• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
  Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Hulplijn noodgedwongen DIY eendraadschema

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
Nooit gedacht dat ik zelf situatieschema en eendraadschema zou moeten maken, maar het tergend traag verloop van deze klus met freelance elektricien en de teleurstellende afloop dwingt me er enigszins toe. Ik 'probeer' bondig de situatie te schetsen:
 • Twee huizen verbouwd tot één woning waarbij we ook één aansluiting hebben overgehouden. In één huis bestaand bord en bestaande installatie met bord in hal op gelijkvloers, ander huis enkele jaren geleden helemaal verbouwd en met hulp van (andere, ondertussen gestopte) electricien volledig nieuwe elektriciteit gelegd. Hoofdbord en toevoer 3x400V+N zit in kelder van recentst verbouwd huis, met 5G6 doorvertakking en apart afgezekerd naar bestaand bord uit hal eerste woning. Aanvoer is momenteel monofase.
 • Begin dit jaar waren mijn verbouwingen eindelijk afgerond en plande ik een keuring van de hele installatie. Maar omdat we zonnepanelen gingen plaatsen hebben we die keuring uitgesteld en eerst beide kasten/borden door mijn nieuwe elektricien laten klaarmaken en bedraden/zekeren voor een verzwaring naar 3 fasen (3x25A+N). Er moest nadien enkel nog maar situatieschets en eendraadschema worden gemaakt, gevolgd door keuring en vervolgens verzwaring door Fluvius. Pas dan kan mijn PV-installateur de 3F-omvormers op bord plaatsen.
 • Hoewel ik haast heb (subsidie zonnepanelen vervalt einde van jaar) heeft mijn freelance electricien niets meer van zich laten horen tussen maart en oktober, buiten 'dat hij heel druk bezig was met eendraadschema's te tekenen'. Ik had hem een eigen situatieschets gegeven van alle gebruikers op een zelf getekend huisplan per verdiep én een mooie legende van beide borden met alle gebruikers opgesomd - alles gelabeld. Weliswaar met uitdrukkelijke disclaimer dat ik geen expert ben in jargon en symbolen maar dat ik die documenten graag zou toelichten en zo nodig de toer van het huis maken - net daarvoor schakel ik natuurlijk een electricien in.
 • Zonder in te gaan op dat laatste aanbod, en nadat ik liet weten dat ik weldra een andere elektricien zou zoeken omdat ik het wachten beu was, dook mijn electricien dan toch op met eendraadschema en situatieschets en kwam hij de kasten/borden navenant labelen. Ik mocht zelf al afspraak met keurder maken.Van zodra ik door de gemaakte papieren begon te snuisteren, zakte moed me in schoenen. Ik zag zelfs met mijn leken-kennis al snel enkele fouten verschijnen in 1-draadschema. Het situatieschema was zowaar nog erger: bovenop mijn eigen huisplannen was alles met stylo ingetekend, ontbraken symbolen en had hij type codering van kringen uit beide borden omgewisseld. Ik kreeg hier eigenlijk de zwarte piet voor, omdat hij 'niet meer kon doen dan voortgaan op mijn plannen', waarover ik nochtans duidelijk had gecommuniceerd dat we die voor een goed begrip eerst samen hadden moeten overlopen. Los daarvan vond ik ook meerdere fouten die niet aan mijn plannen toe te wijzen waren. Zijn voorstel om de gevonden fouten op originele en enige versie van situatieschema met typex en stylo te veranderen heb ik kordaat afgewezen. Het is nu al zo'n kladboel en bovenal geeft het me geen enkele garantie dat er niet méér fouten zouden opduiken wanneer ik zijn werk wat aandachtiger zou bekijken.
 • Omdat het vooruit moet gaan, heb ik dus voorgesteld om het nu eerst zelf in handen te nemen en met eigen kennis van kringen eigenhandig een nieuw situatieschema te maken met juiste labels en ontbrekende elementen. Ik had gelukkig nog geen afspraak met de keurder gemaakt (dat had me anders 179€ annulatie gekost).
 • Nu ik aan die klus begonnen ben (en me voor gelegenheid wat ingelezen heb op online-tool eendraadschema's van goethals-jacobs) begin ik ook dermate aan accuraatheid van eendraadschema's te twijfelen dat ik overweeg om niet alleen zijn situatieschema te hermaken maar ook het ganse eendraadschema. Sowieso moest ik daar tal van correcties met potlood op aanbrengen (waarna electricien het op computer zou aanpassen), maar gezien de tergende communicatie en het gepresenteerde werk ben ik er vrij zeker van dat ik sneller/correcter er van af ben als ik dat schema met de tool van goethals-jacobs zelf hermaak. Ik probeerde al even wat uit (en merk overigens dat mijn electricien exact dezelfde online tool heeft gebruikt - geen programma dus)
Tot zover mijn situatie. Ik wil niet verder uitwijden over verbouwfrustaties, goede of slechte afspraken met aannemers, juridische voorwaarden of betaalkwesties - die poog ik zelf op te lossen. De kringen met gebruikers digitaal uittekenen en labelen gaat me al vlot af, de noden situeren zich op het detecteren van eventuele andere fouten in de eendraadschema's. Hopelijk kan ik hier op een aantal punctuele vragen antwoord krijgen en kan ik op korte termijn alsnog de mannen van Fluvius bellen om de verzwaring te komen uitvoeren.

Aan de andere kant is het van me afschrijven van dit relaas hopelijk ook een les voor mezelf en voor andere zelfverbouwers die dit slotstuk van een eigen installatie willen uitbesteden: best verdiep je je een minimum in de materie en laat je nooit een plan louter 'op afstand' tekenen zonder dat te toetsen aan eigen kennis van de installatie. En beter nog maak je het gewoon zelf of eventueel samen met iemand die voorkennis heeft van zulke schema's. Mogelijks zou een keurder over al die fouten heen kijken (of de schema's zelfs niet bekijken), maar ik vind dat na al dat noeste werk een volledig correct plan ook voor eigen gebruik een nood is.

Ik begin met het opladen van beide eendraadschema's in pdf en daarmee lanceer ik ook eerste vraag:
- Er zijn twee eendraadschema's, één per bord. Maar er is maar één aansluiting, want hoofdbordbord lust na hoofdzekering door naar oude bord met een door 4P 32A afgezekerde 5G6mm2 kabel. Moeten beide borden dan niet in één schema zijn opgenomen?
- Aarding is doorgelust van hoofdbord naar tweede bord. Dan mag er toch geen aardingsteken meer staan op bord 2?
- Vóór het hoofdbord zit de gebruikelijke hoofddifferentieel (4P 300mA 40A) maar onmiddellijk daarachter in serie een 4P 30mA 40A voor de natte circuits en daarachter dus alle kringen. Ik lees dat dit in uitzonderlijke situaties voorkomt, maar toch vraag ik me af of het in mijn situatie gepast is. Overigens zijn in tweede (doorgeluste) bord de natte circuits ook nog eens apart afgezekerd door een 4P 30mA.

Voor de opmaak van kringen:
- Moeten àlle gebruikelijke huishoudelijke verbruikers ook niet op ééndraadschema's vermeld worden? Momenteel ontbreken frigo, dampkap, microgolf, oven en mazoutketel.
- Momenteel staan alle kringen als één rechte lijn ingetekend, ongeacht wanneer ze in serie meerdere ruimtes aansnijden. Is het noodzakelijk of eerder nuttig (grotere leesbaarheid van plan) om een bepaalde kring 'op te splitsen' in afzonderlijke kringen (steeds onder zelfde label) per bediende ruimte? Of mag dat enkel wanneer er daadwerkelijk achter zekering X van kring X fysiek bv. drie kabels vertrekken naar drie verschillende ruimtes?
- in het onverbouwde huis dateert electriciteit van jaren 70 en heb ik gemerkt dat in bepaalde kringen 2,5 en 1,5mm2 draden door elkaar worden gebruikt. Moet dat op schema helemaal worden uitgewerkt of noteer je enkel de kabel die achter de zekering 'vertrekt' naar de kring?

Tot zover mijn eerste bedenkingen en vragen. Ik hoop dat het daar wat bij blijft en dat er geen grotere kemels worden gevonden in deze schema's. In dat geval moet ik misschien gewoon gelijk naar een nieuwe electricien op zoek gaan of me laten bijstaan. Moest het zó lamentabel zijn en er ook aanpassingen aan de kasten nodig zijn, dan hoor ik dat nog liever dan verder te sukkelen ;-)
 

Bijlagen

 • scans eendraadschema.pdf
  525,9 KB · Weergaven: 53

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
14.848
Waarderingsscore
2.217
Punten
113
Korte versie van de vraag is dus of het eendraadschema klopt?
 

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
Korte versie van de vraag is dus of het eendraadschema klopt?
Euh... nu je het zegt 🙄

Lange draad misschien wel voor zo'n eendraadschema - mijn brein is helaas zo bedraad 😇
 

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
14.848
Waarderingsscore
2.217
Punten
113
Kortsluitstromen en type van de automaten en diffs zijn niet vermeld.
En bijna alles moet nu achter een 30mA diff, max 8? banen per diff dacht ik.
 

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
Kortsluitstromen en type van de automaten en diffs zijn niet vermeld.
En bijna alles moet nu achter een 30mA diff, max 8? banen per diff dacht ik.
Dat van die kortsluitstromen was me ook al opgevallen door de online tool van Goethals-jacobs te gebruiken. Vind ik die info alsook type automaat op de diffs zelf?

Bedoel je met 'banen' eigenlijk 'kringen'? Want in dat geval is er meer werk dan louter een schema hermaken - volgens dit schema heeft mijn electricien dan immers een 20-tal kringen achter deze 30mA diff geplaatst :oops:
 

disco stu

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 dec 2012
Berichten
3.255
Waarderingsscore
2.197
Punten
113
Als je kan aantonen dat je werkzaamheden gestart zijn voor datum X, ben je dacht ik vrijgesteld van die verplichting van 8 eindstroombanen/differentieel.
 

disco stu

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 dec 2012
Berichten
3.255
Waarderingsscore
2.197
Punten
113
- Er zijn twee eendraadschema's, één per bord. Maar er is maar één aansluiting, want hoofdbordbord lust na hoofdzekering door naar oude bord met een door 4P 32A afgezekerde 5G6mm2 kabel. Moeten beide borden dan niet in één schema zijn opgenomen?
Nee. Zorg wel voor een kruisverwijzing tussen beide schema's.
- Aarding is doorgelust van hoofdbord naar tweede bord. Dan mag er toch geen aardingsteken meer staan op bord 2?
Klopt, maar 1 aardingsscheider tekenen
 

lening

Actief Lid
Lid geworden
17 jul 2018
Berichten
217
Waarderingsscore
67
Punten
28
Er zijn ook nieuwe symbolen voor bewegingsmelder in het arei maar denk dat dit getekend is met de gekraakte versie van trikker want er staat ook nog fax in bij de gegevens.
 

bgcw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
22 mei 2011
Berichten
3.061
Waarderingsscore
722
Punten
113
kringen kloppen ook niet. snel gekeken zo schuin, D en Q bv
 

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
- Er zijn twee eendraadschema's, één per bord. Maar er is maar één aansluiting, want hoofdbordbord lust na hoofdzekering door naar oude bord met een door 4P 32A afgezekerde 5G6mm2 kabel. Moeten beide borden dan niet in één schema zijn opgenomen?
Nee. Zorg wel voor een kruisverwijzing tussen beide schema's.

=> Begrepen => dat betekent sowieso dat ik op bord 1 een extra kring met zekering moet intekenen (degene die doorlust naar 2e bord)

- Aarding is doorgelust van hoofdbord naar tweede bord. Dan mag er toch geen aardingsteken meer staan op bord 2?
Klopt, maar 1 aardingsscheider tekenen
=> Dacht ik al. Nu ook nog even in tweede bord zelf nakijken dat die aarding wel degelijk is doorgelust naar bord 1 (en de originele aarding van bord 2 is afgekoppeld)
 

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
Er zijn ook nieuwe symbolen voor bewegingsmelder in het arei maar denk dat dit getekend is met de gekraakte versie van trikker want er staat ook nog fax in bij de gegevens.;-)
=> Ik kreeg die opmerking ook al van iemand anders (over gekraakte versie Trikker). Ivm symbool bewegingsmelder, kan dat kwaad dat het oude symbool is? Moet eens kijken welk symbool daar juist in gratis online tool voor wordt gebruikt
 

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
kringen kloppen ook niet. snel gekeken zo schuin, D en Q bv
Tiens, wat klopt er niet aan kringen D en Q? Leken me nu één van de weinige die wél klopten :sneaky:
 

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
Als je kan aantonen dat je werkzaamheden gestart zijn voor datum X, ben je dacht ik vrijgesteld van die verplichting van 8 eindstroombanen/differentieel
Dat zou moeten lukken, ik ben begonnen met elektriciteit te leggen in 2016 of zo 🙂
 

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
Veel dank al aan eenieder die zijn oog op wierp op mijn eendraadschema's. Daar komen enerzijds vormelijke fouten naar voor, anderzijds beginnen ook vragen te rijzen over de installatie zelf. Daar zal ik vermoedelijk bijstand voor moeten zoeken.

Omdat ik ook dacht de situatieschema's te hertekenen (op nieuw en blanco plan) smijt ik gelijk even online wat daar momenteel voorligt. Los van de te corrigeren (maar niet met tipexx!) label-fouten en ontbrekende elementen op dat situatieschema, wil ik ook wel eens polsen bij ervaringsdeskundigen of zulke DIY-versie de kritische toets van een keurder zou doorstaan? Als daar aandachtspunten zijn om dat beter te doen, dan neem ik die graag mee vooraleer ik er zelf aan begin ;-)
 

Bijlagen

 • scans situatieschema (1).pdf
  537,5 KB · Weergaven: 19

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
kringen kloppen ook niet. snel gekeken zo schuin, D en Q bv
Tiens, wat klopt er niet aan kringen D en Q? Leken me nu één van de weinige die wél klopten :sneaky:
D 20A op schakelaars
=> Is oude installatie (van voor 2000) - mag dat niet omdat het niet veilig is of mag dat niet volgens AREI?

Q er staat verlichting bij de beschrijving maar staan geen lampen in u kring.
=> Exact. Vermoedelijk vergeten bij te zetten of in verkeerde kring ingetekend.
 

Fredman

Lid
Lid geworden
4 jun 2007
Berichten
217
Waarderingsscore
21
Punten
18
Veel dank al aan eenieder die zijn oog op wierp op mijn eendraadschema's. Daar komen enerzijds vormelijke fouten naar voor, anderzijds beginnen ook vragen te rijzen over de installatie zelf. Daar zal ik vermoedelijk bijstand voor moeten zoeken.

Omdat ik ook dacht de situatieschema's te hertekenen (op nieuw en blanco plan) smijt ik gelijk even online wat daar momenteel voorligt. Los van de te corrigeren (maar niet met tipexx!) label-fouten en ontbrekende elementen op dat situatieschema, wil ik ook wel eens polsen bij ervaringsdeskundigen of zulke DIY-versie de kritische toets van een keurder zou doorstaan? Als daar aandachtspunten zijn om dat beter te doen, dan neem ik die graag mee vooraleer ik er zelf aan begin ;-)

Niemand die eens naar uitgewerkt situatieschema wil kijken? Ik dacht ze deze week te beginnen hertekenen - netjes dan deze keer en zoals alles ligt uiteraard.

Vervolgens eendraadschema actualiseren en misschien toch maar keuring inplannen. Wordt ik dan afgekeurd, dan weet ik gelijk waar ik voor sta en wat nog anders moet. Of leeft hier overtuiging dat er grotere fouten in het plan zitten? Ik maak me vooral zorgen over die 30mA zekering die vóór de 2 borden is gezet. De stroom is hier voorbije maand al 2 keer uitgevallen zonder enige reden - ik neem aan dat alles heel gevoelig staat afgesteld zo. Voor een keurder kan dat mss geen kwaad, voor mij wel (heb 2 volle diepvriezen en wil niet terugkomen van verlof en de boel ontdooid aantreffen).
 

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
14.848
Waarderingsscore
2.217
Punten
113
De stroom is hier voorbije maand al 2 keer uitgevallen zonder enige reden - ik neem aan dat alles heel gevoelig staat afgesteld zo.
Wat valt er precies uit en wat zou er gevoelig afgesteld staan??
Is er iets in te stellen überhaupt?
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan