Laadunit houtkachel - verwarmingsinstallatie

knessel

Zeer Actief lid
Lid geworden
8 jul 2006
Berichten
1.309
Waarderingsscore
93
Punten
48
dit wordt gebruikt op een houtketel. Als de ketel begint te stoken, is het de bedoeling dat het ketelwater zo snel mogelijk heet is. Daarom zal hij via deze laadeenheid het warme water niet in het circuit sturen maar direct terug naar de ketel, tot deze op temperatuur is. Pas dan geeft de laadeenheid zijn warm water vrij voor het circuit, of om een buffer te verwarmen. Voor een mazoutketel lijkt dit niet opportuun, omdat hij veel sneller op temperatuur staat.
 
Lid geworden
9 jan 2007
Berichten
1.135
Waarderingsscore
0
Punten
0
Is inderdaad een apparaat dat bij houtverbranding gebruikt wordt, omdat je daar de vlam niet teveel mag afkoelen, anders krijg je heel snel vervuiling van verbrandingsruimte/ruitje/schouw en afzetting van roet (creosoot) dat zich ook vastzet op de warmtewisselaar waardoor diens efficiëntie serieus achteruitgaat.

De Nederlandstalige (?) term "laadunit" zegt eigenlijk niet veel, in het Duits noemen ze zo'n ding Rücklauftemperaturanhebung : dient dus om de temperatuur van de terugloop (retour) zo snel mogelijk tot minstens 55° te brengen, waardoor de vlamtemperatuur niet meer nadelig beïnvloed wordt en er steeds een efficiënte en propere verbranding mogelijk blijft.
 
Bovenaan