• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Sandwichpanelen Tuinhuis

Lid geworden
19 feb 2023
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
1
Hoi Allemaal,

Ik heb wat advies nodig. We willen een tuinhuis gaan bouwen van sandwichpanelen. Zo simpel mogelijk maar wel goed stevig.

Ons plan:
Formaat tuinhuis 3.3m x 3.3m. dit omdat de panelen die we willen 1.1m breed zijn. Komt goed uit en we hoeven niet te zagen. Deze panelen gaan 50cm de grond in en gieten we eventueel cement tussen. In een vierkant gleuf die we gaan uitgraven.

De 4 wanden bestaan ieder dan uit 3 wandpanelen. Deze bevestigen we in de 4 binnenhoeken met Hoekprofielen van 5x5cm. Op de plek waar ze in elkaar schuiven kunnen we ook wat schroeven gebruiken. De buitenhoeken zetten we vast met brede antraciet kleurige hoekprofielen.

Het dak bestaat uit 4 trapezius panelen van 4 meter lang en 1 meter breed. Het dak steekt dan aan de achterkant uit voor eventueel droog houden van opslag. Dit dak maken we vast dmv hoekprofielen aan de binnenkant van het tuinhuisje. Dus horizontaal vastzetten van wandpanelen aan dakpanelen. In het midden van het dak willen we aan de binnenkant nog misschien een balk of iets dergelijks plaatsen voor extra stevigheid. De twee zijwanden zagen we schuin af voor waterafloop (5 graden?)

Zoals je ziet werken we dus alleen met profielen en wat schroeven, vooral aan de binnenkant. we willen geen houten skelet of balken. Ik weet dat dat waarschijnlijk beter is.

Kan iemand mij vertellen of dit een goed plan is of er nog tips zijn voor dit project?
Dank jullie wel
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
22.440
Waarderingsscore
6.998
Punten
113
Die panelen de grond in ?
Hoe ga je gans de constructie deftig stabiliseren maar ook funderen.
Sandwichpanelen zijn strak van zichzelf maar zover ik weet zijn ze helemaal niet geschikt om vrijdragend in een kader te plaatsen . Zijdelingse krachten opvangen ? vergeet het maar .
 

Tomvdw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
28 jun 2017
Berichten
4.716
Waarderingsscore
3.241
Punten
113
Zo’n paneel continue in contact met natte grond? Dat is binnen de 5 jaar aan het roesten en na 10 jaar helemaal rot.
 
Lid geworden
27 feb 2023
Berichten
8
Waarderingsscore
1
Punten
3
Het gebruik van sandwichpanelen voor de bouw van een tuinhuisje kan een goede optie zijn, aangezien ze relatief eenvoudig te installeren zijn en de constructie over het algemeen lichter is dan een houten frame. Hier zijn enkele suggesties voor uw project:

  1. Overweeg om toch een houten frame te gebruiken: hoewel het begrijpelijk is dat u geen houten skelet of balken wilt gebruiken, kan dit de constructie sterker maken en helpen bij het verdelen van het gewicht van het dak. Dit kan vooral belangrijk zijn als u van plan bent om zware objecten in het tuinhuisje op te slaan.
  2. Versterk de hoekverbindingen: het gebruik van hoekprofielen is een goed idee om de wandpanelen aan elkaar te bevestigen, maar zorg ervoor dat de verbindingen sterk genoeg zijn. Overweeg om extra schroeven of bouten toe te voegen om ervoor te zorgen dat de wanden stabiel zijn.
  3. Houd rekening met waterafvoer: door de zijwanden schuin af te zagen, creëert u een helling die helpt bij de afvoer van water. Zorg er echter voor dat de afvoer niet in de buurt van de fundering of andere structuren in uw tuin terechtkomt.
  4. Denk aan isolatie: als u van plan bent om het tuinhuisje het hele jaar door te gebruiken, kan het toevoegen van isolatie helpen om de temperatuur te reguleren en het energieverbruik te verminderen. Overweeg het toevoegen van isolatiemateriaal tussen de wandpanelen.
  5. Controleer de lokale bouwvoorschriften: voordat u begint met de bouw, moet u de lokale bouwvoorschriften controleren om ervoor te zorgen dat uw tuinhuisje aan de vereisten voldoet. Mogelijk moet u bijvoorbeeld een vergunning aanvragen voordat u met de bouw begint.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan