(inbouw)luidsprekers

Lid geworden
30 jul 2008
Berichten
213
Waarderingsscore
0
Punten
0
Effe een vraagje voor de audiospecialisten:

 

Voor onze nieuwe achterbouw en verbouwingen in keuken, ben ik op zoek naar passende luidsprekers. Het is de bedoeling dat het enkel dient om een muziekinstallatie aan te sluiten, dus geen surround, televisie en dergelijke...

Aangezien het vrouwke hier het niet ziet zitten dat ik in elke hoek een paar "kasten" van luidsprekers zou zetten, zoek ik dus voornamelijk inbouwluidsprekers...

Het is zo dat tussen de keuken en de eetplaats een kookeiland komt, en in de houten bekisting die boven het kookeiland komt waarin oa dampkap en spotjes komen dacht ik kleinere inbouwspeakers te plaatsen. 2 gericht naar de eetplaats, en 2 gericht naar de keuken. Voor de keuken en de eetplaats is het enkel de bedoeling dat dit enkel gebruikt wordt voor "achtergrondmuziek" op te zetten tijdens het koken of het eten, maar niet om er een discotheek van te maken.

Maar voor de achterbouw, dat is een ander paar mouwen:

Dat is een ruimte van 6m op 6m. De bedoeling is als ik daar muziek eens wil luid opzetten, dat het ook wel degelijk zeer luid gaat... Jammer genoeg staat luid, niet altijd gelijk aan goede kwaliteit...

Als het vrouwke eens met de dochter weg is, en ik vind nog eens de tijd om een setje te draaien, of als we nog eens een feestje hier thuis houden, dan mag het wel nog eens knallen... 

Aangezien ik al veel positiefs had gelezen van Artsound heb ik hun dan ook gecontacteerd. Eerst hebben ze me het volgende aangeraden:

 

 

Voor jou toepassing zou ik dan eerder een speaker nemen uit onze “Gold Series” of Intiimi reeks.

Inbouwen aan het keukeneiland lijkt me effectief een goede oplossing.

Zo kan je bv gebruik maken van:

GOLD SERIES DC1000: 549€ per paar btw incl.

Of onze 3 weg inbouwluidspreker met een zeer vlakke afwerking de INTIIMI RE2080: 749€ per paar btw incl.

Deze kan je bv makkelijk aansturen met een Harman Kardon versterker, bv de HK3770, deze heeft een adviesprijs van 499€

Dan heb 2x120W, A en B speakers, Bluetooth stream, FM radio, internetradio, USB aansluiting, en via de netwerkaansluiting ook bedienbaar via app.

Echt een mooi toestel, met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Omdat ik dan opmerkte dat ik voor de keuken en de eetplaats het wat overkill vond, zeiden ze als alternatief  :

1 paar voor de Keuken:

GOLD SERIES DC800: 379€ per paar btw incl.

Of

INTIIMI SQ2060: 599€ per paar btw incl.

 

Toen ik vroeg hoeveel luidsprekers ik dan wel in mijn achterbouw moest plaatsen, want "maar" 2 luidsprekers lijkt me niet veel, zeker omdat het echt luid mag gaan (als monitors tijdens een setje te draaien gebruikte ik indertijd zelfs 2 JB system M10 kasten), kreeg ik nog een ander voorstel:

 

Ok, ik begrijp het, geen probleem, dan zou ik de SQ2060 gebruiken.

De Harman Kardon HK3770 als voorversterker gebruiken, en daaraan 3 eindversterkers koppelen.

In bijlage onze offerte en technische fiches van de aangeboden producten.

De keuken hang je dan rechtstreeks op de HARMAN, de 3 andere paren SQ2060 dan per eindversterker 2 speakers.

Om het geheel dan nog wat aan te vullen kan je dan nog een subwoofer inschakelen.

 

Prijskaartje van dit alles: 5020€

 

ik had nu wel ergens in mijn gedachten om er tussen de 2 en de 3000€ aan te spenderen, maar dit lijkt ma wat veel en/of overkill?

Mijn eerste gedacht was om in de keuken en eetplaats de simpelste inbouwluidsprekers van Artsound te nemen en in de achterbouw inderdaad 2 of 3 paar deftige speakers te plaatsen...

 

Iemand die hier wat van afweet en het 1 en ander kan aan- of afraden?

 
 
Lid geworden
9 nov 2011
Berichten
1.325
Waarderingsscore
3
Punten
0
Hou er eerst en vooral rekening mee dat ArtSound een budget merk is. Het is zeker niet slecht, maar je mag er ook niet té veel van verwachten.

In mijn ervaring heeft het enkel nut om ArtSound te nemen in de heel lage reeksen. Van zodra je spreekt over prijzen van 300€ per paar en meer kan je beter kwaliteit bij andere merken krijgen (bvb B&W) voor hetzelfde geld.

Verder moet je ook rekening houden dat "luid" en "kwalitatief" geluid niets met elkaar te maken hebben. Je kan PA speakers kopen van 300€ waar je enorm luid mee kan spelen, op niveaus waar je een HIFI speaker van 3000€ mee kapot zou spelen. De geluidskwaliteit van die PA speaker trekt op niets, maar hij kan wel luid. De redenering "ik wil niet luid spelen in de keuken/eetplaats dus ik neem de goedkoopste speakers" is dus helemaal verkeerd. Die goedkope speakers gaan echt geen mooi geluid geven, zowel op lage als op hoge niveaus.

Wat ik zou doen: in de keuken/eetkamer B&W inbouwspeakers van de 300 reeks, gekoppeld aan een goeie stereo versterker met A/B. Reken hiervoor op een 1000€.
In de achterbouw zou ik voor Apart Mask8F speakers gaan. Dit zijn speakers waar je echt hard op kan spelen, zonder dat je een subwoofer nodig hebt. Het zijn wel opbouw-speakers. Koppel 2 of 4  van deze speakers aan een goede versterker (bijvoorbeeld Apart champ-2) en je zit voor een dikke 1000€ met een installatie waar je op discotheek-niveau mee kan spelen met toch nog een redelijke geluidskwaliteit voor normale muziek. Inbouwspeakers waar je zo luid mee kan spelen bestaan niet.

Ik zou ook zeker aanraden om eens te gaan luisteren naar deze speakers, liefts ergens waar je een paar merken naast elkaar kan vergelijken. Van welke regio ben je?
 
Lid geworden
24 aug 2010
Berichten
140
Waarderingsscore
0
Punten
0
Als de vrouw echt gevoelig is aan het uitzicht kan je ook onzichtbare luidsprekers inbouwen in de dampkap, let wel begint ergens rond de 600 voor een set maar je ziet dan ook niets. Het zou kunnen dat een extra versterker hier nodig is maar dat hangt dan echt af van wat je ervan verwacht

Zie je dit niet zitten dan zou ik eerder naar Monitor audio gaan zij hebben een trimless reeks die zeer betaalbaar is en toch heel goed speelt. 

Voor de andere ruimte heb ik hier nog een aantal Niles inbouwluidsprekers liggen CMW7 die weg mogen voor 500/paar. Ik zou wel een viertal speakers voorzien. Deze zijn niet trimless maar de rand is niet dik waardoor ze toch vlak op het plafond blijven.   Heb je liever  trimless dan zou ik opnieuw voor Monitor audio gaan maar dan een reeks hoger CP-CT380.

Als versterker eerder een Denon reciever nemenbvb AVRX 3100 of 4100. Heeft meerdere zones, airplay, bluetooth en kan je bedienen via smartphone, tablet of gewoon IR.  Wil je de kwaliteit pimpen dan naar een stereoversterker PMA 1520, en voor de keuken-leefruimte een eenvoudiger model ofwel een Ceolmodel van Denon, heeft netwerkmogelijkheden, airplay etc.

denk dat rond de Drieduizend wel haalbaar moet zijn met deze settings, hangt er echt vanaf wat en hoe je het wil

gr 

 

johan
 
Lid geworden
30 jul 2008
Berichten
213
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ben zelf van regio Pajottenland (Lennik). Die Mask8F zien er mij wel leuke speakers uit, maar zijn totaal niet "onopvallend" jammer genoeg. Het voordeel is wel dat ze ook in het wit bestaan, want dat is wel een vereiste...

 
 
Lid geworden
9 nov 2011
Berichten
1.325
Waarderingsscore
3
Punten
0
In die regio ken ik zelf geen dealers.

Die Mask8F zijn echt goed voor hun prijs. Ik heb er zo eens 4 geplaatst in een "mini" disco en dat speelt echt heel hard zonder te vervormen. Uiterlijk van deze speakers valt goed mee vind ik, ik denk niet dat dit soort speakers "onopvallend" bestaan. De Mask6 is kleiner en minder opvallend, maar dan moet je wel een subwoofer voorzien.

In alle geval zeker eerst luisteren en vergelijken voor je beslist. Er zijn heel veel goede merken van speakers, elk met hun eigen karakteristieken. Neem je eigen muziek mee als je gaat proefluisteren.
 
Lid geworden
9 nov 2011
Berichten
1.325
Waarderingsscore
3
Punten
0
Mja Erik, het hangt er gewoon van af wat je wilt. Jouw speakers zitten al bij 100Hz aan -3dB. Ze produceren dus GEEN lage tonen (zowel bij lage als bij hoge volumes). Het is ook een 1-weg speaker van 30W. Ik ken het merk niet, maar dat kan gewoon niet goed klinken. Veel mensen nemen hier genoegen mee en daar is ook niets mis mee. Andere mensen gaan op zoek naar iets wat instrumenten en stemmen correct reproduceert, met een volle, ruimtelijke klank. En dan moet je uiteraard wat meer geld uitgeven...
 
Lid geworden
30 jul 2008
Berichten
213
Waarderingsscore
0
Punten
0
En wat bedoel je dan met een minidisco? Het is hier ook geen discotheek hé *music2*

Maar het feit is dat als ik het eens luid wil zetten, dat het mag "boenken", alleen maakt dat bij de meeste speakers, gewoon veel kabaal. 

Ofwel moet ik toch voor inbouwspeakers gaan, en mij gewoon een deftig setje monitors aanschaffen.

Indien ik er dan thuis eens een discotheek wil van maken, dan kan ik die er dan gewoon bij plaatsen...

 

Uiteraard moet je eerst beluisteren, maar luisteren in een winkel, is echter niet hetzelfde als hetzelfde geluid hebben thuis in een ander gebouw/constructie...
 
Lid geworden
9 nov 2011
Berichten
1.325
Waarderingsscore
3
Punten
0
Die "mini" disco was een gebouwtje (ik schat 8x10m)  van een danszaak hier in de buurt waar ze 's avonds / 's nachts feestjes geven, meestal met een DJ. We hebben daar een mengpaneel, versterker en 4 van die Mask8F gehangen. Je kan daar echt op dancing-volumes spelen zonder dat er iets vervormt.

In een winkel gaat de akoestiek uiteraard anders zijn dan bij jou thuis, maar het geeft toch al een heel goed beeld. Als jij het geluid van een speaker in de winkel maar niets vindt, dan zal dat bij jou thuis hetzelfde zijn. Je kan bij het kiezen rekening houden met de akoestiek: als bij jou alles uit glas en steen bestaat en in de winkel uit tapijt, dan kan je best iets kiezen dat in de winkel heel warm klinkt. Blind kopen zou ik nooit doen, tenzij je ze mag terugbrengen als je het niet goed vindt.
 
Lid geworden
30 jul 2008
Berichten
213
Waarderingsscore
0
Punten
0
Probleem is dat 40 op 25 cm wel gigantisch groot is om van inbouw naar opbouw te kunnen gaan hé... :)

Dit weekend er nog met het vrouwke nog over gehad. Ik alle voordelen van opbouw aan het opsommen, en haar ogen alleen al konden me afschieten. EN dan zo van: toch niet van die grote die ge indertijd al hebt opgehangen hé! En dat waren dan nog maar 4 (zwarte) kasten van 15 op 25 cm... :)

Tenzij ik langs 1 muur  die grotere zou plaatsen en langs de overzijde de kleinere versie , al weet ik niet of dit technisch mogelijk is, om deze bijvoorbeeld op 1 versterker aan te sluiten en 2 of dit nog deftig gaat klinken...

Want het gaat hem nog altijd om een aanbouw, waar onder andere onze loopband, mijn dj booth en wss ook wat spullen van de kleine gaan staan, evenals een lounge setje met uitzicht op terras/tuin. Dus geen horecazaak of dergelijke waar je zo'nd dingen makkelijk(er) kan wegstoppen of die een mooi geheel vormen met het interieur...

 

 
 
Lid geworden
30 jul 2008
Berichten
213
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bij deze een 3D tekening zodat me de ruimte men beter kan visualiseren...

Het is dus de bedoeling dat zowel de versterker(s)/receiver in de achterbouw komen te staan maar dat de luidsprekers in keuken/living daar ook op aangesloten zijn.

De receiver mag uiteraard gezien worden, maar indien ik met andere versterkers zal  moeten werken (zoals zo'n Apart champ-2), dan wil ik deze uiteraard verbergen in 1 of andere kast...

Op de tekening is het gedeelte boven het kookeiland maar zo dik als een muur, maar uiteraard zal deze even breed worden zoals ehet kookeiland zelf.

In het gedeelte waar de damkap in komt, ga ik dan inbouwspotjes plaatsen, in de zijkanten (gericht naar het raam/oven, en naar de eettafel) zou ik dan inbouwluidsprekers plaatsen...
 

Bijlagen

 • IMG_0117.PNG
  IMG_0117.PNG
  723,5 KB · Weergaven: 0
 • 8ef7e8974390b78b7023395925a407ec3e5a8218.jpg
  8ef7e8974390b78b7023395925a407ec3e5a8218.jpg
  61,9 KB · Weergaven: 0
Lid geworden
9 nov 2011
Berichten
1.325
Waarderingsscore
3
Punten
0
Hehe ja de vrouwen zijn vaak het probleem, dat merken we bij ons vaak. Sommigen kan je overtuigen als je het verschil laat horen tussen kleine en grote luidsprekers. Anderen willen absoluut zo weinig mogelijk zien, ongeacht de geluidskwaliteit.

Kan je bepaalde componenten niet inwerken in je dj booth? Voor de versterkers kan dat toch geen probleem zijn, en met wat creativiteit krijg je er misschien zelfs speakers en/of subwoofer in ingebouwd.

Technisch kan je op de champ-2 tot 4 paar speakers (8 in totaal) van 8Ohm parallel aansluiten. Die versterker is echt een beest en kan impedanties tot 2Ohm aan. Je zou dan bijvoorbeeld 4 Mask-6 speakers kunnen aansluiten + een subwoofer die je ergens inwerkt.
 
Lid geworden
30 jul 2008
Berichten
213
Waarderingsscore
0
Punten
0
Lol, ge gaat lachen, maar mijn dj booth is iets wat ik een aantal jaren geleden zelf gemaakt heb, maar wat Ikea nu zelf blijkbaar aanbiedt, maar bij mij is het zonder de kastjes onderaan dan ...

 

In elke opening had ik een led stripje (van de ikea) hangen dat aan mijn versterker hangt, en deze verserker staat samen met mijn "seratobakje" in 1 van die gaten...

Verder staat er gewoon op dit "boekenrek"  2 pioneer cdj1000 mk2, en als mengpanelee het pioneer djm800.

Daarnaast heb ik dan nog plek om mijn macbook te plaatsen .  Mijn vorige luidsprekers die in de woonkamer hingen waren dus de Eltax Montor 2 (of 3 - en hellaas zwarte), en op 1 of andere manier dacht ik eraan om deze toch op/aan de dj booth te plaatsen om deze echt als monitor te gebruiken.

Eerst dacht ik om ze op een staander vast te maken aan de tafel, maar ik vrees dat de trillingen niet echt goed zullen zijn, net zoals de kwaliteit van dit meubel om ze te bevestigen...

 

Daarover ga ik ook nog eens mijn hoofd moeten breken... :)

 

 
 

Bijlagen

 • kallax-open-kast-deuren-wielen-wit__0271644_PE413460_S4.jpg
  kallax-open-kast-deuren-wielen-wit__0271644_PE413460_S4.jpg
  18,6 KB · Weergaven: 0
Bovenaan