• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Offertes dakwerken

Lid geworden
11 feb 2014
Berichten
9
Waarderingsscore
0
Punten
0
Besten,



Ik heb een huis gekocht maar dit had nog geen onderdak, de vorige bewoners vonden er voorlopig niet beter op om er gewoon 6cm wol tegen te duwen en dampscherm dan nog verkeerd aangebracht (tussen de kepers geniet ipv er op). Nu, ik ging niet direct er iets aan doen maar aangezien er een dakpan gebroken was en begon te lekken, dringt zich toch een oplossing op. Die dakpan was blijkbaar vroeger al een keer of paar keren hersteld met een soort silicone proberen dichten. Blijkbaar vroeger ook al eens een aandere dakpan vervangen, het huis is van 1958. Pottelbergs 44.



Dus ik dacht van dit jaar deze pan, volgend jaar mss een andere. Dan maar beter kijken voor een goede oplossing. Het is een klassiek hellend dak met een dakkapel en ook een bijgebouw.



Wat ik verwachtte van de offertes: een onderdak, nieuwe pannen, 2 veluxen. Geen isolatie steken want dit zou ik nu niet direct kunnen betalen en achteraf zelf doen met een schrijnwerker en de binnenkant vd zolder afwerken, wat nog een mooie kamer kan worden.



Offerte 1: deze man zei mij dat de houten constructie nog in goede staat was, ook de zinken goten zijn nog goed. 'Geen onnodige kosten doen é meneer' toen ik vroeg of er ook een ietwat isolerend onderdak zou kunnen komen, kwam hij af met alutherm quattro. 'Ge moet dat maar eens opzoeken, evengoed als 20cm isolatie' ik zei of er mss toch geen ander onderdak was waarmee ze werkten en hij zei dat ze ook menuiserite doen en dat hij de offerte met beiden zou opstellen zodat ik toch nog kon kiezen. Verder moest de schouw wel eens opnieuw gemetst worden want deze valt bijna uit elkaar.

Nu ik heb alutherm quattro opgezocht en geen positieve reacties gevonden, ook geen premie dus dat zegt al genoeg. Verder is deze firma wel nog goed,want heb hun naam gekregen van iemand die er content van was.



Goed, na 2 weken offerte gekregen van 9858,96 euro incl btw. Dit voor 120m2 dak met menuiserite, stormpan pottelberg 44 antraciet 736. Helaas zijn mijn plannen verder in het avontuur wat veranderd dus ik heb de prijzen van offerte 3 voor veluxen en afbreken schouw tot aan zoldervloer toegevoegd aan deze offerte en kwam uit aan 10 790 incl btw.



De schouw wil ik laten afbreken tot aan zolderniveau, nu is het een driehoek op de zolder van 2 schouwen die samenkomen, 1 is al afgesloten en afgebroken, de andere loopt nog tot id living met een aansluiting. Als die driehoek niet afgebroken wordt, kan er geen kamer komen, je moet onder de driehoek kruipen.. Dus afbreken tot op zolderniveau en inoxbuis tot beneden steken voor pelletkachel, maar dit laten we over aan de installateur van pelletkachel.



Offerte 2: meneer komt binnen, komt af met aluthermo quattro als onderdak en dezelfde pannen, 44's, telt even de nokpannen en schrijft direct prijs op kladpapiertje, dat is dan 15600 exclu btw, exclu veluxen. Vraagt 720 voor 1 velux exclu btw. Die man kon direct komen, mailde zelfs op zondagen, etc ik wist direct met die wordt het niets, geen dakoppervlakte op offerte, bitter weinig details op offerte. Hij zei ook wel dat de houten constructie nog goed was alsook de zink. Hij ging wel niet eens de nok en strijkbalken ondersteunen bij het afbreken vd schouw?! Nok en 2 strijkbalken rusten er toch wat op.

Later van familie gehoord dat ze die ook eens voor hun schouw hebben laten komen en dat de vuiligheid er al maanden ligt...



Offerte 3: meneer komt af, zink is goed, houten constructie goed tenzij er nog iets tevoorschijn komt van rotte latjes als ze pannen eraf halen maar dat is geen probleem. Deze man rekent voor exact dezelfde veluxen als offerte 2, 510 exclu btw! Ondersteuning voor balken ok, zegt van de inoxbuis id schouw zeker en vast door pelletkachelman te laten steken omwille van aansprakelijkheid en veiligheid. Deze werkt met dezelfde pannen als offerte 1 maar als onderdak korafleece. Dus voor pannen, onderdak, afbreken schouw: 13 032 inclu btw.

Een groot verschil met offerte 1 is dat deze man 100 m2 rekent als dakoppervlakte, hij is tot boven het dak gekropen en heeft zijn meter uitgehaald en zo gemeten.



Offerte 4: ongeveer gelijklopend met offerte 3 maar bij deze had ik toen ook nog gevraagd om inoxbuis te steken, dit zou ik dan laten vallen. Maar na anderhalve week nog geen offerte ontvangen. Bij deze had ik ook een goed gevoel, die zei dat ik dan maar de binnenkant moest afwerken voor isolatie, want als zij dat gingen doen, ging dat weer een meerprijs zijn en iedereen kan toch een latje vijzen.. Zeker een prijsbewuste man die mij niet op kosten wou jagen.



Offerte 5: een groot bedrijf met verkopers, nu tegen die kon ik weinig zeggen. Toen ik zei dat ik de binnenafwerking en isolatie wel zelf ging doen zei hij: wij zullen dat wel doen, krijgt dan meer premie, moet er zelf nie aan beginnen dan krijgde te weinig. Ik kon hem zelfs niet gewoon zeggen dat ik dit niet wou en hij vulde het dan maar in op zijn lijst. Verder zei hij nog dat een deel van het dak over de kamers liep en dat ik vanbinnen er niet meer bijkon, dus dat zij isolatie gingen steken ertussen vanbuiten er in. Waarschijnlijk maar balken van 6cm maar wat er zit, zit er. Dit vond ik nog goed en had nog niemand anders aangehaald. Verder haalde hij een pan van het bijgebouw en zei dat het daaronder ook maar gebrekkig geïsoleerd was en dat ze dit ook gingen aanpakken. Er zaten daar wel balken van 10cm. Dit moet ik deze week nog eens controleren wat daar juist zit, het is een vide vanbinnen kan ik er niet meer aan dus moet wel eens vanbuiten kijken.

Nog geen offerte gezien maar deze zal wel een groot kostenplaatje meebrengen, die meneer zijn armani broek betaalt zichzelf niet.



Offerte 6: afspraak gemaakt maar hij kwam niet opdagen, denk dat die alles zelf doet en mij daardoor vergeten is, ook geen contact meer met hem opgenomen en hij ook niet meer met mij.





Verder kan ik alleen maar zeggen tegen anderen: vraag genoeg offertes, laat genoeg mensen komen, iedereen haalt wel nog een punt aan waar je niet aan dacht of de vorige niet verteld heeft.



Zijn deze offertes wat eerlijk? En wat is het verschil met menuiserite onderdak of korafleece onderdak?



Offerte 1 staat er wel id voorwaarden dat de afmetingen pas definitief zijn als het dak gelegd wordt en dan aan die afmetingen de prijs rekenen maar ik weet niet als ze de 120m2 gaan corrigeren naar een kleiner oppervlak als het zo is. Als het meer is, zullen ze dat wel aanrekenen..
 
Laat die mannen die met alutherm afkomen maar schoon staan, die hebben gewoon geen idee over de dampopen opbouw van een dak. En als ge zelf gelooft dat een folieke van een paar millimeter even goed isoleert als 20 cm rotswol...



Verkoper die zegt dat laten isoleren goedkoper is, kan gelijk hebben. Voor DHZ isolatie krijg je slechts de helft van de premie, maar als ik me goed herinner is de maximale premie van de netbeheerder 800 euro (dus: kan die isolatie geplaatst worden voor minder dan 400 euro?). Da's ruwweg een dag werk betalen aan een aannemer... vraag is of dat zo proper en degelijk kan op een dag he...



Menuiserite vs korafleece: ene is een plaatmateriaal, andere is een folie. Beiden zijn zeer courant gebruikt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar folies, makkelijker winddicht aan te sluiten dan platen, maar dat is vooral een probleem voor uw aannemer.



Op basis van uw verhaal, zou ik offerte 3 en 4 bekijken (maar, puur op basis van uw verhaal en een prijs is een zwakke referentie, je moet er ook goed gevoel bij hebben, en de tekst die je hier schrijft is misschien 10% van de evaluatie van een aannemer). Persoonlijk heb ik wel een zwak voor aannemers die hun meter direct bovenhalen en de technische details bekijken... teken dat ze zelf vaak genoeg op het dak staan of gestaan hebben. Ne gladde verkoper die nog nooit zijn vest en cravatte uitgedaan heeft, zou dan effe moeten bepalen hoe je dak er uit ziet en wat het mag kosten... Daar pas ik persoonlijk voor :)
 
Doe maar offerte 3 of 4. Van de rest zou ik vanaf blijven (zeker van die alutherm quatro nonsens). En langs buiten extra isoleren is OK, maar als er geen dampscherm (of geen correct geplaatst) zit , krijg jij nadien wel de problemen...

En OK, een vakman die binnen de isolatie plaatst, geeft recht op meer premies. Maar zij rekenen goed door, zodat je mogelijks goedkoper uitkomt als je het zelf doet. En als je het zelf doet, en je je een beetje goed informeerd, is het vaak vééél beter gedaan dan bij de doorsnee 'vakman'.
 
Ja het was mij niet echt te doen om het feit of het al dan niet goedkoper uitkomt van het dak te laten isoleren als van het zelf te doen, maar die man ging gewoon door terwijl ik uitdrukkelijk vroeg om dat er niet op te zetten.



Ondertussen offerte 4 binnen, qua prijs zeer gelijklopend met offerte 3 maar offerte 4 maakt gebruik van onderdak delta max. En dit bedrijf zegt dat de dakoppervlakte 146,16 m² is. Ondertussen dus al 3 verschillende oppervlaktes: 100 m², 120,50m² en 146,16m². Dat is toch wel een verschil van 20 tot 40%... Dat is toch al niet niets meer. Ik zal zelf eens een pan meten en ze proberen tellen van buitenaf.



Verder heb ik nog wat opgezocht over de verschillende onderdaken:

menuiserite: klassiek vezelplaten, eigenlijk lang de standaard geweest als ik het goed heb. De meeste opmerkingen daarover lees ik dat het moeilijker is dan een folie om het perfect winddicht te maken + het feit dat het gaat 'krullen' als er teveel/te lang water op valt. Dit nadeel valt weg bij mij denk ik omdat het toch de bedoeling is dat ze het dak komen maken en fixen op een paar dagen tijd en niet zoals bij een nieuwbouw het even laten rusten en voortdoen wanneer ze willen.



Korafleece: de nieuwe standaard qua folies, je ziet de blauwe doek veel gebruikt worden



Delta max: ook een folie met goede eigenschappen maar ik weet niet goed wat het verschil met Korafleece is



Aluthermo: brol, meer heb ik er niet over gevonden eigenlijk



Verder zei de man van offerte 3 die op het dak kroop, dat zij nu ook meer en meer celit 4D plaatsen omdat het tandgroef systeem is en het isoleert ook een beetje. Hij zei dat hij dit vooral plaatst in de gemeentes rond zijn thuisbasis waar er een premie is voor dit onderdak. Hij zei me dat ik het beter zou gebruiken ipv Korafleece indien er een premie voor is in mijn gemeente, anders zei hij: moet je dat niet doen, het is al gauw 11€/m² duurder dan Korafleece maar als er een premie voor is, zou ik het doen, anders niet.



Natuurlijk merk ik ook bij het opzoeken dat sommige mensen nogal heel ver gaan hier op forum, ze zouden bijna het liefst van al in een kubus wonen met 2meter isolatie, en zeker geen ramen omdat die warmte verliezen en al zeker nergens 1 mm spleetje bij een deur voor de energie niet verloren te laten gaan..
 
Tuurlijk, als je geen zon in huis hebt moet je het met die twee meter isolatie wel warm houden hé ;).



Ik ken de Korafleece niet, maar de Delta Maxx is een gewapende folie, vooral handig omdat deze minder rap doorscheurt (bv. als uw dakwerker zijn voet eens verkeerd zet). De Delta Maxx Plus heeft ook nog een extra vochtabsorberende laag zodat je dak sneller kan uitdrogen indien nodig.



Ik ben persoonlijk fan van onderdakplaten: stevig, en het isoleert ook nog... maar duur zoals je opmerkt. Het handige hieraan is dat als je bv. iets verder gaat dan Celit 4D ("slechts" 22mm dik), bv bij Gutex Multiplex Top (35mm) of Gutex Ultratherm (van 4 cm tot ... 20 cm ofzo), je ook aansluitingen van muren op het dak onder isolerend materiaal steekt zodat je koudebruggen/bouwknopen vermijdt (er bestaan regels over hoe dik je dan de isolatie moet steken, ik dacht dat 6cm een referentiewaarde is). Zo kan je bij een renovatie condensatieproblemen vermijden, voor zover dit van toepassing is natuurlijk. Bij renovatie heeft om die reden een isolerende onderdakplaat (als je er de centen voor wil neerleggen) misschien wel de voorkeur.
 
Ik denk het niet, we weten al sinds 1822 en de wet van Fourier dat warmteoverdracht voor daken (in een moderne opbouw) voornamelijk door conductie gebeurt. Andere warmtetransportmechanismen zijn via convectie en via straling. Convectie mag bij dakisolatie geen vorm van warmtetransport zijn, aangezien dat zou wijzen op een slecht luchtdichting. Aluthermo werkt het warmtetransport door straling tegen door een sterk (infrarood) reflecterend oppervlak te hebben.



De redenen die opgelijst staan op de link die je opgeeft, kloppen (vermoed ik) allemaal als je spreekt over warmtetransport door straling:

  • Dat een alufolie tot 25% "efficientier" is (in wat? dat staat er tactisch niet bij) wil ik gerust geloven als het over reflectie gaat... een wit dampschermpje, of zelfs de alufolie tegen spijkerflensdekens gaat misschien niet zo hard reflecteren als de aluthermo.
  • Gelijkaardige prestaties (in wat?) bij verschillende buitentemperaturen. Dat kan al niet over warmtetransport via conductie gaan, want daar is inderdaad de hoeveelheid getransporteerde warmte afhankelijk van de buitentemperatuur (en dus hoeveel warmte er binnengehouden wordt ook); de materiaaleigenschappen van minerale wol (bv. lambda waarde) veranderen bij mijn weten niet in functie van de temperatuur. Kwa warmtetransport door reflectie kan ik me voorstellen dat dat inderdaad niet door de buitentemperatuur beinvloedt wordt.
  • Er moet minder warmte geproduceerd worden in een gebouw met Aluthermo om het op 21 graden te krijgen, ik vermoed als je bv. in een starttemperatuur van 0 graden Celsius begint. Er staat ook niet bij hoeveel minder warmte (en als het significant was, hadden de marketing boys & girls het er wel bijgezet hoor). Lijkt me ook logisch, als je betere reflectie hebt, kan ik me voorstellen dat je inderdaad tijdens de korte opwarmingsfase even meer energie binnenhoudt (principe: alu folie achter de radiator). Ze zwijgen wel in alle stilte als het daarna gaat over het vasthouden van de warmte (wanneer het verlies door conductie begint te spelen)


Dus samengevat: Aluthermo isoleert thermisch volgens een ander principe namelijk reflectie dan... alles wat we normaal isolatiematerialen noemen (die tegen thermisch conductie isoleren).



De hamvraag is dus, waar verlies je in huis het meeste warmte door? (of toch: door het dak, want bv. bij glas zal stralingswarmte een grotere impact hebben, bv. in de zomer)...

  • Bij vlakken zonder ramen, weegt isolatie (bescherming tegen thermische transmissie/conductie/geleiding) typisch een factor 10 zwaarder door dan reflectie-effecten. Zie bv. op deze link de uitwerking voor een spouwmuur (p28 ). Bemerk ook dat wanneer er over algemene warmteverliezen in huis (p46 ) bespreekt, in dit geval om verwarmingen te dimensioneren, er zelfs enkel nog over transmissieverliezen gesproken wordt.
  • In diezelfde link kan je de "standaardrekenwaarden" vinden voor de thermische weerstand ten gevolge van "normale reflectie" van een dak binnenshuis, dat is ruwweg R = 0,04 m2K/W. Op p24 staat een referentiewaarde met reflecterende folie, dan kan je de thermische weerstand verhogen tot R = 0,30 m2K/W, bijna een factor 10 beter!


Het is dus geen leugen wanneer men stelt dat de prestaties van Aluthermo het warmteverlies enorm kan beinvloeden -- maar het gaat dan wel enkel over warmteverlies door straling. Dat is helaas voor vlakken zonder ramen van zeer beperkte invloed...



Als je naar het equivalent van isolatie die op basis van thermische conductie isoleren gaat kijken, is een R waarde van 0,30 die door Aluthermo gehaald wordt, maar bijzonder magerkes... Het is hetzelfde als 1 cm minerale wol, of bv. 30 cm baksteen, maar daar zullen weinig mensen je van zeggen dat het goed isoleert -- dat wil ook niet zeggen dat het niet effectief is om een goed binnencomfort te verkrijgen (denk aan de vele oude huizen met anderhalve steen of dubbele steen dikke muren)... als het helemaal NIKS deed, zou de firma allang een hoop processen aan hun broek gehad hebben. Of het effectief ook je verwarmingskosten noemenswaardig gaat doen dalen, is echter maar bijzonder twijfelachtig.



Dat is de theorie, de praktijk bevestigt dit feitelijk. Het WTCB heeft een studie uitgevoerd naar de totale warmteweerstand van zulke reflecterende materialen (ze spreken zelf van "dunne reflecterende producten" of DRPs), waar je de resultaten hier kan terugvinden: http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact&pag=Contact6&art=88 ; hier wordt inderdaad opgemeten dat in functie van de dikte de intrinsieke warmteweerstand van de reflecterende producten tussen 0,2 en 0,6 m2K/W schommelt (afhankelijk van de dikte). Het is pas in combinatie met een dampscherm en luchtlagen vasthouden, dat je R waardes krijgt die iets hoger liggen (tussen 1 en 1,7 m2K/W). Nog enkele opmerkingen:

  • "Indien een DRP in een dak onder of op de kepers wordt aangebracht (in dit laatste geval doet het tevens dienst als onderdak), is de doeltreffendheid ervan enkel gewaarborgd als het tegenover één of – beter nog – twee ongeventileerde luchtspouwen van minstens 2 cm dik geplaatst wordt." -- hier doet natuurlijk vooral de stilstaande lucht dienst als extra bijdrage tegen verlies door thermische conductie.
  • "Het gebruik van een DRP als enig isolatiemateriaal volstaat dus niet om te beantwoorden aan de eisen uit de thermische reglementeringen die van kracht zijn in de drie Gewesten."
  • "Een DRP, gecombineerd met één of twee ongeventileerde luchtspouw(en), kan leiden tot een bijkomende warmteweerstand (ten opzichte van deze van het traditionele isolatiemateriaal) van 0,6 tot 1,5 m²K/W. [...] De hoge dampdiffusieweerstand, die in dit geval als een voordeel kan beschouwd worden, is echter zeer nadelig als het DRP dienst doet als onderdak. Bij dergelijke opstellingen moet men het gebruik van DRP dus vermijden."
  • "Omwille van zijn lage intrinsieke waterdampdoorlatendheid is het van nature beter geschikt als dampscherm dan als onderdak."


Dus... indien je ook wil beschermen tegen warmteverlies door straling/reflectie, is het beter te kijken naar bv. Doerken Delta Reflexx folie, die specifiek als dampscherm dient, en niet gepromoot wordt als onderdak (cfr. Aluthermo). Daar ga je overigens volgens mij de GSM ontvangst in huis ook volledig mee liquideren, maar goed, dat is misschien ook een eigenschap die je van je dakisolatiepakket verwacht :D.



Wat mij betreft kan ik dus alleen maar akkoord gaan: als onderdak of als thermische isolatie, is Aluthermo inderdaad brol. Als je het als dampscherm wil gebruiken, dan heeft het wel een beperkte toegevoegde waarde (de opmerkingen van het WTCB rond moeilijke bevestiging en aansluiting op muren in gedachte houdend, waar dan een folie a la die Doerken folie meer geschikt is).



Edit:

 
Ik denk dat we andere dingen gelezen hebben... geen idee of Armani ook jeansbroeken maakt eigenlijk :).



Het punt dat vind ik wel terecht is, is dat er een verschil is tussen een aannemer die van een werf komt en het dak grondig inspecteert (want er zouden wel eens verrassingen kunnen zijn die de vaste prijs offerte ondermijnen -- terecht dus dat hij het goed bekijkt!) en een verkoper in maatpak en cravatte die zijn handen nooit vuilmaakt en dus mogelijks niet in staat is om in te schatten wat de complexiteiten in uitvoering zijn (waar naar mijn mening ervaring wel belangrijk is). Misschien overschat ik de diversiteit van daken in ons land en zijn er maar tien types dakrenovatieprojecten die dan volgens een standaard tabelleke een offerteprijs kunnen krijgen.



Tenslotte acht ik de kans klein, doch niet onbestaande, dat de persoon in armani pak de dakwerker met ervaring is, temeer omdat die uit zijn ervaring zou weten dat hij serieus over z'n kl*ten gaat krijgen van z'n vrouw als hij zijn goei kleren vuilmaakt door daken op te kruipen of de meestal stoffige ruimtes die de dakstructuur laten zien binnen te gaan ;).



Omdat er hier niet veel informatie is, we de bedrijven in kwestie niet kennen, en de specifieke details van het project niet kennen, kunnen we helaas toch niet veel meer dan algemene indrukken meegeven. Dat we dan oneer aandoen aan die (if any) grotere firma's met verkopers met vakkennis (en armani pakken ;))...



(Het is vermoed ik duidelijk dat ik voor particuliere projecten toch meer geloof in de kleine zelfstandige met een paar gasten uit de buurt, dan een of andere anonieme grote firma... dat is grotendeels gestoeld op de persoonlijke ervaringen die ik in die richting heb uit de sector waarin ik werkzaam ben)
 
Ok bedankt voor de uitgebreide uiteenzetting. Verder dwaalt dit een beetje af naar de broekensector.



Ik denk dat ik er 1 of 2 zal vragen om terug te komen en meer tot in de details te bespreken wat er precies moet gebeuren en op basis daarvan een aangepaste offerte en dan kijken wanneer de werken zouden kunnen beginnen.



Sommigen vragen een voorschot van 40% tot 2 weken voor de aanvang van de werken, anderen vragen 30% voorschot te betalen na ontvangst factuur. Nog een andere heeft er gewoon een rond bedrag opgezet dat nergens tot een (mooi afgerond) percentage te berekenen is.

Is er hier een wettelijke basis rond of maken ze zelf de regels op via hun algemene voorwaarden?



Dan ga ik volgende week ook nog eens langs bij de pelletkachelwinkel om het plan uit te doeken te doen zodat het dak en de pelletkachel er ongeveer tegelijk kunnen staan.
 
Mijn principe is: geen voorschot tenzij er maatwerk is (keuken, gordijnen, ...), anders ten vroegste betaling van geleverde goederen, bij levering. Heb zelf 5 dakwerkers gezien, er vroegen er 2 voorschotten. Uiteindelijk gekozen voor de meest kwalitatieve, die toevallig ook pas na voltooiing werken betaling verwacht.



Zeker voor dakwerk... typische velux of dakpan is perfect recycleerbaar bij andere klant, dus dakwerker loopt weinig risico. Bij speciaal modellekes velux of pan zou ik het wel niet abnormaal vinden mocht betaling bij levering gebeuren. Voorschot... neje... :).



Bespreek het open en eerlijk, die voorwaarde kan waarschijnlijk herleidt worden tot beperkt voorschot (bv. 500 euro) zodat ge niet van gedacht veranderd na tekenen offerte, en betaling bij levering...
 
Waarom voorschot. Die dakdekker zal zijn factuur waarschijnlijk na 30 dagen en misschien wel later betalen. Offfffff die dakdekker kan nergens materialen kopen, vooruit betalen bij bezorgen of contant bij afhalen. (wink)
 
Heren,



eventjes toch wel een korte reactie.

Het vragen van een voorschot, kort voor het opstarten van een werf is niet zo abnormaal.

Dit dient vaak ook niet enkel voor het betalen van de goederen. De niet zichtbare kosten, zoals administratie, organisatie, veiligheidsvoorzieningen moeten ook ergens vergoed worden. Als er meerdere werven tegelijkertijd lopen dan kan de voorfinanciering van dit alles toch wel meer dan behoorlijk oplopen.

Ook wij zijn geen financiele instelling, voor produkten en diensten is het maar normaal dat die bij levering betaald worden.
 
Welkom op het forum.



Geef mij een idee hoe hoog die bedragen ongeveer zullen zijn per werf.
 
w.g.b.;1919167 wrote:
Welkom op het forum.



Geef mij een idee hoe hoog die bedragen ongeveer zullen zijn per werf.



afhankelijk van de werf kunnen die oplopen van 7000 naar 25000 euro.......

dit zijn getallen die jij ook niet makkelijk gaat uitlenen he ?
 
jumpintolive;1919159 wrote:
Heren,



eventjes toch wel een korte reactie.

Het vragen van een voorschot, kort voor het opstarten van een werf is niet zo abnormaal.

Dit dient vaak ook niet enkel voor het betalen van de goederen. De niet zichtbare kosten, zoals administratie, organisatie, veiligheidsvoorzieningen moeten ook ergens vergoed worden. Als er meerdere werven tegelijkertijd lopen dan kan de voorfinanciering van dit alles toch wel meer dan behoorlijk oplopen.

Ook wij zijn geen financiele instelling, voor produkten en diensten is het maar normaal dat die bij levering betaald worden.

Bij levering is nog iets anders dan een voorschot hé. Bij levering krijg je iets in de plaats. Bij een voorschot krijg je niets in de plaats.
 
jumpintolive;1919308 wrote:
afhankelijk van de werf kunnen die oplopen van 7000 naar 25000 euro.......

dit zijn getallen die jij ook niet makkelijk gaat uitlenen he ?





Dat zijn heel forse getallen. Nog geen idee wat ik daar voor zou krijgen of waar jij die voor nodig zou hebben.

Gaat het om zulke hoge bedragen, mij lijkt dat de architect, de persoon is om daar voor te zorgen. Een bank zou dat ook wel kunnen, denk ik. Ik ben buur he.



Kom we gaan bouwen, geef mij even 25.000€ dan ik voor je beginnen. Lachen hoor. Mag wel he.
 
een schatting

voor u dak met pottelbergse dakpannen n44 antraciet

120m2

incl onderdak korafleece plus

panne latten sneeuwlatten inox panhaken

incl 3 veluxen mk o4 en gootstukken

dit alles geleverd en geplaatst

12200 euro + 6 procent btw
 
Koc1;1909407 wrote:
Besten,



Ik heb een huis gekocht maar dit had nog geen onderdak, de vorige bewoners vonden er voorlopig niet beter op om er gewoon 6cm wol tegen te duwen en dampscherm dan nog verkeerd aangebracht (tussen de kepers geniet ipv er op). Nu, ik ging niet direct er iets aan doen maar aangezien er een dakpan gebroken was en begon te lekken, dringt zich toch een oplossing op. Die dakpan was blijkbaar vroeger al een keer of paar keren hersteld met een soort silicone proberen dichten. Blijkbaar vroeger ook al eens een aandere dakpan vervangen, het huis is van 1958. Pottelbergs 44.



Dus ik dacht van dit jaar deze pan, volgend jaar mss een andere. Dan maar beter kijken voor een goede oplossing. Het is een klassiek hellend dak met een dakkapel en ook een bijgebouw.



Wat ik verwachtte van de offertes: een onderdak, nieuwe pannen, 2 veluxen. Geen isolatie steken want dit zou ik nu niet direct kunnen betalen en achteraf zelf doen met een schrijnwerker en de binnenkant vd zolder afwerken, wat nog een mooie kamer kan worden.



Offerte 1: deze man zei mij dat de houten constructie nog in goede staat was, ook de zinken goten zijn nog goed. 'Geen onnodige kosten doen é meneer' toen ik vroeg of er ook een ietwat isolerend onderdak zou kunnen komen, kwam hij af met alutherm quattro. 'Ge moet dat maar eens opzoeken, evengoed als 20cm isolatie' ik zei of er mss toch geen ander onderdak was waarmee ze werkten en hij zei dat ze ook menuiserite doen en dat hij de offerte met beiden zou opstellen zodat ik toch nog kon kiezen. Verder moest de schouw wel eens opnieuw gemetst worden want deze valt bijna uit elkaar.

Nu ik heb alutherm quattro opgezocht en geen positieve reacties gevonden, ook geen premie dus dat zegt al genoeg. Verder is deze firma wel nog goed,want heb hun naam gekregen van iemand die er content van was.



Goed, na 2 weken offerte gekregen van 9858,96 euro incl btw. Dit voor 120m2 dak met menuiserite, stormpan pottelberg 44 antraciet 736. Helaas zijn mijn plannen verder in het avontuur wat veranderd dus ik heb de prijzen van offerte 3 voor veluxen en afbreken schouw tot aan zoldervloer toegevoegd aan deze offerte en kwam uit aan 10 790 incl btw.



De schouw wil ik laten afbreken tot aan zolderniveau, nu is het een driehoek op de zolder van 2 schouwen die samenkomen, 1 is al afgesloten en afgebroken, de andere loopt nog tot id living met een aansluiting. Als die driehoek niet afgebroken wordt, kan er geen kamer komen, je moet onder de driehoek kruipen.. Dus afbreken tot op zolderniveau en inoxbuis tot beneden steken voor pelletkachel, maar dit laten we over aan de installateur van pelletkachel.



Offerte 2: meneer komt binnen, komt af met aluthermo quattro als onderdak en dezelfde pannen, 44's, telt even de nokpannen en schrijft direct prijs op kladpapiertje, dat is dan 15600 exclu btw, exclu veluxen. Vraagt 720 voor 1 velux exclu btw. Die man kon direct komen, mailde zelfs op zondagen, etc ik wist direct met die wordt het niets, geen dakoppervlakte op offerte, bitter weinig details op offerte. Hij zei ook wel dat de houten constructie nog goed was alsook de zink. Hij ging wel niet eens de nok en strijkbalken ondersteunen bij het afbreken vd schouw?! Nok en 2 strijkbalken rusten er toch wat op.

Later van familie gehoord dat ze die ook eens voor hun schouw hebben laten komen en dat de vuiligheid er al maanden ligt...



Offerte 3: meneer komt af, zink is goed, houten constructie goed tenzij er nog iets tevoorschijn komt van rotte latjes als ze pannen eraf halen maar dat is geen probleem. Deze man rekent voor exact dezelfde veluxen als offerte 2, 510 exclu btw! Ondersteuning voor balken ok, zegt van de inoxbuis id schouw zeker en vast door pelletkachelman te laten steken omwille van aansprakelijkheid en veiligheid. Deze werkt met dezelfde pannen als offerte 1 maar als onderdak korafleece. Dus voor pannen, onderdak, afbreken schouw: 13 032 inclu btw.

Een groot verschil met offerte 1 is dat deze man 100 m2 rekent als dakoppervlakte, hij is tot boven het dak gekropen en heeft zijn meter uitgehaald en zo gemeten.



Offerte 4: ongeveer gelijklopend met offerte 3 maar bij deze had ik toen ook nog gevraagd om inoxbuis te steken, dit zou ik dan laten vallen. Maar na anderhalve week nog geen offerte ontvangen. Bij deze had ik ook een goed gevoel, die zei dat ik dan maar de binnenkant moest afwerken voor isolatie, want als zij dat gingen doen, ging dat weer een meerprijs zijn en iedereen kan toch een latje vijzen.. Zeker een prijsbewuste man die mij niet op kosten wou jagen.



Offerte 5: een groot bedrijf met verkopers, nu tegen die kon ik weinig zeggen. Toen ik zei dat ik de binnenafwerking en isolatie wel zelf ging doen zei hij: wij zullen dat wel doen, krijgt dan meer premie, moet er zelf nie aan beginnen dan krijgde te weinig. Ik kon hem zelfs niet gewoon zeggen dat ik dit niet wou en hij vulde het dan maar in op zijn lijst. Verder zei hij nog dat een deel van het dak over de kamers liep en dat ik vanbinnen er niet meer bijkon, dus dat zij isolatie gingen steken ertussen vanbuiten er in. Waarschijnlijk maar balken van 6cm maar wat er zit, zit er. Dit vond ik nog goed en had nog niemand anders aangehaald. Verder haalde hij een pan van het bijgebouw en zei dat het daaronder ook maar gebrekkig geïsoleerd was en dat ze dit ook gingen aanpakken. Er zaten daar wel balken van 10cm. Dit moet ik deze week nog eens controleren wat daar juist zit, het is een vide vanbinnen kan ik er niet meer aan dus moet wel eens vanbuiten kijken.

Nog geen offerte gezien maar deze zal wel een groot kostenplaatje meebrengen, die meneer zijn armani broek betaalt zichzelf niet.



Offerte 6: afspraak gemaakt maar hij kwam niet opdagen, denk dat die alles zelf doet en mij daardoor vergeten is, ook geen contact meer met hem opgenomen en hij ook niet meer met mij.





Verder kan ik alleen maar zeggen tegen anderen: vraag genoeg offertes, laat genoeg mensen komen, iedereen haalt wel nog een punt aan waar je niet aan dacht of de vorige niet verteld heeft.



Zijn deze offertes wat eerlijk? En wat is het verschil met menuiserite onderdak of korafleece onderdak?



Offerte 1 staat er wel id voorwaarden dat de afmetingen pas definitief zijn als het dak gelegd wordt en dan aan die afmetingen de prijs rekenen maar ik weet niet als ze de 120m2 gaan corrigeren naar een kleiner oppervlak als het zo is. Als het meer is, zullen ze dat wel aanrekenen..



Re: Offertes dakwerken







een schatting

voor u dak met pottelbergse dakpannen n44 antraciet

120m2

incl onderdak korafleece plus

panne latten sneeuwlatten inox panhaken

incl 3 veluxen mk o4 en gootstukken

dit alles geleverd en geplaatst

12200 euro + 6 procent btw
 
Koc1;1909407 wrote:
Besten,



Ik heb een huis gekocht maar dit had nog geen onderdak, de vorige bewoners vonden er voorlopig niet beter op om er gewoon 6cm wol tegen te duwen en dampscherm dan nog verkeerd aangebracht (tussen de kepers geniet ipv er op). Nu, ik ging niet direct er iets aan doen maar aangezien er een dakpan gebroken was en begon te lekken, dringt zich toch een oplossing op. Die dakpan was blijkbaar vroeger al een keer of paar keren hersteld met een soort silicone proberen dichten. Blijkbaar vroeger ook al eens een aandere dakpan vervangen, het huis is van 1958. Pottelbergs 44.



Dus ik dacht van dit jaar deze pan, volgend jaar mss een andere. Dan maar beter kijken voor een goede oplossing. Het is een klassiek hellend dak met een dakkapel en ook een bijgebouw.



Wat ik verwachtte van de offertes: een onderdak, nieuwe pannen, 2 veluxen. Geen isolatie steken want dit zou ik nu niet direct kunnen betalen en achteraf zelf doen met een schrijnwerker en de binnenkant vd zolder afwerken, wat nog een mooie kamer kan worden.



Offerte 1: deze man zei mij dat de houten constructie nog in goede staat was, ook de zinken goten zijn nog goed. 'Geen onnodige kosten doen é meneer' toen ik vroeg of er ook een ietwat isolerend onderdak zou kunnen komen, kwam hij af met alutherm quattro. 'Ge moet dat maar eens opzoeken, evengoed als 20cm isolatie' ik zei of er mss toch geen ander onderdak was waarmee ze werkten en hij zei dat ze ook menuiserite doen en dat hij de offerte met beiden zou opstellen zodat ik toch nog kon kiezen. Verder moest de schouw wel eens opnieuw gemetst worden want deze valt bijna uit elkaar.

Nu ik heb alutherm quattro opgezocht en geen positieve reacties gevonden, ook geen premie dus dat zegt al genoeg. Verder is deze firma wel nog goed,want heb hun naam gekregen van iemand die er content van was.



Goed, na 2 weken offerte gekregen van 9858,96 euro incl btw. Dit voor 120m2 dak met menuiserite, stormpan pottelberg 44 antraciet 736. Helaas zijn mijn plannen verder in het avontuur wat veranderd dus ik heb de prijzen van offerte 3 voor veluxen en afbreken schouw tot aan zoldervloer toegevoegd aan deze offerte en kwam uit aan 10 790 incl btw.



De schouw wil ik laten afbreken tot aan zolderniveau, nu is het een driehoek op de zolder van 2 schouwen die samenkomen, 1 is al afgesloten en afgebroken, de andere loopt nog tot id living met een aansluiting. Als die driehoek niet afgebroken wordt, kan er geen kamer komen, je moet onder de driehoek kruipen.. Dus afbreken tot op zolderniveau en inoxbuis tot beneden steken voor pelletkachel, maar dit laten we over aan de installateur van pelletkachel.



Offerte 2: meneer komt binnen, komt af met aluthermo quattro als onderdak en dezelfde pannen, 44's, telt even de nokpannen en schrijft direct prijs op kladpapiertje, dat is dan 15600 exclu btw, exclu veluxen. Vraagt 720 voor 1 velux exclu btw. Die man kon direct komen, mailde zelfs op zondagen, etc ik wist direct met die wordt het niets, geen dakoppervlakte op offerte, bitter weinig details op offerte. Hij zei ook wel dat de houten constructie nog goed was alsook de zink. Hij ging wel niet eens de nok en strijkbalken ondersteunen bij het afbreken vd schouw?! Nok en 2 strijkbalken rusten er toch wat op.

Later van familie gehoord dat ze die ook eens voor hun schouw hebben laten komen en dat de vuiligheid er al maanden ligt...



Offerte 3: meneer komt af, zink is goed, houten constructie goed tenzij er nog iets tevoorschijn komt van rotte latjes als ze pannen eraf halen maar dat is geen probleem. Deze man rekent voor exact dezelfde veluxen als offerte 2, 510 exclu btw! Ondersteuning voor balken ok, zegt van de inoxbuis id schouw zeker en vast door pelletkachelman te laten steken omwille van aansprakelijkheid en veiligheid. Deze werkt met dezelfde pannen als offerte 1 maar als onderdak korafleece. Dus voor pannen, onderdak, afbreken schouw: 13 032 inclu btw.

Een groot verschil met offerte 1 is dat deze man 100 m2 rekent als dakoppervlakte, hij is tot boven het dak gekropen en heeft zijn meter uitgehaald en zo gemeten.



Offerte 4: ongeveer gelijklopend met offerte 3 maar bij deze had ik toen ook nog gevraagd om inoxbuis te steken, dit zou ik dan laten vallen. Maar na anderhalve week nog geen offerte ontvangen. Bij deze had ik ook een goed gevoel, die zei dat ik dan maar de binnenkant moest afwerken voor isolatie, want als zij dat gingen doen, ging dat weer een meerprijs zijn en iedereen kan toch een latje vijzen.. Zeker een prijsbewuste man die mij niet op kosten wou jagen.



Offerte 5: een groot bedrijf met verkopers, nu tegen die kon ik weinig zeggen. Toen ik zei dat ik de binnenafwerking en isolatie wel zelf ging doen zei hij: wij zullen dat wel doen, krijgt dan meer premie, moet er zelf nie aan beginnen dan krijgde te weinig. Ik kon hem zelfs niet gewoon zeggen dat ik dit niet wou en hij vulde het dan maar in op zijn lijst. Verder zei hij nog dat een deel van het dak over de kamers liep en dat ik vanbinnen er niet meer bijkon, dus dat zij isolatie gingen steken ertussen vanbuiten er in. Waarschijnlijk maar balken van 6cm maar wat er zit, zit er. Dit vond ik nog goed en had nog niemand anders aangehaald. Verder haalde hij een pan van het bijgebouw en zei dat het daaronder ook maar gebrekkig geïsoleerd was en dat ze dit ook gingen aanpakken. Er zaten daar wel balken van 10cm. Dit moet ik deze week nog eens controleren wat daar juist zit, het is een vide vanbinnen kan ik er niet meer aan dus moet wel eens vanbuiten kijken.

Nog geen offerte gezien maar deze zal wel een groot kostenplaatje meebrengen, die meneer zijn armani broek betaalt zichzelf niet.



Offerte 6: afspraak gemaakt maar hij kwam niet opdagen, denk dat die alles zelf doet en mij daardoor vergeten is, ook geen contact meer met hem opgenomen en hij ook niet meer met mij.





Verder kan ik alleen maar zeggen tegen anderen: vraag genoeg offertes, laat genoeg mensen komen, iedereen haalt wel nog een punt aan waar je niet aan dacht of de vorige niet verteld heeft.



Zijn deze offertes wat eerlijk? En wat is het verschil met menuiserite onderdak of korafleece onderdak?



Offerte 1 staat er wel id voorwaarden dat de afmetingen pas definitief zijn als het dak gelegd wordt en dan aan die afmetingen de prijs rekenen maar ik weet niet als ze de 120m2 gaan corrigeren naar een kleiner oppervlak als het zo is. Als het meer is, zullen ze dat wel aanrekenen..
Re: Offertes dakwerken







een schatting

voor u dak met pottelbergse dakpannen n44 antraciet

120m2

incl onderdak korafleece plus

panne latten sneeuwlatten inox panhaken

incl 3 veluxen mk o4 en gootstukken

dit alles geleverd en geplaatst

12200 euro + 6 procent btw
 
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bovenaan