• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

PUR gebruiken = uiteindelijk woning moeten verkopen

Lid geworden
30 nov 2008
Berichten
1.129
Waarderingsscore
1
Punten
0
Tenminste dat is bij sommige mensen van toepassing: http://nos.nl/artikel/476867-strengere-regels-gebruik-purschuim.html



Strengere regels gebruik purschuim





Toegevoegd: donderdag 21 feb 2013, 18:58

Update: donderdag 21 feb 2013, 20:48



Door verslaggever Martijn Bink en research-redacteur Hugo van der Parre

Het isoleren van woningen met purschuim mag voortaan alleen nog als er strenge veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen.

De Europese brancheorganisatie Isopa heeft dat besloten naar aanleiding van gezondheidsproblemen bij tientallen bewoners. Zij werden waarschijnlijk ziek van de chemische dampen die vrijkwamen toen hun vloer werd geïsoleerd met purschuim.

Het NOS Journaal en Nieuwsuur hebben daar al eerder over bericht. De fabrikanten van het spul nemen de zaak serieus en kondigen nu strenge Europese richtlijnen af.

Ziek



Om de vloer van een woning te isoleren met purschuim worden twee chemische componenten samengevoegd. Die worden in de kruipruimte tegen de vloer van de woning gespoten. Jaarlijks worden meer dan 10.000 woningen op deze manier geïsoleerd.

Nu mogen bewoners nog gewoon in huis blijven als dat gebeurt en meestal gaat dat goed. Maar soms gaat er iets fout, vermoedelijk bij het mengen van de chemicaliën. Dan stopt het chemische proces niet en blijven er dampen vrijkomen.

De bewoners worden ziek en worden zo gevoelig voor die giftige stoffen dat ze een allergische reactie krijgen als ze er weer mee in aanraking komen. Daardoor kunnen ze niet meer in hun woning blijven wonen.

Richtlijnen



Lange tijd heeft de branche ontkend dat er een verband kon zijn tussen de gezondheidsklachten en de aangebrachte purlaag, maar nu komen er toch maatregelen. De nieuwe Europese richtlijnen zijn:

  • bewoners moeten voortaan hun huis uit als de woning met purschuim wordt geïsoleerd.
  • er moet grondig geventileerd worden tijdens het werken met pur.
  • er moet achteraf geïnspecteerd worden of er nog giftige stoffen aanwezig zijn in het huis.
  • voor isolatiebedrijven komt er een nieuw streng Europees certificaat.
Huis uit


De NOS heeft geïnventariseerd dat inmiddels minstens acht gezinnen hun woning moesten verlaten.

Bekend waren al gevallen in Egmond en Malden, maar inmiddels kunnen ook gezinnen in Hoofddorp, Aadorp, Terwispel, Leusden en Ede niet meer thuis wonen. Ook in Tiel moet een familie hoognodig weg uit hun huurhuis, maar zij zijn daartoe financieel niet in staat.

De gedupeerden hebben vandaag een meldpunt voor lotgenoten geopend. Inmiddels heeft zich ook een oud-medewerker van een purbedrijf gemeld met gezondheidsproblemen. Ook hij brengt zijn klachten in verband met het werken met pur in kruipruimten.

 
Lid geworden
1 apr 2007
Berichten
517
Waarderingsscore
0
Punten
16
Stefan schreef: ik stel voor dat we hier op het forum stoppen met fabrikanten, leveranciers, aannemers, technieken, ... ZWART te maken als je NIET het volledige verhaal kent, of wil brengen



Weet het nog niet zo hoor

Ik zeg altijd "Waar rook is is meestal ook vuur": mogelijk een storm in een glas water..wie weet...hopelijk dat het géén "Eternit" scenario word na zovele jaren (daar was ook niets mee aan de hand vroeger!!!!!!)
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
Paul,



sorry maar ik vindt het spijtig dat je dit verkeerde vb aanhaalt



met de "oude" eternit is in principe NIETS mis, je moet alleen weten wat mag en niet, net zoals PUR



het zijn GEEN "heilige" producten, maar behandel ze zoals ze moeten behandeld worden



als je het niet weet, vraag raad aan deskundige of BLIJF ER AF !!!



zowel voor PUR, "Eternit", glas, ekeltriciteit, gasleidingen, ... dit lijstje is km's lang !!! stop ook maar direct met autorijden





en over dat "grijs plaatmateriaal" dat jij er bij betrekt, dit wordt VANDAAG nog altijd gebruik op plaatsen waar je het niet zou vermoeden, dus ongezien komt het ook in je huis binnen !!! in HEEEEEL kleine hoeveelheden (stuur maar een PB als je het echt wil weten) dit gebruik is natuurlijk onderhevig aan constante controle-proeven !
 
Lid geworden
3 aug 2007
Berichten
616
Waarderingsscore
0
Punten
0
stefan;1810247 wrote:
Paul,



aangehaald in het artikel :



- lambda-waarde : verantwoordelijkheid van de overheid, cfr. ATG, ze moeten maar strenger zijn

- dikte van de laag : verantwoordelijkheid van de bouwheer en VOORAL architect, ze moeten maar controleren bij de werken



ik ben persoonlijk gaan kijken voor de folies overal werden weggenomen of de gevraagde dikte overal gerespecteerd werd, nog al makkelijk bij ons : bovenrand van ytong, ook bij start van de werf duidelijk aan die mannen (NL uit D die uiteindelijk uit P bleken te komen !!!) uitgelegd.

dikte was overal meer dan in orde, meestal zelfs 5 tot 10 mm meer, zeker aan de randen met binnenwanden, de werken waren ook heel vlak uitgevoerd ! bevestigd door de chaper, hij wist vanaf eerste moment wie de PUR had gedaan, zonder deze mensen hier gezien te hebben, gewoon aan de kwaliteit !



bij afrekening chape heb ik dan nog iets minder moeten betalen omdat de PUR globaal genomen iets hoger lag dan voorzien, dus ook wel een eerlijke firma ?







als je als architect natuurlijk vraagt om 4 cm PU aan te brengen op een vloer die vol ligt met buizen en kabels ??? wat betekent die 4 cm dan ???



PUR tegen plafond kruipkelder = een typisch systeem uit NL die je in B weinig zal zien

ze proberen daar met minimale inspanningen en kosten (huurders blijven in huis tijdens de uitvoering !!!! ????) iets te doen

maar volgens mij 99% weggegooid geld





ik stel voor dat we hier op het forum stoppen met fabrikanten, leveranciers, aannemers, technieken, ... ZWART te maken als je NIET het volledige verhaal kent, of wil brengen



Wij hebben de mannen toch moeten laten terug komen. Zelfs na schuren (voor vvw) mat ik nog 3-4 cm verschil (veel meer dan hun vermelde tolerantie). Soms te dun, soms te dik. En daar waar het te dik was voldeed ik niet aan hun voorwaarde van minimum chap (tegen barsten). Nadien hebben ze het opgelost gehad.
 
Lid geworden
27 mrt 2006
Berichten
652
Waarderingsscore
0
Punten
0
in nederland zijn deze week weer toestanden met pur boven gekomen ,mensen uit hun huis geplaatst
 
Lid geworden
30 nov 2008
Berichten
1.129
Waarderingsscore
1
Punten
0
Ik denk dat inderdaad een wezenlijk verschil met Nederland en België is. In Nederland wordt het gebruikt als na-isolatie onder de betonplaat in de kruipkelder, op het forum voornamelijk als vloerisolatie op de betonplaat bij nieuwbouw/vernieuwbouw. Doordat het ligt op de vloerplaat wordt het mijn inziens luchtdicht afgesloten door de chappe. In tegenstelling tot dus in Nederland en kunnen de gassen door het keldergat omhoog komen.



Dus waarschijnlijk komen deze problemen ook voor in België: geen correcte vermenging van PUR-bestandsdelen, alleen merkt men het hier niet.
 
Lid geworden
1 apr 2007
Berichten
517
Waarderingsscore
0
Punten
16
Stefan schreef: Sorry maar ik vindt het spijtig dat je dit verkeerde vb aanhaalt



met de "oude" eternit is in principe NIETS mis, je moet alleen weten wat mag en niet, net zoals PUR



Dat ik "een verkeerd voorbeeld aanhaal" zal de toekomst moeten uitwijzen..ik heb al aangehaald dat het hopelijk een storm in een glas water zal blijken te zijn.



En wat wat U beweerd met : "oude eternit waar niks mis mee is" :confused::confused:...;waarom is "Eternit "dan veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan asbestslachtoffers en zijn de zaakvoerders onlangs nog door de Italiaanse justitie tot veroordeeld?

De rechter vergeleek hun praktijken met die van het nazi-regime door de mensen in het ongewisse te laten wat betreft de gevaren van asbest (die al deccennia bekend waren!)



Mijn echtgenote komt uit de streek waar veel eternit is geproduceerd/verwerkt, dus ik ken het zo een beetje (en het zijn niet alléén de mensen die ermee werkten maar nu zijn er ook al vaststellingen gedaan van asbestose in de streek bij personen die nooit een eternitlei in hun handen hebben gehad)
 
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
13.921
Waarderingsscore
8
Punten
0
Ik wil best geloven dat, bij foute samenstelling, er uit gespoten pur welke blootgesteld wordt aan de buitenlucht/UV licht een lange tijd gassen/dampen kunnen ontsnappen.

Ook is het algemeen geweten dat je best niet "de frisse lucht" gaat opsnuiven in een woning waar op dat moment PUR gespoten wordt.



Wat mij vooral interesseert is onder welke voorwaarden welke gassen/chemicaliën uit (gespoten)PUR kunnen ontsnappen en hoe lang dit proces zich kan voortzetten.



Momenteel kan ik me moeilijk voorstellen hoe eventuele gassen uit mijn PUR-platen in de (verluchte)spouw binnen in de woning kunnen dringen.

Net zomin ik me kan voorstellen dat er gassen uit de gespoten pur onder mijn vloeropbouw van tegel, chape en PVC-folie mijn woning binnendringen.



Wel interessant om te volgen.
 

w.g.b.

Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 okt 2008
Berichten
3.611
Waarderingsscore
133
Punten
63
Zolang materialen dampopen zijn zal er gas of wat voor stuf dan ook door heen trekken.



Als ik een hond uitlaat en ik ruim de boel met een PE plastiek zakje netjes op komt er nog een aardige lucht door het zakje buiten. De theorie klopt, damp gaat van warm naar koud. (lol)
 
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
13.921
Waarderingsscore
8
Punten
0
Ik heb van die bio-afbreekbare zakjes en niks geurtjes langs buiten.

Vreemd dat je dat met PE nog wel hebt. Dat terzijde.



Wel akkoord dat een vloer met tegels en chape niet 100% dampdicht is.
 

stonebiker

Zeer Actief lid
Lid geworden
6 jan 2007
Berichten
2.761
Waarderingsscore
4
Punten
38
Ik vind het toch allemaal vreemd hoor. Ik kon na 30 minuten op de gespoten PUR rondlopen.

Het is toch nogal normaal zeker dat de dampen ontstaan door het proces moeten worden verwijderd en dat je daar dus op dat ogenblik NIET mag in wonen!

Overal perfecte verharding. Gedurende een paar dagen hebben alle ramen en deuren open gestaan om te ventileren. Door bouwverlof pas 1 maand later chape erop gehad.

Nooit achteraf gezondheidsproblemen gehad!



Nogmaals moet ik zeggen dat ik zeer tevreden was van de firma Isodirect!

Pur was perfect gespoten en perfect uitgehard!:D
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
paul siemons;1810306 wrote:
Stefan schreef: Sorry maar ik vindt het spijtig dat je dit verkeerde vb aanhaalt



met de "oude" eternit is in principe NIETS mis, je moet alleen weten wat mag en niet, net zoals PUR



Dat ik "een verkeerd voorbeeld aanhaal" zal de toekomst moeten uitwijzen..ik heb al aangehaald dat het hopelijk een storm in een glas water zal blijken te zijn.



En wat wat U beweerd met : "oude eternit waar niks mis mee is" :confused::confused:...;waarom is "Eternit "dan veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan asbestslachtoffers en zijn de zaakvoerders onlangs nog door de Italiaanse justitie tot veroordeeld?

De rechter vergeleek hun praktijken met die van het nazi-regime door de mensen in het ongewisse te laten wat betreft de gevaren van asbest (die al deccennia bekend waren!)



Mijn echtgenote komt uit de streek waar veel eternit is geproduceerd/verwerkt, dus ik ken het zo een beetje (en het zijn niet alléén de mensen die ermee werkten maar nu zijn er ook al vaststellingen gedaan van asbestose in de streek bij personen die nooit een eternitlei in hun handen hebben gehad)



erik, ik vind het ook spijtig dat deze zaken gebeurt zijn, ken ook mensen die deze ziekte hebben meegemaakt



maar productie (en verwerking van het vrijgekomen afval) en toepassing in bouw, voor dit of voor PUR of voor ... is toch wel een groot verschil !!!



mijn vrouw werkt in DE grootste PUR fabriek !!! laat ons hopen dat er niets ergs gebeurt
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
Griet en Stefan;1810273 wrote:
Wij hebben de mannen toch moeten laten terug komen. Zelfs na schuren (voor vvw) mat ik nog 3-4 cm verschil (veel meer dan hun vermelde tolerantie). Soms te dun, soms te dik. En daar waar het te dik was voldeed ik niet aan hun voorwaarde van minimum chap (tegen barsten). Nadien hebben ze het opgelost gehad.



bij ons was er minder dan 3 cm verschil VOOR het schuren (die we ook nooit gevraagd hebben) !!!



hoeveel niveauverschil was er voor de start van PUR? tussen beton en bovenste leiding?

hoeveel cm PUR?
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
OK, maar dat geldt voor 99% van de producten gebruikt in de bouw?!



moet je eens zien naar cement, en wie laat zijn kleine mannen niet eens helpen om cement in te scheppen?



verf

glaswol en rotswol

gips, gyproc en alle andere producten in dat gamma

lijm, voornamelijk in OSB, multiplex, MDF, ...

PVC !!!

...
 

stonebiker

Zeer Actief lid
Lid geworden
6 jan 2007
Berichten
2.761
Waarderingsscore
4
Punten
38
stefan;1810360 wrote:
OK, maar dat geldt voor 99% van de producten gebruikt in de bouw?!



moet je eens zien naar cement, en wie laat zijn kleine mannen niet eens helpen om cement in te scheppen?



verf

glaswol en rotswol

gips, gyproc en alle andere producten in dat gamma

lijm, voornamelijk in OSB, multiplex, MDF, ...

PVC !!!

...



Ik heb alleen gezondheidsproblemen gehad als gevolg van het plaatsen van glaswol dakisolatie (Isover).

Maanden hoest gehad erna en het water liep uit mijn neus en ogen tijdens het plaatsen.

(en het was dan nog maar de helft van het dak dat ik voor mijn rekening nam)
 
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
13.921
Waarderingsscore
8
Punten
0
Bij het werken met glaswol maar ook cement heb ik me ook al regelmatig vragen gesteld.

Je weet toch dat die dingen niet goed kunnen zijn bij inademen? En niemand die zich er vragen bij stelt...



(net als het stof van tussen de pannen bij afbraak van het bestaande dak - bj 1945 )
 
Lid geworden
1 apr 2007
Berichten
517
Waarderingsscore
0
Punten
16
Stefan schreef: maar productie (en verwerking van het vrijgekomen afval) en toepassing in bouw, voor dit of voor PUR of voor ... is toch wel een groot verschil !!!



Dat zal de toekomst moeten uitwijzen....draai of keer het zoals je wil :gezond zal het niet zijn en zekers niet als ge er veel moet mee werken.
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
29.898
Waarderingsscore
2.465
Punten
113
Nevermore;1810381 wrote:
Bij het werken met glaswol maar ook cement heb ik me ook al regelmatig vragen gesteld.

Je weet toch dat die dingen niet goed kunnen zijn bij inademen? En niemand die zich er vragen bij stelt...



(net als het stof van tussen de pannen bij afbraak van het bestaande dak - bj 1945 )



cement is niet het inademen, maar contact met (vochtige) huid gevaarlijk
 
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
13.921
Waarderingsscore
8
Punten
0
stefan;1810441 wrote:
cement is niet het inademen, maar contact met (vochtige) huid gevaarlijk



Dat laatste staat duidelijk aangegeven op de zakken ja.

Ik stel me grote vraagtekens bij het inademen. Cement is zéér fijn, begint een chemische reactie in een vochtige omgeving,... Gezond zal't niet zijn om die deeltjes in te ademen.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan