• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

opstijgend vocht tot 2m hoogte?? (met foto's)

Lid geworden
4 jul 2007
Berichten
65
Waarderingsscore
0
Punten
0
Reeds 3 firma's tegen opstijgend vocht zijn er langs geweest, niemand die precies weet wat hier aan de hand is. Aanhoor mijn klaagzang...

:cry:

We hebben dit huis 4 maand geleden gekocht, onze achterbouw vertoont langs één kant vreemde, plakkerige vochtvlekken op een geschilderde met glasvezel behangen pleisterwerk muur. Deze achterbouw is 7 jaar oud, zo'n 9 meter diep en heeft een plat dak met een lichtstraat. De linker muur (gebouwd tegen de gelijkaardige achterbouw van de buurman) heeft vochtplekken op 75% van de lengte van de muur, tot zo'n 80cm hoogte. Op één plaats tot meer dan 2m20 hoogte! Zie foto's en schema.

langs.jpg




Bij de aankoop was er al iets iets van te zien (verf lokaal afgebladderd), het pleisterwerk liep toen door tot op de vloer, wat we onmiddelijk tot 10 cm hoogte hebben afgekapt en een maand laten drogen. Daarna hebben we hier gewone glasvezelbehang opgezet met extra veel ovalit behanglijm (voor de verzadiging) en 2 lagen gewone muurverf. Binnen de 2 weken begonnen zich beneden vlekken te vormen, die we nu elke week groter zien worden. De foto's zijn niet super duidelijk, maar let vooral op de hoge vlek op de eerste foto. Dit is het resultaat van 2 maanden tijd!

hoog%20vocht.jpg


laag%20vocht.jpg


Elke informatieve tekst over opstijgend vocht beweerd dat dit niet hoger kan komen dan 1 meter, bij ons zit het lokaal al tot meer dan 2 meter.

Uiteraard zijn we bij de buren gaan kijken, langs hun kant zitten er géén leidingen, sanitaire toestellen of gelijk wat dat dit kan veroorzaken. Het is een enkele gemetste muur in kleine steen van zo'n 18cm dik. Volgens de vorige eigenaar stond er vroeger op de plaats waar het probleem het grootst is een wc met beerput, die ze dichtgestort hebben. Als de zon op de muur schijnt zie je soms net kristallen, wat kan wijzen op zouten.



Is dit nu opstijgend vocht of niet? Ik vind het vooral vreemd dat het niet op de volledige lengte van deze muur is en uiteraard dat het vocht op één plaats zo hoog komt. Kan het dat de combinatie behang/lijm/verf een ondoorlatend vlies vormt waardoor het vocht hoger kruipt? Dit gebeurt naar 't schijnt wel eens bij behang met aluminiumfolie, maar volgens de schilder blijft een behangen muur gewoon lucht doorlaten. Of is het toch gewoon een lekkend dak? Dit laatste lijkt me onwaarschijnlijk gezien het vocht langs onder begint, maar onze roofing is ook niet in al te goede staat. Of zou het puur het werk van de zouten zijn die terug geactiveerd werden of het condenswater doordat vroeger het pleisterwerk tot op de grond kwam? Dan vraag ik me af of dit dan zulke grote plekken op zo'n korte tijd kan geven, en dat de vorige eigenaar op 7 jaar tijd slechts enkel wat afgebladderde verf onderaan had.



Ondertussen heb ik al alle mogelijke websites en wtcb publicaties afgeschuimd. We willen hier iets aan doen maar zelfs de specialisten durven niet met zekerheid zeggen wat dit is, vandaar mijn noodoproep. Ik heb in het verleden hier op het forum nog vragen rond gesteld, het is zeker niet de bedoeling te spammen, maar op deze manier ziet u het volledige plaatje. Van de 3 injecteerfirma's die we lieten komen hebben is er één zeker van dat dit geen opstijgend vocht is, de anderen hebben gewoon gretig hun offerte geschreven zonder veel vragen te stellen. Ik heb echt geen zin om honderden euro's uit te geven aan het injecteren van een muur als het achteraf iets anders blijkt te zijn...



Wie, o wie kan ons helpen?
 
Even gokken (maar ik denk dat ik er niet ver naast zal zitten 8) ).



Uw voorganger heeft een aantal jaren geleden die aanbouw zelf gezet, en daarbij gebruik gemaakt van de voorhanden zijnde bakstenen van een eerder gebouw. Die stenen waren door de aanwezigheid van de wc met beerput, eigenlijk verzadigd van nitraten, maar dat zie je niet aan een blote baksteen natuurlijk.



Doordat die stenen vergeven zijn van nitraten, fungeren ze als een constante spons. Ze zuigen het vocht uit de omgeving op. Geen probleem van opstijgend vocht dus.



Het verklaart ook waarom de vochtplekken hoger voorkomen dan de 1,5m hoogte die typisch voor gewoon opstijgend vocht wordt gerekend.

Het verklaart tevens waarom de vochtvlekken een grillig patroon vertonen : niet alle herbruikte stenen zullen vervuild geweest zijn.



Ik heb hetzelfde probleem voor, en ik had meteen dé vochtspecialist van het wtcb laten komen. De heeft niet alleen gemeten wat de vochtigheidsgraad was (die was zelfs zichtbaar) maar ook met een speciaal toestel de concentratie van nitraten en zouten. Het resultaat was duidelijk....



Injecteren is in dit geval naast de kwestie.

Er bestaan ook geen producten noch methodes om de vervuilde steen adequaat en met redelijke middelen te reinigen (zouten/nitraten kunnen in theorie, let wel : in theorie, aan de steen onttrokken worden).



Wil je zeker zijn van een oplossing : breek de muur af, althans de delen met vocht en hun onmiddellijke omgeving.

Onder bepaalde omstandigheden kan je ook een minder drastische (maar nog steeds ingrijpende) maatregel nemen :

- alle pleister eraf tot op de blote muur

- muur met een noppenfolie (oldroyd, doerken of andere) bekleden

- opnieuw pleisteren op de noppenfolie

Die oplossing is niet overal toepasbaar. Het vocht moet namelijk langs de andere kant weg kunnen in dat geval. Is dus niet toepasbaar voor binnenmuren. En ik vrees in jouw geval ook niet, als het waar is dat de buur daarachter ook een eigen aanbouw heeft staan... :cry: ...



Sorry voor het slechte nieuws, maar onzekerheid is erger....
 
Prof Jansenius : knappe analyse !

Persoonlijk zou ik zeker injecteren met een gel, tenzij in de muren een dpc correct is geplaatst. Injecteren met gel kan je zelf : voor 9 lopende meter in een muur van 18cm dikte heb je met 4 cartouches van 600ml al meer dan genoeg : dat kost ngl fabrikant 50 tot 70 euro per cartouche en max 100 euro voor de pomp (die kan je ook huren).

Boven die dpc mag je geen vocht vinden. Onder die dpc mag alleen een bezetting van zand/cement/waterdichte lijm - geen produkten op basis van kalk.

Zitten er nitraten of zouten in de stenen boven de dpc : alle bezetting verwijderen - een repla membraan (oldroyd kan ook als je genoeg dikte hebt) en opnieuw bepleisteren. Een membraan of een waterdichte mat verhindert dat de zoute muren vocht aantrekken, zodat je geen uitslag van vocht meer hebt.

jp
 
Kan je dit niet aangeven bij je brandverzekering?

Die sturen een expert die de nodige vaststellingen zal doen. Dan krijg je een uitgebreid verslag samen met de nodige oplossingen.



Jullie zijn zeker dat het vocht niet doorkomt van een probleem bij de buren?
 
vloerder jp wrote:
Prof Jansenius : knappe analyse !

Persoonlijk zou ik zeker injecteren met een gel, tenzij in de muren een dpc correct is geplaatst. Injecteren met gel kan je zelf : voor 9 lopende meter in een muur van 18cm dikte heb je met 4 cartouches van 600ml al meer dan genoeg : dat kost ngl fabrikant 50 tot 70 euro per cartouche en max 100 euro voor de pomp (die kan je ook huren).

(...)

jp



professor jansenius aan professional jp : geen toeval hoor, mijn interesse voor "vocht"... als je weet hoe mijn aannemer heette...juist, ja :lol: :twisted:



en wie ben ik om de nestor onder vloerders tegen te spreken.

ik was dus inderdaad een tikkeltje te voortvarend met te zeggen dat die injectering naast de kwestie is.

zelfs als de oorzaak eigenlijk zout/nitraatvervuiling is van de steen, is injecteren ten stelligste aan te raden, is het niet als bestrijding van de oorzaak, dan toch zeker wel om te vermijden dat parallel ook een probleem van opstijgend vocht ontstaat !
 
GWE wrote:
Kan je dit niet aangeven bij je brandverzekering?

Die sturen een expert die de nodige vaststellingen zal doen. Dan krijg je een uitgebreid verslag samen met de nodige oplossingen.



Jullie zijn zeker dat het vocht niet doorkomt van een probleem bij de buren?



mmm... je gaat een hele omweg maken, een pak tijd verliezen, en toch op hetzelfde uitkomen, vrees ik.

als je al een specialist zou consulteren, neem dan iemand (wtcb of andere) die zeker zouten en nitraten kan meten.

aan een gewone vochtmeter heb je niets, dat heb je al lang zelf gezien, dat er vocht is :evil:
 
Bij mn ouders ook opstijgende vocht in de muren rond de keuken. Was nog niet zo heel lang en was allemaal in korte tijd vrij erg geworden.

vooral de binnenmuren wisten er erg van. Buitenmuur konden we nog niet zien, want er staat (voorlopig nog) een keuken voor.

binnenmuur tussen keuken en bijkeuken hebben we een tijd terug geïnjecteerd en die is perfect uitgedroogd.

Ook langs de keldertrap ter hoogte van de keukenvloer is er vochtschade.



Er waren toch plannen voor een renovatie en die zijn door die vochtproblemen wat versneld.

Dit weekend hebben we al alle meubels uit de living verwijderd en achter de kasten tegen de keukenmuur bleek de muur echt fenomenaal kletsnat te zijn, papier viel eraf, schimmel, en echt vocht tot op meer dan een meter hoogte!. echt verschietachtig!

De plaaster loopt wel door tot onder de chappe maar dit was wel een heel erg geval van opstijgend vocht leek ons.

Gisteren ging de vloer eruit en we vonden wel een vijvertje zeker!!

tis dus vrij zeker geen opstijgend vocht maar een lek in een leiding in de keuken.

't zal waarschijnlijk mooi worden als ze straks ook daar de vloer uitbreken. maar hopelijk krijgen we nog iets terug van de verzekering.



moraal: bij plotse schade die lijkt op opstijgend vocht, toch eerst eens de meterstanden controleren op verlies.
 
Bedankt voor jullie uitgebreide antwoorden. Niet zo'n geruststellende, maar ja...

Jansenius, je theorie lijkt me heel plausibel (idd, vorige eigenaar heeft het zelf gezet) maar ik denk dat onze achterbouw rechtstreeks tegen de gemene muur is gezet, dus dat deze half is overgekocht zonder er eerst een steen voor te zetten. Muur afbreken is dus geen optie, tenzij we een paar weken een gemeenschappelijke living maken met de buren :? . Bovendien is het vochtpatroon inderdaad erg grillig, maar er zit toch een constante in, namelijk het begint van onder en zoekt zijn weg naar boven. Als het inderdaad vervuilde steen zou zijn zou je toch verwachten dat er hier en daar willekeurig ook bovenaan of in't midden vochtplekken zich zouden beginnen vormen? Je sprak over dé vochtspecialist van het wtcb, is het misschien mogelijk om me zijn contactgegevens te bezorgen?

Al de rest natuurlijk ook bedankt voor de input. We hebben ons er al bij neergelegd dat al het pleisterwerk eraf moet. Een folie was bij mij ook al opgekomen, maar zoals jullie zelf al aangaven zit ik niet tegen een buitenmuur. Heb ik alternatieven? Heeft het zin om, als er echt geen andere optie is, er een snelbouwsteen voor te zetten? Is injecteren e.d. dan nog nodig?

Ik hoop echt dat dit geen kapotte leiding is, want we hebben een redelijk dure vloer laten leggen, die ik echt liever niet zie sneuvelen. Als het een lek is is het in ieder geval een heel kleintje en is dit volgens mij onmogelijk te testen.

De verzekeringen zijn al ingeschakeld en komen volgende week langs. ik hou jullie op de hoogte
 
De naam van de man was Yves Van Hellemont.

Telefoonnummer e.d. heb ik ook niet, vermits in principe alleen aannemers rechtstreeks een beroep kunnen doen op hun diensten (gratis, maar ze betalen wel een stevig lidgeld ;-) ) .

Of en hoe je als particulier daar terecht kan, weet ik niet.

Bel anders eens naar het wtcb, en als het niet, vraag hen namen van zelfstandige experten.
 
Nog iets.

Vermits ik hetzelfde probleem heb, en ik geen voorzetmuur kan zetten hier, overweeg ik een alternatieve oplossing, eigenlijk geïnspireerd hoe men vroeger vocht aanpakte : lattenframe op de muur en daarop een linnen doek spannen. Kan decoratief zijn, en vooral : is ademend.



Dat dergelijke muur constant vochtige plekken heeft, is m.i. vooral een esthetisch probleem, geen constructieprobleem. Op veel langere termijn kan de pleister misschien wel wak worden, maar de 3,5 jaar dat ik hier met vochtige vlekken zit, ziet die pleister er toch nog behoorlijk uit, qua consistentie.
 
tja, 'gratis' en 'wtcb' dat ik dat nog ooit in één zin zou lezen :wink: Bedankt voor de naam, zal morgen eens bellen, je weet maar nooit. Linnen doek zie ik echt niet zitten: prima oplossing maar staat qua concept mijlenver vandaan tegenover de look die wij in gedachten hadden.
 
Hoi,



Ik heb ook een vraag omtrent dit onderwerp. Wij hebben vorig jaar gebouwd en zijn ook eind vorig jaar verhuisd. In ons waskot heeft het pleisterwerk op vele plaatsen een bruinige kleur en niet wit. Je ziet precies de snelbouwstenen er door. Dit heeft alles te maken met dat die muren nog redelijk nat waren van de regen tijdens de ruwbouw. Toen de pleister werken bezig waren was dit ook nog altijd.



Zitten wij nu met hetzelfde probleem zodat dit later ook zichtbaar gaat zijn in het schilderwerk of niet? Als ik het pleisterwerk waar het wat bruinig ziet weg krab ziet het wel wit aan de 'binnenkant' dus enkel het buitenste laagje van het pleisterwerk is bruinig.



Wat denken jullie?
 
coob wrote:
Hoi,



Ik heb ook een vraag omtrent dit onderwerp. Wij hebben vorig jaar gebouwd en zijn ook eind vorig jaar verhuisd. In ons waskot heeft het pleisterwerk op vele plaatsen een bruinige kleur en niet wit. Je ziet precies de snelbouwstenen er door. Dit heeft alles te maken met dat die muren nog redelijk nat waren van de regen tijdens de ruwbouw. Toen de pleister werken bezig waren was dit ook nog altijd.



Zitten wij nu met hetzelfde probleem zodat dit later ook zichtbaar gaat zijn in het schilderwerk of niet? Als ik het pleisterwerk waar het wat bruinig ziet weg krab ziet het wel wit aan de 'binnenkant' dus enkel het buitenste laagje van het pleisterwerk is bruinig.



Wat denken jullie?

anders eens opschuren?
 
hoow wrote:
coob wrote:
Hoi,



Ik heb ook een vraag omtrent dit onderwerp. Wij hebben vorig jaar gebouwd en zijn ook eind vorig jaar verhuisd. In ons waskot heeft het pleisterwerk op vele plaatsen een bruinige kleur en niet wit. Je ziet precies de snelbouwstenen er door. Dit heeft alles te maken met dat die muren nog redelijk nat waren van de regen tijdens de ruwbouw. Toen de pleister werken bezig waren was dit ook nog altijd.



Zitten wij nu met hetzelfde probleem zodat dit later ook zichtbaar gaat zijn in het schilderwerk of niet? Als ik het pleisterwerk waar het wat bruinig ziet weg krab ziet het wel wit aan de 'binnenkant' dus enkel het buitenste laagje van het pleisterwerk is bruinig.



Wat denken jullie?

anders eens opschuren?



Als ik het opschuur wordt het wit maar, that's a hell of job!
 
met een simpel vlakschuurmachientje moet dat toch lukken?



probeer anders eens een stuk met primer te verven en kijk of daar het bruin doorkomt.
 
Allee, er is een lekzoekbedrijf langsgeweest en die hebben met de infraroodcamera kunnen vaststellen dat het géén lek was, dus het is nu zeker opstijgend vocht. We wachten tot de lente om er iets aan te laten doen.

Nu vraag ik me af: is het een goed idee om er gewoon een snelbouwsteen of ytong voor te zetten? Is injecteren dan nog nodig? Moet de spouw tussen nieuwe en oude muur dan verlucht worden?
 
phong wrote:
Allee, er is een lekzoekbedrijf langsgeweest en die hebben met de infraroodcamera kunnen vaststellen dat het géén lek was, dus het is nu zeker opstijgend vocht.



Ah zo ? Heeft dat lekzoekbedrijf meteen ook uitsluitsel gegeven dat het geen vervuilde stenen zijn ? Nitraatgehalte en zo gemeten ?



phong wrote:
Nu vraag ik me af: is het een goed idee om er gewoon een snelbouwsteen of ytong voor te zetten? Is injecteren dan nog nodig? Moet de spouw tussen nieuwe en oude muur dan verlucht worden?



Ik kan niet van ervaring spreken (bij ons is het niet zo aangepakt), maar op intuïtie zou ik zeggen :

als je er een muur voorzet, zou ik de oude muur niet meer injecteren, maar wel voor verluchting zorgen; de vraag is maar hoe en waar je die verluchting gaat laten uitkomen :roll:
 
Opstijgend vocht kan normaal gezien maar tot max 1m a 1m20 hoog stijgen indien dit hoger is, is dit omdat een transporter aanwezig is, dit kan bv zijn: veel zouten aanwezig, dus moet je na injectie zeker een pleistermembraam aanbrengen.



Maar eerst en vooral 100% zekerheid dat het opstijgend vocht is.
 
De vlekken zijn toch wel vrij geconcentreerd rond een bepaald patroon, de specialist sloot vervuilde stenen uit. Het zoutgehalte lag inderdaad erg hoog, dat zou dus die hoge stijging kunnen verklaren.

Gezien de hoogte lijkt het me ook beter dat over we de volledige hoogte van de muur een membraan voorzien, maar zo sluit je toch ook de boel hermetisch af, zonder verluchting? Kunnen hier vodden van komen? Laat ik dit best door het injecteerbedrijf doen of nadien door 'de plakker'



En over verluchting gesproken, bestaan hier elegante manieren voor? Ik zie roosters boven en onderaan de muur echt niet zitten, zo vlak in onze living.
 
[quote"phong"]de specialist sloot vervuilde stenen uit. Het zoutgehalte lag inderdaad erg hoog, dat zou dus die hoge stijging kunnen verklaren.

[/quote]



Dat bedoel ik dus :) : uw stenen zijn vervuild want verzadigd van zouten.

Het is immers niet normaal dat een aantal stenen zo'n groot zoutgehalte hebben, en andere niet. Dat is vervuiling, wat de oorzaak ook moge wezen, maar dat doet er niet toe.



Wat hermetische afsluiting en verluchting enzo betreft :

ik ben indertijd (3 jaar geleden ondertussen... fugit tempus irreparabile :? ...)bij de Delta-PT van Doerken uitgekomen, en ja hoor, die bestaat nog steeds :

http://www.doerken.de/bvf/be/produkte/mauer/noppenbahnen/produkte/06-418_PT_Prosp_FL_03__2_.pdf



Ik heb het uiteindelijk niet laten plaatsen (troebels met de aannemer), dus je zou eens moeten zien wie hier concrete ervaring in heeft.
 
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bovenaan