• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Overaanbod elektriciens

Lid geworden
13 nov 2010
Berichten
6
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik ben al ruime tijd overgestapt naar specialisatie maar ik heb mijn bedenkingen bij het stijgende aantal nieuwbouw elektriciens. In tegensteliing tot knelpuntberoepen zoals stukadoors, metsers, vloerders waar er zelfs wachtperiodes zijn van maanden, zullen elektriekers daartegenover, mekaar vertrappellen met offertes aan bijna iedere bouwwerf.

De superlage prijzen die ze hanteren zijn enkel bedoeld om onder de prijzen te kruipen van hun mededingers. Sommige nieuwkomers beseffen niet dat hun gewoon prijzen niet leefbaar zijn, maar dit raakt de koude kleren niet van de bouwheer noch architect.

De oorzaken zijn oa: de overheid die meer mensen stimuleert om zelfstandig te worden en ook de lage instapkost die het beroep van elektricien kent; waar stukadoors en dakwerkers eerst miljoenen moeten investeren in dure machines, liften, kranen, etc.. volstaat voor de beginnende elektricien, de aanschaf van een slijpschijf en een tweedehands bestelwagen om te kunnen starten. Gezonde concurrentie is ok, maar deze sector concurreert zichzelf kapot.

Er is een sensibliserings-actie nodig; in de bouw is er een nijpend tekort aan metsers, stukadoors, dakwerkers, chauffagisten maar zeker niet meer aan elektriekers !
 
Lid geworden
20 apr 2006
Berichten
473
Waarderingsscore
0
Punten
0
welke zelfstandige daklegger etc gaat miljoenen investeren in kranen , liften en dergelijke ?

die mensen huren het meetste van hun materiaal .
 
Lid geworden
13 nov 2010
Berichten
6
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik ben actief electricien geweest in de bouw- en nieuwbouw, zit nu in keurings-en certificatie sector. Gelukkig!

En wat huren van materiaal betreft... op de meeste bouwwerven die ik bezoek zie ik toch dakliften en mengmachines met de eigen naam van de aannemer erop geletterd.

Die mensen hebben geinvesteerd, hebben kredieten lopen, zij weten wat er op het einde van de maand nodig is. Ikzelf ben destijds (1994) gestart als elektricien met een investering van 150.000 Bfr (3600 euro). Een camionette wat gereedschap en een gehuurde garagebox. Tegenwoordig is er nog niet meer nodig om te starten als nieuwbouw-electricien, vandaar een wildgroei zonder veel voorbereiding. Voor andere sectoren zijn er meer investeringen nodig, leningen, financieel plan, etc.

Is er een bouwberoep waar de instapkost nog lager is ?
 
Lid geworden
13 nov 2010
Berichten
6
Waarderingsscore
0
Punten
0
Laatste woensdag nog gehoord op een werf van een stukadoor (heeft bedrijf met 9 mensen):

"Ons orderboek zit voor 1.5 jaar nokvol, de offertes maak ik tegenwoordig 15% hoger dan normaal om het order dan maar niet te krijgen, immers niet meedoen aan een offerte vind ik niet beleefd, maar door mijn prijs, zorg ik ervoor dat ze een ander kiezen. Ik spreek af met bepaalde collega's waar nog iets bij kan en probeer die klanten af te leiden naar hun, maar toch zijn er, die ondanks mijn verhoogde prijs, toch nog vragen of het echt niet vroeger kan "



Ondenkbaar bij elektriciens, die bijten liever mekaars kop eraf !
 
Lid geworden
22 dec 2009
Berichten
327
Waarderingsscore
0
Punten
0
En mijn electricien komt niet opdagen voor nog enkele klusjes zoals wat stopcontacten en lichtpunten bij maken op de zolder... Zal dan maar is een andere zoeken zeker :)
 

sdep

Lid
Lid geworden
10 jun 2008
Berichten
773
Waarderingsscore
1
Punten
16
Over welke uurprijzen spreek je dan ?



Een voeger heeft ook niet veel investering nodig.

Een chauffagist toch ook niet.
 
Lid geworden
11 apr 2009
Berichten
345
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wat is het probleem? Ik als bouwheer heb graag een overaanbod en superlage prijzen. Alleen jammer dat ik geen electricien nodig heb omdat ik mijn electriciteit/domotica zelf doe.



Ik wou dat er ook een overaanbod bestond aan de rest. Trouwens, ik heb niet de indruk dat dakwerkers en aannemers momenteel een overvolle agenda hebben. De dakwerkers waar ik prijs gevraagd heb, die hebben al redelijk snel tijd dus...



Ik ben het er wel mee eens dat echt goede plakkers inderdaad een overvolle agenda hebben, en als resultaat wordt men maanden aan het lijntje gehouden ofwel wordt er veel teveel betaald.



Dus met alle respect : concurrentie en overaanbod in de bouw deert me niet. Integendeel zelfs. Laat maar komen! Dat stoort me veel minder dan de aannemers in de bouw die zich niet aan afspraken houden en zelfs niet opdagen zonder tegenbericht etc. omdat ze toch werk genoeg hebben.
 
Lid geworden
13 nov 2010
Berichten
6
Waarderingsscore
0
Punten
0
Uurlonen ?

Een duo, twee broers uit Tielt, +-25j, pas 2 jaar zelfstandig, werken aan 29 euro/ u. Belachelijk laag als je t mij vraagt, maar ja, ze zeggen dat ze "een tijdje onder de prijs werken om een plaats op de markt te veroveren" tja.. en na hun terug andere gasten die dat doen. Die gasten vergelijken 29 euro met het nettoloon vroeger bij hun baas, zonder rekeing te houden met belastingen, kosten etc...



Het geval van niet afwerken is weer zo iets typisch; superlage prijs insteken, hier en daar dan een kleine tegenslag, en bij de nacalculatie (als ze die begod ooit maken...) realiseren ze zich dat ze eigenlijk niks verdiend hebben ! Normale reactie dat ze niet meer terugkomen om nog wat afdekplaatjes te monteren he.



Graag jullie mening over volgende anekdote:

Elektricien verneemt niet dat vloerpas in 3 plaatsen, 6cm verhoogd; 12 stopkontakten zitten egaal geplaatst maar 6cm lager dan in andere plaatsen.

Mij, persoonlijk, was het niet opgevallen dat die iets lager zitten.

Bouwheer en architect zetten hem plots voor de keuze: alles aanpassen en herstellen ofwel een extra korting van -5% op de totaalsom.

Lekker vanuit de machtspositie niet ?
 
Lid geworden
12 feb 2008
Berichten
2.191
Waarderingsscore
1
Punten
0
als hij wist of kon weten dat de pas hoger kwam is het zijn fout en moet hij ze oplossen.

Anders zeker niet toegeven aan archi en bouwheer. Factuur opsturen, na 4 weken aangetekend, na 6 weken advokaat! Werken zijn uitgevoerd.



Het moet maar eens gedaan zijn met het feit dat mensen denken dat hun aannemer kunnen bespelen als een pop met koordjes, gewoon door te dreigen met factuur niet betalen
 

ST5

Lid geworden
11 okt 2010
Berichten
1.211
Waarderingsscore
1
Punten
0
Als die gasten graag aan 29eur werken, laat ze doen.

Heel waarschijnlijk beter dan hunne baas die slechter/te laat betaalde,

en altijd zeverde over de overuren. Ze hebben nu daarbij nog een percentje op de onderdelen.



Ik vind dit een goede manier van doen. Ze zijn nog niet heel ervaren, en tellen dus weinig

om wat ervaring op te kunnen doen in tweederangsprojecten, waar enkel de prijs belangrijk is.

Met vallen en opstaan.



Later, als ze wat geinvesteerd hebben in materiaal en de nodige maturiteit hebben om

bijvoorbeeld 6cm op een assertieve en succesvolle manier weg te lachen,

kunnen ze werken aan uurlonen van 50euro, zoals de elektrieker met volle agenda hier wat verder in de straat.



.
 
Lid geworden
16 nov 2009
Berichten
5.143
Waarderingsscore
1
Punten
0
Carlo777 wrote:
Is er een bouwberoep waar de instapkost nog lager is ?

Uwe zelf aangehaalde metser, de voeger, de schilder.
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
6.938
Waarderingsscore
3
Punten
0
och, is bij veel beroepen zo: neem mijn zelfstandige activiteit: verhuren attrakties (springkastelen oa).



Nu ja, ik heb voor mezelf besloten om mij te richten op een bepaalde nichemarkt, laat ze elkaar maar afmaken met hun absurde prijzen. Mensen zouden zich veel beter moeten informeren.

Ik vraag nu gewoon wat ik ervoor moet hebben en dat zijn correcte prijzen. Is dan ook een sector waar er continue mee stoppen en er ook mee beginnen. Het is niet omdat trouwens de prijzen van die speeltoestellen gedaald is de laatste jaren, dat deze de verhuurprijs bepaald. Er zijn veel meer verborgen kosten die ook doorgerekend moeten worden.



Oh ja: en diegenen die vinden dat dat goed is, vergeet het maar. Kan een economie volledig ontwrichten.

Vooral dan nog de particulieren die het volledig in het zwart doen.
 
Lid geworden
7 mrt 2009
Berichten
60
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik heb zelf al gehoord van 85 euro/uur voor EIB programmatie.
 

ST5

Lid geworden
11 okt 2010
Berichten
1.211
Waarderingsscore
1
Punten
0
Ook daar zult ge er hebben die het u lappen voor 29eur/u.

En dan dagenlang lopen te knoeien, zodat het resutaat uiteindelijk duurder&slechter is.



In de industrie is fakturatie van 70 tot 120 eur/uur niet ongewoon.



.
 
Lid geworden
13 nov 2010
Berichten
6
Waarderingsscore
0
Punten
0
Dus... wat kunnen we afleiden uit sommige reacties hier:



Goede raad aan de elektriekers in spe:

Jongens, volg hier en daar nog een paar specialisatie-cursussen voor industrie. Zorg dat je PLC sturingen etc. vlot kunt instellen en zoek vooral industriele klanten. Uurlonen van 50 tot 80 euro zijn daar niet vreemd.



Blijf weg uit de particuliere woningbouw, want daar zullen jullie nooit rijk worden...
 
Lid geworden
16 nov 2009
Berichten
5.143
Waarderingsscore
1
Punten
0
En als we dat allemaal maar normaal vinden betalen we straks standaard 70-120€/uur in eenders welke garage, zoals in Nederland, die redeneren ook kwaliteit kost nu eenmaal...
 
Lid geworden
13 nov 2010
Berichten
6
Waarderingsscore
0
Punten
0
@ paso:

Dit is nu eenmaal zo; een dokter reclameerde over het uurloon die een vriend van mij, elektricien, vroeg voor plaatsing van videoparlofonie (herstelling)

Het ging over een gevraagd uurloon van 42 Euro/uur. dat hij te hoog vond.



Diezelfde dokter rijdt wel met een Porsche die hij bij de officiele Porsche dealer

laat tunen aan 85 eur/ uur. Dit uurloon betaalt hij met de glimlach.



De wagen is een status-symbool en mag dus meer kosten dan het niet zichtbare werk van de elektrieker...
 
Lid geworden
16 nov 2009
Berichten
5.143
Waarderingsscore
1
Punten
0
Bij die Porsche dealer ziet hij wel voor enkele 100000den gereedschap staan, die elektrieker zijn camionetje kost dat niet echt.

Of bedoelde je dat omdat die man gestudeerd heeft dat hij nog niet echt slim is? :lol:
 

ST5

Lid geworden
11 okt 2010
Berichten
1.211
Waarderingsscore
1
Punten
0
Carlo777 wrote:
... volg hier en daar nog een paar specialisatie-cursussen voor industrie. Zorg dat je PLC sturingen etc. vlot kunt instellen en zoek vooral industriele klanten. Uurlonen van 50 tot 80 euro zijn daar niet vreemd.



Blijf weg uit de particuliere woningbouw, want daar zullen jullie nooit rijk worden...



Mijn ervaring:

-Volg elke relevate opleiding die er is. Een 10-tal volle dagen per jaar is zowat een minimum.

-Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk kan instellen, maar blijf toch gespecialiseerd.

-Zorg ervoor dat je kan werken voor goedbetalende privé én industriele klanten.

-Probeer op de duur enkel te werken voor mond-aan-mond klanten, geen koopjesjagers.



PLC besturingen best niet mengen met het werk van een elektrieker. Da's iets helemaal anders.

Wat basiskennis hiervan is wel een must. (zoals een logo instellen etc)



.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan