Mazout vervangen door aardgas (al aanwezig): wat mogen wij verwachten?

Lid geworden
1 dec 2013
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
Dag forum,Dit is onze huidige situatie:

* Woning van >50 jaar oud.

* Centrale verwarming.

* Brander op mazout, leeftijd onbekend maar misschien al >20 jaar.

* Ondergrondse mazout in de achtertuin. Ik denk 3000 liter.

* Aardgas in de keuken, uitsluitend voor koken.

* Warm water in de keuken met elektrische boiler onder het aanrecht.

* Badkamer (1e verdieping) heeft warm water van een boiler op aardgas op de zolder. 5 jaar oud.Dit is de situatie waar we naartoe willen:

* Mazout vervangen door aardgas

* Mazouttank in de tuin ofwel uitgraven ofwel dichtstorten. Uitgraven met een kraan is onmogelijk. Ook al is er tussen de straat en onze tuin maar 1 andere tuin, onze buurman gaat dat nooit toestaan.

* Aardgasleiding in de keuken doortrekken naar achter en waarschijnlijk ook diameter vergroten.

* Nog onbekend: warm water in de keuken. De huidige kraan is aan weerszijden van de muur waartegen de verwarmingsinstallatie zou komen, op 1.5m. Als er mogelijkheden bestaan voor onmiddellijk warm water, dan graag. Anders houden we wel het gebruikscomfort van de huidige elektrische boiler.

* Ik zou ook rekening willen houden met een eventuele verbouwing ooit, waarbij onze achterbouw (keuken + stalletje waar nu verwarming staat) wordt afgebroken en opnieuw gebouwd. Eventueel zou er dan een douche komen, dus ook warm water nodig.De vragen waar wij nu mee zitten:

* Aan welk bedrag moeten wij ons verwachten dat wij vooraf gaan moeten betalen, dus zonder rekening te houden met eventuele premies die we pas een jaar na datum gaan krijgen. premiezoeker.be is mij bekend.

* Is dat iets waarvoor mensen courant naar hun bank gaan om te lenen, of is het de gewoonte dat men daar eerst voor spaart? Ga er gemakshalve maar van uit dat wij momenteel geen eigen middelen hebben om dit project te financieren.

Verdere vragen worden nog wel aangevuld in deze topic naar gelang we er op komen.
 

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
13.129
Waarderingsscore
562
Punten
113
Als je puur alleen de ketel vervangt en je tank moet opvullen ben je ongeveer 5a6 duizend Euro kwijt.

Persoonlijk zou ik daar eerst voor sparen als de oude ketel nog goed functioneert.

Misschien gelijktijdig met de toekomstige verbouwing uit laten voeren?
 
Lid geworden
1 dec 2013
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
Dat is net het probleem: de oude ketel begint te haperen en kan ieder moment volledig de geest geven. Ik heb er gewoon geen vertrouwen meer in.

De mogelijke verbouwing is misschien maar over 5 of 10 jaar. Het zou een mirakel zijn als deze ketel de winter overleeft.
 

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
13.129
Waarderingsscore
562
Punten
113
Dan is ervoor sparen toch geen optie, maar je begint er wel over?Ketel in de winterperiode vervangen lijkt mij ook niet handig trouwens.
 
Lid geworden
8 dec 2008
Berichten
2.723
Waarderingsscore
1
Punten
0
A en A;1889838 wrote:
Dat is net het probleem: de oude ketel begint te haperen en kan ieder moment volledig de geest geven. Ik heb er gewoon geen vertrouwen meer in.

De mogelijke verbouwing is misschien maar over 5 of 10 jaar. Het zou een mirakel zijn als deze ketel de winter overleeft.Hoe hapert die dan? Is er nog onderhoud gebeurd op de ketel?
 
Lid geworden
1 dec 2013
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ja er gebeurt ieder jaar onderhoud op (nazicht en kuisen) en ieder jaar opnieuw zeggen ze ons dat de brander veel te oud is.@Janus Wago: tja...
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
A en A;1889849 wrote:
Ja er gebeurt ieder jaar onderhoud op (nazicht en kuisen) en ieder jaar opnieuw zeggen ze ons dat de brander veel te oud is."Ze" hebben blijkbaar een goed werkende commerciele drang.Over t laatst ook zo ne chauffagevijzer tegengekomen: Overal nieuwe gasketels gaan prediken, maar kan nog niet eens uitmaken of het lek in de boiler of in de leidingen zit.

En als de aanvoer mazoutleiding bevrozen is (onbewust vandalisme door de huurder) rammelt hij zijn "te vervangen" lijstje af.Hopelijk is t bij u anders.
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
A en A;1889838 wrote:
de oude ketel begint te haperenWelk onderdeel van uw anders perfecte ketel moet vervangen worden?

Op hoeveel uur is dit onderdeel beschikbaar, wat is de prijs van het onderdeel en hoeveel uur is er werk aan?A en A;1889838 wrote:
... en kan ieder moment volledig de geest geven.

... Ik heb er gewoon geen vertrouwen meer in.

... Het zou een mirakel zijn als deze ketel de winter overleeft.Waarom toch deze soort zinnen gebruiken als het gaat over een technische installatie?
 
Lid geworden
1 dec 2013
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
0
De communicatiestijl van dit forum verrast mij een beetje.

Bon, de feiten zijn (en ik ben geen technische mens dus vergeef mij als ik verkeerde woorden gebruik):

* We wonen nu 6 jaar in deze woning en we beginnen stilaan al de kleine mankementjes echt wel te kennen (op alle vlakken, niet alleen de verwarming).

* De pomp heeft al een aantal keer kortsluiting gehad. Dat is hersteld, daar hebben we al een jaar geen last meer van.

* Met een volle tank van 3000 liter komen wij net geen jaar toe. Ik vind dat veel.

* Er is heel veel roet in de brander, zelfs na een onderhoud komt dat snel terug. Dat is iets dat visueel vast te stellen is en ook al ben ik niet technisch onderlegd, ik weet wel dat roet wijst op een onvolledige verbranding en dus een laag rendement.

* Heel de installatie ziet er gedateerd uit. Ik heb op Google Images gezocht op "mazoutbrander" en geen enkele foto leek in de verste verte op de installatie die wij hebben. De vorige eigenaar heeft ook begin jaren '80 de keuken vernieuwd (installatiebon daarvan gevonden in een schuif onder de oven) en ik vermoed dat de cv uit dezelfde periode is.

* Ketel, brander, dat zijn allemaal technische woorden voor mij, mijn excuses dat ik ze soms door elkaar haal. Net zoals ik me ook al lang niet meer boos maak als mensen het verschil niet kennen tussen het web en het internet.

* Alleen al om ecologische redenen lijkt het mij verantwoord om een installatie met 50% rendement (natte vinger) te vervangen door een met 95% rendement.

Met dank aan allen die een positieve inbreng gedaan hebben, wij hebben beslist om offertes te vragen en om daarna een rondje langs de banken te doen voor een lening.
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
A en A;1889920 wrote:
De communicatiestijl van dit forum verrast mij een beetje...De communicatiestijl van een bedrijf dat dmv een verkoper of technieker uw geld wil, is idd anders.
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
A en A;1889920 wrote:
* Met een volle tank van 3000 liter komen wij net geen jaar toe. Ik vind dat veel.

Je kan dat alleen veel of weinig vinden door het te vergelijken met een andere oplossing.Bijvoorbeeld: Met mazout en onze goede, maar slecht onderhouden ketel verstookte ik voor 3000 euro per jaar, achteraf verstook ik met onze splinternieuwe gasketel voor 2800 euro per jaar, joepie een verschil van 200 euro, na amper 35 jaar hebben we het verschil terugverdiend !A en A;1889920 wrote:
* Alleen al om ecologische redenen lijkt het mij verantwoord om een installatie met 50% rendement (natte vinger) te vervangen door een met 95% rendement.Help. Ma bon, succes met uw aankoop.
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.692
Waarderingsscore
14
Punten
38
A en A;1889920 wrote:
* Met een volle tank van 3000 liter komen wij net geen jaar toe. Ik vind dat veel.Goh, in een oude, niet zo goed geisoleerde woning met een oudere ketel, val ik niet achterover van een verbruik van 2000-2500 liter op een stookseizoen. Was bij ons ook zo voor de renovatie van onze mazoutketel.A en A;1889920 wrote:
* Er is heel veel roet in de brander, zelfs na een onderhoud komt dat snel terug. Dat is iets dat visueel vast te stellen is en ook al ben ik niet technisch onderlegd, ik weet wel dat roet wijst op een onvolledige verbranding en dus een laag rendement.Dat is voor mij een indicatie dat je loodgieter z'n werk niet goed doet. Een goed afgestelde ketel maakt veel minder roet aan dan een slecht afgestelde -- ik heb hier een prutser onze oude ketel zien afstellen en na een paar weken lag de ketel eruit omdat alles dichtzat onder het roet.Het kan zijn dat de brander dermate gedateerd is dat er geen goede balans in de inregeling te vinden is (ik ken de details ook niet maar je moet bij het afstellen een balans zoeken tussen de hoeveelheid zuurstof die overblijft na verbranding -- mag niet te laag zijn of je ketel gaat uit na een initieel vlammeke -- en dan de vuilheid van de verbranding, nl CO, roet, ...). Bij onze oude ketel was het inderdaad moeilijk nog binnen de reglementaire grenzen te blijven van O/CO/CO2 uitstoot. Maar als dat het geval is, moet je loodgieter je hier op wijzen.Los daarvan, in de meeste ketels kan je de brander vervangen; in een mazoutketel heb je een stookelement (een grote, massieve blok die opwarmt en die de warmte doorgeeft aan het water in je leidingen) en dan de brander die de mazout doet ontvlammen. Het is vaak de brander die versleten is... Merk op: de brander vervangen is goedkoper dan de hele ketel, maar het stookelement heeft ook slechts een beperkte levensduur (mazoutuitlaatgassen zijn zuurderig en maken het stookelement kapot).A en A;1889920 wrote:
* Alleen al om ecologische redenen lijkt het mij verantwoord om een installatie met 50% rendement (natte vinger) te vervangen door een met 95% rendement.In onze woning heeft de vervanging van de 25 jaar oude ketel naar een nieuwe stookoliecondensatieketel (kwa rendement zelfs nog iets minder dan een gasketel) een besparing van +- 700 liter mazout per jaar opgebracht, waardoor we nu rond de 1400-1500 liter per jaar nodig hebben ipv 2200-2300 liter.Het is niet voor niets dat na het isoleren van het dak, het vervangen van een oude stookolieketel door een HR+ ketel of condensatieketel de meest kostenefficiente energiebesparende maatregel is.A en A;1889920 wrote:
Met dank aan allen die een positieve inbreng gedaan hebben, wij hebben beslist om offertes te vragen en om daarna een rondje langs de banken te doen voor een lening.Nog tips:

  • Elektrische boiler buitensmijten! Je kan pas geloven hoe een verkwisting het is als je het zelf ziet... Bij onze ketelrenovatie zijn we van elektrische boiler naar boiler op de mazoutketel gegaan; ons elektriciteitsverbruik is prompt met +- 2000 kWh per jaar teruggevallen (dus kostprijs +- 400 euro). Ons mazoutverbruik is ook enkel gedaald zoals hierboven aangegeven (die 700 liter besparing is inclusief mazout voor het warm water, dus enkel de ketel vervangen zal eerder genre 1000 liter besparing geweest zijn).
  • Vergeet niet alle details rond de gasaansluiting te regelen... dat kan ook een paar weken duren, en met de aankomende koude zou het wel eens kunnen dat het moeilijker is je aan te sluiten (bevroren ondergrond), ...


    Edit: na jeter z'n post hieronder zie ik nu dat je al aardgas hebt -> opmerking niet relevant dus.

  • Je bent eigenlijk te laat om deze winter nog de vervanging te doen... loodgieters zitten in de periode november-februari in de drukste periode die ze hebben kwa depannages, dus de kans dat je nu een goede offerte gaat krijgen voor de installatie van een nieuwe ketel (toch direct een dag of 4-5 werk) is klein. Het is beter zulke offertes in februari-maart op te vragen, als ze hun planning voor april-mei-juni (typisch maagdelijk wit na de winterperiode) graag opgevuld zien... Nu, als je graag met geld smijt, dan zullen ze het wel komen doen hoor...


Ik hoop dat je nu niet raprap gaat lenen voor je ketel te vervangen, je loodgieter zal je nog wel een paar maanden kunnen erdoor sleuren, zoek dan rustig, zonder de druk die er nu achter zit, een goede offerte en bekijk dan eventueel om het gefaseerd te implementeren. In de zomer is de kans toch reeel dat je een aantal weken/maanden zonder verwarming kan zitten...Succes ermee!
 
Lid geworden
31 mrt 2008
Berichten
3.738
Waarderingsscore
0
Punten
0
Je zegt dat je al aardgas hebt in huis? Voor het kookvuur en voor een boiler op de zolder?Waar hangt de gasmeter? Dus waar komt de hoofdleiding binnen in jouw woning?Want ik lees dat je spreekt over het doortrekken van de leiding van het kookvuur. Maar dat is niet noodzakelijk zomaar mogelijk en misschien ook helemaal niet de oplossing die de installateur zou kiezen.Maar het feit dat je al een aardgasaansluiting hebt, is uiteraard een complicatie minder... je bent dan maar van 1 installateur afhankelijk om de hele klus te klaren.En die mazouttank, die kan ook gewoon blijven zitten en gevuld worden met (wit) zand.
 
Lid geworden
27 mrt 2006
Berichten
652
Waarderingsscore
0
Punten
0
=En die mazouttank, die kan ook gewoon blijven zitten en gevuld worden met (wit) zand.=dit klopt niet meen ik te weten,moet dat geen erkend bedrijf doen
 
Lid geworden
31 mrt 2008
Berichten
3.738
Waarderingsscore
0
Punten
0
marcelvm;1889995 wrote:
=En die mazouttank, die kan ook gewoon blijven zitten en gevuld worden met (wit) zand.=dit klopt niet meen ik te weten,moet dat geen erkend bedrijf doen

Wat klopt er niet? Ik zeg toch niet dat je dat zelf mag doen of zo?

Het enige wat ik zeg is dat je die tank niet moet uitgraven. Ze mag in de grond blijven.

Voor de volledigheid:

Ja, door een erkend bedrijf laten doen, die jouw een attest bezorgd van wat er met die tank gebeurd is. (en dat erkende bedrijf kan eventueel restje mazout ook uit de tank halen)
 
Lid geworden
27 mrt 2006
Berichten
652
Waarderingsscore
0
Punten
0
ik heb een buur zijn tank uit zijn tuin zien ophalen was redelijk rap gebeuurd

hij had twee pikkels gemaakt daar een balk over en met een catrol er uit getild

heeft ze in stukken gezaagd en naar de ijzermachant gedaan,maar of dat mag weet ik niet
 
Lid geworden
28 nov 2010
Berichten
196
Waarderingsscore
0
Punten
0
Is je ton in een slechte staat?

Ik zou de ketel vervangen door een (condensatie) mazoutketel.Ok mazout is niet meer (veel) goedkoper dan aardgas, maar op lange termijn, als je je ton niet moet vervangen zou ik dat toch overwegen!
 
Bovenaan