• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!
  • Vraag hier je gratis tickets voor bis beurs 2023 in gent aan! Niet geldig op zondag

Oude betonnen vijver renoveren

Lid geworden
22 jun 2021
Berichten
23
Waarderingsscore
1
Punten
3
Hallo allemaal

Even een vraag;
Wij hebben hier een oude betonnen vijver (met gewapend beton). Heeft 30+ jaar goed doeienstvgedaa, maar lekt sinds vorige zomer. Na heel wat overleg besloten om ze te houden
(Veel kikkers/padden en salamanders erin en de vissen (die we vorig jaar geëvacueerd hebben wegens lek). Ik zie het niet zitten om de vijver opnieuw te betoneren. Het is vrij ruw gedaan bij aanleg.

Wat zijn onze opties?
Epdm kan, maar dan lijmen en niet lassen
Vijverfolie?
Het ding is dat de ondergrond dus ruw is en bij plaatsen folie zou er dus wss een onderlaag onder moeten om scheuren in de folie tegen te gaan

Oja, ik doe het zelf, dus moet alleen haalbaar zijn

Thanks!
 

invis

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
7 jan 2018
Berichten
971
Waarderingsscore
502
Punten
93
Je zou ook polyester kunnen overwegen. Let wel, ieder bultje of steentje die niet glad is voel je daar wel door. Eventueel eerst glad bezetten met een soort van cementlaagje.

Polyester doe hetzelf pakatten (en goeie uitleg) kan je hier krijgen: https://polyestershop.be/ (geen aandelen, gewoon tevreden klant).

Zelf polyesteren is goed doenbaar, maar het is een klusje apart 🙃
 

knessel

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 jul 2006
Berichten
1.565
Waarderingsscore
315
Punten
83
En een geurtje apart, zorg maar voor een gasmasker met koolstoffilter als je gaat polysteren...
 

NicoP

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
17 feb 2008
Berichten
2.606
Waarderingsscore
1.003
Punten
113
Voor polyester moet de betonnen ondergrond ten eerste droog zijn en ten tweede mag de luchtvochtigheid ook niet te hoog zijn. Degenen die een polyvijver maken, die brengen meestal een provisoire kap boven het bad aan. Polyester aanbrengen doe je best bij temperaturen beneden de 25 °C. De gesneden uiteinden van de glasmatten moet je uitrafelen alvorens de matten aan te brengen voor een egaler uitzicht.
Na de polyester moet je nog schuren en een primer en toplaag aanbrengen.
En inderdaad, zoals @invis aanhaalde, het is een apart werkje.
 

Zenikda

Lid
Lid geworden
23 jan 2021
Berichten
91
Waarderingsscore
61
Punten
18
Als polyester in volle zon wordt geplaatst vraag je best om niet voorversnelde polyester aan te leveren . ( m.a.w. geen kobalt aan toevoegen ) .
Op oude beton zou ik afraden om polyester te plaatsen omdat je geen goed hechting meer zal bekomen en het minste vocht dringt in de vezel en je krijgt hierdoor grote kans op osmose nadien .
Als je toch werkt met polyester, altijd afwerken met een topcoat met wax of parafine om afsluiting van de zuurstof te bekomen . Anders zal de eindlaag blijvend plakken door de verbinding met zuurstof en niet volledig uitharden . En goed roeren natuurlijk tijdens het plaatsen, die toeslagstoffen hebben tot doel boven te drijven . Terloops, de vrijgekomen styreen die tijdens het uithardingsproces vrijkomt is zwaarder dan lucht en blijft in de put hangen .
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.135
Waarderingsscore
5.841
Punten
113
Polyester is perfect op voorwaarde dat je een propere droge ondergrond hebt. Ik ken er weinig die een 30 jarige oude ruwe betonnen kuip gaan polyesteren.

Waar we wel ervaring mee hebben is het herfolieën van vijvers en dan voornamelijk de pvc vijvers, maar ook de kleivijvers of betonkuipen.

Voor uw case zou ik - afgaand op je omschrijving - om rubberfolie te gebruiken ( epdm) van 1.2mm
Epdm folies zijn elastisch ( 400%) en kunnen dus mooi aansluiten tegen de draagstructuur .
Bij het plaatsen de folie licht verwarmen ( haardroger) dan sluit de folie nog beter aan.
Voor een ruw oppervlak heeft epdm geen last in tegenstellening met polyester of pvc folies . Die hier op kunnen kraken ofwel niet hechten.
Maar moest de oppervlak scherp zijn en kans geven op doorboringen dan kan je steeds werken met een onderdoek aka fueter ( geweven stoffen doek van cc 1 cm dik , kleur wit )

Epdm vijverfolie ( geen dakfolie gebruiken !!!!) moet niet gelijmd worden op de ondergrond.
Echter om een goede adequate randafwerking te hebben voor de vijverrand is het aangeraden om deze over een strook van cc 30 cm te lijmen op de rand. Indien er in de vijverkuip constructies zijn aangebracht , ik denk aan tusenmuurtjes om waterniveaus te creeren of palen in de vijver voor een terras te onderstutten of waterplanten bakken. Dan kunnen deze ter plaatse gelijmd worden op de proper gemaakte ondergrond.

Met epdm folie kunnen ALLE vormen uitgewerkt worden. Ofwel wordt er een gesneden en gelast voorgevormde membraam geplaatst , ofwel worden er vellen ter plaatse aan elkaar gelijmd en gekit.

Kostprijs ten opzichte van herbetonneren en of polyesteren situeert zich op 1/5 tot 1/3 goedkoper.
 

Zenikda

Lid
Lid geworden
23 jan 2021
Berichten
91
Waarderingsscore
61
Punten
18
Je zou best eerst de oorzaak van het lek gaan zoeken . Heel veel kans dat het lek zich buiten de kuip situeert, met name de aansluitingen aan de kuip of leidingen er naar toe ten minste als er aansluitingen aanwezig zijn .

Niet vast gekleefde folie om een betonkuip waterdicht te maken zou ik ook niet aanraden . Heel veel kans dat je bellen onder de folie krijgt, zeker als de kuip niet dicht is . Wordt dan een lapmiddel genoemd .

Een goede plaatser test zijn lassen, verlijmingen of vulcaniseringen op waterdichtheid . Dezer dagen dat alles snel en goedkoop moet gaan gebeurt dit nog nauwelijks of is zelfs niet meer gekend .
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.135
Waarderingsscore
5.841
Punten
113
Als je bellen onder een folie krijgt, dan heb je een beginnersfout gemaakt.

Nooit de epdm folie volledig lijmen op de ondergrond als er nog geen water instaat !
Je lijmt enkel de zijkant ( strook van cc 15/20 cm vanaf de bovenkant) en zorg ervoor dat er voldoende water in de kuip zit zo dat je kunt aantrekken op de folie of met een haardroger de rimpels eruit kunt blazen.

Pas als het water op cc 2/3 staat kan je het bovenvlak van de muren lijmen.
 
Lid geworden
22 jun 2021
Berichten
23
Waarderingsscore
1
Punten
3
Dank voor alle reacties! We hebben besloten om epdm vijverfolie te gebruiken. Mijn zus en haar man zijn zelfstandig en kunnen epdm branden, dus zij komen het naadloos toenranden. Als onderlaag gaan we een vilten doek hangen, ter bescherming van a)epdm en b) eventueel schimmelvorming tussen de beton en de epdm (op aanraden van een aantal prof. Vijverbouwers. Dank jullie wel voor alle antwoorden 👍
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.135
Waarderingsscore
5.841
Punten
113
Euh
epdm wordt niet gebrand, wordt ofwel gevulcaniseerd ( fabrieksbewerking ) of gelijmd.
Schimmelvorming tussen beton en epdm en dat tegen houden met een viltendoek ( feuter) , daar wil ik meer over weten want dat is de oplossing voor vele schimmelaantastingen.
Kun je even doorgeven wie van de professionele vijverbouwers dit heeft gezegd?
Mag via PM
 

Zenikda

Lid
Lid geworden
23 jan 2021
Berichten
91
Waarderingsscore
61
Punten
18
Epdm met een laagje roofing bestaat ook . Wel prijzig om er een vijver mee te renoveren . En het gedeelte roofing dat in contact komt met het water zal het water bruin kleuren .
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan