Misschien toch een korte toelichting om de keuze voor TS te vergemakkelijken.
Het grote voordeel van kalk is dat het dampopen en capillair is. Dankzij die laatste eigenschap kan kalk nat worden op één plek maar opdrogen via een andere plek, de capillariteit zorgt voor het inwendige vochttransport.
Luchtkalk staat bovenaan in de rangschikking van dampopenheid en vochttransport, de (sterk) hydraulische kalk achteraan.
Hydraulische kalk kan je krijgen in verschillende gradaties NHL1 tot NHL5. NHL1 zit qua eigenschappen het dichtst tegen luchtkalk aan, NHL5 het verst. Een NHL-kalk bevat altijd een deel luchtkalk.
Tras is een buitenbeentje... door tras onder uw luchtkalk te mengen, krijgt die ook hydraulische eigenschappen.
Luchtkalk heeft vocht en lucht (CO2) nodig om uit te harden, voor 100% hydraulische kalk volstaat enkel water. De verschillende NHL-kalken zitten daar dus tussenin.
Hoe hydraulischer de kalk, hoe sneller die uithardt.
Luchtkalk kan je eeuwig bewaren onder water, hydraulische kalk kan je niet (lang) bewaren.
Toegepast op uw kelder
- Voor een kelder is die capillaire eigenschap mooi meegenomen als je op bepaalde plaatsen vochtvlekken hebt terwijl andere delen van de muur droog blijven, je krijgt zo sneller een geheel droge muur.
- Overdrijf je met de hydraulische eigenschappen, dan zal het vocht langer opgesloten zitten in de muur en zal het vocht zich in de muur kunnen verspreiden. In het aller slechtste geval kan dit dan weer leiden tot opstijgend vocht op het gelijkvloers (indien geen waterkering aanwezig).
- Gebruik je luchtkalk voor de onderhoudslagen, dan moet je u nooit zorgen te maken om de vochtregelende eigenschappen. Met hydraulische kalk moet je de totale laagdikte in het oog houden.
Advies
- Wil je opteren voor een hydraulische kalk, ga dan voor een NHL1 of 2. De NHL1 is vrij moeilijk te vinden (ben ik enkel tegengekomen bij Rewah).
- Als je echt geen NHL2 vindt, kan je nog een NHL3.5 nemen (eerder als noodgeval).
- Gebruik verder best luchtkalk voor de latere onderhoudslagen.