• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Onrechtvaardig beroepschrift

Lid geworden
17 aug 2023
Berichten
12
Waarderingsscore
3
Punten
3
Hallo iedereen,

Ik zou het enorm appreciëren moest ik wat advies krijgen over ons huidige situatie.

Eerst en vooral wil ik jullie graag wat meer achtergrond geven betreffende ons project:
  • We hebben in augustus 2021 een stuk grond gekocht onder de verkavelingsvoorschriften die bouwen mogelijk maken tot een diepte van 12 m, met een kroonlijsthoogte van 4 m (+/- 1,5 m). We zijn erop gewezen dat hoewel deze regels geen doorslaggevende basis vormen voor het weigeren van een bouwvergunning omdat ze meer dan 15 jaar oud zijn, het toch verstandig is om ze op te volgen.
  • Onze eerste aanvraag voor een bouwvergunning dienden we in december 2021 in, en in die aanvraag stelden we een zijdelings georiënteerde constructie voor om een al te diepe bouw te vermijden. We specificeerden ook dat de ruimte links van het huis alleen zou dienen als doorgang voor onze achterburen. Echter, deze aanvraag werd geweigerd omdat we de verplichte bouwvrije strook van 3 meter niet respecteerden.
  • Voor de tweede aanvraag hebben we onze plannen aangepast om te voldoen aan de verkavelingsvoorschriften en de algemene stedenbouwkundige regels.
We hebben een vergunning aangevraagd voor sloop en herbouw, die is inmiddels al goedgekeurd door de gemeente. Tot nu toe voldoet ons project volledig aan de regels van de gemeente.

Tijdens het openbaar onderzoek dienden twee van onze buren bezwaren in, maar deze werden door de gemeente ongegrond verklaard.

Helaas heeft een van deze buren besloten om het ons moeilijker te maken. Op de laatste dag van de beroepsperiode (13/08) dienden zij een beroepschrift in dat naar onze mening alleen bedoeld is om ons te vertragen en te "pesten".

De reden dat ik dit zeg is omdat hun beroepschrift letterlijk een copy-paste is van het oorspronkelijke bezwaar dat ze bij de gemeente hebben ingediend, zonder enige rekening te houden met de eerdere beoordelingen door de gemeente.

Dit creëert nu serieuze problemen voor ons:
  1. We zouden dan niet kunnen profiteren van het verlaagde btw-tarief van 6% waarop we hadden gerekend. Ons initiële schema was al krap en elke extra vertraging zou betekenen dat we onverwacht 15% btw moeten betalen op de ruwbouw. Dit komt neer op een financiële last van tienduizenden euro's extra.
  2. In augustus 2021 hebben we een lening voor het huis afgesloten met een looptijd van drie jaar. Elke vertraging in de werkzaamheden zou ons belemmeren om het project binnen de geplande tijd af te ronden. Dit zou ons waarschijnlijk dwingen om een nieuwe lening aan te gaan, wat resulteert in extra kosten en mogelijk hogere rentetarieven.
  3. Bovendien zou elke vertraging betekenen dat de ruwbouw in de winter moet beginnen, wat ons project ernstig zou vertragen.

Ik zit dus met de vraag: wat kunnen we hier tegen doen?
We hebben al een document opgesteld met een argument tegen elk bezwaar en dit naar de provincie gestuurd. Maar dat lijkt niet veel effect te hebben op het versnellen van de analyse en besluitvorming.

PS: De provincie heeft 30 dagen om dit beroepschrift te beoordelen op volledigheid en ontvankelijkheid vanaf het moment van indiening. Vervolgens hebben ze nog eens 60 dagen om tot een beslissing te komen.

Een vraagje daarover: wat betekent precies "volledig en ontvankelijk"?

Alvast bedankt voor jullie hulp!
 

disco stu

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 dec 2012
Berichten
3.446
Waarderingsscore
2.402
Punten
113
Als je een vermoedelijke bouwovertreding gaat melden, dan kan je daarna niet meer terug. De diensten zullen die zaak bekijken, je kan daarna niet "ontmelden"
Een belangrijke realisatie voor de buur om mee te geven dus.
 

Tornadinho

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
1 mei 2017
Berichten
1.174
Waarderingsscore
832
Punten
113
Ik heb wel begrip voor TS dat hij gefrustreerd erover is. Heeft hij ondertussen met die buur kunnen praten (je kan Teams/Skype/Zoom/WhatsApp call, gewoon bellen, ...)?

Eens alles gelezen, ik blijf het raar vinden dat die buur bezwaarschriften aan het indienen is. Mijn gevoel zegt dat die buur als hij ooit stopt met in buitenland te zijn, dat huurhuis wil afbreken en daar zijn eigen woning wil zetten en dan liever niet al te veel van woning buren rond hem heeft. Enige rationele waaraan ik kan denken waarom ze moeilijk doen.

Ik zou niet direct gaan dreigen met zijn fouten te gaan aangeven (kan je nog altijd later) maar eerst eens echt doorvragen wat hun probleem juist is naast die bezwaarschriften die ze hebben opgemaakt. Er zit iets anders achter.
 

gvo

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 okt 2014
Berichten
951
Waarderingsscore
634
Punten
93
Er zijn 3 partijen.
De vertraging komt er door de 3de, die het beroepschrift ontvankelijk heeft verklaard.
Verder heeft een verhaal meestal meer kanten dan degene die we te horen krijgen op een forum.
Op welke basis zou de overheid in hemelsnaam dat beroep onontvankelijk moeten verklaren ?? Als aan de vormvereisten voldaan is, gaat dat door.
Men gaat er hier blijkbaar van uit dat je in beroep met andere argumenten moet aankomen, dat is niet het geval. Je gaat in beroep tegen de originele beslissing omdat je vindt dat men je argumenten niet correct heeft afgewogen in de beslissing.
(In dat opzicht is het net eerder logisch dat je dezelfde argumenten herhaalt. Immers, als je plots met nieuwe argumenten afkomt, waarom heb je die dan de eerste keer niet genoemd?)
 

knessel

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 jul 2006
Berichten
1.709
Waarderingsscore
399
Punten
83
Niet altijd hoor, wij lieten in het verleden al beroepen onontvankelijk verklaren door een gebrek aan belang. Maar 99,9% wordt inderdaad automatisch ontvankelijk verklaard als het aan de vormvereisten voldoet.
Een beroep werkt ook devolutief. De aanvraag wordt dus volledig opnieuw behandeld. Met de kans dat in beroep andere zaken bovenkomen, ten voordele of nadele van de aanvrager.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan