• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
  Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Joske - HOB HSB Sobere stijl (Z)LEW - Houtskelet

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Mijn bouwdagboek zal hoofdzakelijk hier komen.
1 maart 2014 :D Architecte heeft een paar tekeningetjes gemaakt van mijn hersenspinsels. :!:

Eerst effe veel nutteloze woordjes om het idee te schetsen.
- Bouwgrond is al een paar jaar aan t wachten. HOB afmetingen 12,06 m aan de straat en 75 m diep. Bouwen moet zo dicht mogelijk bij de straat, 2 bouwlagen, kroonlijsthoogte 6 m met een hellend dak van 40° en nog wat klein detailkes. Benedenverdieping mag 17 m diep zijn, 1ste verdiep 12 m diep en max 10 m breed.
- Buurman zijn huis staat er al.
- Aangezien ik autoliefhebber ben moet er zeker een onderkomen zijn voor de auto's (ik bezit momenteel een Peugeot 309 GTi16 restauratieproject en een Peugeot RCZ, kan mss nog ooit ander excotisch schoon bijkomen, maar eerst dit project).

Eerste doel was garage in de kelder en toegang langs achter, maar de bouwvoorschriften melden dat ik moet bouwen met zoveel mogelijk respect voor het relief. Garageingang langs achter naar de kelder zou zowat het tegenovergestelde betekenen.
Bouwgrond ligt in een "bult" en t hoogste punt ligt nog een paar meter verder dan t einde van de bouwlijn. Ik wist dat dit idee kwasie onhaalbaar was, maar toch effe meegegeven aan de architect, wie weet had zij daar een ander idee over.

Hieruit volgt dat er een losstaande garage/carport komt.
- Veel andere eisen had ik eigenlijk nog niet, keuken moest achteraan met vlotte toegang tot het terras en ik wou zo weinig mogelijk "kottekes".
- Initieel zou ik onder alles volledig afwerken en de boven verdieping, omdat ik nog alleen ben, later stap voor stap afwerken. Dit puntje zit in dit voorontwerp niet (komt misschien nog).
- uit vorig punt volgt dus dat er aan t eerste verdiep nog niet echt aandacht besteed is, komt nog (alles op zijne tijd).  :)

Straat ligt dus aan de onderkant van de tekeningskes en t Noorden ligt links onder in de hoek (alle eigenlijk ligt die ergens een stuk verder weg op de aardbol, maar de linksonderhoek wijst naar t Noorden).
Paar tekeningskes:
20140301_i_voorontw_001.jpg


20140301_i_voorontw_002.jpg


20140301_i_voorontw_003.jpg


20140301_i_voorontw_004.jpg


20140301_i_voorontw_005.jpg

Spuuw uw meningen maar eens. Ik sta er zo als eerder al geschreven alleen voor, net daarom is input van anderen voor mij bijna zo belangrijk als mijn eigen ideeen.
Ik overweeg elk idee, maar uiteindelijk ga ik toch mijn eigen weg.

Onpandige garage was in mijn eerste blik zoiets van ooh, fök da wil ik echt niet, maar de zotte ideeen van auto in de living komen op deze manier weer wel naar boven borrelen. Die muur gewoon weg en klaar. :cool::cool: 

In de berging zou een doesj komen en het wasmachine.

Muren tegen de buurman (rechtse kant dus) was het eerste idee om gewoon inbouwkasten te maken onder en boven (en dan boven geen dressing, en ook geen kasten op de slaapkamers, gewoon alles in de lange gang (lange gang komt van architecte, was ik zelf nooit opgekomen, maar t heeft wel iets).

Vide heb ik zelf ook niet voorgesteld, en lijkt op t eerste zicht "raar" hier, maar omdat er onder nergens deuren zijn zou het toch een meerwaarde kunnen worden om een bureau te maken.

Terras leek mij ook eerst raar, maar is uiteindelijk niet zo een gek idee om veel licht binnen te krijgen, en buiten toch een beetje 'prive' te zitten. Terras zou ook nog doorlopen achter het huis voor als er veel vrienden (die komen helpen) komen barbecueen. :D 

Zolder is nog zolder en blijft zo, t is zo al meer als groot genoeg.

Kelder zou ik toch graag ergens nog willen (in de grond waarschijnlijk) met toch een toegang naar buiten, idee is om water/elektriciteit/lucht/... allemaal in de kelder te steken.

Tot nu toe ben ik blij met de keuze van architect die ik gemaakt heb, ze heeft mijn ideeen echt wel heel ver toegepast. De meeste andere waar ik geweest ben om kennis te maken gaven mij een gevoel van zo maak ik altijd mijn inrichtingen en voor u zal ik wel een beetje "knutselen", maar veel zal t nie zijn. :?
Gevels en deuren enzo zijn nog vaag.
 

JH

Lid geworden
16 nov 2007
Berichten
98
Waarderingsscore
0
Punten
0
Waarom die insprong aan de achterkant? je keuken wordt wel erg smal en je verliest teveel ruimte. Komt de compactheid van de woning ook niet ten goede.

succes met de plannen
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Eigenlijk heb ik die maat "350" aan de berging verkeerd gezet. Da moet eigenlijk "250" zijn, de helft van die blok hoort nog bij de keuken, en dan krijgt ge een keuken van 3,5m x 5m. :oops:Inham is een folieke van de architecte.
 
Lid geworden
21 jan 2011
Berichten
130
Waarderingsscore
1
Punten
0
Het grootste probleem dat ik heb met dit plan is:Je gebruikt de HOB open zijde maar voor

 • 1 raam: om naar je geparkeerde wagen te zitten kijken
 • Om je auto te parkeren
Een idee:
 • Gelijkvloers
  • Uitbouw (laatste 5 meter gelijkvloers)
   • Zetel + zithoek
   • Hier kan je eventueel opnieuw werken met inham (waarom niet langs open zijde?) om contact tussen eiland en tuin te vergroten
  • Volgende 5 meter
   • Eiland + eettafel + trap in vide
   • Vide:
    • Trek licht binnen met raam dat start boven zetel+eethoek (op 5 meter van achtergrens, dus 12m diep)
    • Trek licht binnen via zijraam (hoeft niet volledige hoogte owv privacy...)
    • Bureau in mezzanine op eerste verdieping
  • Volgende 7 meter
   • Inpandige garage + berging + inkom + wc
 • Eerste verdieping
  • Laatste 5 meter: vide
  • Volgende 3 meter: mezzanine met bureau
  • Volgende 4 meter: ouder slaapkamer + badkamer (boven berging)
  • Trap naar zolder
 • Zolder:
  • Niets, voorzie mogelijkheid om gemakkelijk 2 kinderkamers (+ badkamer) bij te maken (voor wijziging situatie of latere verkoop)
 
Lid geworden
21 jan 2011
Berichten
130
Waarderingsscore
1
Punten
0
Als bijkomende opmerking:

Vorige post van mij is een 'kast' met enkele foliekes zoals een uiterst ruime (lees dure) vide (maar ik moet jouw rekening niet maken :) )

In principe moet 'compact 12*9' meer dan genoeg zijn om een ruim, licht en knap huis te zetten.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Klopt, Open gedeelte van HOB wordt niet echt gebruikt. Reden hiervoor:

Bouwgrond is een verkaveling van een ooit vierkantshoeve. Het huis staat nu nog aan "mijn open zijde" met een 'binnenkoer' naar mij gericht. (De stallen waren in zo slechte staat dat ze moesten afgebroken worden)

+ dat huis heeft als bestemming een Bed&Breakfast waardoor ik (als ik geen metershoge omheining zet) telkens weer 'nieuwe nieuwsgierige' buren krijg. Daarom een beetje gekozen voor een deel van het terras tussen 'blokken' te zetten.Zetel + zithoek achteraan vind ik zelf niet ideaal. Ik woon al 32j in een klein boeredorpke in Haspengouw, als ik van buiten wil genieten zit ik gewoon buiten. De keren dat ik in de zetel zit is het donker. Dan kan ik beter mij eettafel/keuken zicht geven op de tuin.De ruimte keuken/berging is onder nog t grootste "knutsel"deel.

Ik zou graag daar de trap naar de kelder hebben ipv onder de trap naar boven. En onder dat achterste stuk een echte kelder, en de rest kruipkelder.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Voor de rest geen opmerkingen? :oops:
 

Dortje

Zeer Actief lid
Lid geworden
30 nov 2011
Berichten
1.446
Waarderingsscore
2
Punten
38
Die glazen wand is ook mogelijk als je besluit je garage thermisch te scheiden van de rest.Er bestaan liften voor in de garage, misschien krijg je je auto's daarmee in de kelder? Zal wel wat €€€'s kosten... Je kan dit ook in je oprit steken als het mag.attachment.php
221120121123210autolift1.jpg


Terras wordt volgens mij toch niet echt licht.
 

Bijlagen

 • image026.jpg
  image026.jpg
  17,4 KB · Weergaven: 7

archiklusser

Gewaardeerd lid
Lid geworden
20 sep 2007
Berichten
7.958
Waarderingsscore
125
Punten
63
Niets aantrekken van die B&B, je kunt je erf volledig afscheiden met bomen en struiken. En dan een ontwerp laten maken dat zo mogelijk gebruik maakt van de oriëntatie voor zonnewarmte, daglicht en uitzicht. Een HOB is al gehandicapt met 1 gesloten gevel, dat moet je niet nog erger maken door verkeerde uitgangspunten te kiezen.
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
Joske_;1915149 wrote:
- Bouwgrond is al een paar jaar aan t wachten. HOB afmetingen 12,06m aan de straat en 75m diep...- Aangezien ik autoliefhebber ben moet er zeker een onderkomen zijn voor de auto's. (ik bezit momenteel een Peugeot 309GTi16 restauratieproject en een Peugeot RCZ, kan mss nog ooit ander excotisch schoon bijkomen, maar eerst dit project)Grond verkopen en ene kopen waar een garage van 200m2 opstaat is niet mogelijk?

Voor een restauratie van 1 auto hebt ge 60m2 nodig.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
archiklusser;1917482 wrote:
Niets aantrekken van die B&B, je kunt je erf volledig afscheiden met bomen en struiken. En dan een ontwerp laten maken dat zo mogelijk gebruik maakt van de oriëntatie voor zonnewarmte, daglicht en uitzicht. Een HOB is al gehandicapt met 1 gesloten gevel, dat moet je niet nog erger maken door verkeerde uitgangspunten te kiezen.De kant waar de B&B ligt is het NO. En alle uitzicht ligt naar achter.

Ik zal seffes eens wat foto's gaan maken.Ik heb mij gisteren eens op ne stoel gezet op de plaats waar t terras zou komen. Om mij echt in te leven in hoe en wat.

Zittend op terras kijk ik eigenlijk nog altijd tegen de "bult" die mijne grond is aan.Ben al 2j bezig met de restauratie in een ruimte van 4x8. En plaats te kort heb ik eigenlijk nog niet gehad. (alleen in de winter omdat ik dan de moto ook daar binnen zet)
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
Joske_;1917766 wrote:
Ben al 2j bezig met de restauratie in een ruimte van 4x8. En plaats te kort heb ik eigenlijk nog niet gehad.Ja da ken ik. De bumpers en de dakbekleding in de slaapkamer, het interieur bij in de living gezet en enkele dozen prul in een hoek in de keuken.

De 6x3 van op het plan is ongeveer de helft.Hangt er vanaf wat ge zelf doet ook. Hebt ge een spit om de onderkant te lassen, zodat motor, bak en assen ernaast liggen, of beperkt het project zicht tot schuren en laten ophalen?
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
:oops: Lassen kan ik echt niet. Daarvoor en voor het spuiten gaat ie weg.Eigenlijk staan alleen de zetels thuis op de zolder, rest is allemaal gestockeerd in mij knutselhok.

Incl 2 sets velgen, reserve achteras, reserve subframe, winter/zomerbanden van de RCZ en in de winter ne moto. :)Foto's van de grond:

lordsstreet_0001.jpg


lordsstreet_0002.jpg


lordsstreet_0003.jpg


(da hoekske vooraan hoort er ook nog bij. Daar zat een waterput die ondertussen uit veiligheid spijtig genoeg dichtgestort is. Put was helemaal aan t instorten. Was een grondwaterput die door de boer indertijd (hoe ze het deden weet ik niet) 9m diep opgemetst was.Idee begint meer en meer te groeien om de garage een verdiep naar onder te verplaatsen. Waardoor die ruimte vrij komt om iets anders te doen, en om misschien een paar meter minder lang te bouwen.
 

tilt!

Zeer Actief lid
Lid geworden
2 jun 2006
Berichten
5.534
Waarderingsscore
8
Punten
38
Joske_;1915149 wrote:
Inpandige garage was in mijn eerste blik zoiets van ohh, fök da wil ik echt niet, maar de zotte ideeen van auto in de living komen op deze manier weer wel naar boven borrelen. Die muur gewoon weg, en klaar. :cool::cool:

Joske leest hier al effe mee zeker?? ;):cool:
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
Joske_;1917825 wrote:
:oops: Lassen kan ik echt niet. Daarvoor en voor het spuiten gaat ie weg.Dan komt ge met 6x3 toe, dan kan het evtl ook in een garagebox gebeuren.

De plaats waar hij naartoe gaat heeft dan minimum 60m2 nodig. (+cabine)
 

Maaike Maai

Zeer Actief lid
Lid geworden
14 mei 2013
Berichten
1.460
Waarderingsscore
8
Punten
38
Ik vind het idee van het 'inpandige' terras wel iets hebben.Maar ik ben ook wel akkoord dat inkijk met wat mooi groen verholpen kan worden.
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
tilt!;1917876 wrote:
Joske_;1915149 wrote:
Inpandige garage was in mijn eerste blik zoiets van ohh, fök da wil ik echt niet, maar de zotte ideeen van auto in de living komen op deze manier weer wel naar boven borrelen. Die muur gewoon weg, en klaar. :cool::cool:

Joske leest hier al effe mee zeker?? ;):cool:Ook, maar voor dat idee zou ik ne "af" auto moeten hebben, en geen knutselproject (wat door het bouwen van een huis nog een paar jaar langer gaat duren)Heb nu zelf wat "herschetst" met garage in de kelder, maar dat raam naar de garage blijft toch, misschien dat ik vanuit de zithoek toch nog ergens een raam naar de kelder knutsel (als dat doorgaat).Idd, Galenbo, 6x3 zou genoeg zijn, maar die 6x3 is eerder buitenafmetingen, waardoor het 6x2,5 gaat worden vrees ik. :oops:
 
Lid geworden
17 jul 2012
Berichten
253
Waarderingsscore
1
Punten
0
Uw terras niet insluiten maar via een haag zicht beperken. Ge verliest kostbare mooie m² bewoonbaar puur om u tegen inkijk te beschermen, dan zou ik gewoon wat budget overhouden voor ineens een degelijke afsluiting te plaatsen.Ook gaat ge u keuken dan mooier kunnen oriënteren want wees is eerlijk - daarvoor is dat wel de slechtste optie, wie kijkt er graag met zijn bakkes op ne muur als em niet moet, ik niet :).
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
439
Punten
83
Voor de m²'s hoef ik het niet te doen. T is zo al meer als groot genoeg. :-DEn een lift voor naar de kelder te gaan had ik ook al bekeken. Das toch ne prijs die mij een beetje te hoog ligt, daar kan ik andere dingen mee doen.Vraagske voor de specialisten:

Mijne buurman heeft ne kruipkelder. Als ik daar ne kelder langs wil maken, is het dan aangewezen om 'maar' tot op dezelfde diepte te gaan als hem, of kan ik daar gewoon ne volledige kelder langs/tegen maken?
 
Lid geworden
11 apr 2012
Berichten
3.234
Waarderingsscore
0
Punten
0
Joske_;1918194 wrote:
...

En een lift voor naar de kelder te gaan had ik ook al bekeken. Das toch ne prijs die mij een beetje te hoog ligt, daar kan ik andere dingen mee doen....

Zoals een okkazie heftruck en enkele poutrellen kopen om zelf zo een lift te maken.Joske_;1918194 wrote:
...Mijne buurman heeft ne kruipkelder. Als ik daar ne kelder langs wil maken, is het dan aangewezen om 'maar' tot op dezelfde diepte te gaan als hem, of kan ik daar gewoon ne volledige kelder langs/tegen maken?

Alles kan, maar als je net naast de fundering van uw buur een meter dieper graaft om uw eigen vloerplaat en fundering te zetten, valt zijn huis in.

Er bestaan verschillende technieken en methodes om hier mee om te gaan, helaas allemaal duur en arbeidsintensief.En geen enkel met absoluut geen risico.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan