• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Oud zwembad ombouwen tot vijver

Lid geworden
13 mei 2020
Berichten
4
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hoi allemaal,

we hebben een oud zwembad in de tuin (14.5 x 5 m), dat een eeuwigheid en een paar eigenaars geleden een winter niet overleefd heeft. De bak is gemetst met snelbouwstenen en op verschillende plaatsen gebarsten. Bij de heraanleg van een terras een 25 jaar terug heeft de aannemer alle puin in de bak gekieperd, met het idee die later verder op te vullen tot een aanvaardbaar niveau (diepste punt is 2.5 m) en er een vijver (een natuurlijke vijver zonder pomp en zonder vissen, maar met veel planten, stenen en amfibieën) van te maken. Dat is toen nooit gebeurd, maar nu zijn we wel van plan eindelijk iets met dat gat in de grond te doen.

Misschien iets te voortvarend hebben we vorige herfst een grondwerker een paar containers bouwpuin laten storten, en ruwweg in de vorm van een vijver laten modelleren. Het bouwpuin is bedekt met een dunne laag wat ik misschien best kan omschrijven als een mengsel van zand en verpulverd cement. Het plan is daarop stabilisé aan te brengen, en dan de benodigde vijverfolies, etc. Het probleem is dat ik een extra afscheiding nodig heb om een ondieper, moerassig vijvergedeelte aan te leggen, en ik niet zo bouwkundig onderlegd ben.

Dus vroeg ik me af wat hier het beste zou zijn. Bedoeling is dat het moerasgedeelte een flinke laag grond bevat om plantjes en beestjes hun gang te laten gaan, maar die grond mag natuurlijk niet in de echte vijver terechtkomen (waar ik toch gebruik ga maken van vijvermanden, om het geheel overzichtelijk te houden). Het vijverbodemniveau ligt hier op zo'n -60 cm, maar kan nog verder opgevuld worden. Opties, zoals ik het zie, zijn 1. een muurtje metselen; of 2. L-profielen zetten. En daarover de vijverfolies, alles camoufleren met de stenen die je hier naar je hoofd vliegen zodra je een spade in de grond durft te steken, en dan planten hun gang laten gaan. Schoonheidsprijzen zullen er niet uitgedeeld worden, maar het moet natuurlijk wel een beetje stabiel staan. Vooral een stevige vrieskou baart me zorgen: die muur gaat aan twee kanten een flinke druk te verwerken krijgen, maar niet noodzakelijk evenveel aan beide zijden, en mag zeker niet barsten en schuiven.

Een grondwerker uit de buurt is bereid een flink deel van het meer technische werk voor z'n rekening te nemen, maar hij is van het "alles kan"-type. Dus als iemand hier wat meer licht op zou willen laten schijnen...

En dan is er nog een tweede probleem. Iemand heeft de lumineuze inval gehad een hoekje van de zwembadkuip om willen te vormen tot een zitkuil. Technisch niet onmogelijk, maar dan is wel het volgende nodig: 1. drainage van het regenwater: gaten boren doorheen de onderliggende betonplaat; 2. zetten van muren die de waterdruk moeten kunnen weerstaan; 3. aanleg vlonder en eventueel bekleding muren (ik had gedacht aan houtcomposiet); 4. uitklimmogelijkheden voor alle beestjes die er ongetwijfeld in gaan vallen. Het is geen slecht idee op zich, want het maaiveld ligt een stukje hoger dan het drukbewandelde wandelpad een paar meter verder, en een vlonder op dat niveau maakt je erg zichtbaar. Een hoge haag of zo is geen optie, dan ben ik zelf mijn mooie uitzicht kwijt. Maar al het extra werk...

Voor de overzichtelijkheid (?) heb ik een ruw 3D-schemaatje gemaakt (te veel tijd soms, mijn eerste keer, niet lachen alsjeblieft).

Bedankt!
 
Lid geworden
13 mei 2020
Berichten
4
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hum, blijkbaar moest ik op nog een knopje duwen...

vijvermodel_1.png
 

Bijlagen

  • vijvermodel.png
    vijvermodel.png
    135,6 KB · Weergaven: 0

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.461
Waarderingsscore
6.142
Punten
113
Hoe begin je hier aan ??

shok.gif


Man, dit zit volledig op een verkeerd spoor en eigenlijk is er maar 1 goede en deftige oplossing om te komen tot een biologisch in evenwicht zijnde ( sier) vijver . Afbreken en opniuw beginnen. Als je op deze basis en met deze ideeen verder gaat werken dan zit je op nog geen dik jaar met een stinkende modderpoel . 

FF kort , want er zijn al verschillende topics over siervijvers of zwemvijver.

PUIN : moet er uit, je kunt onmogelijk de  vijverfolie met een kolom van 1 meter water op ( = 1 ton) op een ondergrond laten rusten vol steenpuin, ijzers en wat nog allemaal. Zelfs met afdekken van stabilisé blijf je zitten met het risico dat deze stabilisé niet gaat houden. Zwembadput had moeten gevuld worden met in lagen van cc 30 cm gebroken puin ontdaan van ijzers en fijngeslagen tot granulaat 0/40 en aangedrild. 

Natuurlijke vijver zonder pomp en vissen.... Een natuurlijke vijver wijst op de vormgeving. Een biologisch in evenwicht zijnde vijver wijst op de fauna en flora en de watersamenstelling. EEn biologisch in evenwicht zijnde vijver kan NOOIT zonder vissen. Want er is een biolgisch evenwicht tussen het aantal meters vis en het aantal waterplanten , deze samen met alle nuttige bacterieen die ervoor zorgen dat afvalstoffen worden omgezet naar voedingsstoffen voor waterplanten. Om deze omzetting optimaal en onder controle, te laten werken is het wree nuttig om te gaan werken met een circultaiepomp.

Amfibieen zijn zeer gevoelig aan optimale waterwaardes. Een put met een folie in is geen garantie op amfibieen.

Moerasgedeelte, dit volime moet in verhouding staan met ht totale watervolume van de vijver. Het moerasgedeelte moet ook regelmatig gevoed worden met water ( dus circulatiepomp want geen natuurlijke watercirculatie zoals in de natuur) Moerasgedeelte samen met de lavakoffer zorgt voor de filtering van het water door middel van bacterieen. Grond in een moerasgedeelte is nefast voor de filtering door nitrificierende bacterieen. Hoe je dit moet realiseren is nu geen issue. Je zal eerst moeten begrijpen hoe dit filtering systeem werkt . EN dan vivjerfolies over die muren en L- profielen brengen draagt NIET bij tot dit filteringsysteem.

Een grondwerker MOET aangestuurd worden door iemand die weet wat deze man moet doen. Je kan dus beter een vijverspecialist inschakelen die gans de vijver kan ontwerpen.

Zitkuil . zelfde laken een broek. Een betonplaat doorboren !? Hoeveel gaten per m² ga je boren en met welke diameter om al het water vlot te laten afvoeren ? Nogal simplistisch. E dat water dat dan door die gaten loopt ga je ONDER die vijver laten lopen ?

Schets is op zich niet slecht , nog even meegeven dat je wateroppervlakte in verhouding moet staan met het watervolume . Kort gezegd , na calculatie van de verschillende vijvervolumes ( diep, minder diep, filterzone) moet de verhouding uitkomen op cc 400 l /m² . Je kan daarop afwijken maar dan moet je ofwel gaan werken met meer of minder drijvende planten, schaduw rondom de vijver of extra luchtpompen of meer waterdebiet in de circulatiepomp.

 

Velen denken dat een put graven met daarin een folie in, een vijver is.  Spijtige genoeg is dit de grootste leugen , na antislipplanken voor een houten terras . 

 

 
 
Lid geworden
13 mei 2020
Berichten
4
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wel, dat is een tikje ontmoedigend...

Een beetje extra uitleg, misschien. De afgelopen 50 jaar stond de zwembadkuip in evenwicht met het grondwater, een anderhalve meter onder de rand. Dit werkte als ersatz-moeras, vol planten, amfibieën, en bladafval. In de zomer viel het geheel wel eens droog, maar geurhinder gaf het nooit. Het water, wanneer aanwezig, was altijd opvallend helder zolang het niet omgeroerd werd. Wat dat betreft zie ik geen probleem. Het wordt geen siervijver, het wordt een wildvijver. Het biologisch evenwicht komt vanzelf net omdat er geen bemestende vissen in gaan zitten. Een groot aantal waterplanten is natuurlijk wel noodzakelijk. Zo'n 30 m³ water voor 50 m² oppervlak lijkt me ook niet onoverkomelijk.

Het moerasgedeelte dient ook niet als filtergedeelte voor de rest van de vijver, maar moet op zich staan. De functie van de scheidingsmuur is enkel de twee gescheiden te houden. Circulatie is niet nodig, en het verbreken van contact wanneer het waterniveau zakt is zelfs wenselijk om uitloging te vermijden. Stapels stenen zorgen ervoor dat dieren overal in en uit kunnen. Planten als wolfspoot, pijlkruid, moerasspirea, watermunt en gele lis hebben jaren in de zwembadkuip gegroeid (en staan nog in de meer vochtige delen van de tuin). Daar wil ik opnieuw naartoe.

De zitkuil was altijd maar een extra idee, niet iets waar ik zelf noodzakelijk voorstander van was. Het is heel mooi, maar...

Blijft dus het bouwpuin over. Ik zal straks een foto toevoegen.
 
Lid geworden
13 mei 2020
Berichten
4
Waarderingsscore
0
Punten
0
Goed. Idee van de grondwerker was dat als je bouwpuin kan gebruiken onder een oprit waar heel regelmatig zware machines over moeten rijden, dan kan het ook voor een vijver, zolang je maar een beschermlaag hebt die dik genoeg is.

Na een half jaar is het bouwpuin nauwelijks gezakt, wat misschien hoopvol is. Grondwerker is er een paar keer over gereden met een volgeladen dumper, en is er dan nog overheen gegaan met een stamper. De kuip van het zwembad staat al vijftig jaar stabiel in een heel zware grond, en alles kan dus weinig richtingen uit.

Ik heb een paar foto's, zoals het vroeger was, met een min-of-meer lege kuip, en zoals het er nu uitziet. Ramptoeristen achter het rood-witte lint blijven, misschien?

puinvijver_1.png


puinvijver_2.png


puinvijver_3.png
 

Bijlagen

  • puinvijver_1.png
    puinvijver_1.png
    1,5 MB · Weergaven: 0
  • puinvijver_2.png
    puinvijver_2.png
    1,5 MB · Weergaven: 0
  • puinvijver_3.png
    puinvijver_3.png
    1,8 MB · Weergaven: 0

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.461
Waarderingsscore
6.142
Punten
113
voerenaar zei:
Wel, dat is een tikje ontmoedigend...

Een beetje extra uitleg, misschien. De afgelopen 50 jaar stond de zwembadkuip in evenwicht met het grondwater, een anderhalve meter onder de rand.

Grondwater heeft geen enkele invloed op moeras of zwembaden. Moerassen zijn gebieden waar het HEMELWATER traag infiltreert in de bodem. 
Dit werkte als ersatz-moeras, vol planten, amfibieën, en bladafval. In de zomer viel het geheel wel eens droog, maar geurhinder gaf het nooit. Het water, wanneer aanwezig, was altijd opvallend helder zolang het niet omgeroerd werd. Wat dat betreft zie ik geen probleem. Het wordt geen siervijver, het wordt een wildvijver. Het biologisch evenwicht komt vanzelf net omdat er geen bemestende vissen in gaan zitten. Een groot aantal waterplanten is natuurlijk wel noodzakelijk. Zo'n 30 m³ water voor 50 m² oppervlak lijkt me ook niet onoverkomelijk.

Als het in de zomer droog valt is het al zeker geen moeras maar wel een wadi. Je ziet dit ook in de spontane opkomst van planten. Moerasplanten zijn planten die gedurende gans het jaar in natte bodem staan. Wadiplanten zijn planten die een droge periode aan de wortels kunnen overleven.

Regenwater in een put is altijd ' helder' zolang er geen beweging of aktie in zit. 

Het verschil tussen een siervijver of een wildvijver is botanisch en technisch niet aantoonbaar.  JE plakt er alleen maar een meer yuppietitel aan vast . Klinkt niet slecht moet ik bekennen maar inhoudelijk is dit gewoon een biologische siervijver.

ALs vakman met heel wat vijvers ( siervijvers, biologische vijvers) kan ik je verzekeren dat een biologisch evenwicht in een vijver zeer nauw luistert naar verschillende parameters . Temperatuur, zuurstofgehalte, omzetting afvalstoffen naar voedingsstoffen , inhoud water en wateroppervlak., ligging zonnestand ... 

Je opmerking dat biologisch evenwicht spontaan erin gaat komen omdat er geen bemestende vissen in gaan zitten is niet correct. Omdat er vis in zit wil dit zeker niet zeggen dat een vijver niet in evenwicht is. DIe parameter kun je niet gebruiken. Ik ken vijvers zonder vis die dood zijn qua biologisch evenwicht en vol algen zitten. Voor het biologisch evenwicht is er meer nodig dan enkel wel of geen vis.

 
Het moerasgedeelte dient ook niet als filtergedeelte voor de rest van de vijver, maar moet op zich staan. De functie van de scheidingsmuur is enkel de twee gescheiden te houden. Circulatie is niet nodig, en het verbreken van contact wanneer het waterniveau zakt is zelfs wenselijk om uitloging te vermijden. Stapels stenen zorgen ervoor dat dieren overal in en uit kunnen. Planten als wolfspoot, pijlkruid, moerasspirea, watermunt en gele lis hebben jaren in de zwembadkuip gegroeid (en staan nog in de meer vochtige delen van de tuin). Daar wil ik opnieuw naartoe.

Hier laat je al wat steken vallen. Een moeraszone IS een filterzone ! Elke nutrificieerende waterplant in beek, gracht, vijver , zwemvijver of riviertje draagt bij tot de filtering van het water. Enigste voorwaarde dat van tel is , is de doorstroomsnelheid van het water door die planten en massa.  

Juist door deze doorstroming van water ga je niet voorhebben dat je moeras een wadi wordt. 

 
De zitkuil was altijd maar een extra idee, niet iets waar ik zelf noodzakelijk voorstander van was. Het is heel mooi, maar...

Blijft dus het bouwpuin over. Ik zal straks een foto toevoegen.

 
voerenaar zei:
Goed. Idee van de grondwerker was dat als je bouwpuin kan gebruiken onder een oprit waar heel regelmatig zware machines over moeten rijden, dan kan het ook voor een vijver, zolang je maar een beschermlaag hebt die dik genoeg is.

Hopelijk loopt dit goed. 

Ik vind alleen dat je fundering, je basis al volledig indruist in goed vakmanschap. 

En zeker in contradictie is met je doel om een wildvijver te creeeren .
Na een half jaar is het bouwpuin nauwelijks gezakt, wat misschien hoopvol is. Grondwerker is er een paar keer over gereden met een volgeladen dumper, en is er dan nog overheen gegaan met een stamper. De kuip van het zwembad staat al vijftig jaar stabiel in een heel zware grond, en alles kan dus weinig richtingen uit.

Half jaar? Amperkes een strenge vorst en sneeuw en regen mee gemaakt?  

Dumper heeft brede banden om zo WEINIG mogelijk druk te geven op de bodem ( zie tractoren ) Dus veel bodemverdichting geeft zo'n dumperke niet. Begot we gebruiken dat toestel juist om zo weinig mogelijk verdichting te hebben. Dus je grondwerker zou is dringend een penetrometer moeten gebruiken en is meten wat de grondweerstand is VOOR en NA het berijden met een dumper. Blaaskes wijsmaken , kan ik niet goed tegen.

Stamper , oke van hoeveel slagkracht ? Stamper of beter trilstamper geeft veel bodemverdichting maar is klein in oppervlak. Heeft hij alles doorgelopen? 

Ik vraag me af wat er gebeurt is met de bodemplaat ? Daar alles op gestort of is die hopelijk toch wel gebroken ?
Ik heb een paar foto's, zoals het vroeger was, met een min-of-meer lege kuip, en zoals het er nu uitziet. Ramptoeristen achter het rood-witte lint blijven, misschien?

puinvijver_1.png


puinvijver_2.png


puinvijver_3.png

 

Je idee is goed, is zelfs bangelijk goed . 

Ik vind die wildvijvers een zeer strak concept en uitgangspunt

MAAR als pro denk ik , nee ik ben er zeker van dat e uitwerking vierkant draait, je grondwerker je stroop smeert en zelf niet weet met wat hem bezig is , laat staan jij  en dat je teveel vertrekt van aannames in plaats van technische gegevens. 

Ik raad je aan om je te laten begeleiden door iemand die tegen jou durft zeggen: je hebt ongelijk.

 
 

Tibs

Lid
Lid geworden
6 sep 2006
Berichten
669
Waarderingsscore
22
Punten
18
Hmm, als ik die foto's zo zie dan is het nu toch niet onoverkomelijk om dat puin eruit te halen?

Akkoord een paar weekends zwaar werk en een gebroken rug als gevolg maar dan heb je wel een schone lei om van te starten? Nodig wat vrienden uit en organiseer erna een BBQ 
drinks.gif
. Zal snel opgekuist zijn.
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan