Niet onbelangrijk: het vullen van de wijnkelder..

Marburg

Zeer gewaardeerd lid
Forumleiding
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
5.516
Waarderingsscore
250
Punten
83
Jimbo;1855038 wrote:
je dan nog een oude recuperatie steen gebruikt en niet al te strak metst.

Zoude gij eens niet als de wiedeweerga foto's plaatsen!?



Wat heb je trouwens als "schap" ingemetst? Dat is nog mijn grootste kopzorg. Allez, het gezaag van dievannons als ik weer met een koffer vol geuze thuiskom even uitgezonderd.



Jimbo

(heeft grootse plannen; en een grote kelder)[/quote]



Bekijk bijlage 7922

Niks ingemetst als schap, gewoon geboord.
 

Bijlagen

  • DVC00523.JPG
    DVC00523.JPG
    25,3 KB · Weergaven: 0
Lid geworden
17 okt 2006
Berichten
1.387
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ah op die manier. Ge hebt dus echte gewelven gemetst over de ganse diepte (zoals het eigenlijk hoort), en die van boven ge-egaliseerd met mortel. Dan is een ingemetst schap inderdaad niet meer nodig (allez ja ge kunt idd nog altijd tussenschabben “inboren”, maar ook dan: welk materiaal voor de legplank?).



Ik ging uit van een ‘fake’ boogje (dat doen de meesten), halfsteens, en dan een of ander hardboard daarachter ingemetst als eigenlijk “gewelf”. Ik zou daar dan wel weer veel te ver in gaan door dat dan ook nog effectief te “vloeren” (allez, betegelen) met wit-zwarte of rood-zwarte dambordjes van pakweg 5x5cm. Onder 45 graden. Zucht.



Het wordt eigenlijk nog erger want ik wil de mogelijkheid om sommige nissen hermetisch af te kunnen sluiten achter glas, om de “biersouveniers” stofvrij te kunnen stallen. Uiteraard met geintegreerde verlichting en als het even kan een spiegel tegen de achterwand. Dubbele zucht.



Zoals gezegd, grootse plannen, maar in realiteit ben ik al blij als ik gewoon ene keer per maand de ramen gelapt krijg :) Ooit... ooit komt ’t er van. Hopelijk is alcohol nog legaal tegen dan.



Merci voor de foto en de inspiratie, in alle geval.



En trouwens, wijn zit toch in kartonnen dozen dus die kan ik zo ook wel stapelen.



Jimbo

(maakt dezelfde bedenking over de het stapelen van bakken bier)
 

Marburg

Zeer gewaardeerd lid
Forumleiding
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
5.516
Waarderingsscore
250
Punten
83
Neen, uw wijn kunt ge niet in kartonnen dozen stapelen, want wijn moet liggen! Anders gaat 'm binnen de kortste keren naar de jenollen doorheen de kurk.
 
Lid geworden
17 okt 2006
Berichten
1.387
Waarderingsscore
0
Punten
0
Marburg;1855175 wrote:
Neen, uw wijn kunt ge niet in kartonnen dozen stapelen, want wijn moet liggen! Anders gaat 'm binnen de kortste keren naar de jenollen doorheen de kurk.

Zeg knuppel, ik bedoelde niet dit (Hoewel je die dozen natuurlijk ook gewoon op hun zij kan leggen):





Maar wel dit:





Om te insinueren dat ik geen hol van wijn ken, als het maar veel is. Iets waar ik overigens geen moeite voor moet doen omdat ik geen hol van wijn ken. Zo denk ik nog altijd dat Chateau Briand en Cote a l’Os wijndomeinen zijn.



I must be doing something wrong want het is meestal pas tegen de vrijdag dat ik mijn moppen moet uitleggen.... Alsof het zo nog niet tenenkrullend genoeg was.



Er valt trouwens nog een (kurk)boom op te zetten over de noodzaak om gekurkte flessen neer te leggen, aangezien de meeste “echte” kurken tegenwoordig ook al kunstmatig zijn gecompresseerd (met lijmstoffen?) voor botteling, en aldus gegarandeerd luchtdicht zijn. Desalniettemin leg ik mijn flessen (bier, weliswaar) effenaf nog altijd plat omdat dat er veel cooler uitziet, en ook omdat ik er met mijn zatte botten zo veel minder omstoot. Je zorgt zo bovendien voor een groter contactoppervlak tussen de vloeistof en de luchtbel, wat de veroudering (van bier) ten goede zou komen. Dat vind ik dan wel weer een beetje kwatsj omdat de druk van de luchtbel evenredig afneemt, maar vooral omdat ge toch iets moet hebben om aan den toog over te kunnen zeveren te midden van tooghangers die net als ik vinden dat voetbal iets is voor jeanetten met witte Porsche Caymans én die al te lang getrouwd zijn om nog zinvol te kunnen meespreken over de tetten van pakweg Marie Vinck.



Jimbo

(voegt schaamteloos “jenollen” toe aan zijn vocabularium)
 

dim

Lid
Lid geworden
29 jul 2006
Berichten
876
Waarderingsscore
0
Punten
16
Jimbo;1855305 wrote:
Zo denk ik nog altijd dat Chateau Briand en Cote a l’Os wijndomeinen zijn.





en das ni ver rijden, 't zuiden van Aalst, waar de zon altijd schijnt; handig!
 

Marburg

Zeer gewaardeerd lid
Forumleiding
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
5.516
Waarderingsscore
250
Punten
83
Jimbo;1855305 wrote:
Marburg;1855175 wrote:
Neen, uw wijn kunt ge niet in kartonnen dozen stapelen, want wijn moet liggen! Anders gaat 'm binnen de kortste keren naar de jenollen doorheen de kurk.

Zeg knuppel, ik bedoelde niet dit (Hoewel je die dozen natuurlijk ook gewoon op hun zij kan leggen):





Maar wel dit:





Om te insinueren dat ik geen hol van wijn ken, als het maar veel is. Iets waar ik overigens geen moeite voor moet doen omdat ik geen hol van wijn ken. Zo denk ik nog altijd dat Chateau Briand en Cote a l’Os wijndomeinen zijn.



I must be doing something wrong want het is meestal pas tegen de vrijdag dat ik mijn moppen moet uitleggen.... Alsof het zo nog niet tenenkrullend genoeg was.



Er valt trouwens nog een (kurk)boom op te zetten over de noodzaak om gekurkte flessen neer te leggen, aangezien de meeste “echte” kurken tegenwoordig ook al kunstmatig zijn gecompresseerd (met lijmstoffen?) voor botteling, en aldus gegarandeerd luchtdicht zijn. Desalniettemin leg ik mijn flessen (bier, weliswaar) effenaf nog altijd plat omdat dat er veel cooler uitziet, en ook omdat ik er met mijn zatte botten zo veel minder omstoot. Je zorgt zo bovendien voor een groter contactoppervlak tussen de vloeistof en de luchtbel, wat de veroudering (van bier) ten goede zou komen. Dat vind ik dan wel weer een beetje kwatsj omdat de druk van de luchtbel evenredig afneemt, maar vooral omdat ge toch iets moet hebben om aan den toog over te kunnen zeveren te midden van tooghangers die net als ik vinden dat voetbal iets is voor jeanetten met witte Porsche Caymans én die al te lang getrouwd zijn om nog zinvol te kunnen meespreken over de tetten van pakweg Marie Vinck.



Jimbo

(voegt schaamteloos “jenollen” toe aan zijn vocabularium)





Hmm, het enige dat ik hieruit onthoud zijn precies de tetten van Marie Vinck.
 

Marburg

Zeer gewaardeerd lid
Forumleiding
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
5.516
Waarderingsscore
250
Punten
83
In combinatie met:



Jimbo;1855038 wrote:
[

Zoude gij eens niet als de wiedeweerga foto's plaatsen!?
 
Lid geworden
17 okt 2006
Berichten
1.387
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ge wilt dus foto’s van de tetten van MV? Ik kan het je niet kwalijk nemen. Er is trouwens wel meer dat ik zou willen van de tetten van MV. Honing zou daarbij niet infrequent een hoofdrol spelen.



Desalniettemin zie ik mij genoodzaakt om te citeren uit het forumreglement (dan is dat ook eens gelezen):

forumregels wrote:
Verder is het verboden kwetsende, obscene, vulgaire, lasterlijke, haatdragende, bedreigende, racistische, seksueel-georiënteerde of andere inhoud te plaatsen.



Ik zal je dus moeten doorverwijzen naar gespecialiseerde websites, zoals... euh... zoals.... euh. Awel ja, dinges eh...



Het was wel een hele geruststelling om vast te stellen dat inhoud op het forum plaatsen òòk verboden is. Daar heb ik me nl nog nooit aan bezondigd. Ik ga ook proberen om dat zo te houden.



Jimbo

(moet de regels over off-topic in off-topic wel nog eens herbekijken)
 
Lid geworden
7 okt 2012
Berichten
2.037
Waarderingsscore
0
Punten
0
hoewel het doorverwijzen naar of plaatsen van links naar dergelijke sites misschien een gunstig effect zou hebben om niet meer topics te starten zoals voor mannen alleen of toon uw vrouw :)

Anders samenzetten in bvb "aftrekposten in huis" om bouw gerelateerd te blijven
 

deftone82

Zeer Actief lid
Lid geworden
2 jun 2010
Berichten
1.024
Waarderingsscore
0
Punten
36
Bart G wrote:
In Oger heb je trouwens http://www.champagne-milan.com/index.php waar je een mooi bezoek aan de caves kunt brengen. De champagne is er lekker, maar duurder.

Hier zijn wij enkele jaren geleden ook gestopt. Inderdaad wel doe moeite. De schoonzoon van de familie is trouwens sportvliegtuigpiloot. Daar hebben we toen twee toertjes mee gedaan op het lokale vliegveld! Zeer leuke belevenis!



Pommerie was inderdaad ook de moeite, maar Moët et Chandon niet vergeten.

En doe zeker Epernay aan!



ps: dichter bij huis is de blauwe van Genoelselderen een absolute aanrader voor je wijnkelder!
 
Lid geworden
3 nov 2009
Berichten
2.030
Waarderingsscore
1
Punten
0
dim;1852264 wrote:
Tof, die biologische LePlan-Vermeersch, nog niet gedronken. Ben wel erg benieuwd naar uw relaas achteraf ;) Altijd curieus wat er achter dat soort 'moderne' etiketten zit. Goede info op de 'technische' fiches btw. Leuke prijzen waar ze mee gaan lopen!

Ons bezoekje is zeer goed meegevallen. Vriendelijke ontvangst door de vrouw van ex-GT piloot Dirk Vermeersch. Het minste wat je kan zeggen is dat de man een verhaal heeft én het talent om dit middels de juiste marketing te verkopen. Hij ontwerpt alle etiketten en dergelijke zelf. Men was trouwens zeer gul in de proeverij, als je wou liep je echt zigzaggend buiten ;).



Leuk verhaaltje was hoe zijn GT-A wijn ontstaan is. Zijn Grand Terroir wijnen dragen de eerste letter van de druif. Als racepiloot kon een GTA natuurlijk niet ontbreken. Dus is hij in de buurt op zoek gegaan naar een wijngaard met een druif die begon met de letter A. Zo is hij terechtgekomen bij de Aramon druif.



Ook had hij een limited edition van zijn GT-S wijn in magnum. Gebotteld als eerbetoon aan de P1 designed bij Paul Howse. Deze heeft op zijn beurt het etiket ontworpen met daarop de Eau Rouge-Raidillon van Spa-Francorchamps.



De wijn zelf dan: die is uitstekend.

De basiswijnen waren ongeveer 6 € de fles en zeker correct. We hebben een kistje witte mee.

Daarnaast vond ik de GT-A zeker een aanrader. De GT-V (witte viognier) was ook zeer goed. Beide wijnen kosten 12 € zonder korting. Naast twee magnums GT-S hebben we ten slotte nog een kistje GT-X mee. Zeker niet goedkoop (20 € de fles), maar wel een beest van een wijn ;) Waar de andere GT wijnen gemaakt zijn van één druivensoort, is de GT-X elk jaar anders. Er wordt een blend gemaakt van de tien beste vaten.



De meeste rode wijnen hebben wel een mooi alcoholpercentage van 16% (druiven blijven langer hangen) en kunnen in principe direct gedronken worden. Dat vind ik wel een pluspunt, ik heb een paar rode bourgognes liggen van 2010 en die zijn nog heel gesloten. Het ligt niet zo in onze aard om wijnen drie jaar of langer te moeten houden vooraleer hij gedronken kan worden :).



Wel een serieuze domper was bij thuiskomst de ontdekking dat onze kelder onder water stond. Het had de dag van ons vertrek blijkbaar zwaar gestormd en het water was via de verluchtingsgaten naar binnen gestroomd (we hebben dat nog al één keer voor gehad). Onze buren die de woning in de gaten hielden, waren niet in de kelder geweest en hadden dus al die tijd niets gezien. Los van de opkuis (twee uur met een dweil al het water oppakken) stond er al mega veel schimmel op alles, mee het gevolg van de lege bierflesjes neem ik aan, op alle randjes stond een dikke witte schimmel. En een doordringende geur van rot karton (ik bewaar(de) mijn geuze rechtopstaand in kartonnen dozen op de grond). Op al de kurken en etiketten van mijn geuzes stond schimmel alsook op sommige van mijn wijnen. Ik hoop echt dat er geen blijvende schade is.
 

dim

Lid
Lid geworden
29 jul 2006
Berichten
876
Waarderingsscore
0
Punten
16
toffe feedback Bart! Merci daarvoor, ge hebt me echt benieuwd gemaakt! 'k ga het op mijn to do list zetten ;-)

Echt jammer van uw kelder daar :-( Hoop mee met u dat alles ok blijkt achteraf....
 
Lid geworden
17 okt 2006
Berichten
1.387
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bart G;1856876 wrote:
dim;1852264 wrote:
Tof, die biologische LePlan-Vermeersch,

...Ons bezoekje is zeer goed meegevallen....

Miljaarde, ge zat dus op een uurtje van het door mij al eerder – volledig terecht – bewierrookte Domain du Rieu Frais in St. Jalle. Wint wel eens prijzen op zeer regelmatige basis (nuja, welk Frans domein doet dat niet in de Franse gidsen), is eveneens biologisch (zal me aan mijn reet roesten, daar niet van), maar heeft vooral uberlekkere wijn aan belachelijk schappelijke prijzen. Hun kuvees zijn uiteraard te verkiezen (Alexandre, Benjamin,...), maar ook hun gewone gamma kan naast de grote broers uit de naburige enclaves...



Ze zijn zo heb ik gemerkt ook bijzonder goed houdbaar (vooral de Chardonnay). Ik heb dat vastgesteld niet omdat ik te traag drink (mijn vrouw zou rollend over de grond lachen moest ik dat luidop verklaren terwijl ze mij kan horen), maar wel omdat ik altijd te veel koop.



Blijf op de weg terug wel niet te lang plakken aan de poort van die nudistencamping langs den D108. Want daar is toch niets te zien. Allez, van horen zeggen eh want ik rij altijd via Nyons. Zo weet ik dus ook niet dat die kampeerders – die dus zonder badkledij op vakantie gaan - altijd aan’t zwemmen zijn in den Ouveze vlak bij de chapelle de Saint-Marin. En ik heb al helemaal geen idee van het feit dat Google met zijn streetview in de herfst is langsgereden en dat het toen blijkbaar te koud was voor pootjebaden. Maar ik dwaal weer af.



Voor champagne kunt ge trouwens niet beter gesteld zijn dan met Forget-Chemin. Vergeet echter de kans om die in Belgie te vinden (zij die hier wel in geslaagd zijn: zoude gellie nie ne keer zeggen waar!?).



Jimbo

(heeft opeens zin in perziken)
 
Lid geworden
17 okt 2006
Berichten
1.387
Waarderingsscore
0
Punten
0
PS: Ik heb van jaren leeggoed van bier in de kelder liggen (ik weiger gezegd te hebben een luiwammes te zijn). Daar komt botweg geen schimmel op omdat ik alle flesjes spoel alvorens ze naar beneden te zeulen, net omdat ik weet dat mijn leeggoed lang blijft liggen.



We hebben het dan uiteraard nie over lege bakken Jupiler (die komen hier niet in huis, of het moest zijn in het kader van een weddenschap waar de tegenprestatie iets met honing en de tetten van MV belooft, met als bijkomende voorwaarde dat de bak niet op voorhand moet opgedronken worden). We hebben het dan over proevertjes waarvan het leeggoed alleen geaccepteerd wordt in de speciaalzaken (Marlou, Willems, Holemans,...) en daar kom ik nu niet bepaald vaak langs. Ook al omdat ik altijd te veel koop en dus doorgaans enige tijd niet droog sta.
 
Lid geworden
3 nov 2009
Berichten
2.030
Waarderingsscore
1
Punten
0
Miljaarde (sic.) Jimbo, dat kon je wel wat vroeger gezegd hebben. Want ook wij rijden altijd (enfin die twee weken toch) via Nyons en durven wel eens zedig een dam op te werpen in de Ouveze.



En flesjes uitspoelen is al meermaals een breuklijn gebleken in onze relatie. Ondergetekende heeft ook de gewoonte om vooraleer het leeggoed terug in de overeenstemmende bak te plaatsen de flesjes netjes uit te spoelen (gewoonte dateert van onze rijhuizenperiode zonder berging). Mijn knappe wederhelft daarentegen ...

Evenwel tot op heden bleek dit geen probleem gezien het gezonde kelderklimaat enerzijds en mijn adequaat stockbeheer anderzijds, hetwelke op basis van het FIFO principe gebeurt en driewekelijks door onderge-tekende ge-inventariseerd en ge-exporteerd wordt.
 
Lid geworden
17 okt 2006
Berichten
1.387
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bart G;1857180 wrote:
Miljaarde (sic.) Jimbo, dat kon je wel wat vroeger gezegd hebben.

Jamma, dat heb ik toch gedaan... :(



Bart G;1857180 wrote:
En flesjes uitspoelen is al meermaals een breuklijn gebleken in onze relatie.

Ik citeer dievannons als ik weer eens sta te spoelen: “Gij zijt zot jom”.



Graag geef ik ook nog even mee dat “ah ja anders was ik nooit met jou getrouwd” niét het gepaste antwoord is op die mededeling.



Wat je stockbeheer betreft, en wetende (enfin, hopende) dat ge er eigenlijk mee aan’t zwanzen zijt, toch nog even dit: http://www.cellarhq.com/



Verslavend, wat ik je brom. Nu nog de Jupiler vinden in hun database.



Jimbo

(heeft niet toevallig een volledig ingericht tuinhuis met slaapgelegenheid)
 
Lid geworden
30 jan 2014
Berichten
4
Waarderingsscore
0
Punten
0
Voor het maken van je wijnkelder kan ik niet veel info geven, maar voor de wijn die erin kan heb ik een goed adres.

Ga zeker eens kijken naar de website van decuyperdannyenzoon.be en klik door naar de wijnhoeve.

Deze mensen verkopen alle soorten wijnen en likeuren van Zuid-Afrika.

Ook worden er geschenkverpakkingen gemaakt voor alle gelegenheden. Je kan deze aanpassen naar eigen smaak en budget.
 
Lid geworden
6 jul 2007
Berichten
10.614
Waarderingsscore
0
Punten
0
Dit is geen forum om gratis reclame te maken voor je eigen zaak.

Modjes??
 

PJ2

Lid geworden
19 jun 2011
Berichten
51
Waarderingsscore
0
Punten
0
Zitten hier wijnliefhebbers?



Ik ken er niet zo veel van en drink dus wat ik graag drink. Uitsluitend rood: Spaanse, Italiaanse en nieuwe wereldwijnen. Eigenlijk alles behalve de "bekende" Franse wijnen dus, gezien daar prijs-kwaliteit meestal niets denderend is in te vinden. Meestal zoek ik in de €3-€12 range.



Wat drinken jullie graag? En waar koop je?
 
Bovenaan