• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Hoe heet de afwerking v/e kozijn binnen en waar kan ik zoiets passend vinden?

Lid geworden
22 aug 2013
Berichten
15
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik heb reeds lang geleden alle ruiten in mijn huis laten vervangen, maar zonder binnenafwerking.

Nu wil ik niet meer bij de originele leverancier gaan, vermits hun mannen 2 steunbalken weghaalden waar dat niet mocht en mijn vertrouwen in hun 100% verbroken is. Ik ben ook nieuwsgierig of ik dit niet gewoon ergens kan kopen, maar tot nu toe vind ik, na lang zoeken, nergens iets dat lijkt op wat ik nodig heb (ook niet via google), maar wschl. omdat ik niet goed weet hoe het heet wat ik nodig heb.

Iemand een idee hoe dit heet en waar ik dit kan kopen?

Het is wschl. dus een soort L profiel van boven tot onder die ik in een spleet moet inschruiven of klikken.(Ik kan het ook zelf maken met hout, maar ik heb geen tijd meer en zou het wschl. niet zo mooi krijgen.)Zie toegevoegde beelden voor details.Alvast bedankt voor eender welke info.!
 

Bijlagen

  • Raamafwerking.jpg
    Raamafwerking.jpg
    34,2 KB · Weergaven: 23

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.395
Waarderingsscore
5.245
Punten
113
Die plastic rail die rondom je raamwerk zit is een geleidingsprofiel voor gyproc/gyplat of voor groene MDF (of echt hout als je dat wil, of meranti multiplex, of...). Of je kan het helemaal laten uitpleisteren (los van die rail).Afhankelijk van het uitzicht dat je wil: een houten kast met lichte nerfstructuur al dan niet geschilderd (multiplex), een vlakke afwerking (MDF) of een gepleisterde look (gyplat) gebruik je dan het ene of het andere.* met MDF: je maakt een kast rondom het raam, zodat die kast net vlak komt met de muur.

Eerst de opkanten, dan de bovenkant daarop laten rusten.

Je spuit het hele boeltje op met wat PUR-schuim, kwestie van de boel vast te krijgen en een beetje te isoleren (wel goed stutten anders wordt alles kromgedrukt door het expanderende schuim).

Je kan het ook op de ouderwetse manier doen met opspieën en nagelen en zo.

om dan het 'L-profiel' te krijgen waar je op doelt dek je dat af met lijsten (in het Vlaams: chambranten). Die bestaan in allerlei vormen, materialen, smaken en kleuren, net zoals voor deuren.* met gyproc/gyplat (deze laatste dient om op te pleisteren, maar met de eerste lukt het ook): Je maakt ook weer een kast rondom het raam, net zoals dat met MDF het geval zou geweest zijn, net een beetje dieper (2 à 3mm dan in het vlak van de muur.

Je zet ze ook niet netjes loodrecht op het raamwerk, zoals bij MDF, maar een beetje trechtervormig (breedste opening in de kamer, slechts 2 à 3mm uit het lood).

Je spuit dit ook een beetje op met PUR, voor stevigheid en isolatie, ook goed stutten zodat het niet kromgeduwd wordt.

Dan plaats je rondom, in het vlak met de muur, de zogenaamde 'hoekijzers', of hoekprofielen. Die plak je vast met een paar dotten pleister, en die komen dan helemaal vast eens het uitgesmeerd wordt.

Neem een type geschikt voor gyproc/gyplat.

En dan ga je een heel dun laagje oppleisteren, van 0 mm (aan het raam) tot 2 à 3mm aan het profiel om alles netjes af te werken.

De ruimte tussen muur en dat profiel (die grotendeels met PUR opgespoten is) vul je verder ook op met een laagje pleister om het netjes vlak te maken met de muur.

beetje opschuren.Desgewenst een beetje kit in het hoekje voor de luchtdichtheid.Klaar.wanneer je een gespecialiseerde zaak binnenstapt zullen ze jou het juiste materiaal wel kunnen geven. zorg dat je weet welke dikte van plaat/paneel er in dat geleidingsprofiel past.Als je zoiets nog nooit gedaan hebt, dan zou het resultaat bij de eerste poging nogal kunnen tegenvallen.Als er rolluikkasten nodig zijn, dan wordt het een heel stuk complexer. Ook naar isolatie toe.
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.395
Waarderingsscore
5.245
Punten
113
en het antwoord op uw eerste vraag is eigenlijk: dat zijn de "dagkanten".Op Youtube kan je daar ongetwijfeld allerlei instructievideo's rond vinden.
 
Lid geworden
22 aug 2013
Berichten
15
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bedankt, D I Y. (Toffe username trouwens. :) :))Bestaan er echt geen kant en klare L-profielen hiervoor? Want mijn bedoeling is hier echt tijd te sparen.Nu, indien dat echt niet het geval is, moet ik idd. DIY. en dan ga ik het met multiplex doen. Maar wat is "opkant"? Vermits je later over de andere zijde van het L-profiel spreekt, weet ik niet goed wat je met het eerste bedoelt. Ook wat het verschil is met een opkant (of andere zijde) en met een lijst dan weer daarna, begrijp ik niet goed.Met gespecialiseerde zaak bedoel je wschl. niets zoals Brico. Maar ik zocht al naar ramen en ruiten en toebehoren, maar vond geen dergelijke winkel. Heb je een een zaak in gedachten eventueel?Alvast nogmaals bedankt!
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.395
Waarderingsscore
5.245
Punten
113
met de opkant bedoelde ik de rechtopstaande zijde.Die dagkanten bestaan wel degelijk in kunststof (PVC).

Of ze dan in één stuk zijn (dus zowel de dagkant als de lijst, in een L-vorm) dat weet ik niet.

Zoiets in verstek zagen zodat zowel dagkant als lijst netjes op elkaar aansluit zou wel eens een grotere uitdaging kunnen zijn dan het gewoon met hout te doen.

Er bestaan ook van die kunststof systemen waarbij je eerst de dagkanten plaatst en dan de lijsten er op klikt (enkel de lijsten moeten dan in verstek).Kunststof dagkanten zal je bijna zeker niet in een brico/gamma/hubo/... vinden.

Alles om het zelf te doen mogelijks wel.Je kan altijd eens bij een ramenboer proberen of ze de kunststof dagkanten ook per strekkende meter verkopen.Zelfs voor die kunststof dagkanten zal je moeten opschuimen met PUR en heel goed stutten met houten planken tegen het kromtrekken.
 
Lid geworden
22 aug 2013
Berichten
15
Waarderingsscore
0
Punten
0
Alweer bedankt, DIY!Met jouw informatie ga ik eens tegelijk bij ramenboeren of gespecialiseerde zaken gaan sniffelen en tegelijk wat meer plannen en youtube kijken enz. om het mss. volledig zelf te doen en dan beslissen.

(Heb wel eigenlijk al multiplex gekocht, maar nu ik bij het nalezen zie dat die eigenlijk water-resistent moeten zijn, zal ik toch nieuwe moeten kopen en kan ik nog voor eender welke oplossing kiezen.)Op aanraden van een privé bericht heb ik ondertussen ook op novitas.be een offerte-aanvraag gedan; ben benieuwd wat daar uitkomt(, maar vrees dat het te veel zal kosten).Hoe dan ook, ik kan nu echt verder. Ik dacht dat ik het zelf heel moeilijk aan het maken was, maar het is mss. ook moeilijk. Ik zal de resultaten eens melden als het zover is.Nogmaals bedankt!
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan