• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Nieuwbouw: koeling via lucht/water warmtepomp: ervaring, verbruik, nood aan airco?

Lid geworden
10 mei 2022
Berichten
19
Waarderingsscore
2
Punten
3
Beste forumleden,

Even onze situatie schetsen: wij bouwen een nieuwbouwwoning met een SOD-firma. Standaard is er nog een gasketel voorzien. Oriëntatie van grootste raampartijen is zuid en enkele kleinere ramen west. Alle ramen worden van screens voorzien. Enkel op 2 ramen met een breedte van 50 cm op het westen zouden screens niet mogelijk zijn (te smal). Iemand een oplossing hiervoor? Ik zag in andere topics 'raffstores' passeren? Mijn grote vrees is dat zelfs met screens de temperatuur in de zomer in een nieuwbouw toch te hoog oploopt. Zeker met de toenemende temperaturen naar de toekomst toe. De mogelijk tot koelen lijkt mij dus zeker noodzakelijk.

Ondertussen heb ik alle recente topics rond warmtepompen in nieuwbouw doorgelezen. Ik kwam op één topic waarin de poster zeer positief was over de koeling van zijn l/w-warmtepomp. In andere topics lees ik vooral veel positieve ervaringen over de passieve koeling van bodem/water-warmtepompen. Soms geeft iemand aan om met beide systemen toch nog nood te hebben aan airco. Ik heb begrepen dat met zowel passieve als actieve koeling even veel gekoeld kan worden aangezien de beperking bij condensatie zit?

Concreet profiteert de SOF-firma enorm van een geothermische opstelling, waar eerst onze keuze naar uitging (vooral omwille van de passieve koeling). Ik vrees dus dat we gaan moeten afstappen van de geothermie. Hun prijs voor een lucht/water daarentegen is wel schappelijk. Hier zou ik dan de koelmodule aan laten toevoegen. Het valt mij bij nieuwbouwwoningen wel op dat ik vaak een l/w wp zie staan met daarnaast ook nog airco-buitenunits. Daaruit kan ik afleiden dat het toch nog te warm wordt of dat de bewoners op safe hebben gespeeld. Wat is jullie ervaring met het koelvermogen van een lucht/water? Wat is het verbruik per dag ongeveer? Hebben jullie toch nog nood aan airco?

Om het nog complexer te maken, weigert de SOD-firma airco-koelleidingen te voorzien die dan worden weggewerkt in de muur voor later eventueel. M.a.w. als wij nu geen volledige airco-installatie laten plaatsen door hen, kunnen wij later enkel nog in opbouw werken, wat wij absoluut willen voorkomen...

Alvast bedankt voor de reacties!
 
Lid geworden
10 mei 2022
Berichten
19
Waarderingsscore
2
Punten
3
In het begin van de zomer bij de eerste hittegolf mijn eerste ervaring gedeeld met het forum ivm actieve koeling.
Toen zeer positief over, en nu met deze temperaturen nog steeds zeer positief !
Woning blijft mooi op de ingestelde temperatuur van 21°C.

Die post had ik inderdaad al doorgenomen. Bedankt om dit op het forum te delen!
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan