• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Probleem afvoer dak - buitengevelisolatie

Tombrone

Nieuw Lid
Joined
12 Apr 2011
Messages
71
Reaction score
1
Points
8
Hallo iedereen,

Morgen komt de dakwerker bij ons over de vloer, het een en ander bespreken naar aanleiding van de renovatie van ons dak. Aan de telefoon heb ik al gemerkt dat dakwerkers heel technisch kunnen zijn, en ook vaak zeer gehaast.

Omdat ik goed voorbereid wil zijn, graag jullie input bij volgende problematiek:

Huidige situatie: een huis uit de jaren 60, met smalle spouwmuur, gevelsteen en betonnen dakoversteek (ongeveer 20 centimeter). Het gat voor de regenpijp is geboord in de dakoversteek, net tegen de gevel. De afvoerpijp loopt dan ook netjes via de gevel naar beneden.

Toekomst: we zouden de achtergevel na-isoleren langs buiten, en dan een nieuwe gevel metsen. Het resultaat is dat de gevel een heel stuk verder naar achteren komt. Het gat voor de regenpijp zit dan niet meer op de correcte plaats.

We hebben overwogen de regenpijp in te werken in het metselwerk. We vinden dit zeer mooi, maar doordat de regenpijp zeer dicht aan de hoek van de woning zit, is dit niet mogelijk. Naast de gevelsteen zou de aannemer dan namelijk een muurtje moeten metsen met een halve tot een hele baksteen, en dat voor de volledige hoogte van het huis.

De enige oplossing die wij zien, is met een sprongstuk te werken. In plaats van het sprongstuk richting het huis te installeren, zou dit dan van het huis af moeten zitten.

Heeft iemand al eens iets gelijkaardig toegepast of gezien?

Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

Attachments

  • Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    154,6 KB · Views: 29
Het probleem dat we hebben gemerkt bij een verbouwing, is dat van voortschrijdend inzicht.

Toen we het huis kochten hebben we niet stil gestaan bij de betonnen dakgoot. De betonnen dakgoot zou ook nooit een factor zijn geweest om het huis niet te kopen. Het feit dat er uberhaupt een dakgoot met oversteek was, vonden wij net heel veel charme hebben.

Op het moment dat wij een dakwerker zochten, was dit niet gemakkelijk. Orderboekjes zaten meer dan een jaar vol, en dakpannen waren amper te krijgen. Ik heb 4 dakwerkers over de vloer doen komen, en nog eens dubbel zo veel opgebeld of gemaild. Het advies dat wij telkens kregen was: bekleden met rockpanel. Maar dat vinden wij nu eens zo mottig. Rockpanel wordt in 2 of 3 lengtes geplaatst, je hebt duidelijk zichtbare voegen en ieder paneel vervormt op een andere manier. Rockpanel is mooi het eerste jaar, erna niet meer.

Zowel de EPB'er als de architect maakten geen probleem van de betonnen dakgoot. Het zou een koudebrug zijn, akkoord, maar geen enkele verbouwing is perfect. Wel was het oorspronkelijke advies om langs buiten te isoleren, en de gevel af te werken met crepi. Nog een gebruik dat wij zo jammer vinden. We vinden onze gevel zeer mooi zoals ze nu is en willen deze niet inpakken in crepi.

Toen werd er beslist de betonnen oversteek te behouden, en en die samen met de gevel wit te schilderen.

Toen kwam de algemeen aannemer. Die wees ons op de koudebrug en vroeg ons waarom we de gevel er niet in zijn geheel afnemen. Meerkost, €5000, om nog maar te zwijgen over het afslijpen van de betonnen oversteek.

En zo ging het balletje verder aan het rollen... De dakwerker staat nu klaar om te beginnen (heeft ons dit gisteren laten weten), en opnieuw die twijfels over de betonnen oversteek.

Ai, ai, ai, verbouwen is toch niet altijd evident 😅
 
klopt, verbouwen is niet evident. Maar nadien vochtschade oplossen of een kamer niet warm krijgen is nog minder evident.
ik zou toch proberen om die oversteek weg te krijgen of in te pakken in isolatie.
Zo'n grote werken doe je maar 1 keer, je kan die best in 1 keer tegoei doen.
Die dakwerker zal nog wel een andere klant ertussen willen doen als je dat vriendelijk vraagt.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Top