• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
  Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Hoofdequipotentiaal via gasleiding?

stievens

Lid
Joined
22 Aug 2007
Messages
177
Reaction score
0
Points
16
Vermits er geen hoofdequipotentiaalverbinding aanwezig is is er terecht afgekeurd in een huis waar ik een bevriend iemand help. Dat is enige jaren geleden een beetje verbouwd geweest, het is niet de bedoeling zwaar te gaan breken of slijpen.

De aardscheidingsschakelaar zit in de kelder, waar ook de gas- en waterleiding binnenkomt. Daar is het dus simpel op te lossen. Maar in principe moeten ook de hoofdleidingen van de centrale verwarming en het warm water mee geaard worden. De ketel staat echter twee verdiepingen hoger en er is nergens een min of meer aanvaardbare manier om daar deftig te geraken met een aardingskabel.

 

Vandaar de volgende vraag: als ik in de kelder de koperen toevoerleiding van de gas aard  en dan boven op zolder een draad leg van de gasleiding naar de aanvoer en terugvoer van de CV en naar het warm water, is zoiets toegelaten als alternatieve oplossing? Er is dan wel geen rechtstreekse ononderbroken connectie naar de aardklem, de gasleiding fungeert dan als aardgeleider...

 
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Joined
8 Apr 2009
Messages
3.239
Reaction score
418
Points
83
Neen dat is niet toegelaten.

Aard gewoon de waterleiding in de kelder? De toevoer van de CV moet niet per se 'apart' geaard worden. Tenzij er alpex buis tussen de hoofdtoevoer van de waterleiding en de CV zit, en dat deze voor de CV opnieuw overgaat op koper. De eventuele collectoren moeten ook geaard worden.
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Joined
12 Aug 2013
Messages
16.409
Reaction score
5.258
Points
113
Je mag die draad ook gewoon langs buiten leggen hoor... minstens 6mm², hoeft niet in buis.

 

Vergeet niet dat ook het bad en de douche geaard moeten zijn  (maar daar mag je wel van een nabij stopcontact aftakken) als deze van metaal zijn, maar vele controleurs verwachten dat er toch een beschermgsgeleider klaarligt zelfs bij kunststof tub. minstens 2,5mm² indien in een buis, minstens 4mm² indien niet in een buis.

 

art28.02.png


art72.png


art73.png


 
 

Attachments

 • art28.02.png
  art28.02.png
  124,5 KB · Views: 0
 • art72.png
  art72.png
  31 KB · Views: 0
 • art73.png
  art73.png
  39,1 KB · Views: 0
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Top