• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Nieuwbouw domotica - OpenHab met NHC/Loxone of iets anders?

Lid geworden
25 okt 2020
Berichten
3
Waarderingsscore
1
Punten
1
Ik dacht mijn vraag eerst te stellen in het domotica topic, maar zag toen dat die toch wel iets te groot werd :)

Al geruime tijd ben ik aan het rondlezen (ook vele topics hier) en zie overal andere meningen of methoden waardoor ik even het noorden kwijt ben.

Momenteel zijn we bezig met de planning van de bouw van een nieuwe woning (die gaat volgend jaar van start). Ik ben al een tijdje aan het denken over hoe ik de elektriciteit/domotica zou aanpakken en kom er eerlijk gezegd niet uit. In onze huidige woning maak ik gebruik van OpenHab die ik recent gecombineerd heb met NodeRed. Initieel had ik alle regels uitgeschreven in code, maar NodeRed is zo makkelijk in gebruik dat ik nu alle logica daarnaar aan het migreren ben. De sturing en connectie gebeurt nog steeds via OpenHab. Deze setup draait hier intussen al een 4 jaar zonder problemen. Ik ben me er van bewust dat dit een samenraapsel van protocollen, merken en technologie is, maar ik had weinig keuze gezien de traditionele bekabeling die hier reeds aanwezig was. Trouwens, misschien handig om te weten: ik ben van opleiding IT'er met ook wat kennis van elektronica. Ik ben dus niet bang van software-integratie vraagstukken :)

Huidige setup:
- Openhab + NodeRed
- Enkele Shelly (Tasmota) switches voor simpele lichten (aan/uit) en schakelaar input (over mqtt)​
- Twee Eastron meters in de zekeringkast voor opvolging verbruik/opbrengst (zonnepanelen) (over mqtt)​
- Zigbee2mqtt waarmee ik rechtstreeks Tradfri en Xiaomi devices kan aanspreken over mqtt. Ik gebruik dus geen gateways of hubs van Ikea etc.
- Tradfri lampen, aan/uit en kleurtemperatuur + intensiteit worden doorheen de dag gestuurd op basis van lichtmeting en stand van de zon​
- Tradfri ledsturing/dimmer voor ledstrips achter TV​
- Tradfri outlet switches, aan/uit​
- Xiaomi/aqara temperatuur/humidity/barometer sensoren die in de kamers liggen​
- Xiaomi/aqara beweging/lichtmeting sensoren​
- Xiaomi/aqara door contact sensoren​
- Xiaomi/aqara zigbee drukknoppen (waarvan er eigenlijk maar een gebruikt wordt)​

Alle devices hangen rechtstreeks aan OpenHab, alle logica wordt beslist in NodeRed die verbonden is met OpenHab. Op die manier zijn alle logische stappen grafisch en heel makkelijk te begrijpen.
Temperatuur/verbruiksdata wordt vanuit OpenHab in een influxdb database opgeslagen, en hier kan ik mooie grafieken uit genereren via Grafana.

Enerzijds besef ik dat een professional uit de domoticawereld eens goed zal lachen met mijn huidige setup omdat ik geen domoticastandaarden gebruik. Ik weet dat in theorie draadloze protocollen onbetrouwbaar zijn, dat het waarschijnlijk not done is om "lampen van den Ikea" te gebruiken en dat mijn setup niet als stabiel aanzien zal worden. Echter, heb ik er in de voorbije 4 jaar geen enkel probleem mee gehad (ik weet dat dat niet gigantisch lang is).
Ik waak er wel op dat mijn schakelmateriaal europees en gekeurd is. Een chinees relais bord van aliexpress ga je me niet snel zien gebruiken. Voor mijn zigbee sensoren leg ik die lat iets minder hoog aangezien het risico hier nagenoeg onbestaande is.

De nieuwe setup:
Mijn eerste idee is uiteraard om alle bedrading terug te laten lopen naar de zekeringkast zodat elke schakelaar, lichtpunt of stopcontact apart toekomt.
Daarnaast zou ik graag mijn OpenHab setup zo veel mogelijk behouden aangezien we hier eigenlijk wel tevreden van zijn.
De grootste zoektocht is voor mij het schakelmateriaal. Zowel voor het verwerken van input (schakelaars) als het schakelen van lichtpunten/stopcontacten wil ik degelijk materiaal gebruiken.
Daarmee krijg ik standaard NHC of Loxone toegegooid als antwoord, maar deze lijken overkill (zeker gezien de prijs) omdat deze ook de logica bieden en daar ben ik eigenlijk niet naar op zoek.
Ook zijn we eigenlijk zodanig tevreden met de slimme lampen (Ikea, hue, ...) dat ik me sterk de vraag stel of een relais/dimmer sturing in de kast zelfs nog nuttig is gezien die duurder en moeilijker te vervangen is en dan ook minder mogelijkheden heeft (geen lichtkleur).
Als ik dan kijk naar de hardware die in de Loxone units zit, dan is dat eigenlijk bedroevend voor de prijs die ze vragen. Chinese no name relais (alsof een degelijke Finder niet kon met dit budget?) zelfs zonder enige air-gap tussen de 240v op de printplaat, heel basis componenten, CANbus protocol dat ze voorstellen als proprietary, SD kaart als single point of failure. (Voor de geinteresseerden: Foto Loxone miniserver )
Daarmee neig ik dan eerder naar NHC omdat ze als grote speler hopelijk degelijke hardware gebruiken, hoewel ik daar geen binnenkant van gezien heb. Maar dan zit je echt wel zeer closed en ben je volledig afhankelijk van de beslissingen van Niko rond hun "hobby-API" waarvoor je elk jaar een nieuwe key moet aanvragen om dan met je eigen hardware te kunnen communiceren.
Ook zie ik vaak Eltako of KNX langs komen, maar hier heb ik dan weer heel weinig ervaring mee. Ik mis hier hoe ik dan best de hardware->software koppeling maak tussen deze modules en OpenHab.

In het kort:
Ik heb het gevoel dat ik bij nieuwbouw het "beter" moet doen dan nu waar ik allerlei devices heb, waaronder een deel op zigbee. Als ik echter kijk naar NHC/Loxone dan kost het me een fortuin om een setup samen te stellen die functioneel "bijna zo goed" is als wat ik nu heb (puur functie naar de eindgebruiker toe dan). Daarbij komt dan dat ik NHC/Loxone eigenlijk als veredeld relais bord zou gebruiken omdat ik de logica in OpenHab laat zitten, en dat de Loxone interne hardware voor mij absoluut steken laat vallen.
Zijn er mensen die een gelijkaardige setup hebben of die NHC/Loxone combineren met OpenHab of HomeAssistant?
Alle feedback wordt gewaardeerd :)
 

Bruno_D

Nieuw Lid
Lid geworden
10 jun 2012
Berichten
36
Waarderingsscore
0
Punten
6
Dat er met knx veel mogelijk is begrijp ik en dat het hier vooral over zelfbouw gaat begrijp ik ook, maar laat ons dan ook eerlijk zijn, gezien de vragen die er hier gesteld worden kun je zien dat er genoeg mensen zijn die alle hulp kunnen gebruiken die ze kunnen krijgen. Als ik lees over wat voor projecten het gaat overstijgt dat amper een teleruptor installatie. De enige vorm van intelligentie zit bij de mensen zelf die in die woning rondlopen, met als belangrijkste bezigheid op alle knopjes drukken, hiervoor een App gebruiken maakt de woning natuurlijk ook niet slimmer. Dat men hiervoor geld wil uitgeven moet natuurlijk iedereen voor zichzelf uitmaken, maar met Loxone heeft men tenminste de garantie dat men een slimme woning gaat krijgen. Ik weet dat er hier mensen zijn die er iets meer kunnen uithalen dan een teleruptor installatie maar dan is het zoveel maatwerk dat het enkel nuttig is voor die persoon zelf, daar is dan ook niemand anders mee geholpen.

Daarom, als het toch zo eenvoudig is met knx als jullie beweren, kunnen jullie hier eens even uitleggen hoe men dan bewegingsmelders en drukknoppen in een ruimte kan combineren, zodat de verlichting geautomatiseerd is, natuurlijk met de mogelijk dat ik de automatisering en de drukknop bediening kan instellen met een app. En als jullie toch bezig zijn, kunnen jullie dan ook nog even uitleggen hoe ik met knx dan die diezelfde bewegingsmelders en drukknoppen kan gebruiken voor muziek, rolluiken, inbraakalarm, brandalarm, zorgalam, verwarming, koeling en ventilatie, .... dit natuurlijk weer in combinatie met diezelfde app. Daar het hier om basis functies gaat zal het wel vlug uitgelegd zijn, niet?

Voor diegene die nu denken, dat gaat niet lukken met knx, dan heb ik goed nieuws, bij Loxone is het enkel wat vinkjes aanklikken;
https://www.loxone.com/nlnl/kb/auto-configuratie/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/project-planning/

Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste functies die men dan krijgt;
https://www.loxone.com/nlnl/kb/lichtsturing-v2/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/intelligente-ruimteregeling-v2/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/klimaatcontroller/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/muziekserver-zone/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/automatische-jaloezie/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/alarmsysteem/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/brand-en-watermeldcentrale/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/aanwezigheidssimulatie/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/aal-smart-alarm/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/raambewaking/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/ventilatieregeling/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/centraal/
....
Dus iedere zelfbouwer krijgt dit klaar met gewoon een paar klikken.

Moesten er toch nog zijn die denken dat decentraal met loshangende systemen ook staat voor beter moeten dit eens even doornemen, een leuke installatie met Loxone en Rasberry, https://www.loxforum.com/forum/germ...273725-hilfe-sitze-im-dunkeln-netzwerkproblem
Het zijn zulke (horror)verhalen die bewijzen dat als men alles mengt het nooit stabieler zal werken dan dat alles van één fabrikant komt. Dat men de HTTP standaard gebruikt veranderd hier ook niet veel aan.

Aan de andere kant probeert men telkens weer de mensen bang te maken voor als de installatie eens even niet goed werkt, natuurlijk bij Loxone eerder uitzonderlijk maar toch mogelijk, dan heb ik nog een goede tip, met een staanlamp en een stopcontact kan men heel veel oplossen. Dus die bangmakerij is nergens voor nodig.

Ps.
Mogelijkheden met knx staat niet gelijk aan oplossingen.
 

AlfredJ

Lid
Lid geworden
21 dec 2013
Berichten
131
Waarderingsscore
20
Punten
18
En dan ben jij verwondert dat je hier de 'KNX-basher' titel krijgt?

Zou je nu eigenlijk gewoon eens willen antwoorden op de vragen die je krijgt, in plaats van weer wat gezever hier te vlammen? Of ben je niet zo te vinden voor constructieve conversaties? Zeg het dan gewoon eerlijk, dan hoef ik er ook geen tijd in te steken.

Paar beknopte reacties op jouw post:
  • Knap dat jij weet dat mijn installatie een veredelde teleruptor-installatie is :)
  • Alle zaken die je vraagt zijn ook met wat klikwerk te realiseren door een Gira X1 toe te voegen aan de KNX installatie. Dus wat is je punt eigenlijk? Dat je die module apart moet kopen? Dat heb ik je in mijn vorige post al uitgelegd, eigenschap van decentraal, maar daar wil (of kon) je blijkbaar niet op reageren.
  • Garantie dat je met Loxone een slimme woning krijgt is nonsens. Net zoals de garantie dat je een slimme woning krijgt als je een Gira X1 toevoegt. Net zoals er belachelijke Loxone installaties bestaan, bestaan er ongetwijfeld ook belachelijke KNX installaties. 't is niet omdat de intelligentie rechtstreeks in je Miniserver geprogrammeerd kàn worden, dat deze ook per definitie gebruikt zàl worden.
  • Raspberry vs Loxone. Loxone failed :) Begrijp je eigenlijk wat KNX net inhoudt? Alle KNX componenten praten onderling dezelfde taal, onafhankelijk van de fabrikant. Waarom zou dat volgens jou dan niet stabiel kunnen werken?
Ik ga een stukje uit mijn vorige post nog eens herhalen, want dat vat jij precies niet helemaal. KNX en Loxone is niet (ik herhaal voor de zekerheid: niet) 1 op 1 te vergelijken. Je kan enkel wat plus -en minpunten vergelijken naargelang de verwachtingen van de toekomstige bewoner. Je haalt zelf het grootste minpunt van Loxone opnieuw aan: als jij perfect kan leven met 1 staanlamp op een stopcontact tot je nieuwe Miniserver geleverd is, is dat echt gewoon prima, dat is jouw persoonlijke keuze. Accepteer dan ook anderen hun keuze om voor KNX te kiezen in plaats van te blijven zoeken naar minpunten terwijl je amper weet waar de klepel hangt wat betreft mogelijkheden met KNX.
 

Kris77

Zeer Actief lid
Lid geworden
15 jun 2008
Berichten
9.316
Waarderingsscore
7
Punten
38
De nadelen voor een oplossing te kiezen die maar bij 1 fabrikant verkrijgbaar is lijkt me nogal evident. Mogelijks is een huis dat iets minder smart is, zelfs een betere keuze op lange termijn. Zeker voor de non-doehetzelvers die 100% afhankelijk zijn van installateurs.
 

Thorgal

Gewaardeerd lid
Lid geworden
2 mrt 2007
Berichten
1.425
Waarderingsscore
163
Punten
63
De functies in de lijst zijn in KNX perfect te realiseren. Enkel heeft Loxone kant-en-klare functies gemaakt voor hun controller. In KNX worden deze functies aangeboden door de intelligentie van de apparaten en moet dit worden samen geklikt door de KNX installateur. Dat is een nadeel, maar ook weer een voordeel, omdat de functie dan op maat is gemaakt voor jouw woning en omdat iedere fabrikant dan enkel die produkten en applicaties hoeft te realiseren waarin hij echt expert is.
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
418
Punten
83
Dat er met knx veel mogelijk is begrijp ik en dat het hier vooral over zelfbouw gaat begrijp ik ook, maar laat ons dan ook eerlijk zijn, gezien de vragen die er hier gesteld worden kun je zien dat er genoeg mensen zijn die alle hulp kunnen gebruiken die ze kunnen krijgen. Als ik lees over wat voor projecten het gaat overstijgt dat amper een teleruptor installatie. De enige vorm van intelligentie zit bij de mensen zelf die in die woning rondlopen, met als belangrijkste bezigheid op alle knopjes drukken, hiervoor een App gebruiken maakt de woning natuurlijk ook niet slimmer. Dat men hiervoor geld wil uitgeven moet natuurlijk iedereen voor zichzelf uitmaken, maar met Loxone heeft men tenminste de garantie dat men een slimme woning gaat krijgen. Ik weet dat er hier mensen zijn die er iets meer kunnen uithalen dan een teleruptor installatie maar dan is het zoveel maatwerk dat het enkel nuttig is voor die persoon zelf, daar is dan ook niemand anders mee geholpen.

Daarom, als het toch zo eenvoudig is met knx als jullie beweren, kunnen jullie hier eens even uitleggen hoe men dan bewegingsmelders en drukknoppen in een ruimte kan combineren, zodat de verlichting geautomatiseerd is, natuurlijk met de mogelijk dat ik de automatisering en de drukknop bediening kan instellen met een app. En als jullie toch bezig zijn, kunnen jullie dan ook nog even uitleggen hoe ik met knx dan die diezelfde bewegingsmelders en drukknoppen kan gebruiken voor muziek, rolluiken, inbraakalarm, brandalarm, zorgalam, verwarming, koeling en ventilatie, .... dit natuurlijk weer in combinatie met diezelfde app. Daar het hier om basis functies gaat zal het wel vlug uitgelegd zijn, niet?

Voor diegene die nu denken, dat gaat niet lukken met knx, dan heb ik goed nieuws, bij Loxone is het enkel wat vinkjes aanklikken;
https://www.loxone.com/nlnl/kb/auto-configuratie/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/project-planning/

Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste functies die men dan krijgt;
https://www.loxone.com/nlnl/kb/lichtsturing-v2/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/intelligente-ruimteregeling-v2/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/klimaatcontroller/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/muziekserver-zone/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/automatische-jaloezie/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/alarmsysteem/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/brand-en-watermeldcentrale/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/aanwezigheidssimulatie/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/aal-smart-alarm/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/raambewaking/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/ventilatieregeling/
https://www.loxone.com/nlnl/kb/centraal/
....
Dus iedere zelfbouwer krijgt dit klaar met gewoon een paar klikken.
Geweldig, maar wat verdien jij er nu eigenlijk op als je hier een Loxone installatie verkocht krijgt?
Moesten er toch nog zijn die denken dat decentraal met loshangende systemen ook staat voor beter moeten dit eens even doornemen, een leuke installatie met Loxone en Rasberry, https://www.loxforum.com/forum/germ...273725-hilfe-sitze-im-dunkeln-netzwerkproblem
Het zijn zulke (horror)verhalen die bewijzen dat als men alles mengt het nooit stabieler zal werken dan dat alles van één fabrikant komt. Dat men de HTTP standaard gebruikt veranderd hier ook niet veel aan.
Dit verhaal bewijst niet wat jij denkt dat het bewijst.
Dit verhaal bewijst dat je beter geen Raspberry Pi inzet voor iets kritisch als je licht sturen. Dat staat ook letterlijk in dat topic, post #25.
En dat heeft absoluut niets te maken met decentraal zijn (dat is in dit voorbeeld niet eens het geval). Wat je bedoelt met 'loshangende' systemen is me een raadsel. En met 'alles mengen' heeft het ook niets te maken. Een RPI is simpelweg niet bedoeld om in kritische toepassingen ingezet te worden.
Mijn RPI is 'bijkomstig'. Als die uitvalt (wat al gebeurd is) blijven mijn lichten werken. Ook via de bewegingsmelders. En ik kan mijn screens blijven bedienen, ze gaan wel niet meer automatisch omdat die logica in OpenHab zit - zo moet ik niet investeren in een weerstation.
Aan de andere kant probeert men telkens weer de mensen bang te maken voor als de installatie eens even niet goed werkt, natuurlijk bij Loxone eerder uitzonderlijk maar toch mogelijk, dan heb ik nog een goede tip, met een staanlamp en een stopcontact kan men heel veel oplossen. Dus die bangmakerij is nergens voor nodig.
Wie probeert er hier iemand bang te maken? Ik hou niet van bangmakerij. Ik hou er wel van mensen die hier met vragen komen zo juist mogelijk te informeren. Als iemand twijfelt tussen Loxone en KNX dan is 1 van de belangrijke verschillen het wel of niet gecentraliseerd zijn. Niet iedereen hecht hier belang aan want meningen en smaken verschillen. Maar je moet het wel weten om een geinformeerde keuze te kunnen maken.
 

Bruno_D

Nieuw Lid
Lid geworden
10 jun 2012
Berichten
36
Waarderingsscore
0
Punten
6
Mmm, even kijken, ........ nope geen enkel nuttig antwoord.
Uiteindelijk maakt het niet uit of iemand knx beter vindt dan Loxone, het is een mening en dat iemand dan geld in knx steekt, daar wordt ik echt niet koud of warm van. Maar van de moment dat er op zijn best halve waarheden als waarheid verkocht wordt, zonder dat dit dan bewezen wordt, zoals zeggen dat knx evenveel kan als Loxone, dan denk ik dat ik mijn mening hierover mag zeggen. De informatie die ik hier geeft is gedocumenteerd en transparant. Natuurlijk kan men daar nog altijd een andere mening over hebben, maar kom dan ook op zijn minst met een gedocumenteerd antwoord.

Zoals dat met die x1 en een paar klikken, dat zal wel, dat geloof ik pas als ik een video hiervan zie. Iedereen moet dit maar gewoon aannemen ofwat??
Hoe werkt dat dan precies bij knx, hoe kan men sferen aansturen in combinatie van een drukknop, bewegingsmelders en een visualisatie? Ik heb hier nog nooit een praktijk voorbeeld van gezien. Weet je wat, laat het ook maar, als het verhaal is dat knx hetzelfde kan als Loxone mag dat hier gezegd worden, maar ik zie niemand het hier hard maken en niemand wil het blijkbaar ook niet. Ik dacht dat een forum vooral een plaats is waar men open over alles kan discuteren zonder het persoonlijk te maken, niet dus.

Hier nog info over een nieuwe functie die alle Loxone gebruikers dankzij (die zogezegde overbodige) updates nu gratis krijgen;
https://www.loxone.com/nlnl/kb/vere...neren-van-lichtstemmingen-in-een-open-ruimte/
Nog iets dat knx niet kan en zo blijft het verschil tussen knx en Loxone alleen maar groter worden.

Ps.
1100 € voor die X1, jaja blijf overal maar zeggen dat knx goedkoper is.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
@Bruno_D al uw voorbeeldjes die ge hier aanhaalt doe ik met mijn simpel Beckhoff IPCke zonder speciale updates.
Mijn controller staat in voor de basisdingen. En via MQTT communiceer ik met Openhab om alle toeters en bellen uit te voeren. Openhab weet dat mijn tv aanstaat, daar heb ik smart socket dinges voor nodig. Dus als ik in de zetel zit en t licht is aan zal mijn huis als de tv aangaat automatisch de sfeer tv inschakelen. Hebt ge echt geen systeem van 1000den euro's voor nodig.
Energieverbruik, simpel kWh meterkes op een paar plaatsen in de elektriciteitskast en een inputje van de controller telt de pulsen. Zo kan ik perfect wat ik wil bijhouden. Ik zie als mijn koffieapparaat aangaat (al weet ik dat ook zelf als ik op de aan knop duw). Veel efficienter dan een algemene energiemeting waar ge profielen van toestellen probeert uit te halen:
In de praktijk hier al regelmatig uitgewezen dat dat niet helemaal werkt zoals iedereen denkt. IK heb al een paar keer gehad dat de meting het verschil tussen spagetti koken en een pizza in de oven niet kon maken. Energieverbruik van beide was zo gelijk...

Dus om nu hier heel hard te komen roepen dat knx vs loxone altijd in t voordeel van loxone uitdraait is nogal kort door de bocht.

Bewegingsmelders en drukknoppen combineren? Kom eens aan mijn kuisvrouw vragen hoe ingewikkeld mijn installatie is? Haar antwoord zal zijn, in de keuken en wc gaat t licht altijd vanzelf aan, en op andere plaatsen moet ik op de rechtse bovenknop duwen om licht aan te doen. Al die toeters en bellen die er nog achter hangen ivm licht aandoen op mijne smartphone, of gordijn open doen samen met t licht aan doen als de wekker afgaat, en als t buiten licht genoeg is het licht terug uit doen, daar heeft ze geen uitstaans mee en zal haar ook niet hinderen in haar werk. Net zoals de aanwezigheidsmelder in de badkamer. Als ze t licht zelf wil aandoen omdat het te donker is naar haar goesting dan blijft het licht ook gewoon aan tot de bewegingsmelder voor x-tijd niemand meer gedetecteerd heeft. Dus als ze het dan al vergeet uit te doen ligt daar niemand wakker van.

Alarmeringen. Ik krijg automatisch een mailtje van de controller als er binnen een bepaalde tijd te veel water verbruikt is. Zowel regenwater als leidingwater.

Tot nu toe nog niks opgenoemd wat heel spannend geweest is. Communicatie die ik gebruik met verschillende toestellen:
- potentiaal vrij contactjes met mijn garagepoort (in 2 richtingen)
- modbus tcp met mijn pv omvormer
- modbus rtu met mijn ventilatie unit, warmtepomp en algemene elektriciteitsmeter in de kast
- ftp servertje voor mijn algemene verbruiksgegevens op dagniveau (rechtstreeks binnen te lezen in excel bestandje met de nodige grafiekjes en berekeningen)
- MQTT naar mijn openhab Pi
- socket tcp naar mijn InfluxdB (hier bewust effe voor gekozen om te experimenteren omdat de Databasekoppeling van beckhoff een licentiekost heeft)
- openhab voor bediening met mijn smartphone (nog under construction)
- webservertje op de controller voor de bediening met mijn smartphone (voordeel van webservertje is dat het dan geen flikker uitmaakt of dat andriod, ios, windows, .... is, hierdoor kan ik bv mijn visualisatie ook gewoon op mijn tv laten zien, leuk als demo.
- DALI2 naar wat RGB-ledstrips hier en daar, en een paar verlichtingspunten binnen
- analoge lichtmetingen in een paar kamers om de lichtintensiteit de hele dag door constant te houden (nice gimmick)
- ultrasoon meting via 0-10V signaaltje in mijn regenwaterput

En alle andere toeters en bellen van stand van de zon berekeningen, aangeven wanneer zon op en zon onder, ... zit allemaal standaard in mijn contollertje van 385€.
 

stimpie79

Zeer Actief lid
Lid geworden
30 jun 2006
Berichten
692
Waarderingsscore
108
Punten
43
Ik denk dat iedereen hier gelijk heeft... :)

De keuze voor systeem x of y wordt volgens mij voor een groot stuk bepaald door wat die persoon zelf kan en wil doen, wat hij/zij/hen wil laten doen en wat er geïnvesteerd kan worden (geld/tijd/...).


De oplossingen van Joske_ zijn geweldig en relatief goedkoop. Maar iemand die minder thuis is in het opzetten van eigen servers of het koppelen van verschillende interfaces kan volgens mij beter voor iets meer "in the box" kiezen of een systeem laten opzetten door een vakman. De keuze van het systeem kan dan best gekozen worden naargelang de kennis van die vakman.


Ik werk in de IT, heb ervaring met verschillende programmeertalen en pruts al een jaar of 30 met electronica als hobby. Toch heb ik niet gekozen voor KNX maar voor Loxone, net omdat het volgens mij een beetje gulden middenweg is: Het is een relatief open systeem dat je makkelijk kan laten spreken met andere componenten via bijvoorbeeld http calls. Maar de basis is heel makkelijk in te stellen of te bedienen via de grafische configuratie of de app. Ik heb de kast laten bekabelen door een vakman uit de buurt die ook ervaring heeft met loxone, dus dat was mooi meegenomen. Een andere offerte met knx heb ik overwogen, maar aan de uitleg van die man te horen zou ik geen uitbreidingen zelf kunnen doen of programmeren, of het leek me toch allemaal meer effort te kosten waar ik de eerste jaren geen tijd en zin in heb.

Mijn huis werkt nu zo goed als automatisch voor een extra investering van 1500 euro (miniserver+relay+di+rgbw dimmer) bovenop standaard vernieuwing van de elektriciteit. Verdere uitbreidingen doe ik wel wanneer ik er tijd, geld en zin in heb...
 
Laatst bewerkt:

Thorgal

Gewaardeerd lid
Lid geworden
2 mrt 2007
Berichten
1.425
Waarderingsscore
163
Punten
63
Waar kan ik aan de specificaties van het Loxone protocol en van de Loxone server geraken? Ik zou graag zelf eentje bouwen.
 

Thorgal

Gewaardeerd lid
Lid geworden
2 mrt 2007
Berichten
1.425
Waarderingsscore
163
Punten
63
...

Hier nog info over een nieuwe functie die alle Loxone gebruikers dankzij (die zogezegde overbodige) updates nu gratis krijgen;
https://www.loxone.com/nlnl/kb/vere...neren-van-lichtstemmingen-in-een-open-ruimte/
Nog iets dat knx niet kan en zo blijft het verschil tussen knx en Loxone alleen maar groter worden.

Ps.
1100 € voor die X1, jaja blijf overal maar zeggen dat knx goedkoper is.

Ik ging hier oorspronkelijk niet op reageren, maar, dan blijft die zever hier gewoonweg staan.
Dit kan dus perfect met KNX en er zijn in KNX componenten met programmeermogelijkheden en kracht op het niveau van Loxone, zoals de GIRA X1, de Home Server, componenten van ABB, ... Bovenstaande uitspraak is gewoon te gek om los te lopen.
 

AlfredJ

Lid
Lid geworden
21 dec 2013
Berichten
131
Waarderingsscore
20
Punten
18
Maar van de moment dat er op zijn best halve waarheden als waarheid verkocht wordt, zonder dat dit dan bewezen wordt, zoals zeggen dat knx evenveel kan als Loxone, dan denk ik dat ik mijn mening hierover mag zeggen.

Ps.
1100 € voor die X1, jaja blijf overal maar zeggen dat knx goedkoper is.

Blijkbaar mag jij alleen halve waarheden verkondigen, mijn excuses dat ik dat niet wist. De X1 is te koop voor circa € 715 bij Voltus, voor circa € 860 bij KNX groothandel, maar hey, leuk dat je gewoon de duurste verkoper hier neerzette. Voor de rest mag je gerust verder dromen, maar hier verwijten dat je dacht dat er open gedissocieerd kan worden terwijl je élke vraag gewoon negeert... Dat is gewoon erg laag. Nog veel succes met je installatie en kruistocht!
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
418
Punten
83
Uiteindelijk maakt het niet uit of iemand knx beter vindt dan Loxone,
Ik heb hier niemand zien beweren dat het ene systeem beter zou zijn dan het andere. Buiten jij dan natuurlijk.
Het is hier al een paar keer herhaald: het hangt van persoon tot persoon af. Voor ons: einde discussie. Voor jou: nee, Loxone is het beste!
het is een mening en dat iemand dan geld in knx steekt, daar wordt ik echt niet koud of warm van. Maar van de moment dat er op zijn best halve waarheden als waarheid verkocht wordt, zonder dat dit dan bewezen wordt, zoals zeggen dat knx evenveel kan als Loxone, dan denk ik dat ik mijn mening hierover mag zeggen. De informatie die ik hier geeft is gedocumenteerd en transparant. Natuurlijk kan men daar nog altijd een andere mening over hebben, maar kom dan ook op zijn minst met een gedocumenteerd antwoord.

Zoals dat met die x1 en een paar klikken, dat zal wel, dat geloof ik pas als ik een video hiervan zie. Iedereen moet dit maar gewoon aannemen ofwat??
Hoe werkt dat dan precies bij knx, hoe kan men sferen aansturen in combinatie van een drukknop, bewegingsmelders en een visualisatie? Ik heb hier nog nooit een praktijk voorbeeld van gezien. Weet je wat, laat het ook maar, als het verhaal is dat knx hetzelfde kan als Loxone mag dat hier gezegd worden, maar ik zie niemand het hier hard maken en niemand wil het blijkbaar ook niet. Ik dacht dat een forum vooral een plaats is waar men open over alles kan discuteren zonder het persoonlijk te maken, niet dus.
Waarom zouden we tijd en moeite moeten in steken om iets te bewijzen voor jou? Wil je het per se weten, zoek het dan op. Google 'X1 tutorial'. Zal wel zo moeilijk niet zijn zeker. Of vraag eens of je bij iemand mag langskomen om het te bekijken. Maar dan ga je hier wel wat minder de aggressieve verkoper moeten uithangen voor je ergens gaat uitgenodigd worden vrees ik. Of wacht, ik ben vroeger eens in een KNX demo woning geweest ergens aan de kanten van Herentals. Misschien dat je daar je licht eens kan gaan opsteken.
 

stimpie79

Zeer Actief lid
Lid geworden
30 jun 2006
Berichten
692
Waarderingsscore
108
Punten
43
Waar kan ik aan de specificaties van het Loxone protocol en van de Loxone server geraken? Ik zou graag zelf eentje bouwen.
Ik neem aan dat je dan ook geen windows/macOS/linux of dergelijke op je pc hebt draaien? Want een besturingssysteem kan je uiteraard ook zelf bouwen als je dat wil... en een processor van intel of AMD? nee hoor, die bakken we ook liever zelf.


Net omdat er bedrijven zijn zoals Microsoft, Apple, Intel, AMD, Niko, Loxone en nog vele andere hoeven we niet zelf het warm water uit te vinden. Er is keuze genoeg en wat je uiteindelijk kiest ligt volledig bij jezelf.

Wil je graag alles zelf maken? prima: perfect mogelijk met een chinese berry en een hoop relay kaartjes voor €100.
Wil je het wat deftiger, dan ga je naar KNX, NHC, Loxone, ... waar andere mensen al een deel van het werk gedaan hebben voor jou. De kost zal uiteraard hoger liggen naargelang de opties..


In mijn zoektocht heb ik KNX, NHC en Loxone naast elkaar gelegd:
- NHC: heel handig en makkelijk in gebruik maar zeer gesloten en weinig echt configureerbaar buiten de standaard voorziene zaken.
- KNX héél erg krachtig, steile leercurve (+licentiekost) en voor zover ik kon vinden niet echt makkelijk te integreren in web services.
- Loxone was voor mij de gulden middenweg: je hebt idd een server van hun nodig, maar verder is zowat alles zelf te programmeren of makkelijk uit te breiden (oa via LoxBerry: https://www.loxwiki.eu/pages/viewpage.action?pageId=27100429)
 

Thorgal

Gewaardeerd lid
Lid geworden
2 mrt 2007
Berichten
1.425
Waarderingsscore
163
Punten
63
Een besturingssysteem wil ik niet bouwen. Daarvan denk ik dat er binnen 10 jaar nog genoeg zullen zijn.
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
418
Punten
83
Waar kan ik aan de specificaties van het Loxone protocol en van de Loxone server geraken? Ik zou graag zelf eentje bouwen.
Ik neem aan dat je dan ook geen windows/macOS/linux of dergelijke op je pc hebt draaien? Want een besturingssysteem kan je uiteraard ook zelf bouwen als je dat wil... en een processor van intel of AMD? nee hoor, die bakken we ook liever zelf.
Waarom zijn Microsoft, Apple en Linus Thorvalds dan ooit begonnen met een nieuw OS, er waren er toch al genoeg? Unix, BSD, CP/M, PC-DOS.
En wat bezielde AMD? Intel was er al!

;)
 

Kris77

Zeer Actief lid
Lid geworden
15 jun 2008
Berichten
9.316
Waarderingsscore
7
Punten
38


Net omdat er bedrijven zijn zoals Microsoft, Apple, Intel, AMD, Niko, Loxone en nog vele andere hoeven we niet zelf het warm water uit te vinden. Er is keuze genoeg en wat je uiteindelijk kiest ligt volledig bij jezelf.

Heel wat bedrijven die KNX modules maken kun je naast de eerste 4 zetten, dan heeeeel wat lager komt Loxone en nog heel wat lager komt Niko's oplossing.

puur afgaande op bedrijf zelf & hun focus op domotica en toekomst gerichtheid & stabiliteit van systeem.
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan