• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

opstijgend vocht tot 2m hoogte?? (met foto's)

Lid geworden
4 jul 2007
Berichten
65
Waarderingsscore
0
Punten
0
Reeds 3 firma's tegen opstijgend vocht zijn er langs geweest, niemand die precies weet wat hier aan de hand is. Aanhoor mijn klaagzang...

:cry:

We hebben dit huis 4 maand geleden gekocht, onze achterbouw vertoont langs één kant vreemde, plakkerige vochtvlekken op een geschilderde met glasvezel behangen pleisterwerk muur. Deze achterbouw is 7 jaar oud, zo'n 9 meter diep en heeft een plat dak met een lichtstraat. De linker muur (gebouwd tegen de gelijkaardige achterbouw van de buurman) heeft vochtplekken op 75% van de lengte van de muur, tot zo'n 80cm hoogte. Op één plaats tot meer dan 2m20 hoogte! Zie foto's en schema.

langs.jpg




Bij de aankoop was er al iets iets van te zien (verf lokaal afgebladderd), het pleisterwerk liep toen door tot op de vloer, wat we onmiddelijk tot 10 cm hoogte hebben afgekapt en een maand laten drogen. Daarna hebben we hier gewone glasvezelbehang opgezet met extra veel ovalit behanglijm (voor de verzadiging) en 2 lagen gewone muurverf. Binnen de 2 weken begonnen zich beneden vlekken te vormen, die we nu elke week groter zien worden. De foto's zijn niet super duidelijk, maar let vooral op de hoge vlek op de eerste foto. Dit is het resultaat van 2 maanden tijd!

hoog%20vocht.jpg


laag%20vocht.jpg


Elke informatieve tekst over opstijgend vocht beweerd dat dit niet hoger kan komen dan 1 meter, bij ons zit het lokaal al tot meer dan 2 meter.

Uiteraard zijn we bij de buren gaan kijken, langs hun kant zitten er géén leidingen, sanitaire toestellen of gelijk wat dat dit kan veroorzaken. Het is een enkele gemetste muur in kleine steen van zo'n 18cm dik. Volgens de vorige eigenaar stond er vroeger op de plaats waar het probleem het grootst is een wc met beerput, die ze dichtgestort hebben. Als de zon op de muur schijnt zie je soms net kristallen, wat kan wijzen op zouten.



Is dit nu opstijgend vocht of niet? Ik vind het vooral vreemd dat het niet op de volledige lengte van deze muur is en uiteraard dat het vocht op één plaats zo hoog komt. Kan het dat de combinatie behang/lijm/verf een ondoorlatend vlies vormt waardoor het vocht hoger kruipt? Dit gebeurt naar 't schijnt wel eens bij behang met aluminiumfolie, maar volgens de schilder blijft een behangen muur gewoon lucht doorlaten. Of is het toch gewoon een lekkend dak? Dit laatste lijkt me onwaarschijnlijk gezien het vocht langs onder begint, maar onze roofing is ook niet in al te goede staat. Of zou het puur het werk van de zouten zijn die terug geactiveerd werden of het condenswater doordat vroeger het pleisterwerk tot op de grond kwam? Dan vraag ik me af of dit dan zulke grote plekken op zo'n korte tijd kan geven, en dat de vorige eigenaar op 7 jaar tijd slechts enkel wat afgebladderde verf onderaan had.



Ondertussen heb ik al alle mogelijke websites en wtcb publicaties afgeschuimd. We willen hier iets aan doen maar zelfs de specialisten durven niet met zekerheid zeggen wat dit is, vandaar mijn noodoproep. Ik heb in het verleden hier op het forum nog vragen rond gesteld, het is zeker niet de bedoeling te spammen, maar op deze manier ziet u het volledige plaatje. Van de 3 injecteerfirma's die we lieten komen hebben is er één zeker van dat dit geen opstijgend vocht is, de anderen hebben gewoon gretig hun offerte geschreven zonder veel vragen te stellen. Ik heb echt geen zin om honderden euro's uit te geven aan het injecteren van een muur als het achteraf iets anders blijkt te zijn...



Wie, o wie kan ons helpen?
 
phong wrote:
Jansenius en de foto's van Kurt hebben me overtuigd, die folie komt er! Had al wat info verzameld over DeltaTP, maar dit lijkt me eerder iets voor vochtige kelders e.d., plus moeilijker af te werken door de 'plakker'. Welk merk folie heb jij gebruikt Kurt?



'k zal effe het gras voor de voeten van Kurt wegmaaien :wink: .

Te oordelen naar wat ik op zijn foto zie, heeft hij de Oldroyd Xn noppenfolie gebruikt. Die is bij ons ook gebruikt (nu 3 jaar geleden).

Ik weet niet of de Xn nu nog te verkrijgen is, want op de site van Safeguard (importeur Benelux) zie ik enkel een Oldroyd Xv staan, maar dat is wrschnl. de opvolger dan.



(ps : :oops: 'k ga terug wat rapper moeten leren typen, zie ik)
 
Stukken van bovenstaande problemen en reacties zijn herkenbaar: stal omgebouwd tot woonkamer, gyproc op latten voorgeplaatst (10 j geleden) en nu nog soms (vooral in de lente) geurhinder.



Eén van die stalmuren is nu een open vrijstaande buitenmuur: scheiding met de buren en een open gang langs onze kant. Langs onze kant is hij bezet en bepleisterd. Langs de burenzijde (oostenkant: dus geen slagregen) is er beneden een betonnen plint tegen bepleisterd en tot ongeveer 1 meter opgevoegd. De 'natte' plekken + zouten situeren zich tussen 1 en 1,8 m: 60 tot 90% vocht terwijl ik op 0,6m hoogte slechts 30 à 40 % meet.



Geen opstijgend grondvocht volgens een architect en onze voeger.

Vraag blijft wat we er mee doen: voegen uitslijpen en laten hervoegen of bepleisteren (maar komt die niet los?)
 
Het is mij niet duidelijk wat je zou willen bereiken met voegen uitslijpen en hervoegen :roll: . Als het om een vervuilde (zouten e.d.) muur gaat, zijn het de stenen zelf, die omgevingsvocht (niet opstijgend vocht) aantrekken.



Bepleisteren : ja, dat kan je volgens mij gerust doen, zonder risico dat het gaat loskomen. Enfin, ik heb ook enkele stukken muur die zwaar vervuild zijn, en de pleister komt na 5 jaar nog steeds niet los hoor.

Je ziet wel het verschil (in kleur) tussen vervuilde en niet vervuilde stukken. Daar zal je moeten mee leven.

Ook opletten met schilderen, geen acrylaatverf gebruiken. Het best is een echte kalkverf te gebruiken.
 
Reden om uit te slijpen en te hervoegen:

De muur is vermoedelijk in de jaren '40-'50 gemetst met een zavelachtige specie. Volgens mijn info is die veel gevoeliger voor vocht dan het huidige voegwerk. Dat is ook te merken aan de plaats waar de vochtige stenen zich bevinden:

waar het nu hervoegd is (tot circa 1 m hoog) zijn de stenen (en voegen) veel droger dan erboven.

Mijn voeger zou de muur na het hervoegen ook behandelen met een waterafstotend product. Lijkt me zinvol, mits het ademend is, zodat het vocht wel uit de stenen kan.
 
Ok, dan snap ik het, maar dan zal dat hervoegen het probleem niet oplossen. Zolang de zouten in de steen zitten gaan ze blijven omgevingsvocht aantrekken, en die luchtvochtigheid er altijd wel. Ik kan het goed volgen op mijn buitenmuur : zelfs bij lage vochtigheid buiten blijft mijn (buiten)muur een stuk donker gekleurd owv het vocht.

Mijn buitenmuur heeft ook een hydrofuge hoor, maar in de praktijk blijft mijn muur er daarom niet droger om. De hydrofuge houdt misschien (mogelijks) wel de slagregen wat tegen, maar de stenen ademen toch altijd de luchtvochtigheid in.
 
Afgelopen week werd ik door een collega gewezen op een probleem uit 2007 met optrekkend vocht. Safeguard Benelux is een handels bedrijf in vochtweringsproducten en een vraagbaak voor de totale professionele vochtbestrijders in Nederland. Vanuit deze functie kort even een reactie op gemeld probleem. Allereerst wordt er geschreven dat optrekkend vocht tot een maximum van 1 meter hoog kan komen. Dit is niet juist. Er zijn gevallen bekend waar optrekkend vocht tot 2 en 2,5 meter hoog in muren is geconstateerd. Verder zou ik in de probleem situatie die geschetst is altijd over gaan tot het nemen van boormonsters. Middels onderzoek van boormonsters kan aangegeven worden wat voor vocht er zich in de muur bevind en kunnen ook de aanwezige zouten worden benoemd. Middels zo'n meting weet men wat het probleem is en hoe men het kan aanpakken. Verder wordt er bij reacties een niet juist antwoord gegeven bij de toepassing van het membraam Repla. Repla kan gebruikt worden om de gevolgen van zoutuitbloei in muren tegen te gaan. Repla moet niet gebruikt worden om in muren met optrekkend vocht het probleem visueel te verbergen. Als toch Repla gebruikt wordt in combinatie met optrekkend vocht dan zal het vocht zich hoger en hoger in de muur gaan manifesteren. Niet doen dus !! Verder wordt er een aantal malen gesproken over het Membraam Oldroyd. Dit is nog steeds te koop. Er wordt echter steeds meer gebruik gemaakt van Repla. Dit is eenvoudiger aan te brengen en eenvoudiger af te werken. Technische info kunnen jullie vinden op onze site Safeguardbenelux.com. Telefonsich contact is ook altijd mogelijk.
 
je kan natuurlijk ook de muur waterafstotend maken he gewoon in de zomer met de hogedrukreiniger er even over gaan met een gevelzuiveringsproduct , een paar dagen laten drogen, dan met een spuit (die ze gebruiken om onkruid te bestuiven,) da product erin, op de muur spuiten en dan is uw probleem opgelost. zo simpel is het,deze producten kan bij een specialist bekomen.dit product wordt ook gebruikt bij gevels aan de regenkant , dit is transparant :lol:
 
rubixs wrote:
je kan natuurlijk ook de muur waterafstotend maken he gewoon in de zomer met de hogedrukreiniger er even over gaan met een gevelzuiveringsproduct , een paar dagen laten drogen, dan met een spuit (die ze gebruiken om onkruid te bestuiven,) da product erin, op de muur spuiten en dan is uw probleem opgelost. zo simpel is het,deze producten kan bij een specialist bekomen.dit product wordt ook gebruikt bij gevels aan de regenkant , dit is transparant :lol:



Dat is toch helemaal geen oplossing voor het probleem dat in dit topic aangekaart wordt? Het gaat hier over opstijgend vocht (dat dus van onder naar boven kruipt in een muur) en niet over regendoorslag (die van buiten naar binnen door de muur komt). Het membraan waarvan in eerdere posts sprake dient natuurlijk voor de binnenkant van de muur, niet voor de buitenkant, zoals jij hier lijkt te begrijpen...
 
hallo,



wij hebben ook net een huis gekocht en wat we niet gezien hadden (dankzij een slim immokantoor die alles wisten te verdoezelen) is dat we ook veel last hebben van vocht.



Nu denken we dat dit opstijgend vocht is, want we hebben geen kelder + aan sommige muren komt het glasvezelbehang weer los, sommige stopcontacten hangen vol roest en (wat ik tot nu toe bij niemand heb gelezen als klachten): de tegels die tegen onze muur zijn gezet (natuurstenen) zijn allemaal precies ingevreten. Eerst dachten we dat iemand een bijtend product had laten vallen op een tegel, maar toen zagen we dat dit eigenlijk rondom de living is en daarom dat we ook aan dat vocht denken...



heeft er iemand dit ook gehad?



Verder zijn er in de bijbouw ook vochtplekken en wat schimmel, maar hier is de vloer nog intact...
 
Dit is duidelijk een vochtprobleem, best eens een laten bekijken hoe uw problemen op te lossen.



Stopcontacten die roesten komt veel voor, bij langdurig vochtprobleem.
 
k heb vijf bedrijven aangesproken voor een offerte te laten maken, afwachten dus...



En misschien dat we dit dan best zelf kunnen doen, we weten het nog niet zo goed.



K heb hier al veel mensen gehoord die de vochtbehandeling zelf doen, maar wat is dan de meerwaarde van zo een firma?

Gaat het hier echt enkel om 'handig zijn of niet'?



Ok je hebt geen garantie als je het zelf doet maar als het vocht opnieuw opduikt na behandeling door een firma, dan zit je toch ook terug met de ellende...
 
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bovenaan