• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Off-grid Zonnepanelen + Huisbatterij: AREI-keuring (voor brandverzekering en gemoedsrust)

Lid geworden
23 apr 2024
Berichten
12
Waarderingsscore
2
Punten
3
Hallo,

Ik heb hier al heel wat interessante info gevonden die me hebben geholpen voor mijn eendraadschema en situatieplan te maken ifv een AREI-keuring die ik wil laten doen van mijn off-grid PV-installatie met huisbatterij. Eerst en vooral sorry, dit wordt een ietwat lange post.

Mijn situatie: Mijn off-grid installatie loopt parallel met mijn bestaande huis-installatie (die geen zonnepanelen of batterij heeft). Ik heb -omwille van eigen zaak- enkele interne servers draaien in mijn garage in een full-size rack. Deze apparatuur (en de telenet-model edm) neemt 24/7 ongeveer 320 Watt van mijn huis-aansluiting en heb ik afgezonderd naar deze off-grid installatie, alsook de voeding van de NIU (telenet distributiekastje) zit erop zodat mijn netwerk actief blijft, zelfs al ligt de huisinstallatie (of distributienet in de straat) eruit. Deze off-grid installatie is *niet* aangesloten op het distributienet en doet dus ook nooit injectie in het net.

Specificaties PV-setup:
- 10 x Jinko Solar 430 Wp dus voor een totaal van 4300 Wp. (2 strings parallel van telkens 5 panelen in serie) 5 op tuinhuis, 5 op carport.
- Max Amperage PV-panelen: 26A. Max Voltage: ongeveer 220V DC. Dus 4mm2 PV-bekabeling gebruikt.
- Victron EasySolar II 5000 VA 48 V omvormer/mppt
- 4x PylonTech US-3000C LFP-accu's van elk 3,55 kWh, in totaal dus ong. 14 kWh.

De installatie is volledig volgens de regels van het vak gelegd, tenzij ik iets over het hoofd gezien heb. Alles in buizen op de muren/wanden. PV-kabels naar tuinhuis in een wachtbuis 60cm onder de grond (onder de gazon, wordt niet over gereden) Batterijen met de voorziene bekabeling van de leverancier verbonden (en voor de zekerheid dubbel, dus 2 keer de + en 2 keer de -. De twee rode + voedingskabels tussen de omvormer en batterijen zijn tevens allebeide afgezekerd met een automatische DC-zekering van 100A. Lastschakelaar tussen PV-panelen en omvormer, DIFF van 300 mA tussen 230V uitgang van de omvormer en de verbruikerskringen. Verbruikerskringen afgezekerd met automatische 16A zekeringen. (20A was absoluut niet nodig) en bekabeld met 2,5mm2 flexibele kabel met adereindhulzen. Alle zekeringen, de lastschakelaar, de Diff proper in zekeringkast onder de victron. Na contact met een keurder die AREI-keuringen doet (ik wist niet waar ik de aarding moest aansluiten: ofwel een aardpin voor deze afzonderlijke installatie, ofwel op de aardingsklem van de huisinstallatie.) bevestigde die mij dat ik de aarding van de bestaande huisinstallatie moest nemen. Deze is met 6mm2 verbonden aan zekeringkast PV-installatie en verder aan de verbruikers, Victron, batterijen en PV-panelen.

De installatie is nu zo'n drie weken in gebruik en voldoet boven mijn verwachtingen. De servers draaien overdag op de opgewekte zonne-energie, waarbij ook batterij wordt opgeladen. 's nachts draaien de servers verder op de batterij. Dit neemt zo'n 20% lading weg zodat de thuis-batterij tegen 's morgens rond de 80% zit. De overtollige opgewekte energie wordt -als de Tesla thuis staat- geladen met de granny charger. Dit laden gebeurt dynamisch. (Dit is zelf ontwikkelde software die de granny charger van de Tesla start/stopt en instelt tussen 5A (het minimale) en 13A (het maximale) dat deze granny charger kan trekken van het net.) Dit werkt allemaal zeer goed en ben heel tevreden van de setup. Indien er in de donkere winterperiode niet genoeg zou zijn (Ik heb slechts 4 kWh dagelijkse yield nodig om het systeem telkens 100% opgeladen te krijgen en klaar voor de nacht als de Tesla niet opgeladen wordt zo'n dag) kan ik mijn servers uitschakelen, de stekker van het server-rack uit de PV-setup trekken en deze in een stopcontact steken die op de gewone huis-installatie staat.

Ik heb contact gehad met Fluvius en mijn use-case uitgelegd. Ik moet mijn installatie niet aanmelden omdat die niet gekoppeld is met het distributienet. Dus komt er mij ook niemand vragen om een AREI-keuring. Echter wil ik -voor mijn gemoedsrust en eventueel voor de brandverzekering- een AREI-keuring laten uitvoeren van dit off-grid gedeelte.

Bijgevoegd kan je mijn eendraadschema en situatieplan vinden. Ziet dit er wat goed uit? Ben ik nog iets vergeten? Heb ik iets verkeerd getekend? Ik hoor graag jullie opmerkingen en tips.

Nog wat verduidelijking:
- Ik heb 3 verbruikskringen voorzien. 1 voor de servers (stopcontactje achter 16A zekering) 1 voor de NIU en de Granny Charger van de Tesla. (2 stopcontactjes) en ik heb nog 1 16A vrije zekering moest ik ooit nog een kring willen toevoegen in de toekomst.
 

Bijlagen

  • Eendraadschema PV-installatie.png
    Eendraadschema PV-installatie.png
    95 KB · Weergaven: 30
  • situatieplan PV-installatie.pdf
    41,6 KB · Weergaven: 16

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.390
Waarderingsscore
5.236
Punten
113
Ik snap eigenlijk compleet niet waarom je dit off-grid gemaakt hebt ipv met een hybride omvormer die eilandwerking kan doen (als die victron dat al niet kan). Dan was dat gezever met servers uit zetten en kabeltje in stopcontact zelfs niet nodig maar volautomatisch. En je kon ook gewoon laten keuren.

7,6kWh per dag zal je in de winter ook nooit uit zo weinig panelen kunnen halen, en het zal ook jaar na jaar minder zijn.
Ook het verhaal met de Tesla lader had perfect geïntegreerd kunnen worden zonder injectie maar door de omvormer besloten met zijn basissoftware.

Je kan hoedanook om het even welke keurder bellen en die gaan jouw setup komen keuren, ongeacht of die aan het net hangt.
Als je zelf een batterijsysteem hebt gebouwd, dan moet het wel een industriële keurder zijn.

Er is mogelijks ook een veiligheidsprobleem als je gewone C-curve automaten gebruikt hebt. Die omvormer kan wellicht niet de piekstroom leveren die nodig is om die te laten trippen bij kortsluiting (10x de nominale stroom, dus 160A in jouw geval). Dat lukt enkel als het net kan bijspringen.
 
Lid geworden
23 apr 2024
Berichten
12
Waarderingsscore
2
Punten
3
Ik snap eigenlijk compleet niet waarom je dit off-grid gemaakt hebt ipv met een hybride omvormer die eilandwerking kan doen (als die victron dat al niet kan). Dan was dat gezever met servers uit zetten en kabeltje in stopcontact zelfs niet nodig maar volautomatisch.
Die kan het, ik heb het zelfs getest en werkt perfect. Maar... dan moet ik aangeven aan fluvius (zelfs als ik geen teruggave doe) en ik wens geen prosumer-tarief te gaan betalen uiteraard.

Als je zelf een batterijsysteem hebt gebouwd, dan moet het wel een industriële keurder zijn.
Nee, niet echt zelf gebouwd. Dit zijn Rack-mounted (19") LFP-batterijen die volledig compatibel zijn met die Victron en bijgeleverde kabelsets bevatten, want hebben een specifieke aansluiting.
7,6kWh per dag
Met 4 kWh heb ik genoeg om de servers te draaien en 20% batterij bij te laden heb ik de afgelopen weken al ondervonden. (Als er geen extra verbruikers aangesloten zijn zit de batterij na 4kWh yield op 100%)
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.390
Waarderingsscore
5.236
Punten
113
320W x 24h = 7,6kWh. Of anders verbruikt het minder.

Het prosumententarief lost binnen de 3 maand zichzelf op als je de zonnepanelen aanmeldt, want dan krijg je een digitale teller. Dus dat probleem bestaat eigenlijk ook niet. In jouw geval is er dan op het eerste zicht ook geen reden om die digitale teller niet te willen.

Je hebt in essentie gewoon een extreem dure UPS geïnstalleerd die eigenlijk niet betrouwbaar is want alles kan (en zal) in de winter nog gewoon uitvallen.

Ik heb 5300Wp liggen, in de 3 wintermaanden haal ik daaruit tussen 40 en 100 kWh per maand. In feb rond 120kWh.

In de zomer ga je veel meer produceren dan servers en batterij aan kunnen, en zelfs de auto aan kan met de mobiele lader. Dan kan je die overschot beter injecteren en de (kleine) vergoeding ervoor meepakken.
 
Laatst bewerkt:
Lid geworden
23 apr 2024
Berichten
12
Waarderingsscore
2
Punten
3
320W x 24h = 7,6kWh
Dat klopt, maar dat is in het geval dat er echt 24u lang geen opbrengst is. We hebben afgelopen drie weken al enkele heel sombere dagen gehad. Deze waren toch voldoende om die dag de thuisbatterij bij te laden en de servers te ondersteunen.

een reden om die digitale teller niet te willen
Capaciteitstarief... Ik heb een meter op mijn huisverbruik staan. Ik weet welke pieken we hebben... (electriciteits-slurpende tieners in huis o.a.) het zou me duurder uitkomen. Vooralsnog staat mijn adres nog steeds niet ingepland voor de digitale teller.
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.390
Waarderingsscore
5.236
Punten
113
Dat is dus het equivalent van 6,5 kW pieken zonder DM (want met klassieke teller betaal je voor 2,5kWp).

Wat spoken jouw tieners wel uit?

Zelfs als ze het nog elke maand naar 10kWp drijven, dan kost dat 120€ per jaar terwijl je 4MWh, goed voor dik 1000€, niet zou afnemen uit het net.

Ik vind het een rare kronkel.

De auto kan daar wel roet in het eten gooien als je regelmatig veel moet laden.
 
Lid geworden
23 apr 2024
Berichten
12
Waarderingsscore
2
Punten
3
Meten is weten... Ik zie hier regelmatig pieken van 12 kW passeren. En dat is niet zo moeilijk ook, hé. Kookfornuis op, de oven op... snel nog iets in de microgolfoven en ondertussen springt er ene van die tieners in de douche boven en zet het elektrisch vuurke voor enkele minuten op. Zo gek moet je niet doen om aan 12 kW te zitten hoor.
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.390
Waarderingsscore
5.236
Punten
113
Een kwartier aan een stuk? Dat is inderdaad een serieus verbruik.
Je hebt nog een 18-tal maanden om daarvan te genieten, vermoed ik, daarna zal de DM toch erg snel komen. Al maak je zonder panelen nog kans tot 2030.
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.630
Waarderingsscore
7.083
Punten
113
12kw piek kost je aan capaciteitstarief 30€ meer per maand dan nu.
Maar je kan idd pieken afvlakken en injectievergoeding ontvangen . Als je dat tegenover de investering zet ...wetende dat de digitale teller er toch aankomt .
En anders zullen ze het forfait van 2,5kw piek wel flink optrekken .
 
Lid geworden
23 apr 2024
Berichten
12
Waarderingsscore
2
Punten
3
Al maak je zonder panelen nog kans tot 2030
Tegen dan zijn ze misschien het huis uit... :unsure:🤣

Maar ik zat ook vooral met de vraag of mijn schema's wat correct zijn...
 

Eendraadsschema

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 jul 2017
Berichten
2.663
Waarderingsscore
1.628
Punten
113
Wat ga je in de wintermaanden doen als u batterij niet opgeladen word door de sneeuw ofzo? U rack, niu en tesla omsteken naar het net?

Denk er aan voor keuring zul je ook van alles technische fiches moeten voorleggen en mss nog andere documenten.
 
Lid geworden
23 apr 2024
Berichten
12
Waarderingsscore
2
Punten
3
Wat ga je in de wintermaanden doen als u batterij niet opgeladen word door de sneeuw ofzo? U rack, niu en tesla omsteken naar het net?

Denk er aan voor keuring zul je ook van alles technische fiches moeten voorleggen en mss nog andere documenten.
Ze liggen niet zo hoog, op een carport en op een tuinhuis, dus eventueel sneeuwvrij maken. Omschakelen naar het net is perfect mogelijk. Ik heb alle documentatie van de omvormers, batterijen, edm.
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.390
Waarderingsscore
5.236
Punten
113
Ik ben geen specialist op batterij-systemen, maar volgens mij zijn de automaten aan jouw DC kant niet geschikt voor dat doel.
Normaal zijn het smeltzekeringen en al zeker niet met een 10x In kortsluitstroom. Maar batterijen kunnen wel enorme piekstromen leveren dus de beveiliging moet daar ook tegen kunnen.
De automaten aan de kant van de panelen lijken me zinloos. Een PV paneel kan niet meer stroom leveren dan z’n nominale stroom bij maximale instraling, zelfs niet bij kortsluiting. Dus als dat bvb 8A is, dan heeft het geen zin om daar een automaat tussen te steken, die zal nooit afschakelen. Ook een smeltzekering is zinloos, er zal nooit meer dan de nominale stroom vloeien.
 
Laatst bewerkt:

Eendraadsschema

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 jul 2017
Berichten
2.663
Waarderingsscore
1.628
Punten
113
Hoop dat je aan u DC kant ook DC automaten hebt gebruikt en geen AC want dan is u installatie al direct afgekeurd. En welk net heeft u gecreëerd want dit is geen TT net dus aparte aarding bij slaan.
 
Lid geworden
23 apr 2024
Berichten
12
Waarderingsscore
2
Punten
3
de automaten aan jouw DC kant niet geschikt voor dat doel
Na inschakeling van het systeem (toen ik op de AC-ingang van de victron ook het net had aangesloten) stuurde de victron ineens een hele grote laadstroom naar de batterijen. Deze deed de DC automaat afgaan. Ik heb daarna de instellingen nog aangepast zodat de maximale laadstroom ingesteld staat op 60A.
De automaten aan de kant van de panelen lijken me zinloos
Misschien heb ik daar het verkeerde symbool gebruikt? Dit is gewoon een dubbelpolige lastschakelaar (din-formaat, zit mee in de zekeringkast) en geen automatische zekering. Deze heb ik geplaatst om -indien nodig- de PV-panelen te kunnen loskoppelen en veilig aan de kabels te kunnen werken aan de Victron-zijde.
DC kant ook DC automaten hebt gebruikt en geen AC
Inderdaad, het zijn wel degelijk DC automaten. (En die waren niet echt goeikoop)
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
30.068
Waarderingsscore
2.565
Punten
113
Ik snap eigenlijk compleet niet waarom je dit off-grid gemaakt hebt ipv met een hybride omvormer die eilandwerking kan doen (als die victron dat al niet kan). Dan was dat gezever met servers uit zetten en kabeltje in stopcontact zelfs niet nodig maar volautomatisch.
Die kan het, ik heb het zelfs getest en werkt perfect. Maar... dan moet ik aangeven aan fluvius (zelfs als ik geen teruggave doe) en ik wens geen prosumer-tarief te gaan betalen uiteraard.

Als je zelf een batterijsysteem hebt gebouwd, dan moet het wel een industriële keurder zijn.
Nee, niet echt zelf gebouwd. Dit zijn Rack-mounted (19") LFP-batterijen die volledig compatibel zijn met die Victron en bijgeleverde kabelsets bevatten, want hebben een specifieke aansluiting.
7,6kWh per dag
Met 4 kWh heb ik genoeg om de servers te draaien en 20% batterij bij te laden heb ik de afgelopen weken al ondervonden. (Als er geen extra verbruikers aangesloten zijn zit de batterij na 4kWh yield op 100%)
Prosumententarief moet je niet meer betalen met digitale teller en krijg je zelfs geld voor injectie
neem dan een dynamisch contract in jou geval

keuring kan je gewoon aanvragen bij btv of een ander keuringsorganisme

moedig om off-grid gaan
succes
 

disco stu

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 dec 2012
Berichten
3.502
Waarderingsscore
2.445
Punten
113
Een opmerkingen:
Je gebruikt gewone C-curve 16A automaten. Zo'n omvormers (net zoals UPS'en) kunnen in kortsluiting nauwelijks meer stroom dan nominaal leveren. Reële kans dat deze stroom niet hoog genoeg is om voor een uitschakeling in magnetisch gebied van de automaat te zorgen. Je dient te bewijzen dat een kortsluiting voor een afschakeling zorgt binnen de 5sec.
-
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan