Ingenieur - geen bureauwerk

Lid geworden
24 dec 2015
Berichten
81
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hallo,

Ik ben Ing. EM en Bachelor autotechnologie van opleiding maar ik hou totaal niet van bureauwerk.
Ik heb 3 bureaujobs gedaan, maar telkens is gebleken dat het niks voor mij was. Ik had ook telkens weinig uitdaging.
Als student zat ik al niet veel aan mijn bureau en leerde ik heel snel.
Ik behoorde bij de top van de studenten en haalde mooie cijfers zonder er veel voor te doen, dit was ook in he lager en middelbaar zo.
In het werkleven verliep het allemaal een beetje minder soepel.
In de bureaujobs die ik deed werd het werk vaak eentonig, beetje tokkelen aan computer.
Inhoudelijk had ik nooit het gevoel dat ik ingenieur hoefde te zijn om de jobs te doen ik tot nu toe gedaan heb.
Ik heb altijd graag met mijn handen gewerkt en ben best handig.
Ik ben nu al mijn hele werkleven aan het zoeken naar die functie die het echt allemaal heeft: degelijk loon, geen bureaujob, voldoende hoog niveau en die aansluit bij mijn interesses namelijk; verbrandingsmotoren, automotive, elektrotechniek, ...
Momenteel werk ik als technieker, heb in dezelfde firma ook een hogere functie gehad aan een bureau, maar vaak vind ik hierin dan weer niet voldoende uitdaging.
Wat ik vooral moeilijk vind is het niveau van denken van bepaalde collega's en de arbeidersmentaliteit die er heerst bij sommige collega's.
Racistische praat, tattoos, enkel praten over materiële zaken, geweld goedkeuren en grappig vinden, flauwe humor. 
Wat ik ook vaak ervaar is het feit dat mensen je raar bekijken of anders gaan doen omdat je ingenieur bent.
Ik heb dit in mijn carrière X-aantal keer ervaren en telkens waren het lager opgeleide collega's die je dan proberen schofferen of opmerkingen maken, bv. dat industrieel ingenieur niks voorstelt of amai jij weet dat niet en je bent ingenieur.
Ik ben enorm goed in informatie opzoeken en zaken achterhalen.
Ze merken dan ook dat ik snel zaken leer en dit wekt blijkbaar frustratie op.
Ik ben 1 van de 30 techniekers, maar voel mij daar niet altijd zo goed bij.
Het enige wat motiveert is het salaris van rond de 5000 bruto en de vele vrije dagen door het werken in shiften.
Ik zit dus constant in een tweestrijd: dit blijven doen of iets anders zoeken, maar dan misschien minder verdienen en eveneens een job hebben met weinig uitdaging.

Ik vroeg mij af of er überhaupt wel jobs bestaan voor industrieel ingenieurs waarbij je niet aan een bureau moet zitten?
Als ik rondkijk voor jobs vind ik wel 1000 mogelijkheden, maar geen enkele die er echt uitspringt.
Ik vroeg mij af of er hier nog ingenieurs zijn die geen bureaujob doen of op z'n minst minder dan 50% van de tijd aan een bureau zitten? 
Of ingenieurs die het over een andere boeg hebben gegooid en stielman zijn geworden?
Ik ben ook behoorlijk op mezelf en werk eigenlijk het liefst alleen.
Ik zie mezelf eerder functioneren als een service engineer of technisch inspecteur/specialist in een zeer specifieke tak met voldoende technische uitdaging.
Moest ik mij hiervoor dan nog mogen verplaatsen in Europa en liefst in de Benelux of Frankrijk dan zou dat mooi meegenomen zijn.
Bedankt

 

 
 
Lid geworden
29 okt 2012
Berichten
904
Waarderingsscore
2
Punten
0
Ik heb nu per ongeluk ook een diploma Ing EM.

Mijn ervaring als je ook buiten wilt komen?

Ik werk nu voor een grote aannemersfirma die elektromechanicawerken doet (leidingwerk, elektriciteit, pompen, sluizen...). In eerste instantie ben ik een "bureaumens" volgens de functiebeschrijving. Ik moet echter ook mijn werven controleren naar veiligheid toe, de werfleider uitleggen wat de job inhoudt, mee de grote materialen bestellen (verbruiksmaterialen laat ik aan werfleider over)...

In theorie dus een papierwerkjob. Maar ik tracht elke week toch 1 dag op de werf rond te lopen, in werkbroek. Daar zien de buitenstaanders mijn diploma niet, ik bouw een band op met de arbeiders, ik ga mee materialen halen in de camionette zodat ze kunnen doorwerken of spring eens mee de sleuf in om een stukje te graven zodat een ander ook even kan rusten en iets kan drinken.

Ondertussen zie ik wat ze doen, hoe ze het doen en leer ik ook bij. Soms moet ik dan wel bijsturen want wat een ander "makkelijker" vindt is niet altijd wat afgesproken is of veilig is. Dan wordt er ook geluisterd (want uiteindelijk ben ik op dat ogenblik ook de baas).

De enige die een betere balans buiten/binnen hebben zijn, zoals voordien aangehaald, de echte Field Engineers. Ik heb een paar maand terug nog iemand van Hilti op een werf gehad die bvb een meting moest doen op de sterkte van de ankers die geplaatst werden. Die man mag ook rondlopen met zijn (prachtige op batterij werkende) boormachine, vliegt er zelf lustig in, hangt zijn meetapparatuur eraan en moet nadien nog steeds verslagen schrijven.

Dat is echt hetgene dat blijft terugkeren: een ingeneursjob kan dan nog zo hands-on zijn, je gaat steeds moeten rapporteren, verslagen maken, bestellingen doen, planningen opstellen... Dat moet een werfleider en in veel gevallen zelfs een ploegbaas ook doen.

Wordt je zelfstandig, dan maakt het niet uit dat je een Ing-diploma hebt, je gaat nog steeds veel papierwerk hebben.

Ik heb in mijn eerste job ook een echte walging van papierwerk opgedaan, maar dan ben ik wijzer (niet slimmer :D) geworden. Als je in een firma komt waar de mentaliteit en de collega's je liggen, dan kan je er beter zelf voor zorgen dat je jouw job op zo'n manier gaat indelen dat je er voldoening uit haalt.
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.692
Waarderingsscore
21
Punten
38
Xastheron zei:
Maar ik tracht elke week toch 1 dag op de werf rond te lopen, in werkbroek. Daar zien de buitenstaanders mijn diploma niet, ik bouw een band op met de arbeiders, ik ga mee materialen halen in de camionette zodat ze kunnen doorwerken of spring eens mee de sleuf in om een stukje te graven zodat een ander ook even kan rusten en iets kan drinken.

thumbs_up.png
thumbs_up.png
thumbs_up.png
 

koen24

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2009
Berichten
1.119
Waarderingsscore
329
Punten
83
Na afgestuurd te zijn eerst 5 mooie leerrijke ervaringsjaren mogen opdoen in een kleiner bedrijfje als technieker. 

Na 5 jaar dacht ik toen : "Laat ik mijn kans eens wagen in een groot multinationaal staalbedrijf  hier in het Gentse" ,   De clichés van : "als je daar zit zit je zeker goed tot het einde van je loopbaan" en "je hebt daar enorm veel voordelen die je elders niet hebt ,  " enz..."  hebben daar zeker in meegespeeld om die stap te wagen.

9 maanden heb ik het volgehouden.   Dat het iets anders zou zijn en aanvoelen naar structuren toe, kon ik wel ergens verwachten. Maar toch...   Maar het ergste waren toch de collega's.  Ik was de indringer, de nieuweling en was er eigenlijk maar voor 1 zaak welkom :  zodat zij makkelijker verlof konden nemen.   Voor de rest voelde alles negatief aan. Haat, nijd en jaloezie (ook wel de 3 codewoorden genoemd daar...)    Ik dacht dat dat naarmate de tijd het wel zou beteren eens we mekaar beter zouden leren kennen maar daarleek het daar helemaal niet op... elke dag een pauze waarbij hooguit een 5min gesproken wordt tegen elkaar op een halfuur tijd,  daar zit je dan elke dag samen gezellig aan tafel.

Gesprek aangevraagd of ik kon overgeplaatst worden naar een andere afdeling, gelukkig had ik ook EM gestudeerd (wel niet IR , gewoon graduaat) er waren dus meerdere mogelijkheden (meer elektrische, meer mechanische...), maar in zo een bedrijf is dat  dan ook weer een molen die op gang moet komen...Met de nodige tijden die verstrijken. 

Tot ik ergens een vacature zag in een krant in terug een iets kleiner bedrijf en waar ik voor ben gegaan.  De 9 zware maanden die totaal niet vooruit gingen waren achter de rug en nu werk ik al 9 jaar voor hetzelfde bedrijf waarbij de 9 jaren bij wijze van spreken vooruitgevlogen zijn.  Om maar te zeggen wat het met een mens doet als het niet goed zit op je werk (vooral mentaal, het is echt niet goed voor jezelf van daar steeds over te lopen piekeren en nadenken).   Momenteel als Field engineer heb ik niet het gevoel dat ik op mijn einde ben en kan ik me er heel goed in stellen.   Interventies,  verschillende projecten, installaties, opleveringen, je komt op verschillende plaatsen .... De veelzijdigheid zorgt dat het goed zit   Je hebt wel wat pc werk, maar de dagen dat ik een hele dag  pc-werk heb zullen toch niet meer zijn dan 20%,  voor mij hoeft dit ook niet.   En het betaalt zeer goed, geen 5000€ bruto  maar ook geen 1000€ verschil.   Firmawagen met tankkaart, MC, onkostenvergoeding, GSM er nog eens bovenop.

Flexibiliteit is natuurlijk wel het cruciale woord in dit alles.   Ten tijde van de bouw heb ik het goed kunnen regelen dat ik weinig uren moest doen (als er geen speciale situaties waren) zodat ik veel hier op de bouw heb kunnen werken.    Nu momenteel ben ik 12u - 13u van huis weg per dag (2jaar terug was dat eigenlijk ook zo maar dat was dan voor de bouw...
regular_smile.png
)  nu is er bitter weinig tijd om nog iets te doen thuis, maar éénmaal project is afgelopen volgend jaar kan dat weer veranderen.

En de collega's, die zijn er...  maar je werkt daar niet dagelijks mee fysiek samen.  En zij die graag dagelijks naar hun youtubefilmpjes zitten te kijken of graag inhoudloze praat zitten te verkopen (ergens kan je het hen niet kwalijk nemen dat zij andere interesses hebben )  die laat ik gewoon links liggen ergens heb ik  natuurlijk wel het geluk dat ik die mogelijkheid heb.  En zij die van waarde zijn, wel wij zullen mekaar zeker contacteren als we mekaar nodig hebben of als we er niet aan uit geraken en mekaar eens tot een bepaald inzicht moeten laten komen, en dan gebeurd het gerust ook wel dat we eens afdwalen naar private-of algemene zaken over het leven...

 

De raad die ik aan TS zou geven :   luister overal, spreek technici aan in uw omgeving of die langskomen op het werk (wel subtiel blijven op het werk natuurlijk) en kijk al rustig rond wat de mogelijkheden zijn op de markt, volgens mij met uw ingesteldheid kan je je zeker verbeteren zonder veel aan financiën te moeten inboeten.

En als je uw huidige werkgever niet wenst te verlaten omwille van financiële zekerheid, ga voor  een zelfstandige nevenactiviteit.  Die voldoening die je daaruit zal halen zal voor je mentale zeker een positieve boost geven waardoor je meer opgeladen naar je huidige werk zal gaan en je je minder zult storen aan bepaalde zaken.

Ook bestaan er diensten 'loopbaanbegeleiding' waar je terecht kan om eens wat te praten over je professionele carrière,  zij kennen de markten relatief goed en hebben vlugger weet van vergelijkbare situaties als de jouwe.   Een kennis van mij heeft dat gedaan en mijn schoonzus ook, allebei zijn ze daar toch positief over, de ene heeft beslist te blijven op zijn werk.  Mijn schoonzus is tot inzicht gekomen dat ze beter iets anders doet.   Ik wil gerust eens navragen waar die diensten zich precies bevinden.

 

Succes.

 
 

stonebiker

Zeer Actief lid
Lid geworden
6 jan 2007
Berichten
2.761
Waarderingsscore
4
Punten
38
Hallo,

Ik ben Ing. EM en Bachelor autotechnologie van opleiding maar ik hou totaal niet van bureauwerk.
Ik heb 3 bureaujobs gedaan, maar telkens is gebleken dat het niks voor mij was. Ik had ook telkens weinig uitdaging.
Als student zat ik al niet veel aan mijn bureau en leerde ik heel snel.
Ik behoorde bij de top van de studenten en haalde mooie cijfers zonder er veel voor te doen, dit was ook in he lager en middelbaar zo.
In het werkleven verliep het allemaal een beetje minder soepel.
In de bureaujobs die ik deed werd het werk vaak eentonig, beetje tokkelen aan computer.
Inhoudelijk had ik nooit het gevoel dat ik ingenieur hoefde te zijn om de jobs te doen ik tot nu toe gedaan heb.
Ik heb altijd graag met mijn handen gewerkt en ben best handig.
Ik ben nu al mijn hele werkleven aan het zoeken naar die functie die het echt allemaal heeft: degelijk loon, geen bureaujob, voldoende hoog niveau en die aansluit bij mijn interesses namelijk; verbrandingsmotoren, automotive, elektrotechniek, ...
Momenteel werk ik als technieker, heb in dezelfde firma ook een hogere functie gehad aan een bureau, maar vaak vind ik hierin dan weer niet voldoende uitdaging.
Wat ik vooral moeilijk vind is het niveau van denken van bepaalde collega's en de arbeidersmentaliteit die er heerst bij sommige collega's.
Racistische praat, tattoos, enkel praten over materiële zaken, geweld goedkeuren en grappig vinden, flauwe humor. 
Wat ik ook vaak ervaar is het feit dat mensen je raar bekijken of anders gaan doen omdat je ingenieur bent.
Ik heb dit in mijn carrière X-aantal keer ervaren en telkens waren het lager opgeleide collega's die je dan proberen schofferen of opmerkingen maken, bv. dat industrieel ingenieur niks voorstelt of amai jij weet dat niet en je bent ingenieur.
Ik ben enorm goed in informatie opzoeken en zaken achterhalen.
Ze merken dan ook dat ik snel zaken leer en dit wekt blijkbaar frustratie op.
Ik ben 1 van de 30 techniekers, maar voel mij daar niet altijd zo goed bij.
Het enige wat motiveert is het salaris van rond de 5000 bruto en de vele vrije dagen door het werken in shiften.
Ik zit dus constant in een tweestrijd: dit blijven doen of iets anders zoeken, maar dan misschien minder verdienen en eveneens een job hebben met weinig uitdaging.

Ik vroeg mij af of er überhaupt wel jobs bestaan voor industrieel ingenieurs waarbij je niet aan een bureau moet zitten?
Als ik rondkijk voor jobs vind ik wel 1000 mogelijkheden, maar geen enkele die er echt uitspringt.
Ik vroeg mij af of er hier nog ingenieurs zijn die geen bureaujob doen of op z'n minst minder dan 50% van de tijd aan een bureau zitten? 
Of ingenieurs die het over een andere boeg hebben gegooid en stielman zijn geworden?
Ik ben ook behoorlijk op mezelf en werk eigenlijk het liefst alleen.
Ik zie mezelf eerder functioneren als een service engineer of technisch inspecteur/specialist in een zeer specifieke tak met voldoende technische uitdaging.
Moest ik mij hiervoor dan nog mogen verplaatsen in Europa en liefst in de Benelux of Frankrijk dan zou dat mooi meegenomen zijn.
Bedankt

 

 

@TS,

Ik denk dat ik een klein beetje begrijp wat uw probleem is.

Ik persoonlijk zo ook veel liever werken in het ingenieur / Informatica team van bijvoorbeeld Rowe Racing.

(die gasten hebben onlangs 24h van Spa gewonnen met kompleet nieuwe wagen: BMW M6 Gt3)

Spijtig genoeg is de economische realiteit van die aard dat weinigen het geluk hebben om hun droom job uit te oefenen.

Als dan ook nog het loon uw hoogste prioriteit is en niet passie, dan zal je toch maar voor een saaie job moeten gaan.

Als je dan ook nog eens problemen hebt met bepaalde mentaliteit van collega's?

Er is niets mis met tetten, drank en alle andere leuke dingen in het leven.

Vraag maar eens aan de mannen die in het financieel centrum van Wall Street werken!

 
 
Lid geworden
22 mrt 2006
Berichten
1.911
Waarderingsscore
0
Punten
0
Al eens gedacht aan treinbestuurder?

Wel strenge selectiecriteria en -bij de nmbs alleszins- zul je moeten inleveren qua loon. Bij de privé zal dat al makkelijker zijn. Maar je krijgt er ook veel voor in de plaats: statuut, relatieve vrijheid, je komt nog eens ergens, veel variatie, veel collega's met heel verschillende achtergronden, vrij veel thuis (maar veel minder dan de pers je wil laten geloven).

Nadelen: zware uren, heel veel reglementering, weinig mogelijkheid tot sociaal leven, strikte omgeving.
 
Lid geworden
24 dec 2015
Berichten
81
Waarderingsscore
0
Punten
0
We zijn nu meer dan een maand verder en ik heb enorm nagedacht over wat ik zou willen doen of wat ik niet zou willen doen:

- Ik ga mij niet wagen aan een internationale job, want met mijn vliegangst is dat niet echt haalbaar. Ik moet eerlijk zijn met mezelf en mij geen illusies maken.

- Multinationals met vele werknemers en verschillende levels, zoals waar ik nu werk is niet echt mijn ding.

Mijn interesses zijn:

- Technieken in de bouw: Elektriciteit, HVAC, domotica, ( ik heb ooit een opleiding gevolgd bij Syntra om extra praktijkervaring in elektriciteit op te doen).

- Automotive, hoewel dit mijn sterkste kant is ( kennis motoren, hydraulica en voertuigelectronica) is het quasi onmogelijk om hier een degelijke job in te vinden. De meeste belangrijke spelers situeren zich rond Brussel en vaak kreeg ik te horen dat ik te ver woon. Gezien de huidige file-toestand hebben ze inderdaad een punt.

- Werfleiding, zaken vlot laten verlopen en zelf meedenken, maar ook meewerken.

Tot op heden heb ik nog niet concreet een functie gevonden die echt 100% bij me past, maar we blijven verder zoeken ;)

 

 
 

koen24

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2009
Berichten
1.119
Waarderingsscore
329
Punten
83
 Ik weet niet waar je precies woont maar in Gent bij ABC motoren (scheepsmotoren)  zijn ze op vlak van innovatie ook zeer sterk. 

 http://www.abcdiesel.be/nl/

 
 
Lid geworden
24 dec 2015
Berichten
81
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik ben destijds bij ABC geweest maar dat was echt voor een bureaujob. Ik woon bijna tegen de Franse grens dus regio westkust.
 
Bovenaan