• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Huis "slimmer" maken

D16

Nieuw Lid
Lid geworden
2 jun 2021
Berichten
50
Waarderingsscore
5
Punten
8
Voor ons nieuw aangekocht huis ben ik naar een paar zaken op zoek om het huis wat "slimmer" te maken.
De bestaande elektriciteit (en bekabeling) blijft behouden, want we moeten nergens (grote) breekwerken uitvoeren, buiten ergens een stopcontact of schakelaar toe te voegen.
Voor zowel de kinderen hun kamer, de toiletten de inkomhal en nachthal dacht ik eerder met het Philips Hue systeem te werken. Zo kan ik gemakkelijk controleren of de kinderen nergens lichten hebben laten branden, want daar zijn ze echt wel specialist in. Op de trappenhal en het toilet boven zou ik met een systeem willen werken met dimmer en sensor, dat wanneer er tussen bijvoorbeeld tussen 23u en 6u er iemand op de gang komt om naar toilet te gaan, dat de verlichting maar op 30% staat ofzo.
Verder zou ik voor zowel in de keuken als in de eetplaats de lichten willen kunnen bedienen opdat ze zowel een warme witte kleur kunnen geven, maar ook wit licht voor praktische zaken (huiswerk, foto's, etc.). Ik veronderstel dat dit alles nog steeds mogelijk is met Hue, of verkiezen jullie hiervoor NHC voor traditionele bekabeling?

Los daarvan had ik graag nog 2 buitencamera's gehad (eventueel met een alarm), en een slimme deurbel die ik beiden via 1 app kan bedienen.

Om dit alles te kunnen bedienen zonder smartphone (kuisvrouw, schoonouders, grootouders en kinderen) vroeg ik me af welk "scherm" je hiervoor kan gebeuren. Ik dacht hiervoor aan een google nest hub, maar geen idee of dat "praktisch" is. Om te vermijden dat je op de smartphone meerdere apps (Hue/Google Home/deurbel + camera's) moet openen dacht ik eerder aan Apple Homekit. Alleen moet ik daarvoor dan zeker nog Apple TV aanschaffen of een HomePod. Geen idee of dat dan nog gaat werken met bijvoorbeeld die Google Nest Hub.

Nog daarnaast, had ik graag in elke ruimte (badkamer/living/eetplaats/keuken/veranda/slaapkamers) een degelijke luidspreker gehad. Ik dacht hier eventueel voor het Sonos systeem. Dat ik per kamer iets kan laten afspelen of afroepen (bv. kind x kom eens naar beneden) zou leuk zijn, maar is geen vereiste. Maar geen idee of het Sonos systeem dan weer past bij de die Google Nest Hub. Google Nest Audio dan weer wel, maar ik wil een degelijke luidspreker, en geen "standaard luidsprekertje", tenzij ik in de leefruimtes bijvoorbeeld die Sonos zou kunnen installeren in combinatie met die Google Nest Audio op de kinderen hun kamer. Maar ik weet niet of dat nog thuis hoort in dit "elektriciteit" topic... :)
 
Je zal eerst toch moeten beslissen wat je wil doen. Er zit een wereld van verschil tussen een Hue en NHC of Loxone.
Zowel NHC als Loxone hebben tegenwoordig schakelaars, sensors die je draadloos plaatst. Ongeveer 1x per jaar een batterijtje vervangen is dan ook weer niet zo'n issue?
Sonos kan je naadloos integreren in Loxone via loxberry.
Een tablet tegen de muur is ook geen probleem meer, daar bestaan genoeg houders voor.
Ook eens verder kijken naar je energie, zonnepanelen, toekomstige verwarming, laadpaal,...
 
Mijn eerste idee was inderdaad NHC, maar heb me dan wat ingelezen wat betreft Hue, vandaar de twijfel. Een tablet op de muur enkel en alleen voor de lampen en camera te bedienen lijkt me wat overkill, vandaar dat ik gewoon aan die "betaalbare" Google Nest Hub dacht. Er komen ook zonnepanelen, dus het controleren en/of bedienen van de warmtepompen met binnenunits (van Daikin) is altijd een optie, maar dat zal ook wel via de app kunnen. Alleen zou ik het liefst wanneer we aan de kust zitten of op verlof zijn alles kunnen bedienen/controleren via 1 app (vandaar Apple Homekit?) ipv van elk toestel/merk de app te moeten openen...
 
Probeer het ook realistisch te bekijken, een ledlamp die een paar huur blijft branden kost bijna niets, wil je dan honderden Euro's spenderen om te controleren of ze branden?
 
Euhm ja... controleren is 1 ding, op afstand (of via een schema) bedienen is iets anders. Heb in ons huidig huis een paar lampen en slimme stekkers van WIZ bijvoorbeeld die ik op afstand (of via een schema) kan bedienen, en ik vind dat gemakkelijk wanneer we in't weekend vaak aan de kust zitten, of wanneer we in het buitenland zitten. Nu wil ik niets meer van opbouw op die stopcontacten, en aangezien we niets moeten open breken blijft de bestaande bekabeling behouden. Aangezien ik ook met de intensiteit van het licht wil "spelen" en sferen wil creëren komt er sowieso al smartverlichting, dat staat volledig los van investeren om te kunnen controleren.
 
Verlicht snachts 30% automatisch en 100% op andere momenten ga je toch breekwerk aan hebben tenzij nu alle verlichting al rechtstreeks naar kast is voorzien
 
Verlicht snachts 30% automatisch en 100% op andere momenten ga je toch breekwerk aan hebben tenzij nu alle verlichting al rechtstreeks naar kast is voorzien
Neen hoor, zou perfect moeten werken met Hue. Gewoon (draadloze) bewegingssensor plaatsen als je wil dat het automatisch aangaat in het donker en alles via de app instellen en dag en nachtroutine aanmaken waarbij je de uren kan kiezen. Uiteraard op de bestaande verlichting...
 
Klopt, dat heb ik thuis ook.
De schakelaars voor de hal boven allemaal overbrugt, en een sensor geplaatst. Vanaf 22u brand de verlichting minimaal.
Ik heb het geluk dat ik met 1 sensor genoeg heb om elke mogelijke toegang te coveren.

Met drukknoppen gekoppeld aan hue doe je verlichting aan/ uit, dimmen en kan je voorgeprogrammeerde scenes kiezen.
Wat jij hier wil, kan perfect met hue.

Ik vind hue eigenlijk wel een mooi systeem om een in een klassieke installatie, verlichting slimmer te maken zonder grote aanpassingen.
Er is veel mogelijk.
Maar hoe meer je alles wil combineren, dan zul je toch naar een volwaardig domotica systeem moeten gaan vermoed ik.
Ik ben zelf niet helemaal thuis in de domotica wereld.
 
  • Leuk
Waarderingen: edc1
Shelly is ook een mogelijkheid, die komen continue met nieuwe producten op de markt om het aanbod uit te breiden.
Dan moet je wel investeren in een eigen wifi netwerk zodat je onafhankelijk werkt van de providers. Want als je met Shelly van provider wisselt en alles hangt erop heb je niks meer en moet je alles opnieuw instellen (maar dat zal gelijk zijn met hue of zigbee)
 
Je kan ook voor de ComfortClick kiezen.
Met dit systeem kan je alles koppelen en bedienen vanuit 1 app.
Programmatie software (BOS Config) is gratis en er zijn veel youtube filmpjes van hoe het werkt.

Je kan zo alles koppelen in 1 app zoals je knx installatie, Sonos, Hue, IP camera's, IP deurbellen, airco's, PV omvormers of batterijen,....
De bediening kan je dan via een ipad aan de muur doen of je smartphone.
Je kan ook verschillende gebruikers aanmaken en ze maar toegang tot bepaalde functies geven.
vb poetsvrouw poort en of deur laten openen, je kan zien wanneer ze toekomt en je kan ze later gewoon uit je user lijst halen.
Goedkoper dan je sloten te vervangen :)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bovenaan