• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Potten en balken isoleren en beschermen tegen vocht

Lid geworden
9 feb 2022
Berichten
5
Waarderingsscore
0
Punten
1
Beste,

Wij hebben vorig jaar een bel-etage woning gekocht met min of meer de eerste generatie potten en balken:
WhatsApp Image 2022-03-20 at 19.25.29 (2).jpeg

Deze foto is genomen vanuit de garage. De living bevindt zich onder andere boven deze ruimte. Ondertussen hebben we de woning grotendeels gerenoveerd.
Momenteel zitten we nog op de chape en nu het zo koud is buiten (bijkomend ook deels in de garage), is het ons opgevallen dat de vloer erg koud aanvoelt. Momenteel hangt deze dunne isolatie nog grotendeels tegen deze potten en balken, echter heb ik mijn twijfels of dit wel verstandig is, dit om volgende reden: Betonrot.

Enkele maanden geleden hebben wij ontdekt dat er een redelijke sectie van deze vloeropbouw volledig rot was (nadat er enkele isolatieplaten waren losgekomen):
20221108_151641.jpg

Inmiddels hebben we deze gehele sectie uitgebroken en vervangen door een gegoten, gewapende plaat. Dit probleem is dus opgelost. We vinden voor de rest geen sporen van betonrot terug in de verdere potten en balken in de woning (woning werd volledig geinspecteerd door een stabiliteitsingenieur). Het voordel van bovenstaande foto is dat je hier ook de werking van deze vloer kan zien: de potten en "balken" zijn hier effectief dragend, geen verloren bekisting. Zoals je kan zien zit er ook beton tussen de potten en balken, echter gaat het hier over een zeer beperkte hoeveelheid beton. Bijgevolg is dit eigenlijk een zeer gevoelig systeem voor vocht: de minste hoeveelheid vocht die tot bij het ijzer geraakt, zal uiteindelijk voor betonrot zorgen (die potten scheuren namelijk heel gemakkelijk).

Nu komt dus de uiteindelijke vraag:

Wij zouden deze vloeropbouw degelijk willen isoleren, alleen blijft de vraag: hoe doen we dit: damp-open of damp-dicht?

- Waarom dampdicht: er kan geen vocht vanuit de garage neerslagen op de potten en balken (denk bv. aan een auto binnenzetten na een regenbui).
- Waarom dampopen: mocht er om een of andere reden toch vocht in die potten geraken, dan kan het verdampen (mogelijks condens van koudebrug met binnenmuur en spouw?)

Wat denken jullie? Wat voor isolatiemateriaal zouden jullie verkiezen (boren is geen optie, enkel verlijmen)?

Ik vind het een lastige kwestie aangezien deze vloeropbouw inherent gevoelig is voor vocht.

Gr.
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan