Keuzestress ventilatie: D, C of gewoon niks?

  • Tags energieverbruik raam ventilatie verwarming
  • Sylvain 12

    Actief Lid
    Lid geworden
    27 okt 2010
    Berichten
    899
    Waarderingsscore
    56
    Punten
    28
    We zijn van plan onze ramen te vervangen en tegenwoordig komt daar ook onmiddellijk het verhaal van ventilatie bij kijken. Ik heb me al suf geïnformeerd over alle types en soorten en ik weet dat theoretisch gezien D het beste is, maar is dat ook zo in mijn geval? Hier op het forum is men lovend over systeem D, maar in mijn omgeving kom ik letterlijk bijna uitsluitend mensen tegen die het systeem storend vinden wegens tocht onder de deuren, lawaai, kostprijs, onderhoud, etc... Deze leggen het systeem gewoon af. Anderzijds kom ik ook veel mensen tegen die in relatief jonge woningen wonen (15 jaar) en gewoon geen ventilatiesysteem hebben.

    Wij hebben een alleenstaande woning van 1980. Er is iemand gekomen om een offerte te maken voor een systeem D dat ik zelf zou plaatsen met ondersteuning, en dat zou op zo'n 7000 euro komen met boringen en dergelijke. De plaatsing zou zeer veel werk betekenen en ik heb een beetje het gevoel dat het overkill is voor ons huis. Het blijft een matig geïsoleerde woning (geen vloerisolatie, spouw van 6-7cm nageïsoleerd en dak is zo'n 14cm geïsoleerd, hierbij komen nog wel de ramen dan).

    In de winter zijn onze slaapkamers redelijk koud en onverwarmd. Als ik dan nog eens al mijn deuren moet inkorten, vraag ik mij af of er hier ook geen koude tochten zullen ontstaan en een bijhorend hoger gasverbruik.

    Toen dacht ik systeem C, maar daar lees ik soms klachten over lawaai en dergelijke van de roostertjes en ze zijn ook niet bepaald goedkoop, waardoor het systeem ook niet superveel goedkoper is dan een D. Zijn er hier mensen die wel tevreden zijn met hun C-systeem?

    Het strafste verhaal is dat van een collega die nogal milieubewust is en bij haar verbouwingen hierop de architect heeft geselecteerd. Ze zijn een kinderloos koppel en de architect had gezegd dat ventilatie in se overbodig is omdat ze maar met twee zijn en de ruimtes beperkt. Gewoon luchten met ramen was voldoende en aangezien ze geen bouwvergunning nodig hadden was ventilatie niet verplicht.

    Ik weet eerlijk gezegd niet meer goed wat te doen. Een optie die ik overweeg is gewoon ramen te steken, alles goed te isoleren en kijken of het problemen geeft door te meten met een vochtmeter en CO2 meter. Mocht het problemen geven, steek ik alsnog een ventilatiesysteem, desnoods met ventilatieroosters in de rolluikkasten.

    advies?
     
    Wat betreft ventilatie:

    Neem ventilatie D en zeker geen C!

    Vrienden van mij kochten onlangs een woning, jaren 80.

    Nu stellen ze vast dat "zo'n hinderlijke spleten" boven de ramen zitten… . Ze willen die dichtmaken tegen de koude tocht en het lawaai. Ik heb hen uitgelegd dat dat niet gaat.
     
    Hier een D. Geen enkele last van tocht noch geluid.

    Enige dat wel zo is: je hebt de kost van de filters die je moet vervangen.
    Hier ook een D, super tevreden van. Geen tocht, geen lawaai.
    Ik heb hooikoorts, maar in de slechtste periode buiten heb ik er in huis helemaal geen last van. Dan pas besef je hoeveel 'vuil' die ventilatie tegenhoud.
    2x per jaar filters vervangen: kost 25 euro per keer.
    Na 3 maanden stofzuigen, net zoals Cookie zegt.
    1 keer per jaar haal ik de ventielen eens los en was ik ze af.

    Dus qua kost en onderhoud valt dat allemaal best mee.
    Op 5 jaar heb ik 318kWh elektriciteit verbruikt, maar (volgens de unit) 7113kWh verwarming vermeden.
    Je zou er qua energieverbruik dus op vooruit moeten gaan, en je binnenlucht is zuiverder.
     
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Terug
Bovenaan