• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Huis gekocht, instapklaar... Maar realiteit is anders...

Lid geworden
22 jan 2016
Berichten
11
Waarderingsscore
0
Punten
0
Eind november 2014 kwam ons huis te koop, op het eerste zicht was alles netjes onderhouden en waren de renovaties keurig gedaan.  Met de woonbonus in het achterhoofd moest alles redelijk vlug verlopen want de akte moest ook in 2014 nog in orde komen.  Door de korte tijdspanne was er bij het moment van de ondertekening van de compromis nog geen keuringsverslag van de electriciteit en was ook nog het EPC document in behandeling.  Verkopers zag er eerlijke mensen uit en vertelden ons dat de electriciteit wel geen probleem zou zijn.
Op 31 december 2014 komen we allemaal tesamen voor het tekenen van de akte en is de electriciteit helemaal niet in orde... Aangezien de bank reeds het geld had overgeschreven naar de notaris en met het idee dat we toch nog maar weinig kunnen doen, lieten we alles maar zo.  
Vorige eigenaars bleven nog in de woning wonen tot februari, aangezien dit zo was afgesproken.
Eind februari 2015 verhuizen we naar deze woning... Met de tijd dat we erin woonden ontdekten we af en toe het een en het ander waar we niet opgelet hadden (geen warm water in de lavabo van de badkamer, koelkast die langs de achterkant van de haard staat, keuken die overtrokken is met een folie, rolluikkasten waar enorm veel wind uitkomt,...) en waarvan ook geen melding was gedaan door hen.  Maar in principe wel allemaal redelijk leefbaar of aanpasbaar....
Alles verliep goed tot oktober 2015.  De dagen werden alwat kouder en toen begonnen de problemen... We ontdekten dat het huis op sommige plaatsen toch last begon te krijgen van schimmel, voornamelijk in de hoeken van de muren waarvan de muur een buitenmuur was... Dit ging van plekken op de muur tot op de vloer...   Ook kasten die die tegen een buitenmuur stonden stonden vol schimmel als we die wegtrokken.  We wisten dat er geen centrale verwarming was maar er was een speksteenkachel die volgens de vorige eigenaars voldoende warmte gaf... Helaas is dat niet zo.  We krijgen enkel de plaats waar de speksteen staat en al de rest blijft ijskoud.  Ondertussen hebben we van die petroleumkacheltjes aangekocht voor in de andere ruimtes, die nu eigenlijk de volledig dag aanliggen.  Helaas in de badkamer kunnen we dat niet want er is zoveel warmte verlies dat het vuurtje niet eens 19° kan halen...  Op het EPC formulier stonden de volgende suggesties: isoleren van de buitenmuren, isoleren van de grond en ramen aanpassen naar hoog rendementsglas.
Ondertussen weet ik echt niet meer wat het beste is om nu te gaan doen... Veel van ons geld zat al in de aankoop van de woning, omdat we er ook van uitgingen dat de woning perfect zo woonbaar was... Ondertussen hadden we in de zomer heel wat buitenwerk gedaan, aanleggen van terras, omheining,... Waardoor we indien we deze woning terug zouden verkopen, al 40.000 Euro extra zouden moeten vragen... Doordat we beiden gaan werken hebben we amper tijd om zelf verbouwingen uit te voeren... 
Aangezien we ten einde raad zijn zijn we nu al in een stadium waar we de woning gewoon willen verkopen... Maar dit gaat ook niet over een leien dakje aangezien we dan op een bepaald moment met 2 woningen zullen zitten... Zijn er mensen die eventueel tips kunnen geven van indien we kiezen om de woning aan te passen, wat dan de beste oplossing is om aan te pakken.  We hebben iemand laten komen om eventueel centrale verwarming te plaatsen maar dan moet de ganse vloer eruit, omdat we ook amper muren hebben voor radiatoren en dus zouden moeten kiezen voor vloerverwarming... Gasaansluiting hebben we ook niet...  Wat ook nog een probleem is aangezien we redelijk ver van de straat wonen.  Het gaat dus om een gerenoveerd oud huis, afgelegen en helemaal open in de vlakte...
 
hoor eerst eens bij vrienden/kennissen. als uw vriend in de wegenbouw zit, dan zal daar misshcien wel ergens een archi ofzo ronddwarrelen?
 
Afhankelijk van voldoende grootte van de speksteenkachel natuurlijk,
maar je moet ook weten hoe je zo'n kachel moet stoken.

Je hebt om te beginnen heel veel licht hout nodig (den, es, els, ...) dat heel kort maar heel hevig brandt.
Vaak afvalhout van paletten en zo, of het goedkopere brandhout.
Daarmee moet je dan een uur of twee heel intens stoken, met zeer veel hout en zeer veel lucht en veel hoge vlammen. In huis wordt het daarmee niet echt warm, maar de steen laadt wel op.
Daarna begint de speksteen zijn warmte geleidelijk af te geven.

Met het 'mooie' brandhout (eiken, beuken, berken) kan je in een speksteenkachel niet veel aanvangen.
Dat kan traag brandend de steen onderhouden, maar eigenlijk is dat niet nodig. Dat is dan eigenlijk enkel voor de gezelligheid en om wat vlam te zien.
Als je 2 keer per dag 2 uurtjes afvalhout verbrandt (of 1 uurtje 's ochtends om alles een beetje warm te houden en 's avonds bij thuiskomst onmiddelijk 1 tot 2 uur heel hevig gaan stoken) dan zou het al helemaal anders kunnen aanvoelen.
Met een partner in de bouw mag afvalhout geen probleem vormen, denk ik.  :)

Maar een speksteenkachel vergt werk en continue zorgen, het is niet iets dat je aanzet wanneer je koud hebt, het is iets dat je aanzet tegen dat het koud wordt. Het is een continue systeem.

Maar het zal effectief wel een hele tijd (dagen) duren eer de hele woonruimte warm wordt daarmee. De muren moeten ook opgewarmd raken en zo, en je mag die kachel niet laten stilvallen want het is een traag systeem op lage temperatuur (de afgifte door de speksteen).
En als de kachel niet zwaar genoeg is en het warmteverlies niet kan ophalen, dan zal het natuurlijk nooit lukken. De badkamer zou ik ook niet te veel op rekenen, maar voor dat uurtje per dag kan tijdelijk misschien een elektrische verwarming op een timer gebruikt worden.

Na aanpak van de isolatieschil (en ventilatie!!) zal alles misschien wel een heel ander beeld geven.
Misschien is de kachel dan wel voldoende voor de woning. Of toch voor enkele jaren.

 

 
 
Ushkar, ik denk dat die mensen eerst het probleem met hun ramen moeten aanpakken. Tocht via ramen is de grootste boosdoener voor je energierekening.

 

@ just_one: Je hebt gezegd dat je al dubbelglas zitten hebt? Klopt dit dan ook dat het al vernieuwde ramen zijn? (mag gerust al 20 jaar oud zijn é).

Misschien kan je met het nodige afstellen van de ramen en het vervangen van de dichtingsrubbers (grotere kiezen) al heel wat doen. De kostprijs van zoiets is heel erg laag natuurlijk. 

Voor centrale verwarming (wat ook een goed idee is) zal een berekening gemaakt worden voor je ketelvermogen. Bij een huis als dat van jullie zal dat heel hoog zijn. Zo'n ketel is natuurlijk niet meer nodig eenmaal je alles geïsoleerd hebt. Ik stel mij ook de vraag of het nodig is om overal radiatoren te plaatsen. Wij zelf warmen enkel maar keuken en leefruimte op. Badkamer warmen we enkel maar op voor de kindjes en dan nog met een olieradiatortje. Onze binnentemperatuur in huis is ook maar 19°C wat onze energiefactuur doet dalen en gezonder is ook. Als je kiest voor centrale verwarming, kies dan voor een mazoutketel die condenserend is. De kostprijs hiervan (als je het laat doen) zal wel rap hoog oplopen en er zal veel moeten gekapt worden in de muren tenzij je met opbouwleidingen werkt.

Mijn conclusie: Kijk eerst je ramen na, vervang dichtingsrubbers en stel de vleugels goed af. Dicht alle kieren en spleten die je vindt (rolluikkasten bijvoorbeeld) (stilstaande lucht isoleert!) en zoals ushkar zegt, zou ik ook de kost doen om de spouwmuren te isoleren.

Hopelijk geraken jullie er snel aan uit.
 
dubbel glas van 20j geleden kan je niet vergelijken met dubbel glas van nu !
 
Dat is waar maar het is al een hele stap beter dan oude ramen en ik ben er ook van overtuigd dat vooral de tocht zorgt dat je warmteverlies hebt. Als ze in de eerste plaats daar iets kunnen aan doen, kan dit met weinig geld gedaan worden.

Je hebt wel gelijk dat een eventueel volgende stap vervangen van het glas zelf kan zijn. En zeker als het dubbel glas van 20 jaar oud is.
 
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bovenaan