• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

hoe luchtvochtigheid rond 50% houden?

REF10554

Actief Lid
Joined
26 Sep 2018
Messages
330
Reaction score
84
Points
28
Dag iedereen!

Wij wonen nu sinds eind januari in ons nieuw huis. Betreft een nieuwbouw die heel goed geïsoleerd is met ventilatiesysteem D. In onze woning ligt boven overal samengesteld parket. Beneden ook in de living samengesteld parket in combo met vloerverwarming.

Onze parketteur zei tracht altijd de luchtvochtigheid rond de 50% te houden. Echter stellen wij vast dat dit bij onze woning een bijna onmogelijke taak is. Toen het zo koud was buiten afgelopen winter draaide onze luchtvochtigheid rond de 28% soms zelfs 25%. We grepen toen in en kochten toen een luchtbevochtiger (Clean Air Optima) voor een bereik van 65m². Onze living is 10m diep en 4,5 m breed. Aansluitend is er een open keuken van 6 op 4m. Als wij die bevochtiger fulltime lieten draaien in de winter was het een succes als we 40% konden bereiken. Dus ik kocht een 2de. Dan haalden we 50-55% als 2 toestellen fulltime overdag en snachts draaiden. Nu lukt het om met 1 toestel aan 45-50% te geraken. Maar ook dan moet het toestel fulltime stoom blazen. Leg je het 2u af, meteen weer 38% nu momenteel. Als we in de winter onze gashaard aan legden, dan daalde de luchtvochtigheid razendsnel. Dan kon je met 2 bevochtigers nooit aan 40% geraken.

Boven is er geen vloerverwarming en zijn er radiatoren. Die radiatoren liggen eigenlijk standaard af. Boven is het altijd rond de 45% luchtvochtigheid en heeft er nog nooit een bevochtiger gedraaid.

Ligt dat aan de vloerverwarming dat ons huis zo droog is? Heeft er iemand tips om ons huis minder "droog" te krijgen. Want een nieuwbouw is zogezegd nog "vochtig" toch? Ons ventilatiesysteem staat op zolder boven maar er ligt nog geen vloer op die zolder. Die moet ik nog leggen. Ons ventilatiesysteem ligt momenteel nog niet aan denk ik zelfs... Dus ik denk ook niet dat het aan de ventilatie ligt die ons huis droog zou blazen?

Ons parket heeft ook al op bepaalde planken fijne barsten in het hout. Dus het zal effectief al vaak te droog geweest zijn. Op diverse sites over parket lees ik zelfs dat 60% luchtvochtigheid aangeraden wordt. Maar daar geraken wij dus quasi nooit aan. En 3 bevochtigers zetten begin ik niet aan haha.

Wat kunnen wij doen om ons huis toch normaler te krijgen qua luchtvochtigheid zonder altijd met die vervelende stoombakken te moeten zeulen en vullen. Zijn er parket liefhebbers met gouden tips? Ik kan me bijna niet voorstellen dat mensen fulltime 2 bevochtigers van 170 EUR laten draaien. Die filters daarvan kosten ook veel geld.

Ook hadden wij overal een witte kalkaanslag in ons huis door die klote bevochtigers. We kochten dan gedemineraliseerd water bidons van 5 l maar ook dat is niet vol te houden om dit te blijven doen. Na 5-6u was een bidon van 5L erdoor geblazen. Alsook de blauwe PMD zakken vlogen erdoor als een tierelier haha. Ik gebruik nu ipv hard stadswater, regenwater, maar dan stel ik nu vast dat die bevochtigers een eigen biotoop aan het kweken zijn in die bakken (algen, bruine groene aanslag, en stinken!) Dus ideaal zijn die bevochtigers eigenlijk verre van......

Dus wij zijn op zoek naar een alternatieve oplossing om die luchtvochtigheid optimaler te krijgen in onze woning. Tips? Doen wij zaken verkeerd? Waarom is ons huis zo "droog"? :D
 
Last edited:
mss draait @Joske_ zijn ventilatie standaard op een lager pitje ? ik ben maar luidop aant denken waar de verschillen zouden kunnen zitten.
 
Joske zijn ventilatie draait variabel in functie van de CO2 meters die hier hangen.
 
Joske zijn ventilatie draait variabel in functie van de CO2 meters die hier hangen.
hoeveel m3/h verzet die dan op een normaal moment? hier een 200
 
Joske zijn ventilatie draait variabel in functie van de CO2 meters die hier hangen.
hoeveel m3/h verzet die dan op een normaal moment? hier een 200
Als ik niet thuis ben rond de 125m³/u.
Als ik alleen thuis ben gaat dat richting 135/140m³/u
Als er wat volk op bezoek is zit dat rond de 165/175m³/u
Piek uit mijn logbestanden is 225m³/u na metingen in de slaapkamer :whistle:
 
Hier ventilatie C+ en in de winter op de "eco" stand dus er wordt een minimum geventileerd.
Daarbij schakelt hij overdag nog altijd naar de "afwezigheidsmodus" dus het minimum van 25m³/u
 
bij mij staat die nu heel het jaar door op 200, stand 2, misschien kan het dus al helpen van die in de winter standaard op stand 1 te zetten. die schakelt toch ook omhoog wanneer hij merkt dat er gedoucht wordt enz.
 
Volgens mij is een lage luchtvochtigheid niet het ergste maar wel een te zeer wisselende luchtvochtigheid.
Zat ik me ook te bedenken: hout om meubels te maken (en bv hout voor meerlagig parket) wordt vaak in tunnels gedroogd met warme lucht, daar wordt gestreefd naar een permanent vochtgehalte van ca 12%, hout voor trappen wordt zelfs naar 9% getrokken. De planken worden op dat vochtgehalte recht geschaafd en in droge magazijnen opgeslagen (met van die latjes tussen de planken om continu te verluchten), waar het redelijk stabiel blijft. Als je vervolgens datzelfde hout in een woning brengt met een luchtvochtigheidsgraad van 35% - wat volgens de meeste specialisten te droog is - trekt dat krom. Omgekeerd ook, als je planken haalt bij een houthandel die in open magazijnen opslaat en dat dan in een kurkdroog atelier legt om iets van te maken, krijg je op een paar dagen ook al kromme panelen of zelfs barsten.
De keuze van het hout, welk deel van de boom in welke richting gezaagd wordt, hoe het toegepast wordt, op welk vochtgehalte ze verwerkt, opgeslagen of vervoerd worden enz... hebben allemaal grote invloed.
Voor het meeste hout helpt het om heel geleidelijk aan laten acclimatiseren - in de vorm die het moet houden of zelfs onder wat spanning. Er wordt om die reden aangeraden om parket minstens enkele dagen (en zelfs beter langer) in de verpakking op te slaan in de kamer waar het gelegd moet worden.
Hier is het bijvoorbeeld altijd rond de 40° en enkel in de winter of zoals nu kan het zakken tot 30°. Wij hebben ook parket liggen maar die ligt zwevend en daar zie ik na 10 jaar nog geen problemen.
Idem hier, meerlagig parket (dat compenseert al een deel van de spanningen intern) op vloerverwarming, sommige delen zelfs regelmatig in volle zon (dus temperatuur aan de oppervlakte wel in pieken), bij een vrij droge maar wel vrij constante vochtigheidsgraad. Het is gelijmd, wat soms het risico op barsten juist vergroot (omdat het minder mag werken), maar op de vier jaar dat het hier ligt, is er nog nergens een probleem.
Onze parketleverancier raadde aan om het (geolied) parket regelmatig te onderhouden met een klamme dweil - zij had het vooral over het tegengaan van het verkleuren door het pigment dat in de natuurzeep zit, maar de combinatie met dat tikkeltje vocht doet het parket duidelijk goed.
Men mag ook niet zeggen dat dit aan het ventilatietoestel ligt, dat ligt aan het feit dat je ventileert zoals het hoort eender op welke manier dit gebeurt.
En zelfs ventileren op zich is niet het probleem, want als je gewoon de ramen zou open zetten om te ventileren, kreeg je de vochtigheidsgraad van de buitenlucht die met de seizoenen en met het weer mee verandert. Dat de lucht in goed geïsoleerde en geventileerde ruimtes veel droger is, is een gevolg van de warmterecuperatie, waar het vocht uit de buitenlucht in de warmtewisselaars condenseert en afgevoerd wordt.

Ons parket heeft ook al op bepaalde planken fijne barsten in het hout. Dus het zal effectief al vaak te droog geweest zijn.
De kans is nog groter dat de vochtigheidsgraad te snel te sterk veranderd is.
Als de vochtigheidsgraad varieert tussen 25 en 65% is dat toch wel ruim

Ook hadden wij overal een witte kalkaanslag in ons huis door die klote bevochtigers.
Dat hangt af van het type luchtbevochtiger en is iets dat je best wel in de gaten houdt. Luchtbevochtigers die werken door het water te verdampen zullen op termijn vol kalk gaan zitten, maar de waterdamp zelf bevat zo goed als geen kalk. Als je met zo'n type bevochtiger witte aanslag in je woning krijgt, is er iets anders aan de hand.
Luchtbevochtigers die met ultrasoon werken, hebben een heleboel voordelen, maar er blijft kalk in de waterdamp zitten, waardoor je bij veelvuldig gebruik inderdaad een lastige aanslag kan krijgen. Je kan dan met een waterontharder werken specifiek voor de luchtbevochtiger (er heeft me een paar jaar geleden iemand gezegd dat hij een schenkkan met een brittafilter gebruikte om de luchtbevochtiger te vullen), of met ontkalkingsproducten op basis van hars. Geen van beide heel milieuvriendelijk én ze hebben beide ook een terugkerende gebruikskost...
Dus wij zijn op zoek naar een alternatieve oplossing om die luchtvochtigheid optimaler te krijgen in onze woning. Tips?
De ideale oplossing heb ik nog niet gevonden, het is in elk geval zinvol om zo geleidelijk mogelijk naar een stabiele luchtvochtigheid te streven. Daarbij de combinatie van vochtregulerende materialen (zie eerder), planten in huis, onderhoud van het parket met een klamme dweil enz, allemaal kleine stapjes naar een hogere vochtigheidsgraad
 
Ik poetste tot nu toe om de 14 dagen alle ruimtes waar parket lag met een natte/klamme dweil met witte zeep. Ons parket is ook een geolied parket. Ik kan me ook inderdaad voorstellen dat het te sterk variëren van de LV nadelig kan zijn. Probleem is dat dit zo moeilijk is om dit stabiel te houden. Nu liggen 2 bevochtigers al permanent aan voor de beneden verdieping. Met die 2 permanent te laten draaien krijg ik nu de LV mooi op 50%.

Putje winter was dit nog veel moeilijker. Eens de gashaard aan gaat is je LV om zeep. En dan zit je na een uurtje haard met LV van 45% -> 32%. Dat is dan miss de killer naar barsten toe?

Planten staan hier ook nog niet in huis, niks nog van planten. Misschien daar ook eens werk van maken.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Top