• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
  Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Joske - HOB HSB Sobere stijl (Z)LEW - Houtskelet

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Mijn bouwdagboek zal hoofdzakelijk hier komen.
1 maart 2014 :D Architecte heeft een paar tekeningetjes gemaakt van mijn hersenspinsels. :!:

Eerst effe veel nutteloze woordjes om het idee te schetsen.
- Bouwgrond is al een paar jaar aan t wachten. HOB afmetingen 12,06 m aan de straat en 75 m diep. Bouwen moet zo dicht mogelijk bij de straat, 2 bouwlagen, kroonlijsthoogte 6 m met een hellend dak van 40° en nog wat klein detailkes. Benedenverdieping mag 17 m diep zijn, 1ste verdiep 12 m diep en max 10 m breed.
- Buurman zijn huis staat er al.
- Aangezien ik autoliefhebber ben moet er zeker een onderkomen zijn voor de auto's (ik bezit momenteel een Peugeot 309 GTi16 restauratieproject en een Peugeot RCZ, kan mss nog ooit ander excotisch schoon bijkomen, maar eerst dit project).

Eerste doel was garage in de kelder en toegang langs achter, maar de bouwvoorschriften melden dat ik moet bouwen met zoveel mogelijk respect voor het relief. Garageingang langs achter naar de kelder zou zowat het tegenovergestelde betekenen.
Bouwgrond ligt in een "bult" en t hoogste punt ligt nog een paar meter verder dan t einde van de bouwlijn. Ik wist dat dit idee kwasie onhaalbaar was, maar toch effe meegegeven aan de architect, wie weet had zij daar een ander idee over.

Hieruit volgt dat er een losstaande garage/carport komt.
- Veel andere eisen had ik eigenlijk nog niet, keuken moest achteraan met vlotte toegang tot het terras en ik wou zo weinig mogelijk "kottekes".
- Initieel zou ik onder alles volledig afwerken en de boven verdieping, omdat ik nog alleen ben, later stap voor stap afwerken. Dit puntje zit in dit voorontwerp niet (komt misschien nog).
- uit vorig punt volgt dus dat er aan t eerste verdiep nog niet echt aandacht besteed is, komt nog (alles op zijne tijd).  :)

Straat ligt dus aan de onderkant van de tekeningskes en t Noorden ligt links onder in de hoek (alle eigenlijk ligt die ergens een stuk verder weg op de aardbol, maar de linksonderhoek wijst naar t Noorden).
Paar tekeningskes:
20140301_i_voorontw_001.jpg


20140301_i_voorontw_002.jpg


20140301_i_voorontw_003.jpg


20140301_i_voorontw_004.jpg


20140301_i_voorontw_005.jpg

Spuuw uw meningen maar eens. Ik sta er zo als eerder al geschreven alleen voor, net daarom is input van anderen voor mij bijna zo belangrijk als mijn eigen ideeen.
Ik overweeg elk idee, maar uiteindelijk ga ik toch mijn eigen weg.

Onpandige garage was in mijn eerste blik zoiets van ooh, fök da wil ik echt niet, maar de zotte ideeen van auto in de living komen op deze manier weer wel naar boven borrelen. Die muur gewoon weg en klaar. :cool::cool: 

In de berging zou een doesj komen en het wasmachine.

Muren tegen de buurman (rechtse kant dus) was het eerste idee om gewoon inbouwkasten te maken onder en boven (en dan boven geen dressing, en ook geen kasten op de slaapkamers, gewoon alles in de lange gang (lange gang komt van architecte, was ik zelf nooit opgekomen, maar t heeft wel iets).

Vide heb ik zelf ook niet voorgesteld, en lijkt op t eerste zicht "raar" hier, maar omdat er onder nergens deuren zijn zou het toch een meerwaarde kunnen worden om een bureau te maken.

Terras leek mij ook eerst raar, maar is uiteindelijk niet zo een gek idee om veel licht binnen te krijgen, en buiten toch een beetje 'prive' te zitten. Terras zou ook nog doorlopen achter het huis voor als er veel vrienden (die komen helpen) komen barbecueen. :D 

Zolder is nog zolder en blijft zo, t is zo al meer als groot genoeg.

Kelder zou ik toch graag ergens nog willen (in de grond waarschijnlijk) met toch een toegang naar buiten, idee is om water/elektriciteit/lucht/... allemaal in de kelder te steken.

Tot nu toe ben ik blij met de keuze van architect die ik gemaakt heb, ze heeft mijn ideeen echt wel heel ver toegepast. De meeste andere waar ik geweest ben om kennis te maken gaven mij een gevoel van zo maak ik altijd mijn inrichtingen en voor u zal ik wel een beetje "knutselen", maar veel zal t nie zijn. :?
Gevels en deuren enzo zijn nog vaag.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Maandag opnieuw naar de architect voor de laatste wijzigingen te overlopen. Ik denk dat we dan stillekes kunnen overgaan naar een definitiever ontwerp.

Ondertussen eerst rondje bankenbezoekjes ook al afgewerkt. De een liet de spierballen al wat meer rollen dan de ander. Sommigen waren zelfs zo eerlijk te zeggen dat "het inspanningenpotje" voor 2014 op was en dat ik in 2015 nog eens terug mocht komen. *smile*

En dan ga ik ook al wat aannemers beginnen contacteren. Liefst eentje die de skelet levert, en dat ik hem zelf mag/kan plaatsen.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Deze voormiddag bij mij architect langs geweest, en voor mij persoonlijk is dit er gewoon boenk op. Ik kan echt niks meer verzinnen om opmerkingen over te geven.

Nu is t alleen t uitzicht van de zijgevel nog kiezen.

plattegrondenF.jpg

Voor_Achter_Zij_AB.jpg
Voor_Achter_Snede_Zij_C.jpg
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Voor_Achter_Zij_AB.jpg
 

laserq

Lid
Lid geworden
23 feb 2014
Berichten
583
Waarderingsscore
3
Punten
18
ziet er goed uit.

is er ook ruimte voorzien op de 2e etage om daar later een kleine badkamer te maken? (want volgens mij heb je nu alleen badkamer bij de ouder slaapkamer als ik het goed zie?)

qua zij aanzicht zou mijn voorkeur uitgaan naar B.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Yep, "Zolder" is eigenlijk de ruimte voor een 2de badkamer te maken.

2de etage kan nog aan gesleuteld worden, maar ik ben voorlopig maar alleen, dus is die ruimte NU nog niet nodig.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Laatste details zijn besproken met de architect. Eind volgende week zou normaal de bouwvergunningsaanvraag de deur uit gaan.
T was mijn architect zijn eerste aanvraag die hem digitaal kon indienen.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
De plannen liggen klaar voor de bouwaanvraag in te dienen. Seffes nog een handtekeningske bij mijn buren gaan halen en dan kan alles morgen naar de gemeente. *biggrin*
 

Bijlagen

 • blad 01.pdf
  143 KB · Weergaven: 8
 • blad 02.pdf
  451,1 KB · Weergaven: 6
 • blad 03.pdf
  429,8 KB · Weergaven: 5

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
T is nie omdat ik op de ambtenarij moet wachten dat ik intussen geen info en offertes kan verzamelen.

Mijn nonkel werkt in de verwarming/ventilatie/sanitair sector. Vorige week eens langs geweest en mijn plannen aan hem voorgelegd om wat van zijn technische kennis te lenen.
Na wat cijferwerk is de "warmteverliesberekeningtercontrolevandeverkopers" gedaan en we komen uit op een totaal warmteverlies van ongeveer 5,5kW.

T ventilatie systeem hebben we ook al eens meer gedetaileerd bekeken, en omdat ik bij t ontwerp al een beetje aandacht had voor de technieken zit ik hier ook redelijk goed, alle 'natte' ruimtes liggen dicht bij elkaaren door de grote vide heb ik eigenlijk geen te gekke dingen moeten doen om de ventilatie in balans te krijgen. *smile*

Resultaat van de eerste EPB-schatting via energie-sparen.be viel mij ook nogal mee in positieve zin. Met een K-peil van 27 en een E-peil van 37 met alleen een warmtepomp lijkt mijn beslissing om nu met gezond boerenverstand te investeren in mijn bouwschil (een beetje ten koste van de finale afwerking, wat later nog altijd kan) te renderen. *smile*

Met de info die ik nu heb vergeleken zou ik een General Waterstage duo WCD08 + WOCD08RIY plaatsen voor verwarming een SSW en voor de ventilatie zou ik kiezen voor de Zehnder ComfoAir Q350. De intelligentie van mijn domoticasysteem zal 9/10 een CX9020 van Beckhoff worden.

Ramen en deuren, die offertes mag ik deze week overal gaan ophalen, als ik daar wat prijzen en extra info over heb kan ik die beslissing ook nemen, aannnemer voor mijn skelet zal tegen half april ook wel gekend zijn. Dan is t alleen nog ne grondwerker en dan kan t 'feest' beginnen. *biggrin*
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Bouwaanvraag is goedgekeurd. *biggrin*

De laatste 30 dagen wachten.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
T is nu echt begonnen. *biggrin*

1ste dag na t bouwverlof stond de grondwerker er met zijn graafmachine, ne regenput van 10000l, een infiltratieput van 3000l (al snap ik nog altijd nie waarom ik die moet steken, juist of die leemgrond hier water laat infiltreren *dash1* ) en een paar vrachtwagens om de uitgegraven grond af te voeren.

7u30:
8b_001.jpg


Gaatje voor de regenput
8b_003.jpg


Bovenhangede elektriciteitsdraden, ze zouden de rest van de dag voor sierlijke bewegingen van t graafmachine zorgen
8b_004.jpg

8b_014.jpg


Zicht vanop straat
8b_010.jpg


Zicht vanop t terras
8b_009.jpg
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Ik zal hier nog es iets posten. Echt veel leven is er in dit deel van t forum precies wel niet meer *unknw*

 

Mijne kruipkelder begint vorm te krijgen. Nog 2 dagen betonblokken gestructureerd stapelen en dan kunnen de welfsels komen. *smile*

8b_055.jpg


Fotodagboek: http://s612.photobucket.com/user/Joske_8b/library/
 

Bijlagen

 • 8b_055.JPG
  8b_055.JPG
  1,1 MB · Weergaven: 0

Mc Mudface

Actief Lid
Lid geworden
16 okt 2010
Berichten
736
Waarderingsscore
45
Punten
28
Ik vind dat nochtans nog altijd leuk om hier bouwverhalen te volgen. Kost mij minder moeite dan bouwblogs vind ik. Ik heb ook de indruk dat mijn bouwverhaaltopic wat minder bekeken wordt dan vroeger.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Ondertussen zijn de welfsels hier, en liggen de betonnetten ook al. Alle overbodige materialen vanachter mooi gestapelt zodat het een beetje overzichtelijk en ordelijk blijft. Werkt zoveel prettiger.

8b_083.jpg


8b_086.jpg


Nu alleen de druklaag nog, en dan is t aan de houtskeletbouwer.

Nu kan ik mij verder verdiepen in t tracé van mijn ventilatie, en mijn "home automation" verder uitwerken.
 

Bijlagen

 • 8b_083.JPG
  8b_083.JPG
  1,1 MB · Weergaven: 2
 • 8b_086.JPG
  8b_086.JPG
  1,1 MB · Weergaven: 2

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Yes, yes. T heeft een paar weken vertraging opgelopen, maar morgen komen de eerste panelen van mijn houtskelet.
Vandaag zijn ze de roofing komen branden en de muurplaten komen leggen. *smile*

Met een beetje geluk met t weer zijn we met kerstmis onder dak.

Eerte week januari komen de ramen en deuren.
 

laserq

Lid
Lid geworden
23 feb 2014
Berichten
583
Waarderingsscore
3
Punten
18
spannend! dat gaat dan best rap (maar daar is het dan ook houtskelet bouw voor :))
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Na 1,5 dag staat t gelijkvloers er.*smile*

8b_272.jpg
 

Bijlagen

 • 8b_272.JPG
  8b_272.JPG
  1,1 MB · Weergaven: 4

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Precies effe nie meer hier geweest. 

Reden: 
- Alles zelf doen = veel minder tijd voor andere dingen
- Problemen met t forum toen.

Zal een beetje kort samen vatten wat er gebeurd is (moet ook nog een paar maanden foto's op t internet zwieren ook)

Plaatsing van de ramen en luchtdichting (januari 2016)
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160114_Luchtdichting_1/8b_431.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160114_Luchtdichting_1/8b_436.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160114_Luchtdichting_1/8b_446.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160114_Luchtdichting_1/8b_442.jpg

Ventilatiebuizen (februari 2016)
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160229_Ventilatie/8b_569.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160229_Ventilatie/8b_577.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160229_Ventilatie/8b_581.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160229_Ventilatie/8b_588.jpg

Ventilatie verder afwerken, elektriciteit, en isolerern (maart 2016)
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160328_Technieken/8b_649.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160328_Technieken/8b_654.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160328_Technieken/8b_617.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160328_Technieken/8b_625.jpg

Leidingen, leidingspouw en isolatie van de leidingspouw (april 2016)
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160430_Varia/8b_668.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160430_Varia/8b_670.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160430_Varia/8b_681.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160430_Varia/8b_684.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160430_Varia/8b_686.jpg

Vloerisolatie, vloerverwarming en chappe (mei en juni 2016)
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160516_Vloerverwarming/8b_715.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160516_Vloerverwarming/8b_726.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160516_Vloerverwarming/8b_734.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160516_Vloerverwarming/8b_736.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160516_Vloerverwarming/8b_748.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160516_Vloerverwarming/8b_751.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160516_Vloerverwarming/8b_747.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160606_Chappe/8b_754.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160606_Chappe/8b_753.jpg

Gyproc en plafonds 
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160709_Gyproc_1/8b_792.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160709_Gyproc_1/8b_802.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160709_Gyproc_1/8b_805.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160709_Gyproc_1/8b_807.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160910_Gyproc_2/8b_829.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160910_Gyproc_2/8b_854.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/201610_Binnenafwerking/8b_894.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/201610_Binnenafwerking/8b_898.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/201610_Binnenafwerking/8b_884.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/201611_Plafonds/8b_907.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/201611_Plafonds/8b_916.jpg

Technieken (en toen was 2016 om)
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160709_Gyproc_1/8b_792.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160709_Gyproc_1/8b_802.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160709_Gyproc_1/8b_805.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160709_Gyproc_1/8b_807.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160910_Gyproc_2/8b_829.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20160910_Gyproc_2/8b_854.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/201610_Binnenafwerking/8b_894.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/201610_Binnenafwerking/8b_898.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/201610_Binnenafwerking/8b_884.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/201611_Plafonds/8b_907.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/201611_Plafonds/8b_916.jpg

En alle 3 mijn binnendeuren gehangen. 
biggrin.gif

http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20170122_Binnendeuren/8b_938.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20170122_Binnendeuren/8b_939.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt201/Joske_8b/20170122_Binnendeuren/8b_943.jpg

2017 is voor straks of morgen, die moet ik nog uploaden. 

Sinds april 2017 is het mijn thuis. :)
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan