Kleine gaatjes in voegen (na meer dan 3 jaar!)

clubje

Nieuw Lid
Lid geworden
17 nov 2017
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
6
Dag allen,

onze nieuwbouwwoning is ondertussen meer dan 3 jaar in gebruik en nu plots duiken er minuscule gaatjes op in de voegen van onze keramische tegelvloer.

Opzoekingswerk (o.a. op dit forum) leerde mij dat dergelijke gaatjes meestal 'luchtbelletjes' zijn en dat dit meestal komt door het feit dat de tegelzetter het voegmiddel er te snel te nat en niet zorgvuldig genoeg heeft ingebracht. Echter, dit probleem (en die verklaring) is relevant als het probleem opduikt net na het vloeren.

Onze vloer is ondertussen 3 (!) jaar oud en die voegen zijn dus al 3 jaar "droog" en hard. Ik zie niet in hoe zo'n luchtbelletje dan plots na 3 jaar een gaatje kan maken. Het feit dat dit nu zo plots opduikt, na al die tijd, lijkt mij dat het probleem iets anders is dan? Er komen er ook alsmaar bij, langzaam maar zeker.

Het gaat om gaatjes met een diameter van een naald, sommige zijn iets breder en kun je een tandenstoker in steken. Ter info: de vloer werd gelegd in een zand-en mortelbed, en dus niet gelijmd.

Daarnaast zijn er ook op sommige voegen plots 'versteningen' opgekomen. Een extra laagje steen precies...moeilijk uit te leggen (zie foto). Het is mij echt een raadsel hoe er werkelijk uit het niets zo een verstening kan ontstaan. Dit komt weliswaar minder voor dan de gaatjes. Maar is wel ongeveer op hetzelfde moment beginnen voorkomen.

Zou het probleem vocht kunnen zijn? Ik zie niet in welke andere "kracht" dit kan veroorzaken.
Alvast bedankt voor uw inzichten!
 

Bijlagen

  • 1.jpg
    1.jpg
    265,5 KB · Weergaven: 44
  • 2.jpg
    2.jpg
    156,1 KB · Weergaven: 44

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
17.542
Waarderingsscore
4.482
Punten
113
voegen slijten, vloer "leeft" . Het is niet dat dat voor eeuwig perfect blijft. Kan dus zijn dat er een kleine bedekking was boven dat luchtbelletje dat nu weggesleten is.
En stukje eraf komt ook genoeg voor
 

jvd30

Gewaardeerd lid
Lid geworden
22 okt 2007
Berichten
2.520
Waarderingsscore
202
Punten
63
Vloerverwarming?
 

jvd30

Gewaardeerd lid
Lid geworden
22 okt 2007
Berichten
2.520
Waarderingsscore
202
Punten
63
ben geen specialist maar vermoed dat combinatie van smalle voegen en vloer die uitzet en krimpt door vloerverwarming daar wel mee te maken kunnen hebben.
 
Bovenaan