, keuken, wasplaats, ...), geen activiteit is. Op deze manier kan heel wat energie (warmte én electriciteit) bespaard worden. Dit systeem werkt met detectie in deze welbepaalde ruimtes (bewegingssensoren, vochtigheidssensoren, ...) waarbij de afzuigroosters zich van volledig open kunnen aanpassen tot "quasi" dicht.Het is dus perfect mogelijk dat, wanneer iedereen zich in de woonkamer bevindt, de afvoer van lucht zeer sterk vermindert wordt door 't systeem ...Tegenprestatie om het verminderen tot die 30% te compenseren; bij "activiteit" in deze ruimtes wordt tijdelijk tot 130% van de norm geventileerd ... (toegegeven, ik twijfel over het getal 130).Renson heeft bij VEA (het vroegere ANRE) de goedkeuring gekregen over dit systeem. Momenteel is in de software dit systeem C+ niet in te voeren ... volgende versies van de software zouden dit wel moeten toelaten ...(bruto)Prijzen van deze installatie liggen om en bij de € 700 voor de centrale afzuigmotor en ca. € 80 per afzuigmond ... werkuren en ander materialen (o.a. afzuigkanalen, ...) niet inbegrepen. Het normale systeem C kost ca. € 180 voor de motor en € 5 voor de roosters ...

Greetz,Dimar
 
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
2.209
Waarderingsscore
0
Punten
0
SvenVD wrote:
pluppie wrote:
Je hebt met alles gelijk, maar wel niet met het laatste hoor. Ikzelf zet ook alles dicht, maar luchtdicht zal mijn huis nooit geraken. Je hebt altijd wel ergens een kier. Denk aan de buitendeuren, de kelderdeur, het zolderluik, de schuifraam, de elektrische leidingen in je muur (via stopcontact, schakelaar), etc...Al de door jouw opgesomde problemen hebben een eenvoudige oplossing: buitendeuren met vaste onderregel (idem voor kelderdeur), zolderluik met extra dichting, draairamen ipv schuiframen (eventueel kipschuifraam), beperken van electrische leidingen in buitenmuren en indien geen alternatief de uitgekapte sleuven en gaten volledig bedekken met cement/pleister....Allemaal eenvoudige oplossingen om een betere luchtdichtheid te verkrijgen. Het vraagt enkel dat beetje extra aandacht.We spreken mekaar nog eens als je effectief aan je bouw bezig bent :lol:
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
16.537
Waarderingsscore
1
Punten
0
pluppie wrote:
We spreken mekaar nog eens als je effectief aan je bouw bezig bent :lol:Voorlopig zie ik het nog steeds perfect haalbaar. :?

Herinner me er alleszinds tijdig aan moest het de verkeerde kant uitgaan. :lol:
 
Bovenaan